od martas38 18. 12. 2024 21:15
To se výrobce nemusím ptát, když je tam jedna tlumivka, kondenzátor, odpor pro každou zásuvku. High-pass filtr bývá přeci jen sofistikovanější řešení (myšleno zapojením, než prostý RLC obvod naladěný na jednu frekvenci). Ale budiž.
Spíš mě zajímají jiné věci ohledně napájení:
První otázka. Spousta lidí řeší šňůru k filtru. Zajímalo by mě proč, když přeci dle výrobce vlastní filtr všechno rušení zachytí, eliminuje? K čemu tedy lepší kabel před filtrem? Přeci jen přenášíme 230V 50Hz, čili žádné složitosti. Proč se věnuje taková pozornost tomuto a nikoliv napájecím komponentům za filtrem s čímž souvisí následující dotazy?
Druhá otázka. Jak řešíte napájecí šňůry pro adaptéry atd. a šňůry za napájecími adaptéry, které napájí vlastní komponenty? Protože tyto šňůry opět chytají rušení od wifi, GSM, LTE a různého dalšího elektrosmogu?
Třetí otázka. Používáte přiložené, v naprosté většině spínané zdroje produkující rušení (Burson se svým externím lineárním zdrojem budiž světlou výjimkou) a nebo pořádné lineární zdroje s dobrou filtrací napětí, či rovnou akumulátorové zdroje napájení?
Čtvrtá otázka. Řešíte nějak ethernet vstupy do svých PC a streamerů, ze kterých hrajete a případně jak, protože i toto jsou zdroje solidního elektrosmogu? Případně jak řešíte napájení síťových prvků, jako jsou routery, switche a podobně?
Pátá otázka. Řešíte pokud hrajete z PC, Maců a podobných vyhoněných mašin to brutální rušení, například sofistikovanou filtrací USB portů, nebo optikou? AQ Jitterbug a spol je bižuterie, to není filtrace USB portu podotýkám.
Šestá otázka. Co si myslíte o skutečné rekonstrukci napájecího napětí? Myšlena zařízení, která 230V AC oddělí od sítě, usměrní a opět extrémně přesně rozstřídají? Protože tohle je jediná skutečná dá se říct "filtrace", která nezavání placebem?
Docela by mě zajímaly odpovědi, protože se o tuto problematiku celkem intenzivně zajímám.
lada5: máš pravdu, jsem vlastník Niagary 1200. Čím dýl ji mám, tím víc jsem přesvědčený o placebo efektu. Měl jsem teď týden půjčenou opravdovou aktivní pračku Burmester 948 a to skutečně funguje. Velice slyšitelně. Zlepšení prostoru, separace nástrojů, celkové průzračnosti zvuku. Ale jednak bych musel řešit veškeré napájecí prvky za ní, včetně kabeláže, k čemuž pravda postupně dochází, ale asi bych 200 tisíc investoval raději jinde. Taky jsem měl problém, kam víc než patnáctikilovou bednu v rozměrech hifikomponentu umístit, ale to je detail.
Sám napájení řeším pomocí filtru AQ Niagara 1200, lineárním zdrojem HDPLEX 300W pro napájení Chord Qutest a Mscaler, plus routeru (na který tam zbyl výstup.. V plánu mám lepší napájení pro streamer (dělá se kit s lineárním zdrojem, pravda, je to 25% ceny streameru). Dál mám DDC převodník, kdy jdu z USB streameru do převodníku DDC a pak optikou do Mscaleru. Proč rád vysvětlím. Moje postřehy jsou takové, že zdaleka největší vliv má lineární zdroj HDPLEX a z toho důvodu uvažuju i o kitu s lineárním zdrojem pro můj streamer Eversolo. Kupodivu se velice projevuje i galvanické oddělení streameru a Mscaleru toslinkem. A nejmíň slyším vliv té lišty Niagara. Pravda vliv tam je, ale nijak velký.
Do budoucna uvažuju ještě pořešit LAN vstup do streameru. A zamýšlím časem jiný DAC.
Byl bych rád za další podněty ohledně této tématiky, které jsou účinné a ještě zaplatitelné ve smyslu poměr cena/výkon, protože kvalitní napájení je absolutní základ.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12