Ukáž svoju slúchadlovú zostavu!

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Yiakubou 19. 12. 2024 19:29

Snazis se hezky, ale my tady nejsme ve skole, aby jsi nas zkousel, nebo abychom te vzdelavali. Jak jsem psal, se sluchatkama nemam moc zkusenosti, a nevim jak se chovaji zmeny na jejich frekvencni krivce. Nemam to vyzkousene.

Taky by sis mohl definovat ty pojmy, ktere pouzivas. Co je to detailnost? Co je to udernost? Tak jak to popisujes, tak tim asi myslis dynamicky rozsah a rychlost transientu. Chovani na transientech se da vyvodit z impulzni odezvy. Ale to uz se opakuju, to nema smysl.

Nez neco zavrhnes, mel by sis o tom nejdriv neco nastudovat. To se asi nestalo.

A propo, uz jsi nasel nejake slepe testy, prokazujici vliv napajecich kabelu na zvuk? To preci neni o zadnem mereni a je to ten nejlepsi a nejobjektivnejsi mozny zpusob jak zjisit, jestli tam teda nejaka zmena objektivne je (s urcitou mirou konfidence), nebo neni.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 19. 12. 2024 20:04

Yiakubou píše:Snazis se hezky, ale my tady nejsme ve skole, aby jsi nas zkousel, nebo abychom te vzdelavali. Jak jsem psal, se sluchatkama nemam moc zkusenosti, a nevim jak se chovaji zmeny na jejich frekvencni krivce. Nemam to vyzkousene.

No tak v tom případě by ses k tomu snad neměl autoritativně vyjadřovat, ne ? Sluchátka nejsou reprobedny. Frekvenční charakteristika nemá na detailnost zvuku u sluchátek rozhodující vliv.

Yiakubou píše:Taky by sis mohl definovat ty pojmy, ktere pouzivas. Co je to detailnost? Co je to udernost? Tak jak to popisujes, tak tim asi myslis dynamicky rozsah a rychlost transientu. Chovani na transientech se da vyvodit z impulzni odezvy. Ale to uz se opakuju, to nema smysl.

Každý průměrně pokročilý audiofil to zná, proč bych to měl definovat ? A kde se dá koupit ten přístroj pro měření dynamiky ? Na alza.cz ?

Yiakubou píše:Nez neco zavrhnes, mel by sis o tom nejdriv neco nastudovat. To se asi nestalo.

Totéž můžu doporučit já Tobě.

Yiakubou píše:A propo, uz jsi nasel nejake slepe testy, prokazujici vliv napajecich kabelu na zvuk? To preci neni o zadnem mereni a je to ten nejlepsi a nejobjektivnejsi mozny zpusob jak zjisit, jestli tam teda nejaka zmena objektivne je (s urcitou mirou konfidence), nebo neni.

Proč bych je hledal ? Najdi si je sám.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 19. 12. 2024 21:09

Hele, ja jsem se vyjadroval k napajecim kabelum a k tvemu nazoru, ze mereni je k nicemu, nebo ze nelze zmerit urcite charakteristiky zvuku. To je platne jak pro sluchatka, tak pro reprobedny. Ty uz jsi to pak otocil do klasicke nesmyslne diskuze, kde se jen snazis najit proc by neco nemohlo byt tak jak to je, odmitas si o tom neco zjistit a chovas se jako ignorant. Tim to pro me konci.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 19. 12. 2024 22:25

introvert píše:Díval jsem na web Audioquestu věnovaný Niagara 1200, ve specifikacích tam nic takového uvedeno není.

Additional Specifications:

Over-Voltage Shutdown: >140VAC (will activate the main high-current relay to open within less than 0.25 second; automatically resets once the incoming power is within a safe range).

Level-X Linear Transverse-Mode Filter: In excess of 24dB from 20kHz to 1GHz, linearized for dynamic (rising) line impedance with frequency (source) and 10- to 50-ohm load, system current dependent.

Input Current Maximum Capacity: 15 amps RMS (total).

7 AC Ground-Noise Dissipated Outlets in 3 Isolated Groups:

2 High-Current outlets for on-demand current to variable-current equipment (amplifiers).
3 Level-X Linear Filtered AC outlets (outlets 3 through 5).
2 Level-X Linear Filtered AC outlets (outlets 6 and 7).
Power Consumption: Typically, less than 5W at 120VAC input.

Dimensions: 19.61” W x 3.41” H x 7.52” D

Weight: 15.10lbs.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 20. 12. 2024 05:47

Ještě bych dodal, že dynamika jde změřit snad úplně nejsnadněji ze všeho. Orientačně mně k tomu bude stačit blbej mobil přiloženej k měniči sluchátek. Přesný to nebude, ale ukáže mi to aspoň něco. Lepší aplikace krom DR i frekvenční rozsah. Jinak samozřejmě když to budu brát vážněji, tak mikrofon, předzesilovač, případně ADC a mám dynamiku změřenou, otázka tedy, co si člověk představuje pod pojmem dynamika. U hifistů to bývají často úplně jiné veličiny (či spíš vjemy), než ty fyzikální.
Co se týče napájecích kabelů, tak mám základní Audioquest NRG-X3, měl jsem Audioquest NRG-Z3, který jsem prodal, protože jsem nepoznal rozdíl. Naštěstí koupeno z druhé a prodáno do třetí ruky. Ale ten rozdíl jsem nepoznal ani oproti noname kabelu od PC. Ono tady extrémně intenzivně platí, že co oko hifisty nevidí, to jeho ucho neslyší. A když si koupím blbej kus pletené případně postříbřené mědi za šest litrů, tak to už by muselo být, kdyby to moje zhrzené ucho neslyšelo. Šmejdi s hrnci musí těmto firmám tiše závidět. A nebo jsem hňup já a uši mi už neslouží, to je taky docela možná varianta. Případně mám tak mizernou sestavu, že to na ní nejde poznat, to bude asi nejpravděpodobnější...
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 20. 12. 2024 08:45

martas38 píše:
introvert píše:Díval jsem na web Audioquestu věnovaný Niagara 1200, ve specifikacích tam nic takového uvedeno není.

Level-X Linear Transverse-Mode Filter: In excess of 24dB from 20kHz to 1GHz, linearized for dynamic (rising) line impedance with frequency (source) and 10- to 50-ohm load, system current dependent.

Tuto formulaci jsem tedy nenašel na současných stránkách Audioquestu, pouze v manuálech k jejich filtrům na stránkách různých prodejců. Ani tak tomu plně nerozumím. Což je ale jedno. Třeba ty filtry dané tvrzení splňují, třeba ne. A co z toho plyne pro mě ? Nic. Já spoléhám sám na sebe, a na své smysly. Pokud Niagara 1200 podle mě zvuk zlepšuje, je vše v pořádku.

-- 20. 12. 2024 08:54 --

martas38 píše:Ještě bych dodal, že dynamika jde změřit snad úplně nejsnadněji ze všeho. Orientačně mně k tomu bude stačit blbej mobil přiloženej k měniči sluchátek. Přesný to nebude, ale ukáže mi to aspoň něco. Lepší aplikace krom DR i frekvenční rozsah. Jinak samozřejmě když to budu brát vážněji, tak mikrofon, předzesilovač, případně ADC a mám dynamiku změřenou, otázka tedy, co si člověk představuje pod pojmem dynamika. U hifistů to bývají často úplně jiné veličiny (či spíš vjemy), než ty fyzikální.

