vyplatí se koupit sluchátka kolem 6000 ???

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod MHOE 27. 12. 2015 13:39

Dobře navržená otevřená sluchátka nabídnou přirozenější způsob poslechu než dobře navržená uzavřená sluchátka. To je prostě logické. Čím více se snažíš umělým způsobem obklopit a akusticky uzavřít zdroj zvuku (sluchátkové měniče, repro měniče, živé organismy, stroje - cokoliv) od okolního světa, tím méně přirozeného výsledku dosáhneš. Pokud se bavíme jen o světě sluchátek, tak sluchátka jakožto produkt nebo způsob poslechu hudby však představují kompromis definovaný mnoha různými faktory, které musíme brát během fáze návrhu v potaz. Proto audiofilnímu světu nedominují ultraotevřené modely alá AKG K1000, nýbrž rozumné kompromisy alá SR-009, HD800 nebo třeba HE-1000 (míněno uživatelsky i z pohledu reprodukce).

Je třeba vzít v potaz, že existují různé stupně otevřenosti a uzavřenosti sluchátek. Tím se situace komplikuje. Mnohé uzavřené modely, které jsou obecně chváleny a občas i stavěny na úroveň modelů otevřených, nejsou v reálu až tak úplně uzavřené, nýbrž se snaží o rozumný kompromis mezi poskytnutou izolací a zachovalou přirozeností projevu. Tohle si početné množství audiofilů vůbec neuvědomuje, přestože by mělo.

To nejdůležitější v procesu rozhodování však samozřejmě zastupují preference každého z nás. Já osobně jsem na otázku otevřenosti/uzavřenosti citlivý a navíc často slychávám nepřirozené odrazy, dozvuky či zastření vlivem špatných akustických vlastností mřížek, přepážek, mušlí či náušníků. Tudíž si svá sluchátka (i v rámci otevřené konstrukce, kterou vyžaduju) pečlivě vybírám a často i upravuju. Ne každý to má ale stejně. Pro někoho zkrátka výhody uzavřených modelů (hlavně izolace) přebijí veškeré jejich nevýhody. Někdo jiný třebas nebude na nuance zvuku sluchátek celkově až tak citlivý, tudíž zvolí to, co je z uživatelského úhlu pohledu logičtější (uzavřená = izolují, bývají odolnější/kompaktnější/skladnější, dají se užívat i venku apod.). A najdou se mezi námi koneckonců i tací, kteří způsob prezentace zvuku uzavřených modelů vyloženě preferují. Uzavřená sluchátka například prezentují bas jinak než otevřené modely, což může na někoho apelovat.
DESKTOP: Roon | Fiio R7 | Susvara (mod)
PORTABLE: Roon | Fold3 | Deva Pro (mod) + LinkBuds (eq)

MEASUREMENTS: MiniDSP EARS | Fulla 2 | HD650

REVIEWS: Viz "Web" v profilu
MHOE
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod boriscz 27. 12. 2015 19:16

MHOE s tak pěkně zpracovaným pojednáním nezbývá nic jiné, než souhlasit.
Poslech se sluchátky při vysoké hlasitosti může trvale poškodit sluch ... tak bacha !
boriscz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bacil2 27. 12. 2015 22:16

... už sa tu zase nenápadne začína aktivizovať partička klaustrofobikov, ktorí majú fóbiu z uzavretých sluchátok :D :D :D
bacil2
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Petulda 27. 12. 2015 22:52

MHOE píše:Čím více se snažíš umělým způsobem obklopit a akusticky uzavřít zdroj zvuku (sluchátkové měniče, repro měniče, živé organismy, stroje - cokoliv) od okolního světa, tím méně přirozeného výsledku dosáhneš.

Tak, jak jsi to napsal, je to kravina na n-tou. Za prvý proto, že je nesmysl v tomhle kontextu házet do pytle sluchátka a bedny (nebo dokonce živý organismy :-D, ty s hifi technikou opravdu úzce souvisejí... :-D). A za druhý proto, u beden platí přesně pravý opak toho, co píšeš: čím lépe vyrobená ozvučnice, tím větší je izolace (="obklopení a akustické uzavření") reproduktoru od okolního světa a tím lepší (="přirozenější") je zvuk. Ne nadarmo se všichni výrobci snaží o co nejnetečnější ozvučnice za dané peníze. Celkový výsledek samozřejmě není jen o ozvučnici, ale ta hraje zásadní roli.

Jsou i pokusy o umístění repro do co nejvolnějšího prostředí (open baffle), ale jsou s tím spojený problémy, který nedovolily přílišný rozšíření (cut off na basech v závislosti na velikosti ozvučnice a rezonanční kmitočty).
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod tombas 28. 12. 2015 00:35

Divil by ses, kolik živých organismů se za poměrně krátkou dobu ve sluchátkách zabydlí :-|.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petulda 28. 12. 2015 00:53

:-D :-D

Tem ale taky budou svedcit spis ty uzavreny konstrukce, ve kterych si vytvorej svuj "ekosystem".

:-D
Noble Audio Sunrise
Denon DCD-2020
Parasound Halo Integrated
Focal Electra 926
JBL LS 120P
Petulda
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod radimecek13 28. 12. 2015 10:57

Ale jak potom hrajou...čím víc živých organismů tím větší zvuk... :D
Doma:
Cambridge Audio Azur 540C - Hypa 300SE -SHURE SRH 940,Bang & Olufsen H6
Na ven:
Fiio X1+ Bang & Olufsen Beoplay H2,Ultrasone Icans Octa,Grado IGrado

FIAT 500L POP STAR 1.4 benzín
radimecek13
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kychtax 28. 12. 2015 11:55

-MACH3R
Mám ty stejná sluchátka od ledna (ATH A900X). Co se týká pohodlí, od té doby se nausniky zcasti vytvarovaly podle meho ucha, tzn. doleha vetsi plocha a je lepší pohodlí.

