od TigiGold 30. 11. 2023 18:13
@martas38:
- Jackson měl hlavně štěstí na vynikajícího producenta Quincy Jonese, který z něj udělal hvězdu první třídy, (svými vlastními slovy) zachránil pop music a stvořil desky s dodnes vzorovým zvukem, o hudebním obsahu nemluvě (Off the Wall, Thriller a Bad). Po odchodu Jonese to šlo s kvalitou tvorby M. Jacksona pomalu z kopce, byť se počátkem 90. let ještě držel na vrcholu popularity coby popkulturní fenomén. Povšimněte si např. zvukových chyb ve skladbách "Who Is It" nebo "Give In to Me" na albu Dangerous (1991), které by perfekcionista Jones podle mě nikdy nedopustil. Stejně tak by zřejmě zredukoval počet skladeb, aby toto album nepůsobilo tak přeplácaně, nevyváženě, jako by se génius utrhl z řetězu (Jackson si toto album, které samozřejmě obsahuje rovněž výbornou hudbu a nezaměnitelnou energii, sám produkoval). Jackson na mě působí dojmem, že sice byl v daném oboru v určité době nejlepší, ale jako relativně mladý měl ještě značný potenciál jít umělecky dál a výš, který bohužel nevyužil, nebo nemohl využít s ohledem na svou specifickou osobnost a lidi kolem něj. V tom mi docela jeho kariéra připomíná kariéru Mika Tysona nebo Ronalda (Brazilce nikoliv Portugalce).
- Jak to či ono autor myslel, není nikdy jisté, pro mě je důležité, jak to autor skutečně vytvořil, tedy co měl možnost slyšet při dokončení desky na studiové technice. To beru jako referenci a k tomu se snažím přiblížit. Se zvukem živého koncertu bych studiovou nahrávku nesrovnával, protože to jsou poněkud jiné zvukové světy, a obojí má svůj význam.
- 1% zkreslení zní možná u určitého typu hudby příjemně, ale takové zařízení už považuji spíše za hudební nástroj než hifi komponent, což nepreferuji. Jestli lze poznat zesilovač s THD 0,001% od zesilovače s THD 0,01%, těžko říct, v případě jinak stejných vlastností asi ne - Výše jsem se snažil právě naznačit, že jedno číslo o ničem moc nevypovídá, chce to vidět sestavu hodnot a udělat si plastičtější obrázek.
- Tvůj poslední odstavec už z mého pohledu příliš zabíhá do subjektivního teritoria. Předem samozřejmě nelze vyloučit, že výměna napájecího zdroje bude mít slyšitelný vliv na zvuk. Jenže by to chtělo nějaký objektivní důkaz. Tedy udělat korektní slepý test, kde by se ukázalo, že jsi schopen na určité hladině spolehlivosti rozlišit, zda hraje zdroj 1 nebo zdroj 2. To už by bylo něco konkrétního, hmatatelného, co by se dalo publikovat, případně zaslat konstruktéru RME, ať se nad tím zamyslí a případně urychlí vývoj DPS-1. Jsem ochotný s takovým testem pomoct, protože mě to také zajímá.
Ah, padron, siam tutti morti!