Ukáž svoju slúchadlovú zostavu!

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Rins 18. 3. 2024 12:57

Pár slov k přestřelce mezi lada5 a martas38 ohledně Quetest a TT2 v roli DAC.
Vlastnil jsem H2 z kterého jsem přešel na TT2 a následně jej doplnil o MScaler.
Nuže, H2 v roli DAC si vedl velmi dobře, ale přechod na TT2 byl další kvalitativní skok a poznaly to na první dobrou i mé netrénované uši. Snad správně předpokládám, že Quetest je stejný jako H2,jen bez zesilovače.
Myslím, že martas38 pěje chválu na Quetest oprávněně. Za jeho cenu je těžké ho porazit. V zahraničí není neobvyklá kombinace Quetest + MScaler.
Chord Hugo TT2/MScaler, Wave Storm Reference, Feliks Euforia AE, Roon, Innuos Zen MK3, Innuos Phoenix USB, Niagara 1200, Focal Utopia-Nordost Heimdall 2, Meze Empyrean-Forza Hybrid HPC, Erzetich Charybdis,
Shanling M6 ultra,Campfire Solaris SE
Rins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tajnik 20. 3. 2024 15:48

martas38 píše:Lepší dynamika, lepší podání prostoru, lepší separace nástrojů. Prostě převodník v Eversolu není moc povedený, Qutest, ale i RME jsou lepší úplně ve všem.

Nezkoušel jsi třeba i MOJO jako DAC? Je to něčím podobné?
tajnik
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 20. 3. 2024 17:06

Měl jsem první verzi Mojo, ale už je to pár let. Převodník v Qutestu je lepší, ale je to Chord zvuk, takže se dá říct, že to podobné je.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cb490763 30. 3. 2024 09:30

Qutest jsem také neměl. Ale podle mých vyčtených informací je to stejný DAC jako v hugu 2, jak píše kolega přede mnou. Porovnával jsem vůči sobě Hugo 2 a TT2 na Meze Elite. Zdroj pro oba byl Shanling M7, který posílal přes USB C data ven do převodníků. A zůstal ve mě moment při poslechu M. Jacksona Thriller v DSD, kdy jsem zaznamenal opravdu velký rozdíl ve zvuku viz dále. To co lezlo z H2 je zábavný zvuk, ale zároveň audiofilní nic tam nechybí. TT2 naproti tomu má zvuk vyrovnanější s mnohem větším prostorem. Což ale může i znamenat, že někomu se míň referenční zábavný zvuk Huga 2 může líbit víc. Samozřejmě by mě zajímalo použití čistě DAC v sestavě velkého hifi, tak jako jedu přes TT2. Na druhou stranu můžu třeba říct, že TT2 v sestavě velkého hifi tj s bednama má sice lepší rozlišení, ale na druhou stranu hraje zvuk naléhavě a jakoby v kouli. Pokud požiju DAC z Classé, zvuk je klidnější vyrovnanější s perfektním prostorem, ale nemá takové rozlišení. A právě z toho důvodu přemýšlím u stolní sestavy o přechodu na DAVE. Ale musím ještě trochu přišetřit.
MezeElite,EEOdin,CaFIBAE7U,AK SP3000,HugoTT2,KEF207,ClasséCA2300+CP800,
Ex:GradoRS1x,DunuSA6,SolarisSE,AudezeLCD2CB+LCDX+Sine,AK SR25+SE100,ShuoerTape,AuneS6,AKGK701,ATHM50,GR07,ShnlngM5s,M3s,M3X,M6pro,M7,FiiOM11+11plus,BenchmrkDAC1,Stx307+507+407,HUGO1,2
cb490763
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 30. 3. 2024 09:45

cb490763 píše:... Pokud požiju DAC z Classé, zvuk je klidnější vyrovnanější s perfektním prostorem, ale nemá takové rozlišení. A právě z toho důvodu přemýšlím u stolní sestavy o přechodu na DAVE. Ale musím ještě trochu přišetřit.

Skús si požičať do zostavy MScaler.

A ak premýšľaš nad Dave, tak ja by som už potom skúsil aj Mola Mola Tambaqui alebo Denafrips Terminator.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod The Wolverine 22. 4. 2024 18:27

Obrázek

Tímto bych rád vyzdvihl práci a přístup p. Vrány a firmy Casea Hifi. Před časem jsem uvažoval o upgradu sluchátkového zesilovače, měl jsem v hledáčku Lyr+, ale nakonec jsem zůstal u Asgardu 2, který jsem nechal u Casea vylepšit. Výměna kondenzátorů za Nichicon UFW Audio Grade a extenzivní úprava napájecí části (přestavba na diskrétní řešení), vyměněno přes 20 součástek.

Nečekal jsem popravdě takový rozdíl, nyní je daleko přesnější podání prostoru a velký skok kupředu v podání detailů a zejména v basovém pásmu, které získalo na rozsahu, objemu i kontrole. Kdo uvažuje o renovaci či upgradu svých audio zařízení, může jen doporučit.
Schiit Bifrost 4490 ► Schiit Asgard 2 ► Audeze LCD-X │ Grado GH4
Marantz PM7000N ► Bowers & Wilkins 684
The Wolverine
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 22. 4. 2024 20:21

Mno a na kolik to vyšlo? Mně kdysi Casea nabízela tunning DAPu v ceně asi 1,5 násobku nového kusu, do čehož jsem nešel.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cb490763 26. 5. 2024 08:43

Tak jsem si udělal trochu radost, splnil jsem si sen nákupem ultimy. K ní EE Odin a kabel od Forzy hybrid smes stříbra a mědi. Né že bych si se shanlingem m7 a fibae 7 unlimited stěžoval, ale tohle je jinde. A díky Renému jsem našel nástavce, které mi skvěle sedí. Tohle je moje konečná na poli dap a iem. Na podzim mě čeká feliks euforia evo plus kabel a pak potřebuji dořešit akustiku pro velké hifi plus nějaké kabely od acrolinku...
Přílohy
20240516_151308.jpg
cb490763
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod cb490763 20. 7. 2024 07:02

lada5 píše:Myslím že by to chtělo minimálně tt2 protože má téměř dokonalý crosfeed a to je obrovský rozdíl proti většině daců. :-)

Třeba já ho vůbec nepoužívám. Crosfeed sice posune scénu trochu dopředu, ale žere detaily a pravolevy prostor. Pokud chci prostor, pustím si velké bedny. Ten zvuk stejně žádná sluchátka nepřekonají.
cb490763
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 20. 7. 2024 16:02

Crossfeed žádné detaily nežere. 8-)
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 20. 7. 2024 16:45

cb490763 píše:
lada5 píše:Myslím že by to chtělo minimálně tt2 protože má téměř dokonalý crosfeed a to je obrovský rozdíl proti většině daců. :-)

Třeba já ho vůbec nepoužívám. Crosfeed sice posune scénu trochu dopředu, ale žere detaily a pravolevy prostor. Pokud chci prostor, pustím si velké bedny. Ten zvuk stejně žádná sluchátka nepřekonají.

Tvé tvrzení ohledně crossfeedu v TT 2 je velmi zjednodušené a nepřesné. Patrně založené na neznalosti dané problematiky či ovlivněné subjektivními preferencemi, které ovšem nekorespondují s objektivní realitou.

Pomineme-li binaurální nahrávky (či Dolby Atmos apod.), všechny ostatní jsou běžně nahrávány, respektive vydávány ve stereo formátu, tedy pro poslech na repro systémech 2.0. Stejně jako v reálném světě, kde k nám přichází zvuky z různých stran, obvykle nejdřív do jednoho ucha a poté se zpožděním do druhého, díky čemuž náš mozek dokáže prostorově lokalizovat zdroj zvuku, se i k posluchači klasické repro soustavy dostane zvuk (takové běžné nahrávky) z pravého reproduktoru nejdříve do pravého ucha, až poté do levého. V případě levého reproduktoru potom naopak. Tedy za předpokladu, že sedíme před reproduktory v „ideálním úhlu“. Avšak tohoto nelze s klasickými sluchátky fyzikálně docílit, neboť se zvuk z pravého měniče sluchátek nemůže se zpožděním dostat do levého ucha, a v případě levého měniče potom naopak. Náš mozek tak není schopen adekvátně vyhodnotit přesnou prostorovou lokalizaci zvuku, čímž se hudební scéna stává velmi plochou, dvojrozměrnou, a pocitově širší, než by ale měla být.

A právě k alespoň částečné eliminaci tohoto neduhu slouží crossfeed, který do pravého kanálu „přimíchá“ zpožděné informace z levého (a naopak), čímž defacto klame náš mozek a vytváří iluzi, že neposloucháme přes sluchátka.

Asi nejlepší příklad, který mě napadá, je to, jako byste na jedné straně porovnávali naši planetu na klasické atlasové (2D) mapě (poslech sluchátek bez crossfeedu), kde jsou zejména celé světadíly nepřirozeně roztažené a neproporční (nejvíce je to patrné asi u Antarktidy), s glóbusem na straně druhé (poslech s crossfeedem), kde je vše naopak více akurátní a proporční, a jako celek nesrovnatelně víc trojrozměrné. Předpokládám, že se asi shodneme, že realističtěji znázorňuje naši planetu ten glóbus než mapa v atlasu.

Celá věc je ještě o něco složitější, ale snažil jsem se to co nejvíc zjednodušit. Samozřejmě bude záležet na kvalitě té které implementace crossfeedu, ale právě řešení v TT 2 je jedno z nejlepších, které znám a které na hlavu poráží reprodukci zvuku TT2, když je crossfeed vypnutý. ;-)
Naposledy upravil pavel1756 dne 20. 7. 2024 16:48, celkově upraveno 2
Napájení: AudioQuest Niagara 1200
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager (Max)
Sluchátka: HiFiMAN Susvara Unveiled | Focal Utopia
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cb490763 20. 7. 2024 16:45

Tak pokud chceš být akurátní tak jinak. Mě se to prostě nelíbí. Ale Pavel má pravdu v tom, že chord má crossfeed asi nejlépe udělaný co jsem slyšel.
cb490763
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 20. 7. 2024 16:58

Samozřejmě co se komu subjektivně libí víc, je nakonec jen jeho věc. Proti gustu... :-)
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 1. 8. 2024 18:45

HiFiMAN Susvara Unveiled
Susvara Unveiled.jpeg

První dojmy
Ta sluchátka jsou neskutečně nefotogenická. Já teda nejsem žádný fotograf, ale tohle jsem ještě nezažil. Po téměř půl hodině pokusů se mi podařilo vyfotit tři tak tak použitelné fotky. :roll: Nicméně naživo vypadají o trochu lépe.

Přestože jsou pouze o 20 gramů lehčí než původní model, je to jak v rukou, tak na hlavě znát. Ale nejedná se o žádný dramatický rozdíl. Spíš mě překvapilo, že jsem nějaký vůbec zaznamenal.

Papírově jsou sice téměř o padesát procent méně náročné na hrubý výkon než Susvara OG, ale stále vyžadují poměrně silný sluchátkový zesilovač. Zatím u všech nahrávek, které jsem s nimi poslouchal, bylo třeba o čtyři decibely menší zesílení.
Susvara Veiled.jpeg

Tonálně jsou velmi neutrální, s mírným vychýlením na světlejší stranu. V rovině témbru se jedná o snad ta nejpřirozenější sluchátka, jaká jsem kdy slyšel.

Co mě ale naprosto šokovalo, jejich rozlišení, respektive úroveň detailu, a to napříč všemi frekvenčními pásmy. Snad jediná sluchátka, která znám a která dosahují takové úrovně, jsou HiFiMAN Shangri-La Senior.

Někteří recenzenti zmiňovali, že mají o trošku slabší bas než Susvara OG. Já mám naprosto opačnou zkušenost. Nový model má o něco dynamičtější/údernější středobas i vyšší bas. Je to ihned a snad ve všech relevantních pasážích znát. Ale určitě nelze hovořit o tom, že by Susvary OG nějak drasticky deklasoval.

Kde už je ale rozdíl v dynamice citelně znát, na vyšších středech. V tomto jsou nové Susvary opravdu výrazně přesnější.

Na výškové pásmo, zejména co do intenzity, jsem si zatím nestihl udělat nějaký relevantní názor.

Hudební scéna je hodně veliká, až obrovská. Výrazně trojrozměrnější než u původního modelu.

Přestože se za mě, na základě prvních dojmů, jedná o nezpochybnitelný a velmi citelný upgrade, jsem si téměř jist, že se najde mnoho posluchačů, kterým budou více vyhovovat Susvara OG se svým vřelejším a klidnějším projevem. Model Unveiled je čistě po technické stránce zvuku neoddiskutovatelně na vyšší úrovni. Popravdě si nedovedu představit, že by to mohl někdo zpochybnit, ale pokud bych jim měl přeci jen něco vytknout, tak v přímém srovnání na mě působí, že místy až moc tlačí na pilu...

Už jsem začal psát recenzi, ale bude hotová nejdříve za 14 dní, spíš na konci srpna.
Susvaras.jpeg
Naposledy upravil pavel1756 dne 1. 8. 2024 20:13, celkově upraveno 1
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 1. 8. 2024 19:47

Pěkná minirecenze! :tleskani Jen si říkám, k čemu tam jsou ty spousty dírek po okraji? Kolik jich asi je? Vrtají je nějací nešťastníci ručně? :hm :D
introvert
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka