hustakF píše:Na čem jsi AB-1266 Phi TC poslouchal?
Např. Chord Hugo TT2 s M-Scalerem nedokáží z AB-1266 Phi TC dostat plný potenciál sluchátek, to samé platí i o HiFiMAN Susvara.
Plný potenciál, to je velmi ošemetné spojení. Pravdou je, že Susvara kladou výrazně vyšší nároky na výkon sluchátkového zesilovače než většina ostatních sluchátek. Nicméně objektivně, co se výkonu týče, jim pro dosažení úrovně 110db SPL postačuje něco málo přes 500mW. A to téměř s trojnásobnou rezervou (1440mW na 60ohm) uhraje i přední výstup TT2. Nemluvě o zadních XLR (5760mW/60ohm), které mohou Susvary vybudit natolik, že vám to během několika vteřin zničí sluch…
Ne nadarmo se říká, že stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Ten mýtus o jejich neskutečných nárocích rozšířili zejména uživatelé v předmětném vlákně na headfi. Téměř 1500 stran, kdy snad v průměru na každou z nich připadá alespoň jeden takový příspěvěk. Někdo tam dokonce psal, že teprve 400W zesilovač je optimálně rozehraje. Čistokrevný blábol. Nutno však dodat, že jsem tu sám v minulosti, omámen těmito nesmysly, nejednou k tomuto přilil olej do ohně. A za to se omlouvám.
Na druhou stranu by byla ještě větší chyba jejich vyšší nároky podcenit. Tvrzení, že je obstojně rozehraje i sluchátkový výstup mobilu, je tak ještě větší hovadina, protože na rozdíl od mobilu je ten několika set wattový zesilovač skutečně utáhne.
Realita je vlastně velmi jednoduchá. Susvara mají svoji zvukovou charakteristiku, která je ostatně vlastní všem moderním sluchátkům značky HiFiMAN, a sice velmi detailní, transparentní a vzdušnou prezentaci. Nicméně si to vybralo svoji daň částečným oslabením pocitu „fyzičnosti“ zvuku. Takže pokud budeme uvažovat jako dosažení jejich plného potenciálu eliminaci tohoto nedostatku, potom zesilovač v TT2 skutečně není optimální volbou. Ostatně právě proto jsem k jinak skvělému kombu od Chordu pořídil Burson Soloist 3X Grand Tourer, jenž Susvarám dodává kýženou autoritu. A o hrubém výkonu to není, neboť zadní výstupy TT2 mají na 60 ohmové Susvary ještě větší rezervu než Burson.
Za poslední cca čtyři roky, co jsem se k Susvarám opakovaně vracel a nakonec je koupil, jsem je slyšel na velkém množství sluchátkových zesilovačů, dokonce i na jednom koncovém zesilovači pro repro (Benchmark AHB2). A mohu uzavřít, že čistě co do výkonu postačuje zesilovač se 2W/60ohm, který rozehraje Susvary na optimální hlasitost i s těmi nejtiššími nahrávkami klasické hudby, které mám. Rozdíl v nárocích na zesílení činí u takovéto nahrávky ku běžnému albu moderní hudby cca +20dB, takže pokud neposloucháte klasickou hudbu, bude vám reálně stačit i poloviční výkon. Samozřejmě jinou věcí je potom technická kvalita zvuku daného zesilovače (spolu s výše zmíněným charakterem jeho zvuku). Je tedy potřeba počítat s nemalou investicí do zbytku řetězce. Jinak podle mě nemá smysl Susvary kupovat. To ostatně platí i pro jiné vrcholné modely sluchátek.