NTB + DAC + drát vs RX-V775 + bezdrát

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod WeRn_Er 8. 8. 2016 12:40

Situace: Mám Yamaha AV-Receiver RX-V775. Ve vedlejším pokoji mám pracovnu. Často poslouchám u práce hudbu, bohužel pouze NTB + Koss Porta Pro (kvalitu sluchátek i výstupu z NTB nekomentuji :) ).

Zvažuji koupi sluchátek pro lepší a především i pohodlnější poslech (tedy sluchátka netlačící nijak na uši) kolem 5.000 drát + DAC, nebo bezdrát do 10K. Preferuji spíše otevřená sluchátka, měly by ale jistě ale i dostatečně tlumit zvuk vůči okolí ...

Sluchátkový zesilovač + DAC zvažuji Musical Fidelity V90-HPA. V podstatě asi nic jiného. Ještě jsem zvažoval Dragonfly 1.2, jinak jsem zásadnější průzkum nedělal ...

Sluchátka drát:
- Beyerdynamic DT 990 PRO
- AKG K 550 MKII
- Audio-Technica ATH-AD500x

Sluchátka bezdrát:
- Sennheiser RS 175 (uzavřená to mě trochu odrazuje)
- Sennheiser RS 185 (otevřená, ale ta cena - nevím, zda za bezdrát není přemrštěná, pže předpokládám, že kvalitou na tom budou asi lépe drátová výše - nebo?)

Na jednu stranu si také říkám, zda jako laik a nikoliv audiofil poznám výrazný rozdíl a ocením sluchátka této kategorie, nebo např. kategorie do 3K je zcela dostačující ... samozřejmě to si musím ujasnit sám především poslechem, i když v obchodě toho za chvilku moc nestihnu a pocitově nepoberu ... doposud jsem měl max Koss UR30 - ještě se mi někde válí, ale jsou poškozená (výpadky v jednom náušníku) a prozatím jsem se neměl k tomu řešit u nich doživotní záruku.

Nyní zvažuji, zda poznám jako laik výrazný rozdíl v bezdrát vs drát a především zda bude lepší výstup v uvažované kombinaci DAC + drát z NTB, nebo zmíněná Yamaha + kvalitnější bezdrát z vedlejšího pokoje. Otázka je také vhodnost uvažování o bezdrát, kdy by v podstatě nonstop musel běžet AV-Receiver Yamaha, což také není zrovna vzorný EKO spotřebič :) i když pokud nebudí výstup do repro, asi to nic strašného zas nebude. Vstup bude každopádně u kterékoliv kombinace z 95% FLAC z NASu (DLNA).

Styl hudby - vesměs všechno - většinou Fatboy Slim, Daft Punk, Chemical Brothers, Underworld, Coldplay, Moby, Faithless, ale i Elvis, Beatles, klidně i vážná hudba, především s důrazem na housle a piano ... vesměs i nový pop, nebráním se ničemu :) vynechávám max. asi tvrdý metal apod. :)

Před koupí jistě navštívím prodejnu Audigo.cz a zvažované kombinace vyzkouším. Nerad bych ale něco opomenul či přehlédl, proto Vás požádám o názor a zkušenost, případně i doporučení.

edit: Občas budou sluchátka použita i přímo v pokoji s AVR - ať už pro poslech hudby, nebo k filmu. Z 90% ale předpokládám užití v pracovně.
WeRn_Er
Junior

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 8. 8. 2016 17:05

Aby boli otvorene a zaroveň tlmili, to sa vylučuje.

V zahraniči kupiš za cenu AD500X o 2 kategorie vyšši model AD900X. Takže to sa tu neoplati kupovať.

Dragonfly nebude najvhodnejšie riešenie na krmenie takych sluchadiel. Ten Musical Fidelity tiež nie je žiaden zazrak. Tam su iny favoriti. Každopadne toto nie je tema do tejto sekcie, tu sa riešia sluchadla. Mame tu na to zvlašť: forum-1920/Prevodniky-a-sluch-zes.html.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod WeRn_Er 8. 8. 2016 21:17

Vybírám především sluchátka, DAC zvažuji pouze jako možnost - viz výše.. Proto je myslím lepší zařazení sem.. Až vyberu sluchátka, a pokud v kombinaci s DAC, tak mohu zadat samostatné téma o výběru DAC/sluchátkového zesilovače..

btw: ty AD900X - mohu poprosit o link? Z těch zmíněných či dané kategorie doporučuješ právě AD900X a jsou skutečně do 4,5K?
WeRn_Er
Junior

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 9. 8. 2016 06:39

DAC so sluchatkacom je v tejto kategorii u mnozstva sluchadiel viacmenej nutnost. Ak uz nie vykonovo, tak urcite kvalitativne.

Napr. https://www.amazon.com/Technica-ATH-AD9 ... B009S331VU
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod WeRn_Er 9. 8. 2016 08:03

Cena je hezká, ale bohužel neposílají do ČR ... leda využít nějakou další službu = navýšení ceny + clo a DPH ... pořád to bude ale cenově asi zajímavé, to nepopírám (u nás kolem 8,5 - 9K)... obdobně z ebay, kolem 5-6K se vším všudy by to mělo být - ale otázka je také případného rizika padělků aj. ...

