Ukáž svoju slúchadlovú zostavu!

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod cb490763 14. 12. 2024 22:09

pavel1756 píše:
Kamasu píše:Tak už je to oficiální pavle, spěl jsi k tomu už jakou dobu, ale teď už je to hotová věc, definitivně jsi dospěl do bodu hájent "hifisty" a je tak na čase přesunout se hájentfórum. Tam se ti bude líbit, tam se schází přesně takový jedinci co věří v kde co, co není drahý to podle nich nehraje, poslechové zkušenosti (a především víra) jsou to jediný co má nějakou "váhu" a všichni, kdo byť i jen trochu dají na realitu, znalosti elektrotechniky atp., a ne jedině na "poslechový zkušenosti," jsou jen panáčkové co maj raději mlčet, když to "neslyší" tak správně jako ty. :lol:

Jak by řekl mistr Yoda: “Ještě hodně naučit se musíš.” Očividně žiješ v klamné představě, že s tvými, zcela zjevně, velmi omezenými znalostmi elektrotechniky, tu můžeš udílet ultimativní moudra, a přitom jsou tyto v dané problematice stejně nulové (jako ty mé) ve srovnání s těmi, kterými disponuje právě Garth Powell z AudioQuest, panáčku… ;-)

IMG_0299.jpeg

Mimochodem, jak je na tom DR? Představ si, že jsme celkem v pěti lidech srovnávali nahrávku Čajkovského Koncertu pro housle a orchestr v D-dur, Op. 35 (PentatoneMusic: Julia Fischer, Russian National Orchestra & Yakov Kreitzberg) v PCM 24bit/94kHz (DR 21) ku DSD 64 (DR20), a všichni do jednoho uzavřeli, že ta v v DSD je citelně dynamičtější! :shock: :shock: :shock:

(Jo a je ta to nahrávka v PCM, která dle dr.loudness-war ukazuje DR15. Docela zásadní rozkol ku analýze Roonu. Ale počítám, že Roon to samozřejmě analyzuje úplně špatně ku tvé modle… ;-) )

IMG_0300.png

To je můj oblíbený koncert. Ještě mám tedy raději od anne sophie mutter, ale ten není v sacd.
cb490763
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 14. 12. 2024 23:44

introvert píše:Jakou odhaduješ cenu součástek nyní ? :D

No nejdražší je na tom ta skříň. A pak ty zásuvky. Ty čtyři tlumivky mají hodnotu 1200Kč.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 14. 12. 2024 23:52

Takže bych to viděl jako skvělou podnikatelskou příležitost. Součástky za cca patnáct set, levnou krabici za další dva tácy, nějaké ty zásuvky a dráty. Do pěti tisíc by se to pořídit dalo (otázkou zůstává, co je v té trubce vpravo - tam bych nedal nic), no a pak to slátat dohromady, a nějakému joudovi prodat za pade. Hele, za pár roků bychom si mohli havana podpalovat smetanama ! :D
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 15. 12. 2024 00:05

lada5 píše:Tak myslím že to není tak dlouho co jsi koupil výhodně Niagaru 1200 a tvrdil jsi že je to zlepšení. :-)

Koupil, proto píšu to, co píšu.
Jestli má něco význam, tak aktivní pračky, které usměrní a znovu přesně rozstřídají napětí, nikoliv tyto jednoduché a extrémně předražené RCL filtry. Jenže taková pračka něco stojí a rozměry má opravdu skoro jako pračka. Třeba Burmester. Mám ho půjčený (moc děkuji Michalovi z HM), dopad je hodně citelný ale skoro čtvrt mega je docela hodně peněz. Neříkám, že Niagara nemá vliv na zvuk. Určitě to pomůže, ale rozhodně ne za to, co to stojí a je jedno, jestli je to Niagara 1200,3000 a nebo 5000. Všechno to jsou tlumivky a kondenzátory s cenou určenou pro ty nejchtivější hifisty...

-- 15. 12. 2024 00:11 --

introvert: Souhlas! Neodvažuju si stanovovat cenu krabice, ale jinak je to tak jak píšeš, do pěti tisíc. A rozhodně za tím není dvacet let vývoje jako za iPhone, což by se zohlednilo v ceně. Je to primitivní zařízení. Jednoduchý RLC filtr, který sice něco odfiltruje, ale vesměs je naladěný na odfiltrování jediné frekvence rušení. Tak to v elektotechnice chodí. Ovšem víra hory přenáší.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Rins 15. 12. 2024 08:37

