Ukáž svoju slúchadlovú zostavu!

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod introvert 19. 12. 2024 11:22

martas38 píše:Píšu to delší dobu, teď jsem si všiml další odpovědi. Dík za ni.
To že spínaný zdroj PC produkuje silné rušení (ostatně jako všechny spínané zdroje už ze své podstaty), stejně tak paměti, procesor atd je známá a snadno měřitelná věc. Třeba to nevnímáš, ale vnímá to spousta lidí, co hrají z CD, SACD přehrávačů, streamerů, DAPů, nebo staví audiofilní PC.

Díky, ale nemusíš mi pořád děkovat .. :-) Měl jsem jen trochu volna. Co se týká toho rušení, já to nikterak nevnímám. Ty stále žiješ v představě, že je zde jakési strašné rušení, které ruinuje zvuk. Já jsem zjevně takový nenáročný chasník, mně to, co mám, plně stačí. Digitální zvuk je dle mého podstatným vylepšením zvuku analogového. Procesory, paměti a další digitální komponenty jsou ve všech digitálních zařízeních, včetně Tebou opěvovaných streamerů. Praktické zkušenosti ukazují, že když pořizujeme digitální zařízení s rozmyslem, nejsou s tím žádné zásadní, neřešitelné problémy. Zvuk je vynikající, a jsem přesvědčen, že Tvé představy o škodlivosti digitálního rušení jsou mírně řečeno přehnané.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 19. 12. 2024 12:35

Co se týče té filtrace v pásmu 20 kHz - 1GHz, to je uvedeno ve specifikaci.
Ohledně rušení, to jsou ty drobné nuance v prostoru, separaci atd. To jsou řekl bych ty gigahertze o kterých píše pan Watts, kdy začne převodník sekat chyby.. Pod rušením si nepředstavuju nějaký brum 50Hz, škrčení a podobně, to samozřejmě chytí i velice primitivní filtrace a dodavatel elektřiny garantuje, že pokud je vše správně zapojeno, zákazník to v síti nemá.
Debata analog vs digitál by asi byla hodně dlouhá a složitá. Já jsem příznivcem digitálu, protože nemám rád praskot, na druhou stranu obdivuju dynamiku vinylů, to je na naprosté většině digitálních nosičů snad až na SACD věc v dnešní době nevídaná, i když ani SACD není pravidlem.

S poděkováním nemám problém.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 19. 12. 2024 12:40

martas38 píše:Co se týče té filtrace v pásmu 20 kHz - 1GHz, to je uvedeno ve specifikaci.

Díval jsem na web Audioquestu věnovaný Niagara 1200, ve specifikacích tam nic takového uvedeno není.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 19. 12. 2024 13:13

introvert píše:To, že jde o nesmysly, je Tvá soukromá představa. Každý, kdo zkusil vyměnit obyčejný kabel 230 V za nějaký kvalitní ví, že to zvuk zlepší. Proč, to netuším, ale stačí mi ten praktický poznatek, ať už je příčina jakákoli.

To rozhodne neni soukroma martasova predstava a rozhodne neplati, ze kazdy kdo to zkusil, tak slysel zlepseni. Ja jsem to zkousel (vc. kabelu za desitky tisic), sestavu na to, abych pripadne nejaky rozdil slysel, mam myslim slusnou a rozdil byl nula nula nic. Vsechny drahe napajeci kabely jsem vratil a pouzivam jen zakladni hifi kabely pro dobry pocit a kvuli vzhledu. Ono je dobre si uvedomit, ze ohledne napajecich kabelu a jejich vlivu na zvuk existuji pouze subjektivni dojmy jednotlivych uzivatelu. Objektivni dukaz (at uz korektne provedeny slepy test, mereni a jeho spravna interpretace, nebo nejake technicke oduvodneni zalozene na platnem vedeckem poznani) proste neexistuje. Psychoakustika je mocna vec a kdo tento fenomen ignoruje, tak si jenom lze do kapsy.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 19. 12. 2024 14:04

