Původně jsem chtěl napsat pouze srovnání do vlákna in-earů EarSonics Velvet,ale po osmihodinovém poslechu (přiznávám,že mě fakt bolely uši a měl jsem toho plný kecky

Pokud vím,tak cena těchto in-earů se v roce cca 2016 v Evropě pohybovala okolo 1.000,- EUR,nyní jsou ke koupi pouze v Asii,např. v Hongkongu za cenu 879,- USD(viz níže odkaz "Info v obchodě zde").
Specifikace:
Výrobce: Japonsko
Drivery: tři BA drivery(1x středy+2x výšky)+jeden 10 mm dynamický driver(bas)
Mušle sluchátek: Akryl (pryskyřice)
Citlivost: 114dB
Impedance: 16Ω
Frekvenční odezva: 10Hz-40KHz (o údaji 10Hz pochybuji)

Kabel: 6N monokrystalický měděný sluchátkový kabel
Jack: 18K pozlacený kolík(3,5 mm),odnímatelný design, 0,78 mm 2- pin
Délka kabelu: 120 cm
Čistá hmotnost: (bez kabelu): 11g
Info v obchodě zde: https://penonaudio.com/oriolus-mkii-mk2.html
Profi recenze zde: https://www.headfonia.com/review-oriolus-v2/
Uživatelské recenze zde: https://www.head-fi.org/showcase/oriolu ... 08/reviews
Video zde: https://www.youtube.com/watch?v=srUYGDvOT_Q
Ladění sluchátek je do velmi širokého "A",kdy středy jsou velmi lehce v popředí.Ostatně to bylo také při prvotním poslechu(cca 2 skladeb)nejvíce zřejmé,nebot´z Velvetů jsem zvyklý na zvuk do "U".
Ačkoli rozlišení je na vynikající úrovni,nejedná se o ryze analytické in-eary,neboť zvuk není úplně plochý a má víceméně teplejší hudební podání.Zařadil bych je tedy do ranku audiofilně-hudebních hybridních in-earů.
Srovnání s EarSonics Velvet:
-Sub-basy Velvetů jdou o něco hlouběji a mají větší kvantitu.MK-2 nejdou tak hluboko,ale mají větší kvalitu.
-Bas Velvetů je dost upozaděný.MK-2 mají jednoznačně basy lepší celkově.
-Nižší středy mají Velvety dost upozaděné.MK-2 jsou v tomto pásmu nesrovnatelně lepší.
-Vyšší středy mají Velvety lehce zvedlé nad rámec,kde by klasické vyšší střední pásmo mělo být.
Nicméně i v tomto pásmu MK-2 Velvety lehce překonávají tím,že zní přirozeněji.
-Výšky Velvetů jdou o trochu výše.Bohužel jsou ale Velvety ve výškovém pásmu se silikonovými nástavci
poněkud nepříjemné.U MK-2 mi se silikonovými nástavci výšky nevadily.
Soundstage:
Šířka stereo poslechu je u Velvetů lepší.
MK-2 mají větší hloubku,takže zvuk zní více 3D.
Rozlišení: Rozlišení MK-2 je minimálně o třídu vyšší,neboť Velvetům toto rozlišení kazí zvuk do U(upozaděné nižší středy s jakýmsi lehkým filmem).
Separace: Separace je víceméně na podobné úrovni.Ačkoli MK-2 mají vyšší rozlišení,mají o něco málo užší stereo prostor(zřejmě je to i tím,že střední pásmo lehce vyčnívá).
Tonalita: Zde jednoznačně vítězí MK-2 díky živějšímu hudebnímu podání a celkovému ladění.
Zvuk zní přirozeněji,organičtěji a frekvenční ladění je univerzálnější pro poslech všech žánrů.
Myslím si,že k celkové tonalitě velmi přispívá i dynamický měnič.
Zvuk mužských a ženských vokálů posouvá MK-2 do mnohem vyšší ligy.
Naposledy jsem podobnou kvalitu vokálů slyšel u in-earů Grado GR10e.
Kontrola: Do kontroly bych zahrnul rychlost driverů(měničů)a jakési zkreslení zvuku(frekvenční interakce a Interference).
Zde opět vedou o jednu úroveň MK-2.Zvuk je jaksi více konzistentní.Skladby,se kterými měly Velvety tak trochu problém zvládnou MK-2 o něco lépe.Ne dokonale,ale pouze lépe.
Původně bych si myslel,že sladění dvou technologií(tedy 3x BA+ 1x dynamický driver)bude trochu problém,opak je ale naštěstí v případě MK-2 pravdou.
Zpracování mušlí : V tomto bodě váhám a nedovedu dát jednoznačnou odpověď.

MK-2 jsou každopádně zpracovány lépe,tj. na výbornou.
Velvety jsou zpracovány sice hůře,ale jsou z plastu,který bude odolnější,než akryl.
Těžko říci,které sluchátka více vydrží...

Do jakéhosi destroy testu se mi fakt nechce!
Kabel: V tomto bodě Velvety prohrávají na plné čáře!

Myslím,že kabel od Fiio se k Velvetům více vyplatí,než ten původní za cenu 1.000,-CZK+poštovné
Zde: https://www.thomann.de/cz/earsonics_sm6 ... _black.htm
Pouzdro na sluchátka: V tomto bodě Velvety rovněž prohrávají na plné čáře!

Bytelné a masivní hliníkové pouzdro(šroubovací na závit)pro ochranu MK-2 zcela jistě vydrží i výbuch granátu.

V čem jsou tedy nakonec Velvety lepší?
1)Sub-bas Velvetů jde hlouběji
2)Výšky jdou o malinko výše(se silikonovými nástavci zní ale už nepříjemně!)
3)Širší stereo prostor(ale pouze o trochu)
4)Pro někoho můžou být zábavnější
5)Možná regulace basů
6)Plastová skořepina mušle bude zřejmě více odolná vůči pádu
7)Velvety mají užší skořepinu a nevyčnívají tolik z uší
Celkově jsou tedy MK-2 lepší(celkově shrnuto).
Ačkoli střední pásmo mírně vyčnívá,basy ani výšky nejsou upozaděné jak by se mohlo z popisu zvuku zdát.
MK-2 jsou více citlivější na zdroj a jsou i lehčeji vybuditelné díky nižší impedanci.
Jestliže Velvety nepatřily tak úplně do hi-endu(díky svému "V"-eselému ladění),tak MK-2 tam zcela jistě patří.
Sice bych je do úplně nejvyšší ligy nezařadil,ale do druhé však ano.
Další(velmi malé)srovnání lze najít v odkazu,který jsem uvedl výše,tj. "Uživatelské recenze zde".
Třetí recenzent(ten nejníže)píšící pod nickem Aerosphere píše krátké srovnání MK-2 vs Velvet.
Pro úplnost(aby to nikdo nemuset hledat v dlouhém textu)to zde uvádím v angl. origálu.
"vs. Earsonics Velvet
Tonality-wise, Velvet feels a bit artificial compared to Oriolus.
Velvet's bass extends deeper and have greater impact.
Oriolus' mids are meaty whereas Velvet feels flimsy.
Treble is similar, resolution is almost the same.
Velvet feels airier but it also lacks body." (Aerosphere)
Celkovou kvalitou zvuku bych MK-2 zařadil na úroveň InEar Prophile 8.
Prophile 8 mají sice plochý referenční zvuk a lepší prostor,ale MK-2 mají zvuk dynamičtější.
Rozlišením jsou na podobné úrovni.Separaci bych viděl u Prophile 8 lepší(díky lepšímu prostoru).
MK-2 mají lepší sub-bas a bas celkově.Prophile 8 sub-basy pouze naznačují,ale nedotáhnou.
Výšky jsou také u MK-2 o trochu lepší(dle paměti).
Celkové střední pásmo u Prophile 8 je analytičtější a více zapadá do prostorového podání zvukového celku.
U MK-2 je střední pásmo mírně v popředí a je více emotivní a hudební(teplejší).