od TigiGold 4. 7. 2022 10:42
U převodníků jako RME ADI-2 nebo Chord Hugo/Dave je podle mě ošidné snažit se posuzovat samostatně pouze jejich zesilovací sekci. Tyto přístroje nemají žádný analogový vstup, kterým by se obešel DAC, vždy tedy při poslechu nutně hodnotíme převodník i zesilovač, včetně veškerého zkreslení, šumu a dalších artefaktů, které obě "části" generují. V případě Chord je to celé vedení signálu, pokud si dobře vzpomínám na komentáře R.Wattse, koncipováno velmi integrovaně (což se např. projevuje tím, že symetrické výstupy u TT2 lze použít jako preamp i jako sluchátkový zesilovač), u RME se na různých výstupech používají rozdílné operační zesilovače (pro dosažení lepšího odstupu od šumu u IEM sluchátkového výstupu). A stejně tak lze říct, že se při posuzování "čistého" DAC nelze zbavit vlivu zesilovací části na celkový zvuk, vždyť DAC mód je u těchto zařízení pouze specifickým nastavením preampu, resp. sluchátkového zesilovače (obvykle na úroveň dvou nebo tří voltů u SE výstupu a 4 V u symetriky) s tím, že při použití přístroje jako DAC není koncový výstup zatížen nízkou impedancí sluchátek a lze tedy očekávat lepší parametry. Korektní srovnání, která mi z metodického hlediska dávají smysl, vidím tato:
a) porovnat tato zařízení jako DAC s použitím dostatečně kvalitního (resp. signál minimálně degradujícího) preampu nebo sluchátkového zesilovače. A aby takové srovnání mělo pro mě výpovědní hodnotu, je třeba splnit tyto dvě podmínky: Musí jít o slepý test a srovnávaná zařízení musí mít nastavenou úplně stejnou hodnotu výstupu, např. ty 4 V (pomocí měřícího zařízení). Takového testu bych se rád zúčastnil.
b) jako alternativní způsob testování by bylo možné nastavit ta zařízení na stejnou úroveň signálu, nasadit si určitá sluchátka, nechat někoho nepozorovaně přepojovat konektor a hodnotit ty DAC/headampy jako celek.
Tedy v obou případech bychom posuzovali ta zařízení jako celek (DAC i zesilovací část), pouze u alternativy b) by ta zesilovací část byla více zatížena a prověřena.
Ah, padron, siam tutti morti!