Možná jsem měl napsat, že to neplatí pro všechny, a že jsou případy, kdy ani kvalitní kabel zvuk slyšitelně nezlepší. OK, beru, to nelze popřít. Jednak jsou spousty různých kabelů, dále spousty různých zařízení, ke kterým lze kabel připojit, a nakonec, ne každý je třeba schopen jemné změny ve zvuku rozpoznat. U mě ke zlepšení došlo. Šlo o jakousi záhadnou psychoakustiku (což pro mě není nic jiného, než snake oil) ? Myslím, že ne. Na základě stejné logiky bych mohl i já tvrdit, že jsi neslyšel žádné zlepšení, protože - psychoakustika.

Ono jsou to vůbec záhady. Použil jsem kabel Audioquest NRG-Z3, který jsem připojil k zesilovači Cayin iHA-6. Co jsem pokaždé pozoroval (kabel jsem opakovaně měnil za původní obyčejný), bylo zlepšení v dynamice zvuku, a dále v jeho hlasitosti, která se mírně s NRG-Z3 zvýšila. Ta hlasitost mě zaujala, na YouTube jsem totiž viděl video, kde autor testoval NRG-Z3 s výkonovým zesilovačem k reprobednám, a tvrdil totéž. Jednou jsem tedy udělal pokus, a měřil výstup z Cayin iHA-6 při použití běžného kabelu, a NRG-Z3 (sinusový signál 1 kHz). No a v obou případech bylo napětí na výstupu zesilovače shodné. Může tedy použití NRG-Z3 způsobit, že zvuk je hlasitější ? Ale jistěže. Neměřil jsem totiž amplitudu na reálných sluchátkách. Dále, neposloucháme sinusový tón 1 kHz, nýbrž reálnou hudbu. A kdo ví, možná zlepšení dynamiky vede k pocitu vyšší hlasitosti ? Netuším. Podle mého je ještě hodně co objevovat. I u tak běžných věcí, jako je detailnost zvuku, či vlastnosti zobrazení hudební scény, nemáme sebemenší ponětí, o co jde, ani jak to měřit. Takže nikde není psáno, že to, co ukazuje jakýsi měřicí přístroj, taky slyšíme. A přitom se s tímto bludem setkávám stále znova a znova.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 19. 12. 2024 16:01

Na základě stejné logiky bych mohl i já tvrdit, že jsi neslyšel žádné zlepšení, protože - psychoakustika.

No to bys sice mohl, ale nebyla by to korektni argumentace. Pokud nekdo tvrdi, ze napajeci kabely maji vliv na zvuk, a zaroven pro to neexistuji zadne objektivni dukazy, tak by mel ty dukazy dodat. Bohuzel, jedine co k tomuto mame jsou subjektivni dojmy casti uzivatelu, zatimco jina cast uzivatelu zmeny neslysi, pripadne si dokaze priznat, ze to jsou pouze subjektivni dojmy, cili zejmena psychoakustika. Pokud ne mereni, tak k tomu prave slouzi slepe testy, ktere do znacne miry, byt ne uplne dokonale, tyto subjektivni dojmy objektivizuji. Stejne jako je to treba v medicine pri testovani novych leku.

Jinak par poznamek: Neni problem namerit zmenu mezi kabely, vc. tech napajecich u ruznych parametru. To dulezite ale je vysledky tech mereni spravne interpretovat a jestli pripadne namerene rozdily znamenaji objektivni zmenu ve zvuku. Taky neni pravda, ze aspekty zvuku jako rozliseni, detail, prostorovost, atd. nelze merit. Neexistuje nejaka jedna velicina, ktera ti rekne, jak to hraje. Ale jsou meritelne parametry jako fr. prubeh, impulzni odezva, faze, group delay, apod., ktere na tyto aspekty maji zasadni vliv a hodne ti o tom reknou.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 19. 12. 2024 16:48

Yiakubou píše:
Na základě stejné logiky bych mohl i já tvrdit, že jsi neslyšel žádné zlepšení, protože - psychoakustika.

No to bys sice mohl, ale nebyla by to korektni argumentace. Pokud nekdo tvrdi, ze napajeci kabely maji vliv na zvuk, a zaroven pro to neexistuji zadne objektivni dukazy, tak by mel ty dukazy dodat.

Zvuk (ve smyslu jak ho vnímá člověk) jsou subjektivní dojmy. Já sice poznám, že došlo ke zlepšení dynamiky ve zvuku, ale není jak to změřit. Jednak to neumím změřit já, a jednak to neumí ani nikdo jiný. Tak proč, a hlavně jak, bych měl dodávat ty objektivní důkazy ? Za sto roků to třeba bude možné, ale dnes to možné není. Jde o čirou fantazii.

Yiakubou píše: Taky neni pravda, ze aspekty zvuku jako rozliseni, detail, prostorovost, atd. nelze merit. Neexistuje nejaka jedna velicina, ktera ti rekne, jak to hraje. Ale jsou meritelne parametry jako fr. prubeh, impulzni odezva, faze, group delay, apod., ktere na tyto aspekty maji zasadni vliv a hodne ti o tom reknou.

No tak sem s tím. Z čeho budeš odvozovat (a hlavně jak), zda hrají jedna sluchátka detailněji, než jiná ? Nebo jak budeš z měření odvozovat lokalizaci nástrojů na hudební scéně, a její hloubku ?
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 19. 12. 2024 17:32

Ja nejsem zadny merici expert, ale nejake zaklady jsem si nastudoval. Taky je fakt, ze ja se na to divam primarne z pohledu reprosoustav v nejakem akustickem prostoru. Ale u sluchatek predpokladam, ze principy jsou stejne.

Pokud tvrdis, ze dynamiku ve zvuku neni jak merit, tak bys mel pro jistotu definovat, co tou dynamikou vlastne myslis. Dynamicky rozsah? No to zmerit lze. Udernost a rychlost transientu? To zmerit taky lze - treba ta impulzni odezva hodne napovi.

Pokud bych ciste teoreticky mel 2 identicke mistnosti, s identickou sestavou a veskeryma podminkama, pouze odlisne repro (prip. sluchatka), ale jinak proste idealni laboratorni podminky, tak na zaklade nekterych meritelnych parametru a jejich rozdilnosti, bez jakehokoliv poslechu, budu schopen rict treba ze:
- jedna z tech reprosoustav ma lepsi detail, dozvuk, vzdusnost, apod - to je mimojine do velke miry dane frekvencnim prubehem na vyssich stredech a vyskach
- jedna reprosoustava ma lepsi vykresleni prostoru a lokalizaci nastroju - to je do velke miry dane tim, jak je nebo neni srovnana faze / group delay, jak vypada impulsni odezva
- dynamika / transienty - uz jsem psal vyse...
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PetrJč 19. 12. 2024 17:51

introvert píše:...z čeho budeš odvozovat (a hlavně jak), zda hrají jedna sluchátka detailněji, než jiná ? Nebo jak budeš z měření odvozovat lokalizaci nástrojů na hudební scéně, a její hloubku?

Protože se jedná o elektromechanický převodník s velkým zkreslením (řádově jednotky až desítky procent). Rozdíly mezi měniči jsou relativně velké, měřitelné a slyšitelné.
PetrJč
Junior

Odeslat příspěvekod introvert 19. 12. 2024 17:54

Prostě hodně teoretických představ, ale žádná konkrétní informace, jak se koneckonců dalo čekat.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 19. 12. 2024 17:55

introvert píše:Zvuk (ve smyslu jak ho vnímá člověk) jsou subjektivní dojmy. Já sice poznám, že došlo ke zlepšení dynamiky ve zvuku, ale není jak to změřit. Jednak to neumím změřit já, a jednak to neumí ani nikdo jiný. Tak proč, a hlavně jak, bych měl dodávat ty objektivní důkazy ? Za sto roků to třeba bude možné, ale dnes to možné není. Jde o čirou fantazii.

Čirý fantazie jsou tyhle tvoje nesmyslný doměnky. Pokud je slyšitelná změna dynamiky, lze to měřit. A je to možný už dlouhý desítky let, ne že možná za sto let. Že ty nemáš žádný znalosti co se týče elektrotechniky neznamená, že je nemá ani nikdo jinej. :pozor
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 19. 12. 2024 17:58

To nejsou zadne teoreticke predstavy. To jsou jasne dane veci, ktere jsem snad napsal dost srozumitelne, mam to i osobne odzkousene. Jestli tomu nerozumis, nebo to nechapes, s tim ja uz nic neudelam... ale klidne se muzeme na veskere mereni vyprdnout a bavit se o tom, proc neexistuje zadny korektne provedeny slepy test, ktery by prokazoval vliv napajecich kabelu na zvuk.
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 19. 12. 2024 18:09

Kamasu: Tak nám zcela konkrétně vysvětli, jak budeš měřit rozdíl v dynamice mezi sluchátky. Řeči typu “lze to změřit, nemáš žádný znalosti” jsou nic neříkající, obecné formulace.

Yiakubou: Ty nám taky zcela konkrétně vysvětli, jak přesně budeš pomocí frekvenčního průběhu na vyšších středech a výškách zjišťovat, která sluchátka jsou detailnější. Tím myslím postup v krocích, po jejichž provedení budeme mít jasno, jak se věci mají, aniž bychom sluchátka vůbec slyšeli.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 19. 12. 2024 18:27

Frekvencni prubeh u sluchatek je jiny, nez u repro a tam uplne nevim, jak se to chova, proto dam priklad pro repro:
1. zmerim frekvencni odezvu jedne a druhe reprosoustavy
2. porovnam
3. na zaklade znalosti toho, jaky vliv maji ruzne frekvence na zvuk, vyhodnotim

Napr. pokud jedno repro bude vykazovat pokles cca od vyssich stredu a dal, tak tam bude nejaka limitace co se tyce celkove detailnosti, rozliseni, dozvuku. Pokud treba jedno repro bude mit boost na 10KHz a vys, bude tam prilis dlouhy dozvuk a pri delsim poslechu to bude vadit. Boost okolo 10-12KHz pridava na vzdusnosti projevu. Pokles v oblasti kolem 3-5KHz ubira na agresivite vysek, dela to zvuk takovy teplejsi a jemnejsi, ale kdyz je to moc, tak zase pusobni komprimovane. Frekvence okolo 200-300Hz reguluji napr. hloubku a telo vokalu, a tak dale...

Jinak jak zmerit dynamicky rozsah repro, nebo i sluchatek - ne ze by bylo uplne jednoduche, na domaci podminky to mozna uplne neni, ale mozne to rozhodne je a samotny zpusob je k pochopeni velmi jednoduchy. Staci vygooglit, nebo se zeptej chatGPT, treba. Nemusis zadat ostatni, aby te dovzdelavali.
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 19. 12. 2024 18:41

Yiakubou: Přihazuji dvě frekvenční charakteristiky, je třeba postavit přístroj, který z nich určí, která sluchátka jsou detailnější. Tedy potřebujeme buďto algoritmus, nebo spíš trénovat umělou inteligenci ? Tu detailnost nebude posuzovat žádný člověk. SR-009S vs. TYGR 300 R.

Jinak, nepsal jsem nic o jakémsi dynamickém rozsahu, ale o dynamice (někdy označované jako údernost). V tomto je třeba významný rozdíl mezi sluchátky magnetoplanárními, a dynamickými. Jak bude probíhat měření ?

-- 19. 12. 2024 19:05 --

A aby nám to šlo lépe od ruky, přihodím ještě dvě další frekvenční charakteristiky. Otázka zůstává stejná: která sluchátka jsou detailnější, a proč ? Nyní Susvara x DT770 Pro.
Přílohy
DT770.jpeg
Susvara.jpeg
SR-009S.jpeg
TYGR 300 R.jpeg
introvert
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka