Sluchátka a Spotify vs Tidal

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod MgX 10. 8. 2023 05:29

:-D
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod boldricus 10. 8. 2023 08:21

MgX: vítej na palubě. :-D
Otázka do pranice: nezaznělo tu slovo o kvalitě Apple Music, nezkoušel jste někdo jak je na tom Jablečné řešení?
Sice jsem dlouholetej zápřísáhlej odpůrce Jabka, ale co jsem četl, nabízí cd kvalitu v losless za cenu Spotify, což je slovo do pranice. Ještě si neplatím žádnej stream, ale stejně tomu asi neuteču a do 320kbps VBR u Spotify se mi upřímně moc nechce. Vlastně pořád čekám, až přijdou s tou slibovanou cd kvalitou a oni pořád nic. :-/
Jsem BASShead a zvuk prasím ekvalizérem :D

Venku: Cowon Plenue D + Sennheiser IE80, FatFreq Maestro Mini
Doma: Sony Walkman ZX300 + Audiosense T800
PC -> FiiO E10 + Beyerdynamic DT 990 Pro, Sennheiser HD 598, Superlux HD681 EVO, Fostex TH-X00
boldricus
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod gildintor 10. 8. 2023 09:57

Přešel jsem k Apple Music ze Spotify v momentě, kdy začali nabízet vyšší kvalitu hudby za nezměněnou cenu.
Na rozhraní a algoritmy jsem si musel chvíli zvykat. Na Tidal jsem si vůbec nezvykl.
Podobně jak psal MgX, nejsem žádný odborník na zvuk. Na mé sestavě se mi doma ale hudba z Apple Music zvukově líbila asi v polovině případů víc. V mnoha případech jsem neslyšel rozdíl. Moje rozhodnutí padlo na Apple Music. Za rozumnou cenu dostanu hudbu, která pro mě zní buď stejně a nebo líp.
Přehrávám Lossless přes AirPlay2.
gildintor
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 10. 8. 2023 19:21

Jo, jste mě zblbli. Utratil jsem prachy a ještě mám problémy :-D

Navíc jsem nevěděl, zda si nechat AKG nebo Beyerdynamic, tak sem nechal doma obě.

Apple Music mám taky. Neprovozuji zatím na PC/NTB, ale zvažuji, že začnu. Když jsem zkusil hloupost a připojil iP přes adaptér na reproduktory/monitory, pak hudba z Apple Music, puštěná touto cestou, mně přišla “lahodnější” než ze Spotify.

Nicméně nutno dodat, že Spotify umí být zdarma, což Apple ne.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod martas38 10. 8. 2023 20:20

Spotify sice umí být asi jako jediná služba se zaměřením na zvuk zdarma, ale ani v nejvyšší kvalitě nezní kvalitně.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tobynešlo 11. 8. 2023 09:04

Pamatuji ještě kopírování hudby z pásku na pásek a z kazety na kazetu. Dnešní možnost poslouchat cokoliv v nejvyšší možné kvalitě neomezenou dobu za cenu 6 piv měsíčně (Tidal) je pro mě, bez jakékoliv debaty, zcela jasná záležitost pro každého čtenáře AVmanie. Minimálně pro ty, co jsou tu pravidelně. Kdo ten rozdíl mezi Spotify a Tidal neslyší, musí koupit lepší stroje. Pokud ani potom, má vyhráno, nemusí to tady studovat, ušetří atd. :love:
tobynešlo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kamasu 11. 8. 2023 09:38

Žádná současná streamovací služba (takže ani tidal) neumožňuje "poslouchat cokoli v nejvyšší možné kvalitě." Ani zdaleka. Děláš klasickou chybu, pleteš si zvukovou kvalitu s kvalitou přenosu, kodeků a formátů. Že je něco bezztrátový, nebo že je něco Hi-Res, neznamená, že je to zvukově kvalitní.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod SSakul 11. 8. 2023 10:15

Tohle je podle me trošku zavádějící. Např na Qobuzu je spousta kvalitních nahrávek s vysokým DR a Tidal od srpna začíná s Flac 192/24 místo MQA, takže tam se to bude taky myslím jen zlepšovat. Nehledě na to, že některé alba některých kapel třeba ani v lepším vydání nejsou, takže jejich kvalita/nekvalita je srovnatelná jak na fyzickém nosiči, tak i na tom streamu a je hlavně pořád lepší, než když to člověk ještě prožene třeba přes to Spotify.
SSakul
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 11. 8. 2023 10:39

Není to zavádějící, je to prostej fakt. Cokoli, se v nejvyšší kvalitě na streamovacích službách (ani na všech dohromady) nevyskytuje. V nejvyšší kvalitě je na streamovacích službách jen něco. A opakuju, že je něco Hi-Res, neznamená, že je to zvukově kvalitní. To že tidal bude už skutečně Hi-Res a ne jen MQA nehraje žádnou velkou roli, když nahrávky a jejich vydání budou pořád stejný, jen v jiným formátu/kodeku.
A ano, "některá alba některých kapel třeba ani v lepším vydání nejsou, takže jejich kvalita/nekvalita je srovnatelná jak na fyzickém nosiči, tak i na tom streamu," ale spousta alb spousty kapel v lepších vydáních na fyzických nosíčích jsou, ale na streamu ne. Navíc jsou na streamu jen buď "CD" vydání nebo Hi-Res vydání (a ani v/na těch tam není ani zdaleka všechno v nejlepších vydáních), ale mimo stream existujou i SACD, HDCD, DVD-A, Blu-ray, LP atd. a na nich se nachází spousty skvělých až nejlepších vydání alb, takže Cokoli, se v nejvyšší kvalitě na streamovacích službách (ani na všech dohromady) prostě a jednoduše nevyskytuje.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tobynešlo 11. 8. 2023 11:50

Chlapci, řeč je zde primárně o Spotify/Tidal. Takže tahat sem SACD, HDCD, DVD-A, Blu-ray apod. nemá žádný smysl. Pokud k tomu máte přístup v nějaké srovnatelné ceně (cena/množství), tak gratuluji.
tobynešlo
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kamasu 11. 8. 2023 12:04

Řeč je o tom co jsi řekl a protože to co jsi řekl není pravda, tak je potřeba uvést to na pravou míru a tím jsme se dostali k fyzickým nosičům. Tyhle věci spolu totiž jaksi souvisí. A za stejnou cenu nosiče a stream nebudou nikdy. Za kvalitu se holt platí.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 11. 8. 2023 12:54

Cena fyzických nosičů je silně přehnaná. Kolik jsou náklady na výrobu a distribuci ? Ne mnoho. Kolik by měla stát hudba na nosiči v dnešní době ? V podstatě stejně, jako stejná hudba na streamovací službě. Takže pokud bych měl velkou nabídku kvalitní hudby na CD za pár desetikorun, rád bych se vydal stejnou cestou, jako Kamasu. Ovšem realita je jiná, takže sbohem CD .. 8-)
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 11. 8. 2023 13:05

:lol: Cena fyzických nosičů je v dnešní době nižší než byla kdy dřív. A náklady na výrobu a distribuci jsou u nosičů mnohem vyšší než u streamu, protože u streamu nejsou žádný a cena streamu je tak nízká, že je to za to množství obsahu vlastně zadarmo. Nelze říct, že cena hudby na nosičích by měla být v podstatě stejná jako cena hudby na streamu, to není nic jinýho než jen tvoje přání. A promiň, ale je to opravdu nesmysl.

A navíc ať tak nebo tak, pokud chceme kvalitu, tak k tej se až děsivě často nedá dostat jinak než z těch nosičů, takže nám prostě nezbývá nic jinýho než jít cestou nosičů ať se nám to líbí nebo ne.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 11. 8. 2023 13:25

Kamasu píše::lol: Cena fyzických nosičů je v dnešní době nižší než byla kdy dřív. A náklady na výrobu a distribuci jsou u nosičů mnohem vyšší než u streamu, protože u streamu nejsou žádný a cena streamu je tak nízká, že je to za to množství obsahu vlastně zadarmo. Nelze říct, že cena hudby na nosičích by měla být v podstatě stejná jako cena hudby na streamu, to není nic jinýho než jen tvoje přání. A promiň, ale je to opravdu nesmysl.

Ale notak - to si opravdu myslíš, že ty stovky, možná tisíce serverů, včetně veškeré infrastruktury okolo nich, jsou zadarmo ? Možná je to dražší, než fyzické nosiče.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 11. 8. 2023 13:50

Je potreba oddelit dve veci:

1/ Naklady na vytvoreni dila a produktu vydavatelem, v najekem formatu a na nejakem mediu az do nejakeho dalsiho bodu distribuce - tzn. bud streaming platforma, internetovy obchod, nebo treba prodejna s fyzickymi medii. V teto casti jiste naklady za vydani fyzickeho nosice budou o dost vyssi, nez vydani v nejakem stahovatelnem digitalnim formatu.

2/ Naklady na distribuci konecnemu uzivateli. Tady jsou prave naklady streaming platforem a internetovych obchodu na veskerou infrastrukturu, marketing, aplikace, sluzby okolo, atd. V pripade fyzicke prodejny to jsou zase jine naklady - prostor, personal, atd. V teto casti muzou byt naklady streaming platforem vyssi, nez v jinych pripadech, ale i to je otazka. Protoze napr. narozdil od fyzicke prodejny, streaming platformy maji globalni dosah a muzou tak mit uspory z rozsahu (economy of scale).

Jak to pak je, kdyz se to cele secte dohromady? To asi neni schopny rict nikdo z nas.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka