Sluchátka (Etymotic HF5, ???) k přehrávači (Fiio X?, Sansa?)

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Mr. Intersect 26. 6. 2015 08:34

Dobrý den,

předem chci poděkovat za rady. Mám na Vás 2 dotazy.
Kdysi za mých studentských let jsem si pročítal pár diskuzí a díky tomu jsem si koupil přehrávač Sansa Fuze (původní). Prý měl stejný "chip"/zvuk jako starý clip. Byl jsem s ním nadmíru spokojený a ovládání pomocí kolečka (Ipod & Fiio) jsem si zamiloval.
//Otcovi jsem koupil Sansu Clip + a mám na ní také trochu naposloucháno. Matka Sansa e280 a na ní mám naposloucháno o dost víc (můj dřívější model).
Sluchátka, která ač se o ně starám, tak jim odchází kabel mám Kossy Porta Pro (jestě stará). Zvykl jsem si na pěnový nástavec a tedy odhlučnění. Rád bych si je už nechal např. jen k práci.
K mobilu jsem si ještě levně dokoupil sluchátka + mikrofon Xiaomi Piston. Ty bez ekvalizéru nemůžu vůbec poslouchat a i s ním je to pro mě otřes.
To je k tomu na čem jsem poslouchal (částečně ještě poslouchám).

1. Sluchátka:
Kossy si často musím doladit ekvalizérem. Ty basy by mě prostě jinak utloukly. A jelikož už nejsem student a můžu si trochu dopřát, tak bych si rád pořídil "něco lepšího".
Poslouchám "téměř" vše (krom tvrdé dechovky a ještě měkčího techna ;-) ).
Rád bych si pořídil nějaká "analytičtější" neutrální sluchátka. Jedná se mi o špunty a venkovní nošení s větším útlumem okolního ruchu/šumu. Mohla by se mi líbit i možná výměna kabelu, ale netrvám na tom. Cenou bych rád bych se vešel do 4000 Kč, ale pokud by byl opravdu dobrý důvod (velký rozdíl v kvalitě zvuku), tak bych si i připlatil.
Co jsem si lehce pročítal toto fórum, tak mnou původně zvažované Shury moc nedoporučujete. Nebo se pletu? A naopak jsem se něco málo dočetl o Etymotic HF5, které se mi zatím jen na papíře zamlouvají. Prý také nějaké Noble 4?
Vím, že každý máme jiné ucho a proto prosím o doporučení, na jaké modely bych se měl zaměřit a vyzkoušet si je?

2. Přehrávač:
Bohužel mi Sansa Fuze odešla na věčnost. Nyní poslouchám Kossy na mobilu a jsem znechucen 8-S .
Jak jsem již psal, tak jsem si zamiloval ovládání kolečkem (častěji přepínám). Nová Fuze + se mi nelíbí (navíc prý jiný chip a bez kolečka) a staří Sansy Clip +/Clip zip jsou hůře k sehnání (přímo u výrobce / ebay) navíc bez ovládání kolečkem.
Je možnost si objednat "rebranded" model Sansy Fuze (původní) z ebay cena +-2900 Kč + poštovné + daň + clo. Což už v dnešní době považuju za blbost.
Nebo jsem se dočetl, že byste doporučovali nějakou Fiio X?.
Fiio X1 vs. Fiio X3? Na kterou z nich bych se měl zaměřit? (Fiio X5, ač se mi líbí, je už na mě příliš drahá.).
Nebo existuje ještě nějaká jiná možnost s ovládáním pomocí kolečka? (ne Ipod)
Jak jste psali, tak vím, že je lepší investice do kvalitnějších sluchátek, ale opravdu potřebuji nějaký kvalitnější přehrávač, nejlépe s ovládáním pomocí kolečka...

Jak je vidět, tak plánuji, pro mě určitě, větší investici. Rád bych aby se mi za ní dostalo kvalitnějšího poslechu. A popřípadě mi to i vykouzlilo úsměv na tváři. :-D

Ještě jednou moc děkuji za jakékoliv rady!

S pozdravem a přáním pěkného zbytku týdne a také kvalitního poslechu

Jirka
Mr. Intersect
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bína 26. 6. 2015 09:56

Přehrávač bych vzal ten X1, ke sluchátkům téhle kategorie to bohatě stačí.

Ohledně sluchátek, Shure mají dobrou konstrukci a jsou pohodlné, ale zvukem ve své ceně prostě vůbec nestačí. Etymotic jsou slušnou volbou, při správném usazení izolují opravdu dokonale. Ale osobně v téhle ceně doporučuju víc dvojměniče a tak bych se být tebou podíval spíš na Vsonic VC1000, ty také splňují požadavek na neutrální podání, ale zvukově jsou pro ěm lepší než Ety.

Noble 4 jsou fantastické, ale stojí 11 000 Kč.
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 26. 6. 2015 14:39

Bína píše:
Ohledně sluchátek, Shure mají dobrou konstrukci a jsou pohodlné, ale zvukem ve své ceně prostě vůbec nestačí.

A hlavne maju vsetko mozne len nie analyticky zvuk.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 26. 6. 2015 15:05

Momentálně koukám po něčem v podobné ceně, ale ke staršímu Fiio X3. Ty Etymotic mě zaujaly taky, ale co jsem četl, tak si dost lidí stěžuje, že na delší poslech nejsou moc pohodlné a delší poslech těžko někde vyzkouším.

Proto sem přemýšlel ještě nad Hifimany RE-400 nebo Vsonic GR-07 classic. Jinak poslouchám na Beyerdynamic T50p (v kombinaci s X3).
lukas_highenergy.cz
Junior

Odeslat příspěvekod Mr. Intersect 29. 6. 2015 08:35

Děkuju Vám všem za rady.
PS: Moje velká chyba. Jsem se uklikl při kopírování a mystifikoval jsem Vás, což mě mrzí. Do dnes ještě nepoužívám Koss Porta Pro, ale používám Koss The Plug. (Vím, velkej rozdíl. Pardon.)
Sluchátka:
Ohledně sluchátek ještě stále nemám jasno, ale díky Vašim radám se na ty konkrétní sluchátka zaměřím (nechám si i lehce poradit na místě). Skočím se v Brně mrknout do Audiga. A uvidím, které mi sednou. Kdyby někoho z Vás ještě napadl nějakej další "vydařenej" model, tak dejte klidně vědět. ;-)
PS: Dočetl jsem se také o často doporučovaných sluchátkách Sennheiser IE80 případně Vsonic GR1. Je tam opravdu tak propastný rozdíl, oproti výše/dříve zmiňovaným?
To Bína: Ty Noble 4 jsem někde viděl, jako doporučované sluchátka, ale nikde jsem nenašel cenu. Proto jsem je sem uvedl. A děkuju za radu ohledně těch Vsoniců. Děkuju!
To lukas_highenergy.cz: Něco podobnýho jsem o těch Etymoticích četl taky. Nahlodal jsi mě trochu taky na ty Vsonicy. Děkuju!
Přehrávač:
Co se týče přehrávače, tak jsem taky ještě stále na váškách. Časem bych si určitě rád pořídil i nějaké "lepší" sluchátka na doma. Minimálně půjdu do té X1, ale zvažuji i tu X3. Její fce se mi opravdu líbí. Jen nevím, jestli se vyplatí "připlácet" 3k. Mno to si ještě budu muset rozžvejknout. Zvažuju počáteční vyšší náklady na přehrávač, kterej potřebuju a časem měnit "zlepšovat"/obměňovat/přikupovat sluchátka.
Ještě jednou díky za rady.
Mr. Intersect
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 29. 6. 2015 15:05

Čokoľvek z toho tu spominaneho bude na galaxie vzdialene Kossom Plug. Tie su totižto ďaleko horšie aj ako Porta Pro.
Každopadne tie odporučane Vsonicy a ostatne neutralnejšie sluchadla budu obrovsky skok nielen v kvalite ale aj charaktere zvuku. Budu podstatne, podstatne menej dunieť ako Plugy. Tak len upozornenie že môžeš mať po takom prechode pocit nedostatku basu, a nakoniec to nemusia byť pre teba najvhodnejšie sluchadla. Možno budeš vyžadovať niečo s temnejšim, basovejšim zvukom.

Čo sa tyka X1 vs X3, zaleži na použiti. X3 nielenže lepšie hraje, ale ma aj vyššiu funkcionalitu (zvukovka k PC...).
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod Sinuhet1 29. 6. 2015 20:13

Musím trochu varovat před kombinací původní X3 a sluchátek Vsonic Gr01. Dost agresivní světlý zvuk, nepříjemné výšky. Je možné že s X3 2.gen nebo X1 budou ok
Sinuhet1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mr. Intersect 29. 6. 2015 23:12

Ještě jednou díky za rady. Budu dále "otravovat" prodejce a zkoušet (určitě si ale vyberu). Tímto chci právě poděkovat Brněnské prodejně Audigo za možnost vyzkoušení a věnování se mi. Párkrát se asi ještě zastavím...

To Ryan Giggs: Máš naprostou pravdu. Jsem zvyklej na dost basů a dunění. Snažím se to dost eliminovat ekvalizéry a "změnit svůj sluch", ale... =/ Nakonec nevím, jestli mě ten analytickej zvuk bude sedět (i když viz. níž IE80)... Doporučil bys ještě nějaká zajímavá/zábavná sluchátka podle kterých bych se mohl orientovat/porovnat? Děkuju.

To Sinuhet1: Děkuju za upozornění. Ty si ještě budu chtít vyzkoušet, tak na to dám pozor.

Dneska jsem si udělal chvíli a šel na zkušenou/výzvědy.
! Předem upozorňuju, že to jsou pouze moje osobní a zaujaté/zkreslené/neznalé/neaudiofilní poznatky, postřehy.!
Měl jsem v ruce a přímo porovnal jak X1, tak X3. X1 překvapila také kvalitním zpracováním (jen o mírně horší než X3, výhodou by pro někoho mohla být váha - mně nevadí), X3 pro mě asi vyváženější/vyzrálejší zvuk. U X1 rozhodně velice kvalitní, o tom žádná, ale pro mě možná už moc výšek. Zase cena o 3k... Uvidím. U X1 jsem byl upozorněn, že se objevil problém se zasekáváním/vynecháváním kolečka. Tak nevím.

Co jsem měl v uchu:
-Hifiman RE-400 - Z těchto špuntů bych je pro mě osobně hodnotil jako 2. Seděli v uchu, seděl mi jakž takž i zvuk (neukňučené a i přiměřeně basů), jen jsem nebyl unešen... Škoda. Pěkný poslech, ale... //Teď si nejsem jistej jestli se mi u těchto, nebu u RHA MA750 zdálo, že jsou lehce zastřené (nechci ale kecat).;
-Hifiman RE-600 - Pro mě podobné hodnocení jako RE-400, pro mě osobně možná ještě mírně horší;
-RHA MA750 - Za mě osobně dnes asi číslo 3. Dobré zpracování, žadnej mikrofonní efekt a ucházející zvuk. Na uchycení bych si musel zvyknout. Opět jsem ale nebyl nějak unešen, ale ani znechucen zvukem.
-Etymotic HF5 - zde jsem byl lehce zklamán z pro mě až moc analytickým zvukem (ukňučený), a nebylo mi moc příjemný šimrání někde až na mozku =D (Kdo si je zkoušel, určitě ví...) //Opět pouze osobní poznatek.;
-Sennheiser IE80 - Pro dnešek to pro mě byli number 1. Sice z jiné cenové kategorie, ale zkusil jsem si je a celkem mě oslovili jak podáním středů a výšek, tak mě vůbec neurazili basy. Kdybych si z těchto sluchátek měl vybrat, tak tyto.
-Klipsch S4 - ke konci mé návštěvy jsem si ještě na doporučení vyzkoušel tyto sluchátka. Neměl jsem už tolik času, ale nebyla vůbec špatná. Opět jsem se ale nesetkal s tím wau efektem... Možná lehce zastřenější, ale na tu cenu slušný.
a pro malé srovnání ještě klasiky:
-AKG K 550 = velice mile mě překvapil vyrovnaný zvuk a úplně luxusně, ale opravdu luxusně mi seděli na kebuli;
+ další dvě.

Mno musím se ještě porozhlédnout a zkoušet. Ze mě asi prodejci nebudou mít moc radost... =/

Díky a pěknej den přeju...
Mr. Intersect
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Sinuhet1 30. 6. 2015 06:39

Jenom dodám že u špuntů hrozně záleží na zvolených nástavcích a i fakt dobrá sluchátka která dobře nesedí můžou znít úplně o ničem, je třeba dost experimentovat.
Sinuhet1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MHOE 30. 6. 2015 16:07

Jo no, vybírání špuntových sluchátek je hlavně pro lidi, kterým v uších nesedí (skoro) nic, dost ubíjející. Někdy se k tomu hledání budu muset vrátit a snad konečně zjistit, jaké nástavce nebo konstrukce mi pasují.
DESKTOP: Roon | Fiio R7 | Susvara (mod)
PORTABLE: Roon | Fold3 | Deva Pro (mod) + LinkBuds (eq)

MEASUREMENTS: MiniDSP EARS | Fulla 2 | HD650

REVIEWS: Viz "Web" v profilu
MHOE
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mr. Intersect 2. 7. 2015 09:06

Takže opět dobrý den...

Šel jsem do obchodu s tím, že si budu chtít vybrat špuntová sluchátka a k tomu nějaký nový MP3 přehrávač. Paradoxně jsem si zatím vybral jen klasická uzavřená sluchátka AKG K 550. Ty mě prostě naprosto dostaly. Pro mé laické ucho luxusní zvuk a úplně neuvěřitelně mně sedly na kebuli... Na narozeniny/Vánoce je jasno... :-) (PS: Jen tak od oka se mi líbili, tak jsem si je vyzkoušel a už to bylo... :D )

MP3 přehrávač:
Čím dál tím víc se přikláním k Fiio X3. Ale stoprocentně rozhodlej nejsem. Ještě uvidím... :oops: Kdyby byla X3 s lepší cenou, tak bych se vůbec nerozhodoval :-[ , ale stejně do ní asi půjdu. Zvukovej rozdíl tam i dokonce já poznám a fce (externí zvukovka,...) navíc se prostě hodí...

Špuntová sluchátka:
Tak opět jsem byl zkoušet. Bude to se mnou asi ještě těžký... :-)
Ač si to nerad přiznávám, tak jsem, možná i díky The Plugům, více zaměřenej na basy (do temna). Ač jsem zaměřen na ty basy, tak jsem také zjistil, že mi vadí zkreslené středy a výšky.
Nejlépe mě sedly a sedí opět Sennheiser IE80. U těchto sluchátek si obrazně lehce chrochtám. :-)) Zvuk je pro mě moc příjemnej a navíc mně dobře sedí v uších, což také není u všech sluchátek... Středy, výšky luxusní navíc nezkreslený a basy pro mě akorát (časem bych mohl snižovat. Měl jsem je na 3 z 5.). Navíc se mi líbí zvuková prostorovost a praktická možnost lehce vyměnit kabel. Ale bohužel ta cena. Navíc když člověk vidí vývoj ceny na Heuréce (cena i kolem 5k - nyní 6,2k)... :-(
Opět jsem měl v uších Klipsch S4. Basy vyhovují, výšky také, ale středy se mně prostě nějak nelíbí. Pro mě jsou nějak zkreslené. Jinak bych je hodnotil jako skvělá sluchátka za naprosto luxusní cenu. Nejlepší poměr cena/výkon. PS: Zvažuju jejich pořízení k práci, kde bych o dražší měl strach (zahrada, dřevo,...).
Měl jsem v uchu i Sennheiser IE60. Nebyli pro mě špatný. Mohl bych je asi nosit, jen to pro mě opět nebylo nic extra, když znám zvuk IE80...
Další sluchátka, o kterých jsem se dočetl a vyzkoušel jsou Audio-Technica ATH-Sport3. Po zvukové stránce těmto sluchátkům nemám co vytknout. Basy mi seděly, podání středů a výšek dostačující, ale (a jak říká otec: "Vše co je před slovem ale může být zapomenuto".) vůbec mi neseděli na uších a už po chvíli jsem je cejtil (tlačily). Za mě velká škoda, protože hrajou opravdu pěkně. Chápu, že to jsou sportovní sluchátka, jen... prostě škoda.
Na doporučení jsem ještě zkusil Sennheiser Momentum In-Ear M2. Sluchátka dobře padla do ucha. Postačující středy a výšky, ale paradoxně na mě už přebasovaná. Opět tentokrát až na ty basy dobrá sluchátka.

Jelikož už mám zvukově oblíbený model Sennheiser IE80. Mohl bych Vás ještě požádat o radu, na jaká zvukově podobná sluchátka bych se měl zaměřit? Pokud se nebude dát nic dělat, tak si asi i připlatím za ty Sennheiserky, popřípadě jiná, ale nerad bych se ukvapil.
Mám v plánu ještě vyzkoušet RHA T10, možná ještě nějaké Vsonicy GR7/GR01 nebo popřípadě nějaké Hifimany. Ještě uvidím. Pardon samozřejmě uslyším... ^^

Děkuji, že si ty moje laické řeči a názory někdo přečte a třeba i poradí... ;-)
Mr. Intersect
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mr. Intersect 2. 7. 2015 15:06

//PRO MODERÁTORY
Jestli je to možné, tak bych některého z moderátorů požádal o změnu názvu tohoto tématu na "Alternativa k Sennheiser IE80". A následné smazání tohoto přízpěvku. Pokud ne, tak se nic neděje. Jen by diskuze mohla být aktuální.
Děkuji...
Mr. Intersect
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bína 4. 7. 2015 21:57

Podívej se ještě třeba na RHA T10
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent

Odeslat příspěvekod Mr. Intersect 13. 7. 2015 07:56

Ještě jednou děkuji všem za rady!

To Bína: RHA T10 jsem si vyzkoušel, zvukově příjemný, ale více mi seděly v a na uchu ty IE80.

Abych téma uzavřel, tak jsem si nakonec pořídil/vybral:
- Fiio X3 2nd gen - naprostá spokojenost!, zvuk super a navíc fungují jeho fce i na Linuxu na první dobrou (předem jsem zjišťoval);
- micro sdxc karta SanDisk micro SDXC Extreme 64GB UHS-I class 10 - se Sandisky jsem byl vždy spokojen a s vyšší kapacitou jsem si dopřál i vyšší přenosové rychlosti (abych u toho nestrávil mládí... ;-) );
- a zánovní Sennheiser IE80 - sice bez záruky, ale od jednoho z Vás (za mě důvěra) a navíc za daleko lepší cenu. Naprostá spokojenost se zvukem, atd... jak už jsem popisoval.
PS: Basy mám stažené na minimum... ;-)

Co mám vyhlídnuto (už jsem se také zmiňoval výše):
- AKG K 550 - uchvátila mě jejich pohodlnost i skvělý zvuk. Na doma/práci/delší cestu pro mě není co řešit... Samozřejmě zkusím otestovat i jejich největší/nejbližší konkurenci.
- na doporučení prodejce jsem vyzkoušel i AKG Y50 - a opravdu mi moc pěkně sedly na uchu (pocitově se přibližují pro mě luxusně padnoucím K550) a až na to, že pro mě měly mírně více basů, jsem byl se zvukem naprosto spokojen... Chce to ještě probrat blízkou konkurenci a déle poslechnout, ale zalíbili se mi... :-P

"Povzdech": Jestli já jsem neměl být spokojen s tím co mám a do tohoto podniku se pouštět. Budu asi zabředávat víc a víc... :-D Prozatím jsem ale nadmíru spokojen!

Díky a zatím...
Mr. Intersect
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dazo 13. 7. 2015 08:03

Toto je len zaciatok, sak pockaj co este do audia navrazas :D
dazo
Mírně pokročilý

Další stránka