Co se týká přítlaku. Je možné přiohnout hlavový most. Ja jsem to dělal v jeho stredu a to tak, ze vzdy na jednom konkretnim miste, jemne v prstech a každý drát zvlášť. Nikoliv roztahovat musle od sebe cele.
Trochu se ten hlavovy most jakoby zploští, můžu ti poslat fotku, kdybys chtěl.
Nakonec jsem to ohnul tak, že sluchátka jsou velmi lehce na uších, ale zároveň tak, aby nepadala dolů. Ideální stav.
Pozor. Děláš to na vlastní riziko a je nebezpečí poškození sluchátek.

-- 28. 12. 2015 11:10 --

Ještě je pak možné si ty klapky spojit gumkou a tim na ne preneseš trochu větší část hmotnosti sluchátek a ulehcis usim. To jsem ale zatim nezkoušel. Je toho dost popsáno na Head-fi.org.
ATC SCM 40, Primare A32, RME ADI 2 Pro AE, kabely kychtax
kychtax
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MACH3R 1. 1. 2016 20:19

dik moc za radu.. to me nenapadlo trosku jsem ten hlavovej most srovnal a parada.. 3 hodiny na hlave a muzu klidne dal ^^ a navic jedijou me tedka jak ***** na hrncu :-D
MACH3R
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tlumic29 5. 1. 2016 20:51

MACH3R tak jak teda vyplatí se sluchátka za 6000? Ale upřímně Mám audio technika ath-T500 a jsem snima maximálně spokojenej ,nedovedu si představit ze by mohlo něco hrát nějak líp.
tlumic29
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Rada25 6. 1. 2016 12:24

"nedovedu si představit ze by mohlo něco hrát nějak líp." věř že hraje líp...
ikdyž ne u všech modelů sluchátek platí čím více peněz,tím více muziky...
v dané cenovce kolem 6tis kč bych já osobně šáhnul po dt150,a ještě 2tis kč by bylo ušetřených...
na ven:ibasso dx180, hifiman re600
doma:hifiman ef600,aune s17 pro,hifiman he1000 stealth,Deva pro,sundara closed
Rada25
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Jirka L. 7. 1. 2016 19:32

Mám doma otevřená Audio Technica ATH AD 700X za 6000kč, porovnával jsem je i s 900X a nepoznal jsem rozdíl, respektive přibylo 5 % vyšších basů, ale trochu to zastřelo středy. Proto jsem zůstal u 700X. Uzavřená sluchátka do 10 000kč dle mého názoru žádné lépe nehrajou, snad jen polouzavřené Beyerdynamic DT 880 se 700X vyrovnají . Taky je důležité, čím a z čeho jsou krmeny, na integrované zvukovce v PC to není to pravé ořechové.

-- 7. 1. 2016 18:41 --

Jinak 3d hlavový most u Audio Technica ATH AD řady 500-2000 se nemusí nijak ohýbat, stačí mezi nimi provléknout pevnější gumičku a přítlak si může každý upravit podle velikosti své hlavy a svých preferencí.

Kouknete na video potrhlého recenzenta, od času 7:57 provádí zmiňovanou úpravu :tleskani

https://www.youtube.com/watch?v=ime3AkO6BrM
Yamaha AX 1090, JBL Ti 1000, kabeláž Audioquest FLX-SLIP, Audio-Technica ATH-AD700X, , AudioGD 10.33, nap. kabel ViaBlue X25 Silver,Foobar 2000 DarkOne v4.0,MMC PopcornHour A400
Jirka L.
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 7. 1. 2016 19:59

Jirka L.: Podle mého skromného názoru do deseti tisíc hrají lépe než BD DT880 např. AKG K701, Q701, K712, HiFiMAN HE-300, HE-400S. Taky dost záleží jak jsi psal, na zbytku řetězce a osobní preferenci posluchače. On se obvykle v této cenové třídě nekoná okamžitý wow efekt, ale je třeba se do sluchátek vposlouchat. A mně se nejlíp pozná rozdíl mezi sluchátky vyšší a nižší řady, když například dva týdny poslouchám ty lepší a pak přejdu na horší. To si pak člověk uvědomí, kolik detailů v hudbě chybí.
ATH bohužel neznám.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod chodec80 10. 1. 2016 12:28

MACH3R: překvapila mě nízka cena tebou zakoupených A900x. Kde jsi to kupoval? Venku nebo u nás?
Také jsem se podivil, že si stěžuješ na pohodlnost A900x a přitom vlastníš T500. Ty T500 jsou proti Ax00 děsně nepohodlné, tuhé a po delší době dost tlačí. Naopak u A500x si nemůžu stěžovat. Holt co hlava, to originál ;-).
chodec80
Junior

Odeslat příspěvekod zatycz 11. 1. 2016 11:15

chodec80: To je normální cena při koupi na Ebay z Japonska a to dokonce včetně dopravy, DPH a výpalného české poště za zastupování v celním řízení :)

Mě osobně A900X taky sedí jak hrnec na prd.l, ale ten křidýlkový systém nesedí každému
zatycz
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka