Ukáž svoju slúchadlovú zostavu!

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod TomášzPlzně 14. 6. 2025 13:25

Chtěl bych se zeptat, jestli bych někde po cestě mohl něco zlepšit:
Na disku v desktop PC mám pokud možno flac nahrávky, pokud jsem flac nesehnal, tak mp3.
Používám už dlouho foobar2000 v. 1.3.17 a v něm Device: WASAPI(event)
Buffer length: 2000 ms, output data format 24-bit (z nabídky 8, 16, 24, 32), píšou tam, že pouze nesmí být bitová hloubka vyšší, než jsou schopnosti navazujícího hardware, ten ale umí 32 bitů. Protože mám většinu nahrávek 44.1/16, zkoušel jsem nastavení ve foobaru 16-bit a neslyšel jsem rozdíl a DAC/sluchátkový zesilovač správně ukazuje 44.1/16 a když je to nahrávka 24 nebo 32, tak ji ukazuje zase správně.
DAC/sluchátkový zesilovač mám nyní nově SMSL DL200 a subjektivně mně připadá zřetelně lepší, než můj starý oblíbený ARCAM-ir-DAC-II. Obojí propojeno přes USB.
Sluchátka Sennheiser HD660S připojené do DAC přes symetrický kabel 4.4mm, do ARCAMu přes 3.5mm nesymetrický kabel.

Mám to celé u pracovního stolu a ergonomicky mně velice vyhovuje mít pouštění hudby do sluchátek na stejném PC a monitoru, kde dělám jinou práci nebo zábavu. Ale jde mně o to, zda ten WASAPI(event) ve foobaru2000 1.3.17 dokáže do USB poslat zdrojovou digitální verzi aniž by se toho Windows dotkly. Pozitivní je, že ovladač hlasitosti Windows je vyřazen z provozu, když přehrávám přes foobar. Ovladač hlasitosti Windows funguje když pouštím hudbu přes cokoliv jiného mimo foobar, třeba youtube, windows media player nebo jaxetomenuje, no a tam vysloveně slyším dramatické zhoršení kvality. Takže něco z Windows vyřazeno je, ale nevím, co všechno. Další pozitivní indikátor je, že SMSL DL200 ukazuje na displeji správné kHz podle zdrojového flacu.
Ten ARCAM sice nemá vypnutý Windows ovladač zvuku, ale šoupátka jeho driveru se posouvají symetricky podle Windows hlasitosti, tak je možné, že si to ovladač přepnul na sebe a taky to obchází Windows vnitřní mechanismy.
Samozřejmě nejdůležitější je ideální zdrojový hudební soubor, pokud pro příslušnou muziku existuje. Ale otázka je, zda si mám dát práci s upgradem Foobaru2000 na nejnovější verzi, zda to může mít nějaký efekt. Mám ten starý foobar2000 docela ergonomicky a vizuálně vyladěný.
Pak jsem podle rozdílové křivky Sennheiser HD660S versus Harman křivka ve foobaru lehce poladil (zvyšil) pomocí TB_Equalizer_v4 nejhlubší basy okolo 50 Hz tak, aby u 100 Hz už nebyl rozdíl proti originálnímu podání Sennheiserů, protože posílené basy nad 100 Hz už zhoršují čitelnost středů. Je to na uši a jsem spokojený, ten ekvalizér se dá vypnout, takže si člověk může opakovaně porovnat, že nic nezhorší.
TomášzPlzně
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 14. 6. 2025 14:22

Podle mě máš Windows nastaveny správě. Wasapi je právě od toho, aby zvukový server windows nic se zvukem nedělal. Pokud dělá obvykle ti to na převodníku ukazuje u jakéhokoliv formátu vzorkovací frekvenci 48kHz. Takže nejlíp to poznáš, že tam pustíš třeba flac 16/44,1 a flac 24/96 a podíváš se na displej převodníku co ukazuje. A jak sám píšeš, ukazuje ti to správně.
Jinak je vždycky co zlepšovat. Začneš u sluchátek, pak lepší zesilovač, lepší převodník, lepší kabeláž, lepší přehrávací software. A statisíce lítají :)
Co se týče Harman křivek, nejvíc se mi líbí Oratory1990, sám to aktivně používám, pro 660S tam jich je víc, můžeš zkusit, pokud to neznáš:
https://www.reddit.com/r/oratory1990/wi ... f_presets/
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Předchozí stránka