Pak tedy gratuluju k novému přírůstku a současně doporučuju zbavit se 1266ek.
Už se nějakou dobu odhodlávám napsat, řekněme, mé finální hodnocení Abyss AB-1266 Phi TC. Samotnou recenzi neplánuju, protože si to tahle sluchátka nezaslouží. Nejenže je jejich cena naprosto neadekvátní, ony vlastně ani nenáleží k těm nejlepším. Jsou to estrádní sluchátka, která hrají pouze na efekt. Na první poslech mnohé uchvátí (mě nevyjímaje) svým prvotřídním rozlišením a úderným basem. Ale když nahlédnete za oponu, zjistíte, že se tam nachází široké lány nicoty. Taková Potěmkinova vesnice.
Jejich největší slabinou je paradoxně to, co mnozí na nich tolik vychvalují, a sice "rychlost". Pro zjednodušení si představme, že každý zdroj zvuku, ať už perkusní či neperkusní, je složen z tzv. nakmitávacích a dokmitávacích pochodů. 1266ky mimořádně rychle reprodukují nakmitávací část, nástup, po které má ale následovat dokmitávací část, doznění. Ta ale jaksi u těchto sluchátek není téměř přítomna. Výsledkem je ta jejich nesmyslná hudební scéna, která je soustředěna doprava, doleva a na střed. Mezi tím není prakticky nic. Separace působí velmi uměle. Nástroje zcela postrádají tělo, kontury.
Byl jsem úplně zděšen, když jsem s těmito sluchátky například poslouchal čtvrtou větu Brahmsovy Symfonie č. 4 e-moll, Op. 98. Konkrétně střední část, kde se vrací úvodní/hlavní téma tvořené osmi takty, kdy na konci čtvrtého a začátku pátého taktu přichází klimax, makrodynamická špička celého symfonického orchestru. A namísto plného mohutného zvuku se v podání 1266ek dostavil, já ani nevím, jak to slušně popsat, úplný paskvil. Pro představu tato skladba je napsána pro velký symfonický orchestr zahrnující mimo jiné cca 30 houslí, a to už je docela slušná "masa" zvuku. Ale v podání 1266ek jako by to byla sotva třetina. Je zde přítomna pouze ta úvodní/první informace a dál nic. Absence dozvuku má tak za následek velmi pokřivenou sevřenou prezentaci, kdy jako by ty nástroje samy do sebe implodovaly.
Když k tomu připočtu mizernou tonalitu inspirovanou horskou dráhou, myslím, že docela oprávněně si tato sluchátka zaslouží místo v mém žebříčku "Headphones From Hell".
-- 23. 8. 2023 09:08 --Ještě si dovolím citovat dva hudební profesionály, respektive jejich reakci po poslechu 1266ek.
Odborník na klasickou hudbu:
"Ale na moderní hudbu to asi není úplně špatný."Odborník na moderní hudbu:
"No to není dobrý."