Chtěl jsem si udělat radost, která se nečekaně proměnila v maratón. Asi takto bych výstižně začal…
Více než 10 let (možná i 15 let, nepamatuji) vlastním stařičká sluchátka Sennheiser HD555. Postupně jsem se dostal k řetězci s Mimby (Schiit Multibit) společně s povedeným projektem Customworks – HYPA 1 ve verzi FULL, která mi zároveň posloužila jako předzesilovač pro aktivní monitory.
Strávil jsem hodiny v Audigu, abych si zhmotnil reálný obrázek a vnímání načtených recenzí. Šel jsem na jistotu a hned sáhl po Audeze LCD-X a LCD2 Classic. Mám rád temnější podání a basovou služku, proto byla tato sluchátka jasnou volbou. První dojem? Neblázni, za to nedáš 30K Kč respektive 20K Kč. Takové „WOW“ to není, navíc jsou neskutečně cítit na hlavě a na mé dlouhé poslouchání to není. Následně jsem přesídlil k přesnému opaku – Hifiman Ananda. Tak diametrální váha a podání - Anandy představují nádherný prostor a detail, ale jsou moc světlé, jsou prostě pro mé uši málo zábavné a bez „drajvu“. Vystřídal jsem snad všechny značky za hodiny poslechu, které Audigo nabízí, ale vždy mě něco chybělo – detail, basy, prostor, textura, separace nástrojů, příliš světlé, příliš těžké, bez zábavy či „drajvu“. Mohl bych o nich psát dlouhá hodnocení dle mých uší. Upřímně trochu zklamán a znechucen.
Poslouchám asi netradičně dost nahlas, a proto jsem po zvážení a přečtení mnoha recenzí zkusil objednat Dan Clark Aeon 2 Closed zejména i vůči okolí. Rozbalil jsem, pousmál se po stránce designu, kdy konstrukce je skvělá a zejména kombinace karbonu a červené barvy. To mám prostě rád

. Zapojil jsem „prasácky“ do výstupu NTB přes 3,5 jack, volume postupně až na 100% a … ? Velké zklamání. Jak mohou inzerovat, že to utáhne telefon? Zmínil jsem, možná netradičně poslouchám až moc nahlas, ale …? Dobře, chápu, musel jsem zkusit, no hate, sluchátka za téměř 27 000 Kč neposloucháte takto, a proto hned šly přepojit na HYPU a Mimby. Hmmm, opět úsměv, to je jiná káva. Hned jsem otestoval napříč vybranou hudbou a … ? Co bych povídal, sedly jak ***** na hrnec v pravém slova smyslu.
• Hluboké a pevné podání basů s jasnou definicí, žádné bláto. Za mě mnohem lepší než podání Audeze.
• Středy nejsou v pozadí, jsou přesně tam, kde mají být a nejsou pohlceny mohutností basů. Po delším poslechu mi přijdou přeci jen lehce v popředí.
• Výšky nejsou agresivní, nejsou otravné, ale zároveň jasně zaobalují celý přednes.
• Prostor plný detailů – nevěřím, že mám uzavřená sluchátka! Pocitově jsou na tom Anandy lépe do šířky, naopak předozadní prostor excelují AEON2 Closed.
• Zvuk baví, baví strašně moc. Mám nutkání projíždět vše oblíbené skladby a stále mě překvapují v dobrém slova smyslu.
• Nemají problém s velkým orchestrem, ale přeci jen na klasickou hudbu za mě tolik nejsou. Podání není slité do jedné hmoty, ale chybí jim zvuková mohutnost orchestru. Při náročné pasáži např. v „Beethoven 9 - Chicago Symphony Orchestra - Riccardo Muti“ mi občas přijde, že nestíhají, ale která sluchátka ano? EDM je úplně jiná káva.
• Jsou jakoby rychlé, neumím přesně vyjádřit. Zvuk se neplazí, svižně plyne, má rychlost, která je slyšet.
• Pohodlná konstrukce, hluboké náušníky, váha, design – famózní!
Zmíním - tak to slyším já, a proto apeluji, je to můj pocit, mé vnímání! Nelituji vynaložených peněz, protože mě zvuk zase posunul dále a začal ještě více bavit – o tom to přeci je, nebo ne? Jooo, rozdíl slyší i paní, to se počítá

.
Poděkování patří zejména členovi MHOE, který respektoval a odpovídal na dotazy a byl odborníkem na svém místě - Děkuji!

Nesmím ani opomenout firmě Thomann, která je jedničkou z pohledu zákazníka

.
Máte-li dotazy, sem s nimi, rád se podělím a budu diskutovat. Máte negativní ohlas mé recenze, sem s ním, jsem otevřen diskuzi i přes mnou prvně psané vnímání sluchátkového poslechu.
Mac Mini M1 > iFi ZEN DAC Signature V2 (iFi iPower2 )> SP Audio SC1 > FELIKS Audio Echo MK2 > Forza Audio Noir Hybrid HPC > ZMF VC.