V případě HD650 to bylo z čistě pragmatických důvodů - mít k dispozici prověřenou referenci ke srovnávání sluchátek nebo kalibraci měřicí aparatury se zkrátka hodí. U HD800 to pak bylo čistě z nostalgie a pro utvrzení se, že touto cestou se dlouhodobě dávat nechci.
Jak to nakonec dopadne s Hifiman HE-6?

Opět jen nostalgie? Minimálně z části určitě. Aby taky ne, vždyť je to legenda!

Vrátil jsem se tedy díky laskavé nabídce jednoho kolegy hifisty ze zdejšího fóra o dekádu zpět... A co tam našel?

V prvé řadě určitě bas. Bas HE-6tek je totiž s neperforovanými koženými náušníky neuvěřitelně taktilní - plnohodnotně dosáhnou až k 9Hz, k tomu přidejte masivní údernost a velmi uspokojující sustain. Z toho, co jsem za ty roky slyšel, usuzuju, že taktilitou basu by mohly konkurovat nejspíš jen modely typu LCD4 nebo Abyss AB1266. Je to zážitek.
Poté člověk zavnímá dál a dojde mu, jak neobyčejně přitažlivý (a přitom přirozený) témbr ta sluchátka vyluzují. Též charakteristika původních Hifimanů, především HE500 a HE6. Snoubí v sobě to, co lidi milují na velkých Audeze LCD modelech (v basech a středech), k tomu však přidávají jistý lesk a rafinovanost (ve výškách). Nejblíže mají asi k Verum One, oproti nim však HE6ky eliminují jakoukoliv jemnost/zastřenost středů a naopak přibírají trochu "bordelu" (cinkavost/šustivost) ve výškách.
Onen nesoulad v pásmu výšek je obvyklý důvod, proč mnoha lidem HE6ky nakonec nevyhověly. Nyní jsem však připravený líp než kdy předtím je zkusit "zkrotit"!

Tak uvidíme, jak to dopadne. Avšak mám-li si vybírat mezi HE6kami za 15k nebo Susvarami za 150k, mám zcela jasno.

NOTE: HE6ky jsou už dnes nedostatkové zboží, případní zájemci však mohou zkusit za 699USD z Adoramy obnovenou verzi nazvanou HE6SE. Na základě různých zdrojů z internetu se sice trochu obávám, že kvalit původních HE6tek dosahovat úplně nebudou, za danou cenu to ale přesto může za pokus stát. Počítejte však s tím, že je to šedý market, takže jakákoliv záruční podpora by byla nejspíš omezená jen přímo na Adoramu.