Neměl jsem na mysli dynamický rozsah, jak se domníváš, ale dynamiku (údernost). Asi jsi to nepochopil, i když jsem to tu později upřesnil. Domníval jsem se původně, že je to každému jasné. Ze řady nechápavých reakcí usuzuji, že asi nebylo.

martas38 píše:Co se týče napájecích kabelů, tak mám základní Audioquest NRG-X3, měl jsem Audioquest NRG-Z3, který jsem prodal, protože jsem nepoznal rozdíl. Naštěstí koupeno z druhé a prodáno do třetí ruky. Ale ten rozdíl jsem nepoznal ani oproti noname kabelu od PC. Ono tady extrémně intenzivně platí, že co oko hifisty nevidí, to jeho ucho neslyší. A když si koupím blbej kus pletené případně postříbřené mědi za šest litrů, tak to už by muselo být, kdyby to moje zhrzené ucho neslyšelo. Šmejdi s hrnci musí těmto firmám tiše závidět. A nebo jsem hňup já a uši mi už neslouží, to je taky docela možná varianta. Případně mám tak mizernou sestavu, že to na ní nejde poznat, to bude asi nejpravděpodobnější...

Já jsem oproti běžnému kabelu u NRG-Z3 rozdíl zaregistroval, byl jasný, nic malého, a pokud jsem kabely střídal, tak se pořád vyskytoval. To, že Tys rozdíl neslyšel, pro mě nemá žádný význam. To si musíš nějak vyřešit sám.
Naposledy upravil introvert dne 20. 12. 2024 08:55, celkově upraveno 1
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lada5 20. 12. 2024 08:55

martas38 píše:Dík za odpověď!
Výrobce tvrdí, že AQ Niagara 1200 eliminuje rušení v pásmu 20 kHz - 1GHz o 24dB, tedy defakto totálně. Jak to dělá pomocí RLC obvodu je mi záhadou a někoho zdatného v této problematice bych poprosil o technické vysvětlení. Trošku povědomí o RLC obvodech mám.

A pak bych poprosil o vysvětlení těch kabelů. Proč používáme dokonalé kabely před pračkou, ale za pračkou na to kašleme, jelikož tam máme levné spínané zdroje, jaké i ke svým poměrně vysokým modelům přikládá například Chord a kabely těchto zdrojů nejsou stíněné?

Případně ještě vysvětlení, že napájecí kabel a filtr nemají nic společného, když jsou vodivě propojeny a ten filtr by měl pochytat rušení v pásmu 20kHz-1GHz, které do něj tím kabelem projdou?
Protože z technického, resp. elektrotechnického hlediska se bavíme prakticky o nesmyslech.

Ve vlákně o Chord Hugo M Scaler se o této problematice obšírně rozepisuje Rob Watts. A ten tam přímo uvádí, že absolutně největší problém pro klasické audio cesty, tedy přehrávač - (M Scaler) - DAC - zesilovač - měniče jsou RFI nad 2,4GHz. Jsou nejškodlivější pro převodník, který začne produkovat chyby atd. A říká, že tomu nezabrání ani lineární zdroje a síťové filtry, předražená metalická kabeláž, symetrické zapojení atd., protože to dělá zejména wifi a podobně a že nejlepší řešení je dobré stínění pomocí skříní komponentů a použití optiky. A že nejlepší napájecí zdroj je akumulátorový bez aktivního měniče napětí, kdy vzápětí dodává, že použitím neoriginálních zdrojů u Chord dojde ke ztrátě záruky a následně se přizná, že sám používá jistý akumulátorový zdroj jedné americké firmy. A že na těchto věcech bude stát nová vyšší generace M Scaleru zapadající do řady Dave (tuším Chord Quarter) a bude postavena právě na optice. Na dotaz ohledně DSD vs optika tam poměrně odvážně odpověděl, že DSD je od začátku do konce špatně, vysvětloval tam kolem toho i nějaké technikálie ohledně modulací, ale to už na mě byla vyšší dívčí a sám s tím závěrem nesouhlasím. A přímo říká, ať lidi neutrácejí za blbosti typu LPS pro věci před DAC, drahou digitální kabeláž, filtry a podobně, protože jim stejnou službu poskytne optický kabel za 20USD mezi zdrojem signálu a převodníkem.
Takže buď dělám všechno špatně já, nebo on kecá nesmysly.
Problém je že nevíš jak je to v Niagaře zapojený a soudíš jenom podle obrázku a pak se tady bavíme o nesmyslech.Když si ten filtr rozebereš tak možná zjistíš překvapivé věci. :hm
lada5
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PetrJč 20. 12. 2024 13:39

Nedělejte z toho kovbojku. :-) LC filtr a ani předpěťová ochrana není žádná kosmická elektronika. Ovšem na širokou laickou veřejnost to má, pro mě nepochopitelný, dopad. Výrobci a prodejci to moc dobře ví. Nikdy a na ničem nebudou mít bez rizika (ta „elektronika“ je tak jednoduchá, že tam není nic, co by se pokazilo) takový zisk, jako je výroba a prodej různých zázračných kabelů a síťových filtrů pro HiFi komunitu. Přizpůsobují tomu jak reklamu, tak i správně vedenou „diskuzi“ na všech možných platformách.
Přínos síťových filtrů ale nepopírám a sám je používám. Obecně se spíše nazývají filtry EMI. VF rušení se do přístroje ovšem nešíří pouze po kabelech. VF rušení se šíří také vzduchem a odolnost daného zřízení je tak dána i použitým materiálem krabice, způsobem uzemění, návrhem desek plošných spojů a vnitřní konstrukcí vůbec.
Široký výběr EMI filtrů:
https://www.koala.cz/k13-pasivni-soucastky-filtry-emi-rfi-filtry-lc-rc-obvody
https://www.koala.cz/k13-pasivni-soucastky-filtry-emi-rfi-filtry-lc-rc-obvody?od=32
https://www.tme.eu/cz/katalog/odrusovaci-filtry-tht_112931/
Na rozdíl od filtrů v Niagaře jsou za pár korun, dokonale odstíněné a v datasheetu jsou uvedeny přesné parametry: zatížitelnost, průběh útlumu atd...
PetrJč
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 20. 12. 2024 14:13

lada5 píše:[Problém je že nevíš jak je to v Niagaře zapojený a soudíš jenom podle obrázku a pak se tady bavíme o nesmyslech.Když si ten filtr rozebereš tak možná zjistíš překvapivé věci. :hm

Přesně jak říkáš. Když jsem ten filtr rozebral, tak jsem zjistil překvapivé věci. Třeba to, že je v té skříni prakticky úplně prázdno. Myslel jsem si, že každá zásuvka bude mít vlastní cívku. Nemá, to ale ani jejich nejvyšší model.. Cívky jsou tam jen tři, tři kondenzátory, pár odporů a nějaký varistor (dva) jako přepěťová ochrana. Jak je to zapojené pozná dítě, které absolvovalo 7. třídu základní školy, nepotřebuje k tomu ani SPŠE. Čili těch součástek tam není za 1250Kč, ale za 357Kč. Nejdražší je skříň a zásuvky. Zásuvková lišta od Conrada za 450Kč bude fungovat zhruba stejně.
Pro ilustraci přikládám obrázek toho extrémně složitého a sofistikovaného zařízení Niagara 1200 za směšných 32 litrů.
Přílohy
2662ee6e3a49be3f45be5ea58b23db7b40a9cbe1.jpeg
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Rins 20. 12. 2024 14:55

martas38: Nový filtr Niagara 1200 se dá koupit v Avitsmartu za necelých 20000,-vč.napájecího kabelu.
Mě by třeba zajímalo, co stojí tolik např. na napájecím kabelu Nordost Odin 2 . Cena za 1,25m je 22.495,- euro.
Chord Hugo TT2/MScaler, Wave Storm Reference, Feliks Euforia AE, Roon, Innuos Zen MK3, Innuos Phoenix USB, Niagara 1200, Focal Utopia-Nordost Heimdall 2, Meze Empyrean-Forza Hybrid HPC, Erzetich Charybdis,
Shanling M6 ultra,Campfire Solaris SE
Rins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 20. 12. 2024 15:14

Skoro všechny obchody ji nabízejí za těch 32 tisíc. Mění to něco na věci, když tohle je akce do 31.12.?
Co stojí na napájecím kabelu Nordost Odin2 22,5 tisíce ojro? Logo Nordost. U nich by se měli firmy jako AQ, prodejci hrnců a obchodníci s deštěm učit. Předpokládám, že ten kabel není z ryzího zlata, protože zlato není nejlepší vodič.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Rins 20. 12. 2024 15:28

Otázka zní, jaké střeva mají x násobně dražší filtry.
Chord Hugo TT2/MScaler, Wave Storm Reference, Feliks Euforia AE, Roon, Innuos Zen MK3, Innuos Phoenix USB, Niagara 1200, Focal Utopia-Nordost Heimdall 2, Meze Empyrean-Forza Hybrid HPC, Erzetich Charybdis,
Shanling M6 ultra,Campfire Solaris SE
Rins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod lada5 20. 12. 2024 15:49

martas38 píše:
lada5 píše:[Problém je že nevíš jak je to v Niagaře zapojený a soudíš jenom podle obrázku a pak se tady bavíme o nesmyslech.Když si ten filtr rozebereš tak možná zjistíš překvapivé věci. :hm

Přesně jak říkáš. Když jsem ten filtr rozebral, tak jsem zjistil překvapivé věci. Třeba to, že je v té skříni prakticky úplně prázdno. Myslel jsem si, že každá zásuvka bude mít vlastní cívku. Nemá, to ale ani jejich nejvyšší model.. Cívky jsou tam jen tři, tři kondenzátory, pár odporů a nějaký varistor (dva) jako přepěťová ochrana. Jak je to zapojené pozná dítě, které absolvovalo 7. třídu základní školy, nepotřebuje k tomu ani SPŠE. Čili těch součástek tam není za 1250Kč, ale za 357Kč. Nejdražší je skříň a zásuvky. Zásuvková lišta od Conrada za 450Kč bude fungovat zhruba stejně.
Pro ilustraci přikládám obrázek toho extrémně složitého a sofistikovaného zařízení Niagara 1200 za směšných 32 litrů.
Však já toto nerozporuju protože to vím ale bohužel nebo bohudík to prostě nějakým způsobem funguje.
lada5
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 20. 12. 2024 18:40

Rins píše:Otázka zní, jaké střeva mají x násobně dražší filtry.

X násobně dražší filtry, tedy aktivní pračky fungují úplně jinak. Obsahují oddělovací trafo, následně je napětí usměrněno a po té superpřesně rozstřídáno. Čili je to narváno transformátory a výkonovou elektronikou. Bývá to větší a těžší než zásuvkové lišty. Ty výkonné opravdu váhou a rozměry připomínají pračku na prádlo.
Tady máš naprostý, nejlevnější a nejmenší základ:
https://lepsizvuk.cz/product/9138-burme ... a-filtrace
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 20. 12. 2024 20:04

Ja bych to rozdelil do trech kategorii:

1. Pasivni filtry -> nejlevnejsi mozne reseni, to jsou tyhle Niagary, nebo treba mistni produkce od Noble Audio, Sroll, atd.

2. Filtry s oddelovacim trafem -> trafo galvanicky oddeli od zbytku site, plus tam je pasivni filtrace aby se zabranilo ruseni mezi pristroji za trafem. Dejme tomu stredni trida, u nas dela treba Riha, nebo GMG Power Hammer

3. Aktivni pracky site -> nejdrazsi reseni, vezme to vstupni napajeni a cele to prekope pomoci aktivnich obvodu, aby to vydalo co nejidealnejsi sinusovku. To je ten Burmester, nebo treba exotictejsi reseni typu Stromtank ktere vyuziva interni baterie
Yiakubou
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka