Porovnat to můžu už jen po paměti. Basic jsem neměl v uchu už víc jak půl roku. Co se týče pohodlí, tak navzdory jinému přístupu k tvaru mušle jsou oboje velmi pohodlné. IT01 jsou celopastové. Tvarem mušle připomínají EE špunty, jen jsou malinko větší. Krček je kovový se zámkem na nástavce, ale třeba Spiral Dot po krčku kloužou zámek nezámek. Filtr je kovový. Mušle je zaklopena tzv. faceplatem, spára je celkem zřetelná, ale souměrná.
Zkoušel jsem různé nástavce, jako nejkomfortnější jsem nakonec zvolil Comply pěny. Jednak mají dobrou izolaci a jednak o nich skutečně člověk ani neví. Nic netlačí a drží pevně, bez nutnosti si jejich usazení upravovat. Abych jen nechválil, tak už jsem zmínil darebný pletení kabelu. Na HF jsem se dočetl, že to je kvůli optimálnímu vedení signálu, ale ačkoliv jsem zastáncem vlivu kabelu na zvuk, tak toto u mne vyvolává úsměv. To už považuji spíš za woodoo, než relevatní důvod. Ať tedy vliv na zvuk to pletení má nebo ne, tak jisté je, že to vypadá fakt blbě a trošku to sráží celkový dojem jinak dobře zpracovaných sluchátek.
Zvukově bude největší rozdíl v podání basu. IT01 mají oproti Basic méně basu, ale určitě bych neřekl, že jim bas chybí. Jen není tolik zřetelný. Celkově mají neutrálnější podání s příklonem k teplejšímu projevu. Středy jsou čistší, taky bych řekl, že jsou celkově detailnější. Celkově nejlepší složkou zvuku jsou středy. Ty jsou sametově čisté, bez zabarvení. Bas basuje, když je to žádáno, ale chybí takové to obvyklé dominantní podání subbasu, které většina dynamických měničů má. Výšky jsou, ale zase nejsou tak prezentní jako to umí třeba Andromedy. Vysloveně nechybí, ale v přímém porovnání je slyšet, že jich je méně. Nicméně v kombinaci toho všeho je zvuk příjemně plný, zábavný s dostatkem detailu a nic, prostě nic vysloveně nechybí, ani nepřebývá. Tak jak Basic občas přestávaly stíhat IT01 neztrácí z čistoty a artikulace přednesu nikdy. Přirozeně u méně kvalitních nahrávek je znát horší přednes, ale to je skutečně dáno nahrávkou. IT01 umí podat slušně širokou scénu. Pravolevý prostor je skutečně impozantní a v právě v přímém porovnání s Andromedami se absolutně stírá jejich cenový rozdíl. Andromedy jsou v podání prostoru jasně lepší, ale ne o délku koně. V podání prostoru předozadního je to slabší. Zase na druhou stranu na jednoměničová sluchátka je podání prostoru nadprůměrné. Prostorem jsou tedy dle mého IT01 jasně lepší, než Basic.
Já zatím poslouchal IT01 chvilku z iPhonu s nainstalovaným HiBy přehrávačem a nejvíc poslouchám na Benjie S5. S iPhonem je zvuk hutnější, Benjie je neutrálnější, ale umí do IT01 poslat neuvěřitelné množství detailů a podáním prostoru je podle mne lepší i než má oblíbená X10. S tou jsem zatím IT01 neslyšel, neboť to svou rozbitou jsem prodal a novou dostanu až pod stromeček. Nicméně vezmeme-li v úvahu nějakých 100USD za sluchátka a 25USD za S5, tak je to neuvěřitelnej kopec kvalitní muziky, kterou v mnoha případech nedostanete za násobky těchto částek.
U Basic jsem psal, že jsou ideální na ven na nesoustředěný poslech. IT01 jsou na tom podobně, jen budou spíše pro ty, kteří si nelibují v hřmotném basu a více ocení detail a kultivovanost. Celkově pro mne jsou IT01 zvukem vyspělejší. Nejedná se o přísně neutrální sluchátka, ale o neutrálně muzikálně zábavná sluchátka

. To co je jejich doménou, jsou strunné nástroje. Jak akustické kytary, nebo smyčcová tělesa podají IT01 s neuvěřitelnou přirozeností živého poslechu. A to je to co je činí zábavnými. Pokud bude někdo uvažovat o posunu s těch různých KZ či bude hledat kultivovanější náhradu za různý Delty, A73, atp., tak IT01 rozhodně stojí za zvážení. Rovněž tak majitelům dražších špuntů, kteří se zdráhají nosit své poklady do vlaku, do kanclu, atd. z důvodu možné ztráty či poškození, tak jim IT01 určitě nabídnou možnost kvalitního poslechu za relativně malé peníze.
iBasso doporučuje zahořet sluchátka a kabel (!) hraním nějakých 120h. Já mám nahráno odhadem tak možná třetinu a výraznou změnu zvuku nepozoruju. Při kontinuelním poslechu si postupně zvyká i mozek a je tudíž těžké relevantně popisovat změny před a po. Možná je zvuk hladší a více vyrovnaný, než na počátku. Zejména basu se mi zdá být méně, ale spíš než úbytek půjde o to, že netrčí nad ostatní pásma.
Závěrem tedy konstatuji: U mne dobrý