od introvert 19. 12. 2024 14:04
Možná jsem měl napsat, že to neplatí pro všechny, a že jsou případy, kdy ani kvalitní kabel zvuk slyšitelně nezlepší. OK, beru, to nelze popřít. Jednak jsou spousty různých kabelů, dále spousty různých zařízení, ke kterým lze kabel připojit, a nakonec, ne každý je třeba schopen jemné změny ve zvuku rozpoznat. U mě ke zlepšení došlo. Šlo o jakousi záhadnou psychoakustiku (což pro mě není nic jiného, než snake oil) ? Myslím, že ne. Na základě stejné logiky bych mohl i já tvrdit, že jsi neslyšel žádné zlepšení, protože - psychoakustika.
Ono jsou to vůbec záhady. Použil jsem kabel Audioquest NRG-Z3, který jsem připojil k zesilovači Cayin iHA-6. Co jsem pokaždé pozoroval (kabel jsem opakovaně měnil za původní obyčejný), bylo zlepšení v dynamice zvuku, a dále v jeho hlasitosti, která se mírně s NRG-Z3 zvýšila. Ta hlasitost mě zaujala, na YouTube jsem totiž viděl video, kde autor testoval NRG-Z3 s výkonovým zesilovačem k reprobednám, a tvrdil totéž. Jednou jsem tedy udělal pokus, a měřil výstup z Cayin iHA-6 při použití běžného kabelu, a NRG-Z3 (sinusový signál 1 kHz). No a v obou případech bylo napětí na výstupu zesilovače shodné. Může tedy použití NRG-Z3 způsobit, že zvuk je hlasitější ? Ale jistěže. Neměřil jsem totiž amplitudu na reálných sluchátkách. Dále, neposloucháme sinusový tón 1 kHz, nýbrž reálnou hudbu. A kdo ví, možná zlepšení dynamiky vede k pocitu vyšší hlasitosti ? Netuším. Podle mého je ještě hodně co objevovat. I u tak běžných věcí, jako je detailnost zvuku, či vlastnosti zobrazení hudební scény, nemáme sebemenší ponětí, o co jde, ani jak to měřit. Takže nikde není psáno, že to, co ukazuje jakýsi měřicí přístroj, taky slyšíme. A přitom se s tímto bludem setkávám stále znova a znova.