Takže varianta bezdrát přes Yamaha RX-V775 je nedoporučení hodná? Je fakt, že z 90% bude dané užito při práci, tedy žádné extra soustředění a vychutnávání si hudby na 100%, spíše příjemný podkres s pohodlnými sluchátky - to bych bral za cíl ... jestli kvůli těm méně případům užití stojí za to jít i tak do drát + sluchátkáč s DAC ...

Porovnání zmíněných bezdrátů a drátů vyznívá předpokládám jasně pro drát, je to tak? Nebo jen v případě užití i kvalitního DAC (Yamaha RX-V775 také není žádné super hudební řešení, spíše takový průměrný univerzál)? Protože pak je otázka, zda drátová sluchátka, pokud bych pro jejich max. užití měl ideálně použít DAC i u zmíněného receiveru - protože dva DAC kupovat nechci a přenášet ho z pracovny do vedlejší místnosti k receiveru též ne ... + DAC jsem ochoten řešit max. do cca 5K, nejsem žádný audiofil a řeším to skutečně pro kvalitní poslech k práci, než nějaké užívání velmi kvalitní hudby ve volném čase (toho moc nezbývá). Chápu, že to není audiofilsky ideální a vhodné, ale zkuste řešit zmíněné úvahy a potřeby.
WeRn_Er
Junior

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 9. 8. 2016 11:14

To bola len iliustracia, ktolko to stoji. Takych ponuk najdes kopu, aj takych ktore posielaju do CR.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod WeRn_Er 9. 8. 2016 15:12

Ano, vím - díky. Jen bych se obával i padělků aj. (jak jsem ostatně i psal výše) - přeci jen poloviční cena oproti u nás běžné je už o dost ... neříkám, že to padělky jsou :) ale nejsem si zcela jist, zda bych to byl ochoten zkoušet ...

Každopádně by mi nyní hlavně pomohlo doporučení ohledně drát vs bezdrát pro daný účel (90% času sluchátka budou v pracovně - tedy mimo AVR a puštěné k práci) - tedy:
drát => použití NTB + DAC (nutnost koupit DAC) nebo AVR Yamaha RX-V775 bez DAC
bezdrát => použití "nonstop" zapnutý AVR Yamaha RX-V775 (+ přenos většinou přes jednu stěnu).

Nezdá se, že by někdo měl zásadní zkušenost rozdílu obyčejný DAC + drát v této kategorii vs bezdrát. To by mi pomohlo asi nejvíc :) budu muset asi dát jen na sebe a dojít poslechnout a rozhodnout se ... na poslech jsem chtěl jít už trošku připraven a vybaven zkušenostmi jiných :) je fakt, že i kdyby DAC nebyl nic moc, tak pro parádní poslech u AVR by drát byl asi jistě lepší - otázka je, zda takový AVR skutečně vybudí sluchátka a zajistí takový vstup, abych ten rozdíl drát vs bezdrát vůbec poznal ... a zda pak má smysl řešit DAC a drát ...
WeRn_Er
Junior

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 9. 8. 2016 15:38

WeRn_Er píše:neříkám, že to padělky jsou :) ale nejsem si zcela jist, zda bych to byl ochoten zkoušet ....
Nie su. Niektore modely AT su u nas predražene o viac ako 100%.

Drôtove sluchadla v rovnakej cene hraju vo väčšine pripadov podstatne lepšie ako bezdrôtove. To sa ale musiš rozhodnuť sam, či urobiš kompromis vo zvuku alebo technologii.

Kvalitny dac bude samozrejme znieť podstatne lepšie ako integrovana zvukovka. Nevyjadruje sa tu nik, pretože ako som už pisal vyššie, mame tu na to samostatnu sekciu.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod WeRn_Er 15. 8. 2016 10:01

Tak výsledek - bezdrát - nesmysl :) kvalita a především i komfort je oproti drátovým v nižší ceně opravdu znát i pro laika ... aby tu byl alespoň nějaký výstup, kdyby někdo uvažoval podobně ...

Nakonec vybírám mezi Beyerdynamic DT 990 a DT 880. Audio-Technica ATH-AD500x mi nesedli především pohodlím a přijdou mi zahuhlané, ani vyšší model 700 to moc nespravil ... chci to i na delší poslouchání u práce, takže komfort je možná "až" na prvním místě ...

Nyní se rozhoduji mezi DT 990 a DT 880. DT 880 jsou řekl bych neutrálnější, jakoby čistší, ale nevím, zda nebudou časem možná až nudné ... DT 990 mají trochu více basů, tím jsou ultačeny trochu středy oproti DT 880 ... ale možná jsou přeci jen zábavnější než DT 880. Abych byl schopen se adekvátně rozhodnout, musel bych mít oboje alespoň týden, což je trochu nereálné (nechci-li zneužívat vrácení do 14-ti dnů - což nechci).
WeRn_Er
Junior