Netušil jsem jaký se tu po pořízení Pavlova nového filtru rozhoří oheň.
Pavel má sestavu už na takové úrovni, že vyšší řada Niagary u něj patrně nezpůsobí revoluci, ale evoluci.
Pánové, ruku na srdce, nehraje v některých komentech roli tak trochu závist?
Nemohu se vyjádřit k rozdílu mezi modely AQ Niagara 1200 a 3000,ale mohu jednoznačně doporučit k filtracím kvalitní napájecí kabel.
Sám jsem přešel u Niagara 1200 z napájecího kabelu AQ Monsoon na Cardas Clear, slyšet to je a ne zrovna málo.
V mém případě je kabel bohužel dražší než samotná filtrace.
Rins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod lada5 16. 12. 2024 20:14

Síť není audiosignál takže stačí odfiltrovat rušení.
lada5
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 16. 12. 2024 21:56

A jakou frekvenci má rušení?
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lada5 17. 12. 2024 23:56

To se zeptej výrobce jaké pásmo filtruje.
lada5
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 18. 12. 2024 21:15

To se výrobce nemusím ptát, když je tam jedna tlumivka, kondenzátor, odpor pro každou zásuvku. High-pass filtr bývá přeci jen sofistikovanější řešení (myšleno zapojením, než prostý RLC obvod naladěný na jednu frekvenci). Ale budiž.

Spíš mě zajímají jiné věci ohledně napájení:

První otázka. Spousta lidí řeší šňůru k filtru. Zajímalo by mě proč, když přeci dle výrobce vlastní filtr všechno rušení zachytí, eliminuje? K čemu tedy lepší kabel před filtrem? Přeci jen přenášíme 230V 50Hz, čili žádné složitosti. Proč se věnuje taková pozornost tomuto a nikoliv napájecím komponentům za filtrem s čímž souvisí následující dotazy?

Druhá otázka. Jak řešíte napájecí šňůry pro adaptéry atd. a šňůry za napájecími adaptéry, které napájí vlastní komponenty? Protože tyto šňůry opět chytají rušení od wifi, GSM, LTE a různého dalšího elektrosmogu?

Třetí otázka. Používáte přiložené, v naprosté většině spínané zdroje produkující rušení (Burson se svým externím lineárním zdrojem budiž světlou výjimkou) a nebo pořádné lineární zdroje s dobrou filtrací napětí, či rovnou akumulátorové zdroje napájení?

Čtvrtá otázka. Řešíte nějak ethernet vstupy do svých PC a streamerů, ze kterých hrajete a případně jak, protože i toto jsou zdroje solidního elektrosmogu? Případně jak řešíte napájení síťových prvků, jako jsou routery, switche a podobně?

Pátá otázka. Řešíte pokud hrajete z PC, Maců a podobných vyhoněných mašin to brutální rušení, například sofistikovanou filtrací USB portů, nebo optikou? AQ Jitterbug a spol je bižuterie, to není filtrace USB portu podotýkám.

Šestá otázka. Co si myslíte o skutečné rekonstrukci napájecího napětí? Myšlena zařízení, která 230V AC oddělí od sítě, usměrní a opět extrémně přesně rozstřídají? Protože tohle je jediná skutečná dá se říct "filtrace", která nezavání placebem?

Docela by mě zajímaly odpovědi, protože se o tuto problematiku celkem intenzivně zajímám.

lada5: máš pravdu, jsem vlastník Niagary 1200. Čím dýl ji mám, tím víc jsem přesvědčený o placebo efektu. Měl jsem teď týden půjčenou opravdovou aktivní pračku Burmester 948 a to skutečně funguje. Velice slyšitelně. Zlepšení prostoru, separace nástrojů, celkové průzračnosti zvuku. Ale jednak bych musel řešit veškeré napájecí prvky za ní, včetně kabeláže, k čemuž pravda postupně dochází, ale asi bych 200 tisíc investoval raději jinde. Taky jsem měl problém, kam víc než patnáctikilovou bednu v rozměrech hifikomponentu umístit, ale to je detail.

Sám napájení řeším pomocí filtru AQ Niagara 1200, lineárním zdrojem HDPLEX 300W pro napájení Chord Qutest a Mscaler, plus routeru (na který tam zbyl výstup.. V plánu mám lepší napájení pro streamer (dělá se kit s lineárním zdrojem, pravda, je to 25% ceny streameru). Dál mám DDC převodník, kdy jdu z USB streameru do převodníku DDC a pak optikou do Mscaleru. Proč rád vysvětlím. Moje postřehy jsou takové, že zdaleka největší vliv má lineární zdroj HDPLEX a z toho důvodu uvažuju i o kitu s lineárním zdrojem pro můj streamer Eversolo. Kupodivu se velice projevuje i galvanické oddělení streameru a Mscaleru toslinkem. A nejmíň slyším vliv té lišty Niagara. Pravda vliv tam je, ale nijak velký.
Do budoucna uvažuju ještě pořešit LAN vstup do streameru. A zamýšlím časem jiný DAC.

Byl bych rád za další podněty ohledně této tématiky, které jsou účinné a ještě zaplatitelné ve smyslu poměr cena/výkon, protože kvalitní napájení je absolutní základ.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lada5 18. 12. 2024 23:46

J
lada5
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 19. 12. 2024 08:02

martas38 píše:První otázka. Spousta lidí řeší šňůru k filtru. Zajímalo by mě proč, když přeci dle výrobce vlastní filtr všechno rušení zachytí, eliminuje? K čemu tedy lepší kabel před filtrem? Přeci jen přenášíme 230V 50Hz, čili žádné složitosti. Proč se věnuje taková pozornost tomuto a nikoliv napájecím komponentům za filtrem s čímž souvisí následující dotazy?

Nikde jsem se nesetkal s tím, že by nějaký výrobce tvrdil, že jeho filtr zachytí (eliminuje) všechno rušení. Kdes k tomu přišel ? A ta pozornost se tomu věnuje proto, že to v praxi funguje. Kvalitní kabel 230 V není určen pouze pro síťové filtry, ale pomáhá i tehdy, pokud je použit s nimi. Je to taková skládačka - jeden díl je filtr, a druhý díl kabel 230 V. To znamená, že tyto dvě části nemají nic společného, a výrobce se může dle vlastního uvážení věnovat vylepšování kterékoli z nich, nezávisle na té druhé.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 19. 12. 2024 09:24

martas38 píše:Druhá otázka. Jak řešíte napájecí šňůry pro adaptéry atd. a šňůry za napájecími adaptéry, které napájí vlastní komponenty? Protože tyto šňůry opět chytají rušení od wifi, GSM, LTE a různého dalšího elektrosmogu?

Nijak. Zatím. Možná ty šňůry taky něco chytají, ale dle všeho je toto rušení zřetelně menší než to, co přichází ze sítě 230 V.

martas38 píše: Třetí otázka. Používáte přiložené, v naprosté většině spínané zdroje produkující rušení (Burson se svým externím lineárním zdrojem budiž světlou výjimkou) a nebo pořádné lineární zdroje s dobrou filtrací napětí, či rovnou akumulátorové zdroje napájení?

Svého času jsem měl možnost přímého srovnání komponenty napájené ze spínaneho zdroje (Chord Electronics Hugo TT2), a jiné, napájené z akumulátoru (Hugo 2). Hugo TT2 hrálo lépe.

martas38 píše: Čtvrtá otázka. Řešíte nějak ethernet vstupy do svých PC a streamerů, ze kterých hrajete a případně jak, protože i toto jsou zdroje solidního elektrosmogu? Případně jak řešíte napájení síťových prvků, jako jsou routery, switche a podobně?

Switch mám zapojen do síťového filtru, Mac Mini taky.

martas38 píše: Pátá otázka. Řešíte pokud hrajete z PC, Maců a podobných vyhoněných mašin to brutální rušení, například sofistikovanou filtrací USB portů, nebo optikou? AQ Jitterbug a spol je bižuterie, to není filtrace USB portu podotýkám.

Tuto představu tady šíříš snad jenom Ty. Mám Mac Mini M1 v základní konfiguraci, Jitterbug, kvalitní USB kabel, a žádného brutálního rušení jsem si nevšimnul. Možná jde pouze o Tvoji zkušenost, každý posloucháme v jiném prostředí.

martas38 píše: Šestá otázka. Co si myslíte o skutečné rekonstrukci napájecího napětí? Myšlena zařízení, která 230V AC oddělí od sítě, usměrní a opět extrémně přesně rozstřídají? Protože tohle je jediná skutečná dá se říct "filtrace", která nezavání placebem?

Tato zařízení určitě smysl mají, a jak jsem měl možnost hovořit s jedním z jejich vlastníků, jsou lepší, než síťové filtry (měl zkušenost s obojím). Jediný možný problém bych viděl v oblasti dynamiky, protože takovýto zdroj nemůže konkurovat extrémně tvrdému síťovému napětí 230 V.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 19. 12. 2024 10:52

Dík za odpověď!
Výrobce tvrdí, že AQ Niagara 1200 eliminuje rušení v pásmu 20 kHz - 1GHz o 24dB, tedy defakto totálně. Jak to dělá pomocí RLC obvodu je mi záhadou a někoho zdatného v této problematice bych poprosil o technické vysvětlení. Trošku povědomí o RLC obvodech mám.

A pak bych poprosil o vysvětlení těch kabelů. Proč používáme dokonalé kabely před pračkou, ale za pračkou na to kašleme, jelikož tam máme levné spínané zdroje, jaké i ke svým poměrně vysokým modelům přikládá například Chord a kabely těchto zdrojů nejsou stíněné?

Případně ještě vysvětlení, že napájecí kabel a filtr nemají nic společného, když jsou vodivě propojeny a ten filtr by měl pochytat rušení v pásmu 20kHz-1GHz, které do něj tím kabelem projdou?
Protože z technického, resp. elektrotechnického hlediska se bavíme prakticky o nesmyslech.

Ve vlákně o Chord Hugo M Scaler se o této problematice obšírně rozepisuje Rob Watts. A ten tam přímo uvádí, že absolutně největší problém pro klasické audio cesty, tedy přehrávač - (M Scaler) - DAC - zesilovač - měniče jsou RFI nad 2,4GHz. Jsou nejškodlivější pro převodník, který začne produkovat chyby atd. A říká, že tomu nezabrání ani lineární zdroje a síťové filtry, předražená metalická kabeláž, symetrické zapojení atd., protože to dělá zejména wifi a podobně a že nejlepší řešení je dobré stínění pomocí skříní komponentů a použití optiky. A že nejlepší napájecí zdroj je akumulátorový bez aktivního měniče napětí, kdy vzápětí dodává, že použitím neoriginálních zdrojů u Chord dojde ke ztrátě záruky a následně se přizná, že sám používá jistý akumulátorový zdroj jedné americké firmy. A že na těchto věcech bude stát nová vyšší generace M Scaleru zapadající do řady Dave (tuším Chord Quarter) a bude postavena právě na optice. Na dotaz ohledně DSD vs optika tam poměrně odvážně odpověděl, že DSD je od začátku do konce špatně, vysvětloval tam kolem toho i nějaké technikálie ohledně modulací, ale to už na mě byla vyšší dívčí a sám s tím závěrem nesouhlasím. A přímo říká, ať lidi neutrácejí za blbosti typu LPS pro věci před DAC, drahou digitální kabeláž, filtry a podobně, protože jim stejnou službu poskytne optický kabel za 20USD mezi zdrojem signálu a převodníkem.
Takže buď dělám všechno špatně já, nebo on kecá nesmysly.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 19. 12. 2024 11:05

martas38 píše:Výrobce tvrdí, že AQ Niagara 1200 eliminuje rušení v pásmu 20 kHz - 1GHz o 24dB, tedy defakto totálně. Jak to dělá pomocí RLC obvodu je mi záhadou a někoho zdatného v této problematice bych poprosil o technické vysvětlení. Trošku povědomí o RLC obvodech mám.

Nějaký odkaz na toto odvážné tvrzení výrobce Niagara 1200 ?

martas38 píše:A pak bych poprosil o vysvětlení těch kabelů. Proč používáme dokonalé kabely před pračkou, ale za pračkou na to kašleme, jelikož tam máme levné spínané zdroje, jaké i ke svým poměrně vysokým modelům přikládá například Chord a kabely těchto zdrojů nejsou stíněné?

Jak už jsem psal, používáme to proto, že to funguje, vede to ke zlepšení zvuku. Zda takto funguje i výměna kablíků od spínaného zdroje nevím, třeba ne. Ale možná ano. Nemůžeme vědět vše naráz, času je neomezené množství. To, že se tím nezaobíráme teď neznamená, že to nebudeme řešit v budoucnu. Jedním z důvodů je to, že vyměnit přívodní kabel 230 V neporušuje záruku, zatímco úpravy originálního spinaného zdroje ano.

martas38 píše:Případně ještě vysvětlení, že napájecí kabel a filtr nemají nic společného, když jsou vodivě propojeny a ten filtr by měl pochytat rušení v pásmu 20kHz-1GHz, které do něj tím kabelem projdou?
Protože z technického, resp. elektrotechnického hlediska se bavíme prakticky o nesmyslech.

To, že jde o nesmysly, je Tvá soukromá představa. Každý, kdo zkusil vyměnit obyčejný kabel 230 V za nějaký kvalitní ví, že to zvuk zlepší. Proč, to netuším, ale stačí mi ten praktický poznatek, ať už je příčina jakákoli.
Naposledy upravil introvert dne 19. 12. 2024 11:08, celkově upraveno 1
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 19. 12. 2024 11:08

Píšu to delší dobu, teď jsem si všiml další odpovědi. Dík za ni.
To že spínaný zdroj PC produkuje silné rušení (ostatně jako všechny spínané zdroje už ze své podstaty), stejně tak paměti, procesor atd je známá a snadno měřitelná věc. Třeba to nevnímáš, ale vnímá to spousta lidí, co hrají z CD, SACD přehrávačů, streamerů, DAPů, nebo staví audiofilní PC.
martas38
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka