Ukáž svoju slúchadlovú zostavu!

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod pavel1756 23. 4. 2023 15:49

Před několika týdny se u mě doma stavil jeden kamarád hifista a přinesl s sebou na naše místní poměry docela raritní mašinku, elektronkový zesilovač ampsandsound Kenzie. Údajně by se mělo jednat přímo o kus, který v minulosti vlastnil i MHOE. :-)

Proč ale o tom vůbec píšu. Nedávno tu opět tak trochu ožila debata ohledně míry vlivu jednotlivých částí sluchátkového řetězce na výsledný zvuk. A asi se obecně shodneme, že většinový podíl náleží sluchátkům. Nicméně už jsem se mnohokrát setkal s případy, kdy to tak jednoznačné nebylo a kdy i jiná komponenta měla natolik "svébytný" charakter zvuku, že bych se to nebál přirovnat právě ke sluchátkům.

A jednou z posledních takových příležitostí byl poslech výše zmíněného Kenzie a jeho srovnání s Hugo TT2 (s M Scalerem). Jako sluchátka posloužily Audeze LCD-5 a převodník pro Kenzie potom Astell&Kern SP2000T. Rozdíly jsou, nebojím se říct, propastné. Nechci se tady nějak zvlášť do hloubky zabývat technickou úrovní zvuku, ale spíš charakterem a celkovou prezentací, respektive dojmem, který ve mě poslech takto rozdílných zařízení vyvolával.

S TT2 máte pocit jako byste seděli ve velkém koncertním sále, kde se na vás valí mohutný zvuk symfonického tělesa. Vše působí velmi transparentně a v dobrém slova smyslu surově. Zatímco s Kenziem se ocitnete v malém útulném klubu, kdy se k vám za pološera linou odněkud z druhé strany místnosti vábné zvuky jazzového kvarteta. Kenziho hudební scéna je ve srovnání s TT2 velmi komorní, a to doslova. Je zhruba na padesáti procentech. Nicméně nabídne velmi nadstandardní vrstevnatost, respektive dojem trojrozměrného prostoru, kde aby TT2 také skutečně zazářil, musí mu za zády stát M Scaler…

Zatímco TT2 v zásadě reprodukuje všechna frekvenční pásma v celém dynamickém rozsahu, Kenzie z obou stran naráží na své limity a nízké basy ani výšky nezahraje, respektive ne v plné dynamice. Je to prostě typický středový zkreslený zvuk, jaký má spousta (nebo většina těch "levnějších"?) lampových zesilovačů. Nicméně nelze mu upřít to nezaměnitelné kouzlo, které do zvuku vnáší použití elektronek.

Kdybych absolvoval slepý test a nevěděl, že sluchátka zůstala stejná, nevěřil bych, že v obou případech (TT2 vs Kenzie) poslouchám přes LCD-5ky. Tak moc je to rozdílná prezentace. Samozřejmě dané srovnání nebylo moc férové, když na jedné straně stálo kombo M Scaler+TT2 podpořené kvalitním síťovým filtrem a odpovídající kabeláží a na straně druhé DAP (i když velmi drahý, cca 70k) s Kenziem (který nakonec taky vyjde na pěknou sumičku 50k), ale s relativně základním kabelem (AudioQuest Golden Gate) a bez podpory síťového filtru. Nemluvě o stále obrovském rozdílu v ceně těch základních komponent.

Abych to shrnul, chtěl jsem tímto konkrétním příkladem dát názorně najevo, že by byla velká chyba podceňovat ostatní části sluchátkového řetězce. Ano, mnohdy ty rozdíly nemusí být nikterak dramatické, ale z mé zkušenosti tomu tak v nemálo případech skutečně je. Současně tímto příspěvkem také nechci vyvolat nějaký flame, ani se nejedná o "útok" na konkrétní osobu či osoby. Prostě jsem chtěl jen nastínit jiný možný úhel pohledu na danou problematiku založený na odlišných zkušenostech. :-)

PS: Omlouvám se za kvalitu fotografie. Byla pořízena za špatných světelných podmínek.
Přílohy
ampsandsound.jpeg
Napájení: AudioQuest Niagara 3000
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager (Max)
Sluchátka: HiFiMAN Susvara Unveiled | Focal Utopia | Sennheiser HD 800
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Colnago 24. 4. 2023 08:21

Odhliadnúc od subjektívnych dojmov z priestorovosti, myslím, že väčšina ľudí si kúpi lepšie a teda nevyhnutne poriadne drahé sluchátka preto, aby počuli aj výšky a basy.
Ak mi ich nejaký prístroj nevie zo sluchátiek dostať, načo mi to potom je???

Ono je to určite podstatne zložitejší problém, a momentálne to vieš popísať asi len ty, lebo si obidve aparatúry počul na vlastné uši, ale vernosť prednesu je najvyššia priorita. Teda ja chcem počuť basgitaru ako naživo, a nie ako cez rádio v kuchyni.
Naposledy upravil Colnago dne 24. 4. 2023 13:25, celkově upraveno 1
Colnago
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 24. 4. 2023 13:23

Uvedený zesilovač jsem slyšel a řekl bych, že to o čem Pavel mluví jsou poměrně drobné nuance. Nikoliv že by zesilovač vyloženě postrádal výšky a basy. A zrovna podání výšek je dost závislé na impedanci připojených sluchátek. I když tento macek má výstupní trafo s odbočkami, které toto celkem eliminují.
Co se týče podání prostoru, nemyslím si, že u lampových zesilovačů je to subjektivní věc. Podání prostoru je tam prostě úplně jiné než u solid state zesilovačů, daleko plastičtější.
Hodně velký vliv, troufám si říct, že zásadní na celkovou tonalitu mají použité elektronky. Zvuk pak může být temný, či sirupovitý až umručený a nebo naopak rychlý, světlý, že by člověk ani neřekl, že se jedná o elektronkový zesilovač.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 24. 4. 2023 13:29

Colnago píše:Odhliadnúc od subjektívnych dojmov z priestorovosti, myslím, že väčšina ľudí si kúpi lepšie a teda nevyhnutne poriadne drahé sluchátka preto, aby počuli aj výšky a basy.
Ak mi ich nejaký prístroj nevie zo sluchátiek dostať, načo mi to potom je???

Ono je to určite podstatne zložitejší problém, a momentálne to vieš popísať asi len ty, lebo si obidve aparatúry počul na vlastné uši, ale vernosť prednesu je najvyššia priorita. Teda ja chcem počuť basgitaru ako naživo, a nie ako cez rádio v kuchyni.

Výhod a najväčší argument pre elektrónkové zosilovače sú práve elektrónky. Vieš si nimi donekonečna ladiť zvuk ku svojim preferenciám. Možností je len toľko, koľko elektróniek budeš schopný zohnať a ochotný kúpiť...
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 24. 4. 2023 13:50

martas38 píše:Uvedený zesilovač jsem slyšel a řekl bych, že to o čem Pavel mluví jsou poměrně drobné nuance. Nikoliv že by zesilovač vyloženě postrádal výšky a basy. A zrovna podání výšek je dost závislé na impedanci připojených sluchátek. I když tento macek má výstupní trafo s odbočkami, které toto celkem eliminují.
Co se týče podání prostoru, nemyslím si, že u lampových zesilovačů je to subjektivní věc. Podání prostoru je tam prostě úplně jiné než u solid state zesilovačů, daleko plastičtější.
Hodně velký vliv, troufám si říct, že zásadní na celkovou tonalitu mají použité elektronky. Zvuk pak může být temný, či sirupovitý až umručený a nebo naopak rychlý, světlý, že by člověk ani neřekl, že se jedná o elektronkový zesilovač.

S tím bohužel nemohu souhlasit, v žádném případě se nejednalo o drobné nuance. Jinak bych o tom ani nepsal. Poslouchal jsem to na skladbách, které mám velmi dobře naposlouchané a ještě měl přímé srovnání s TT2. A kde Hugo šel na basech níž a níž, Kenzie v určitém bodě prostě už dál nehrál. Kritických jsou pro něj cca 50 Hz, poté dochází k velikému dynamickému útlumu.

Jakými elektronkami byl Kenzie osazen, nemám zdání. Každopádně celou dobu jsem jej poslouchal přes nejnižší impedanční výstup.

-- 24. 4. 2023 15:17 --

Ostatně najde se i mnoho tranzistorových zesilovačů, které nezahrají nízké basy v plném dynamickém rozsahu. Příkladem může být svého času populární Burson Conductor V2, který na TT2 sice neztrácí tolik jako Kenzie, přesto ten rozdíl uslyší i úplný laik. Mimochodem toto byl prakticky nejzásadnější důvod, proč můj táta vyměnil právě Burson za Hugo.
Napájení: AudioQuest Niagara 3000
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager (Max)
Sluchátka: HiFiMAN Susvara Unveiled | Focal Utopia | Sennheiser HD 800
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Colnago 24. 4. 2023 16:46

zino333 píše: Výhod a najväčší argument pre elektrónkové zosilovače sú práve elektrónky. Vieš si nimi donekonečna ladiť zvuk ku svojim preferenciám. Možností je len toľko, koľko elektróniek budeš schopný zohnať a ochotný kúpiť...

No a to je dôvod, prečo sa do toho nepúšťam. Asi nezapadám do šablóny klasického hifistu na tomto fóre. Techniku nakupujem na "prvú dobrú." Teda keď sa mi zvuk páči, beriem a moc nešpekulujem.
Jednak nemám také netopierie uši, jednak na to nemám čas. A vlastne ani chuť.
Rád si vypočujem kvalitnú nahrávku na kvalitnej aparatúre a som rád, že si na to urvem pár minút popri iných povinnostiach a iných koníčkoch.
Aj tak 98% populácie je ešte hluchejších ako ja a z môjho okolia sa už aj skoro všetci kamaráti na Hifi vykašľali a majú stále tie aparatúry, ktoré si kúpili pár mesiacov po promócii.
Ešte keď Žiška na obidve oči videl.
Colnago
Junior

Odeslat příspěvekod bessinka 24. 4. 2023 17:13

pavel1756 píše:
martas38 píše:Uvedený zesilovač jsem slyšel a řekl bych, že to o čem Pavel mluví jsou poměrně drobné nuance. Nikoliv že by zesilovač vyloženě postrádal výšky a basy. A zrovna podání výšek je dost závislé na impedanci připojených sluchátek. I když tento macek má výstupní trafo s odbočkami, které toto celkem eliminují.

S tím bohužel nemohu souhlasit, v žádném případě se nejednalo o drobné nuance. Jinak bych o tom ani nepsal. Poslouchal jsem to na skladbách, které mám velmi dobře naposlouchané a ještě měl přímé srovnání s TT2. A kde Hugo šel na basech níž a níž, Kenzie v určitém bodě prostě už dál nehrál. Kritických jsou pro něj cca 50 Hz, poté dochází k velikému dynamickému útlumu.

-- 24. 4. 2023 15:17 --

Ostatně najde se i mnoho tranzistorových zesilovačů, které nezahrají nízké basy v plném dynamickém rozsahu. Příkladem může být svého času populární Burson Conductor V2, který na TT2 sice neztrácí tolik jako Kenzie, přesto ten rozdíl uslyší i úplný laik. Mimochodem toto byl prakticky nejzásadnější důvod, proč můj táta vyměnil právě Burson za Hugo.

Jakými elektronkami byl Kenzie osazen, nemám zdání. Každopádně celou dobu jsem jej poslouchal přes nejnižší impedanční výstup.

Nejlepší na testování basů jsou nahrávky kostelních varhan a DaftPunk Random Access Memories. :roll: Těsné a perfektně strukturované basy bez limitu umí Kinki Vision THR-1. Díky tranzistorům Mosfet Exicon.
Aurender N100H>Qobuz>HoloAudio Cyan2>Neotech NEMOI-1220 UP-OCC Silver XLR cable>Cayin HA-6A>Hifiman HE1000v2>Forza Noir Hybrid HPC>>USB Audioqest Carbon>
Ifi silencer LAN
bessinka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 25. 4. 2023 07:07

Colnago píše:No a to je dôvod, prečo sa do toho nepúšťam. Asi nezapadám do šablóny klasického hifistu na tomto fóre. Techniku nakupujem na "prvú dobrú." Teda keď sa mi zvuk páči, beriem a moc nešpekulujem.
Jednak nemám také netopierie uši, jednak na to nemám čas. A vlastne ani chuť.
Rád si vypočujem kvalitnú nahrávku na kvalitnej aparatúre a som rád, že si na to urvem pár minút popri iných povinnostiach a iných koníčkoch.
Aj tak 98% populácie je ešte hluchejších ako ja a z môjho okolia sa už aj skoro všetci kamaráti na Hifi vykašľali a majú stále tie aparatúry, ktoré si kúpili pár mesiacov po promócii.
Ešte keď Žiška na obidve oči videl.

Aj ja som z veľa vecí v tomto hobby vytriezvel. :-)
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Tomas.exe 25. 4. 2023 19:52

Tak som ostal verný značke a skúsil tak strašne kritizované (hlavne pre ich vzhľad) R9ky, nastalo kus laborovania ohladne zdroja a aktuálne po 80hod posluchu (2 hod na novom zdroji-MYZIC/MYDAC) môžem povedať že som ostal spokojný (uvidíme dokedy) :)
20230425_204535.jpg
ROON / Tidal Hifi+
SCANSONIC S5 BTL / Audioquest Dragonfly
Hifiman HE400i2020 ↦ Sundara ↦ HE-R9, X2HR, AQ Nighthawk Carbon / Micromega Mydac w Myzic , Galileo IEMs/HIBY FC3
Tomas.exe
Junior

Odeslat příspěvekod zarkow 26. 4. 2023 20:40

Ampsandsound je krásný, ten by mě bavil poslouchat už jen designově :-)
zarkow
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zarkow 26. 4. 2023 20:40

Ampsandsound je krásný, ten by mě bavil poslouchat už jen designově :-)
zarkow
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 26. 4. 2023 21:20

zarkow píše:Ampsandsound je krásný, ten by mě bavil poslouchat už jen designově :-)

Zajímavé - mně se jejich zesilovače nikdy nelíbily. Natož jejich ceny ! :-\ Skoro všichni recenzenti se však shodují, že zvuk mají zesilovače Justina Webera výborný .. tedy zejména ty dražší ! :D
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 26. 4. 2023 21:21

No co se týče designu, působí to na mě jako by to amatér spíchl doma na koleni, ale hraje to dobře.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zarkow 27. 4. 2023 07:30

Samozřejmě je to subjektivní, ale mě se právě tento retrodesign u lampáců líbí daleko víc než futuristická moderna.
zarkow
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod sabin 27. 4. 2023 11:31

amp Wili HA2.1.jpg
martas38, zarkow: I od "amatéra" může být být zpracování docela "profi". Vlevo Wiliho OTL 2.1, mimochodem nejlepší OTL co jsem kdy slyšel, ovšem jsou už i vyšší verze. Poslední roky nevyužitý, čeká na ZMF. Přednost ale dávám také retro designu - pro zes. vpravo jsem mohl udělat "krabici" dle libosti.
sabin
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka