Ukáž svoju slúchadlovú zostavu!

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod martas38 2. 3. 2025 22:32

RME má tak muzikální zvuk, jak si nastavíš jeho PEQ. V základním nastavení je sterilní, strojově přesný. Měl jsem ho několik let a s tím, co to umí, je to krabička skoro zadarmo. Jen se prostě musí dobře nastavit, což umí zlomek uživatelů a mnoho lidí včetně mě to nakonec odradilo (složitost a uživatelská přívětivost). Ale nemůžu proti němu říct po zvukové stránce půl křivého slova.
Co se týče Eversola, mám A6 a beru to jako hodně povedené zařízení a jsem moc rád, že jsem se zbavil hraní z PC. Ale s A10 nemůžu sloužit, každopádně bych víc věřil externímu DAC a Eversolo používal jen jako streamer. Ale samozřejmě se nemůžu srovnávat s tvojí sestavou, už jen ty bedny jsou těžký luxus. Ale když jsme u streamerů, co třeba Aurender N100H?
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 4. 3. 2025 11:28

dabas píše:Mám Soloist 3X GT, kdy používám jak jeho sluchátkový výstup, tak i jeho integrovaný předzesilovač, který slouží ve velké sestavě. Neměl jsem však možnost porovnat tento předzesilovač s jiným a proto by mě zajímalo zda někdo nemáte s ním zkušenost. Zajímala by mě jeho kvalita a celkově kvalita předzesilovačů firmy Burson Audio u vyšší třídy.

Osobní zkušenost s modelem Soloist 3X GT 2021 v režimu preampu sice nemám, ale jeden zdejší člen používá Soloist Voyager také jako preamp s monobloky Burson Timekeeper Voyager a nemůže si to kombo vynachválit.

Na soundnews.net je recenze modelu 3X GT 2021, kde se recenzent vyjadřuje i k preampu. Na výslovný dotaz pod recenzí k tomu napsal následující:

"Hi mate,
The pleasure is all mine, as always. I think it's a wonderful preamp, mostly because they addressed the volume issues I had with its smaller brother (Soloist 3X), but it won't outperform dedicated preamps at around 2 grand.The GT will surely show its character in a stereo setup, but in my case, having neutral sounding speakers and amplifiers (2x Benchmark AHB2), GT was tilting the sound towards brightness. In a warmer and smoother sounding setup, the GT will tighten up the sound and balance the overall signature, so it really depends on your rig."

V samotné recenzi, která se zaměřuje na sluchátkový zesilovač, lze dále najít pár významných informací i o preampu. (https://soundnews.net/amplifiers/headph ... er-review/)

-- 4. 3. 2025 10:44 --

Soloist 3X GT 2021 lze potom dále vylepšit zakoupením napájecí jednotky Burson Fusion Core (cca 25k v Audigu) a operačních zesilovačů Vivid/Classic V7 Pro (6ks za cca 500 eur v zahraničí, u nás asi nedostupné).
Napájení: AudioQuest Niagara 3000
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager (Max)
Sluchátka: HiFiMAN Susvara Unveiled | Focal Utopia | Sennheiser HD 800
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dabas 4. 3. 2025 17:21

Když se nad tím co jste oba napsali zamyslím, tak máte pravdu. Ten RME je za ty peníze skutečně zadarmo, ale přiznám se, že mám rád jednoduchost, bez jakéhokoliv zasahování tímto způsobem. Kvalitní komponenty by to neměli mít zapotřebí. Co mi na něm vyhovuje je to, že má čipy AKM, které by měly mít analogovější, muzikálnější charakter zvuku než Sabres. RME s čipy ESS jsem neměl k porovnání, tak netuším, zda je to tak a do jaké míry. Myslím si, že rozdíl nebude jako den a noc, ale jen jemné rozdíly, které lze poznat jen při vzájemném porovnání, ale je tu také zbytek řetězce. Burson Fusion Core je bez debat, tam to fungovat musí. U toho Soloist by mě zajímalo jaký by byl zvukový rozdíl operačních zesilovačů mezi tím, kdybych Vivid V 6 nahradil Vivid/Classic V7 Pro. A ještě o jedné věci jsem uvažoval, možná i tím že Chord neznám a ani netuším jaký je vlastně rozdíl ve zvukovém charakteru mezi Bursonem a Chordem. A to, jestli má pro mne význam vylepšit Soloist o Fusio Core a V7 Pro nebo ho rovnou nahradit Hugo TT2, který by se mi hodil i tím, že by nahradil v sestavě RME. A také dobrý převodník bych použil v hlavní audio sestavě. Ale tím nechci říct, že se mě zvuk Soloist nelíbí, právě naopak s Empy, silver kabelem, alcantrama jako celkem jsem spokojený. To jen když se zamýšlím nad tím, že sluchátkovou a velkou audio sestavu mám provázanou společnými komponenty, tak abych to spolu ideálně sladil. Ideálně vše spolu sladit je vlastně základ všeho.
dabas
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pavel1756 4. 3. 2025 19:50

Pokud bych měl volit mezi Soloist 3X GT 2021 v maximální konfiguraci (s převodníkem úrovně RME) a Hugo TT 2, potom bych bez váhání zvolil druhé jmenované. Jedná se o all-in-one zařízení, které je těžko porazitelné. Sám v poslední době srovnávám jeho sluchátkový výstup s vrcholným Soloist Voyager v nejvyšší konfiguraci spolu se sluchátky Focal Utopia 2022, a přestože má Burson navrch v rovině dynamiky, celkovou přirozeností projevu za mě vítězí Chord. Je ovšem třeba zmínit, že toto hodnocení vychází za současného využití Hugo M Scaler v sestavě. Tedy samotný TT 2 (jako all-in-one), ve srovnání s TT 2 jako DAC + externí zesilovač vyšší či TOP třídy, nenabídne zejména v rovině hudební scény srovnatelný výkon, jako když na scénu vstoupí M Scaler, který ne, že by znatelně neumocňoval i kvalitu zvuku při zapojení externího zesilovače k TT 2, ale sluchátkový výstup TT 2 z toho těží ještě víc. Osobně vidím v kombu M Scaler a TT 2 jedinou slabinu, a to při napájení těch nejnáročnějších sluchátek na trhu, kde mu trochu dochází dech. Kdybych neměl Susvary, ale jen Utopie, externí zesilovač bych nekupoval...

-- 4. 3. 2025 18:58 --

Co se srovnání zvukové charakteristiky mezi 3X GT 2021 a sluchátkovým výstupem TT 2 týče, první jmenovaný vnáší do zvuku trošku charakteru v podobě mírně kovových výšek. I u snadno vybuditelných sluchátek je dynamičtější v části basového spektra a vyšších středů. TT 2 je témbrem a tonalitou víc referenční a současně nabídne přesnější lokalizaci nástrojů a také lépe rekonstruuje prostor mezi nimi. (Toto srovnání opět platí za využití M Scaleru.)
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 4. 3. 2025 20:34

TT2 je samozřejmě úplně někde jinde, než RME. Jak zvukem, tak čtyřnásobnou cenou.
Aby nedošlo k mýlce s tou složitostí: RME hraje dobře hned po zapojení. Složité je prvotní nastavování pokročilých funkcí, jako je PEQ, crossfeed a podobně. A že jich má sakra hodně, protože vychází z profesionálních studiových/muzikantských zařízení, což je hlavní chleba firmy RME.
Co se týče ESS vs. AKM v RME, dodnes se vedou na oficiálním fóru RME polemiky, jestli to jde poznat, nebo ne a je to tak 50:50.Vesměs má v převodníku na zvuk vliv to co je kolem čipu, než samotný čip. Tedy přijímač USB/SPDIF signálu, hodiny a analogová část. Ta především.
Když srovnám RME s Chord Qutest na který jsem přešel (samozřejmě u RME srovnávám převodníkovou část, kterou Qutest nemá), tak RME má v základním nastavení sušší, chladnější přesnější zvuk. Qutest je nepatrně teplejší a muzikálnější, ale jinak je to na prakticky stejné úrovni. Po zapojení M Scaleru už je to ovšem trošku jinak. Solidní zlepšení zvuku zejména ve smyslu prostoru a seprace nástrojů za solidních 125 tisíc. Dá se to přirovnat k software HQPlayer.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cb490763 4. 3. 2025 21:13

Já jsem nějakou dobu požíval TT2 i jako předzesilovač ke koncovému zesilovači. Hraje to, funguje to, ale zvuk mi přišel jakoby v kouli. Když jsem pak srovnával s předzesilovačem classé, bylo vše lépe umístěno v prostoru a zvuk byl jakoby uvolněnější, ale zase na druhou stranu s menším rozlišením. A co mám nyní gato dia400s tak to ještě poráží classé na celé čáře a to v detailu a předozadním prostoru. Když to shrnu, tak tt2 má skvělý sluchátkový zesilovač, ale předzes je tam za mě spíš do počtu a určitě jsou daleko lepší hifistická řešení.
Elite,TT2,TrafoPrimavera,SP3000+EEOdin,KEF207,GATO DIA400S
Ex:GradoRS1x,GH4,DunuSA6,SolarisSE,AudezeLCD2CB+X+Sine,AK SR25+SE100,AuneS6,AKGK701,ATHM50,GR07,ShnlngM5s,M3s,M3X,M6pro,M7,FiiOM11+11plus,BenchmrkDAC1,Stx307+507+407,HUGO1,2,ClasséCP800+CA2300
cb490763
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Rins 5. 3. 2025 18:48

Taky bych se přiklonil k názoru výše. TT2 je výborný DAC a sluchátkový zesilovač, ale jako předzesilovač bych ho používal jen v případě nouze.

Stál jsem před stejným rozhodnutím a nakonec jsem zvolil k mé spokojenosti k TT2/MScaler integrovaný A/B zesilovač Luxman.
Rins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 6. 3. 2025 19:50

Nový přírůstek, Sennheiser HD 800. Po té, skoro už deset let trvající, svaté válce, kterou proti těmto sluchátkům vedu, jsem uzavřel, že si zaslouží ucelenou recenzi. Už pár měsíců nazpět jsem počítal, že je dostanu na recenzi od jednoho místního člena, který je koupil od @BabetakCZE, ale bohužel Zásilkovna balík ztratila. A tak, když se před pár dny objevil další kus na jednom českém bazaru, nešlo odolat. V minulosti jsem již vlastnil model HD 800 S, který považuju za jedna z nejlepších sluchátek střední třídy, ne-li vůbec za ta nejlepší, takže i k původnímu modelu, který mohl dostát nějakých výrobcem nepřiznaných změn, se budu snažit přistupovat z tohoto pohledu a nechám stranou zkušenosti z let minulých…

IMG_2828.jpeg
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 9. 3. 2025 14:42

Sennheiser HD 800. Původně jsem plánoval daná sluchátka koupit, napsat recenzi a poslat je dál do světa. Ale po několika dnech poslechu jsem prakticky uzavřel, že je prodat nemohu, respektive nechci.

Sennheiser HD 800.jpeg

Nevím, zda výrobce provedl nějakou nepřiznanou revizi (ku dvěma modelům, které jsem slyšel před lety) nebo má na to vliv moje stávající aparatura či se změnily mé poslechové preference, ale ten kus, jenž jsem před několika dny zakoupil (se sériovým číslem 44095), hraje prostě skvěle. Ano, hned na první poslech je znát, že je výškové pásmo citelně posíleno, ale není to nic, co by mi zrovna trhalo žíly, jako tomu bylo před těmi cca deseti lety. Kromě světlejší tonality bych měl ještě menší výtku k témbru při reprodukci lesních rohů, ale jinak… skvělá sluchátka. Sypu si popel na hlavu a omlouvám se těm, které jsem tu v minulosti v souvislosti s mými výroky k daným sluchátkům urazil. Vše, co jsem tu kdy napsal, bylo založeno na určitých pro mě relevantních zkušenostech, kdy jsem se snažil být co nejvíc transparentní, a ne jinak je tomu v případě, kdy se takto kardinálně spletu…
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod BabetakCZE 9. 3. 2025 14:55

:-)
Z mých zkušeností jsou HD 800 preciznější než 800 S, 800 S jsou o něco teplejší s lehce rozmázlým basem oproti klasickým 800.

A co říkáš na poměr cena/výkon oproti Susvarám? :D
AMP: HeadAmp GS-X Mini
DAC: Gustard A26 + HQPlayer
Sluchátka: Abyss Diana DZ, Sennheiser HD 600
BabetakCZE
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 9. 3. 2025 15:08

Potřeboval bych přímé srovnání, ale po paměti mi přijde, že HD 800 S jsou basem sice trochu objemnější, ale HD 800 mají extenzivnější subbas a o něco tvrdší středobas. Jak píšeš, jsou celkově preciznější.

Každopádně před lety jsem měl v rovině basu u těchto dvou sluchátek jinou poslechovou zkušenost. Ony tomu odpovídají i měření napříč lety, kdy na těch původních měly HD 800 S více subbasu než HD 800. Ale u nejnovějšího, které jsem dohledal, má v tomto pásmu navrh právě původní model.
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 9. 3. 2025 16:24

BabetakCZE píše:A co říkáš na poměr cena/výkon oproti Susvarám? :D

No to je hodně zlé, opravdu hodně... :D

I kdybych počítal původní maloobchodní cenu HD 800, když jejich prodej končil, tedy 30k, tak s ohledem na jejich kvalitu by měly Susvary a vlastně všechny ostatní TOP modely stát do 50k. :roll:

-- 9. 3. 2025 15:32 --

Na druhou stranu, ony ty HD 800, i dle toho, co jsme se bavili s původním majitelem, jsou dost vybíravé na zbytek aparatury. Ostatně když jsem je testoval před lety, tak jsem z nich rozhodně nedostal tolik, co dnes. Poprvé jsem je slyšel s nějakým DAPem od Astellu, který byl propojen se zesilovačem Burson Soloist SL MKII. To byla fakt hrůza. Ostrý tenký zvuk...
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod BabetakCZE 9. 3. 2025 16:36

Asi budu muset 800 zase koupit :).
Já jsem teď znovu objevil kouzlo HD 600.
HD 600/650 a HD 800 prostě patří ke klasikám sluchátkového světa a zvukově dokáží i v současnosti zatápět novým a dražším modelům.

A co je na nich nejlepší je právě to, že se zlepšují s kvalitou řetězce. A to platí jak pro 600/650, tak pro 800.
AMP: HeadAmp GS-X Mini
DAC: Gustard A26 + HQPlayer
Sluchátka: Abyss Diana DZ, Sennheiser HD 600
BabetakCZE
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 9. 3. 2025 16:46

Naposledy jsem slyšel HD 600 na už dost drahém sluchátkovém řetězci Hugo TT 2 + Auris HA-2 SE (dohromady cca 200k) a byl docela v šoku, jak dobře hrála. Dal bych jim přednost před etablovanými modely, jako jsou Audeze LCD-2/X nebo HiFiMAN Ananda/Arya...
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod cb490763 9. 3. 2025 18:17

Ono taky záleží na tom, jak si to sedne a je možné, že když jsi je kdysi měl, tak jsi to třeba neměl v tak ideální kombinaci jako teď. Tenhle koníček má fakt nekonečně možností.
Elite,TT2,TrafoPrimavera,SP3000+EEOdin,KEF207,GATO DIA400S
Ex:GradoRS1x,GH4,DunuSA6,SolarisSE,AudezeLCD2CB+X+Sine,AK SR25+SE100,AuneS6,AKGK701,ATHM50,GR07,ShnlngM5s,M3s,M3X,M6pro,M7,FiiOM11+11plus,BenchmrkDAC1,Stx307+507+407,HUGO1,2,ClasséCP800+CA2300
cb490763
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka