Sestavička malá má, upgradovaná..

Nově DAC+AMP.
Původně SMSL M300 mkII + iFi Zen CAN. Nově VMV D1se + Singxer SA-1. Stručně řečeno, cenový rozdíl značný, zvukový minimální...

Jak už to tak bývá. Vize byla pořídit lepší komponenty, rozměrově kompaktní, místa na stole je málo. DAC jsem chtěl s displejem, interním zdrojem, symetrickým i nesymetrickým výstupem. Od zesilovače jsem požadoval zapínání zepředu, interní zdroj, mechanické přepínání vstupů, analogový ovladač hlasitosti, výstup 4.4mm na sluchátka, interní zesák/zapojení v class-A. A jak to hraje? DAC hraje čistě, detailně, transparentně, velmi muzikálně. Překvapivě na to, že je implementovaný ES9038 PRO. Singxer SA-1 je na teplejší straně od pomyslné neutrality. Výkonu má do 420 Ohm dost. Synergie spolu s ADX5000 funguje. Pitomé je přepínání Gainu (0db nebo 11dB) - dip switch na spodní straně, nutno vše odpojit, přepnout a zase kablíky zapojit. Přední switch pro přepínání impedance (Hi-Z a Low-Z) má vliv na zvuk konkrétně u ADX5000 minimální. Zato u 32 Ohm IEM to už slyšet je - při přepnutí z Low-Z na Hi-Z se ztratí dynamika, dolní frekvence zmizí a hraje to takovým tím plechovým zvukem. Určitě použitelné pro nizkoohmová sluchátka (režim Lo-Z). Pokud porovnám Singxer SA-1 s lampovým TA-26, obojí jsou teplejšího podání. Singxer je detailnější, přesnější. rychlý na basech, transparentní. Asi "nejteplejší" tranzistor, který jsem měl možnost slyšet. TA-26 má takový ten analogový kulatý bass. A má větší punch. Středy jsou podobné a výšky mírně jasnější u TA-26. Zvuková scéna do stran taky mírně větší u TA-26. Je to fajn zesák na akustickou hudbu, třeba kontrabas na tom zní parádně. A vůbec celé album Macy Gray – Stripped, třeba… Přiznám se, že jsem chtěl oba zesilovače použít v zapojení, kdy VMW D1se posílá symetrický signál do SA-1 a nesymetrický do TA-26 – a z něj pak přes Aux-Out zpět do Singxeru. A to kvůli typicky elektronkovému zvuku. Prostě mít dva zvukové charaktery. A přitom nevypojovat sluchátka. Rychlé přepínání mezi zvuky není problém pomocí přepínače vstupů na Singxeru (XLR - RCA). No, překvapení je, že rozdíl mezi tranzistorem a lampou v tomhle zapojí je minimální, téměř žádný. U předchozího iFi Zen CAN třeba ten rozdíl slyšet byl (tranzistor vs. lampa). Takže nyní, pokud chci lampu, musím růčo přepojovat kabel mezi sluchátkovými výstupy, čemuž jsem se chtěl vyhnout. Toto nevyšlo, no. Jinak u Singxeru vím o DC módu, kdy se přemostí pomocí jumperů vstupní kondenzátory. Má tím dojít k vylepšení dynamiky. Láká mě to, ale je to o ztrátě záruky, asi časem neodolám a zkusím to…Nakonec bych chtěl napsat, že jsem zkoušel a různé kombinoval a porovnával mezi sebou původní zařízení s novými a naopak. A je překvapující, jak i ta levná zařízení dneska hrají dobře (v mém případě ten Zen DAC s SMSL M300). Zvukový rozdíl mezi zařízeními je, ale je minimální, a řekl bych na audiofilní úrovni, které rozumí jen určitý okruh lidi (my, tímto hoby postižení...