Modernizace sestavy!Fotka sice stojí za starou belu, pro názornost přesto přidávám:

Co je nového? S pořízením
Sennheiser Momentum 3 Wireless vznikla potřeba uzpůsobit zbytek řetězce tak, aby v rámci bytu pokryl
"desktop" i "portable" způsob poslechu.
První vlnaV první vlně došlo na
nový laptop, tedy jádro celého systému. Nebylo sice jednoduché vyhovět mým poměrně vysokým nárokům na cenu, výbavu, form faktor i výkon, nakonec se ale přece jen povedlo dojít k
rozumnému řešení. Šlape jako hodinky!
Pro představu: Jeden z těch obskurnějších požadavků byl mít většinu zdířek na pravé straně laptopu tak, abych se vyhnul USB hubům a mohl místo nich kabely jednoduše svázat k sobě a vést mezi nočním stolkem a postelí. To mi - krom optimální kvality přenosu signálu - umožní laptop jednoduše buď pokládat na stolek, nebo si jej vzít na klín do postele. K tomu si připočtěte nutnost RJ45, HDMI, USB-C včetně podpory napájení, alespoň core i3 CPU s vysokou základní frekvencí, SSD disku, kompaktní váhy/rozměrů, ceny 10-15 tisíc CZK, matného dotykového displeje... a babo raď.Druhá vlnaV druhé vlně bylo třeba vyřešit přenos signálu z laptopu do Momentum 3 Wireless. Nejprve jsem nějaký čas zakotvil u této cesty:
laptop -> wifi/ethernet -> router -> wifi -> smartphone -> bluetooth -> headphonesCož s pomocí Roonu a kvalitních komponentů v digitální doméně funguje překvapivě jednoduše, stabilně a dá se s tím úplně v pohodě fungovat. Já to však přesto chtěl zjednodušit a vyhnout se možným občasným zásekům v přehrávání vlivem lokálního networku. Pořídil jsem proto
USB Bluetooth vysílač s podporou aptX tak, abych navzdory
limitacím Roonu mohl jít jednoduchou cestou:
laptop -> bluetooth -> headphonesPo nainstalování ovladačů z přiloženého CD (!) a upravení samplovací frekvence signálu ve Windows dle Sennů na 44.1kHz začalo vše přes aptX krásně fungovat. Posléze, když došlo na Roon samotný, se při nastavení Event Style WASAPI v přehrávači dokonce rozsvítilo fialové světlo indikující "lossless".

Kvalita zvuku velmi podobná až identická k aptX z mého Android smartphonu, stabilita přehrávání zatím 100% a dosah z jednoho konce bytu na druhý přes vícero překážek dostatečný.
(Ne však perfektní, což ovšem nebyl s žádným z řešení, které jsem zkoušel.)Smartphone už tedy v tuto chvíli využívám jen pro vzdálené ovládání Roonu.
Lessons learned z pokusů napříč posledními měsíci:
- 5GHz wifi a bluetooth 5.0 neukázali
v mém bytě oproti svým předchůdcům zlepšení stability nebo dosahu signálu.
- aptX je podle mě z pohledu zvukové kvality předvídatelnější a tedy preferovaný kodek oproti AAC.
- aptX považuju
pro portable poslech za naprosto uspokojující. Nemám pocit, že bych potřeboval něco lepšího.
- Portable a desktop poslech jsou dvě odlišné aktivity. Je skvělé si mít možnost vybrat podle nálady.
- Keep it simple. Jakýkoliv jen trochu přebytečný komponent v řetězci může víc škodit než sloužit.
- Streamování je fajn k objevování, pro seriózní poslech však zatím jedině pečlivě vymazlenou lokální knihovnu.