martas38 píše:Toto řekl bych rozděluje uživatele na dvě skupiny. Jedněm perfektně sednou (naštěstí sem patřím i já) a nemají usazení co vytknout a užívají si zvuku a druhé skupině přijdou šíleně nepohodlné, vzniká jim podtlak v uších a způsobuje jim to velice nepříjemné pocity a často nepomůže ani změna nástavců. Tím nechci nikoho odrazovat, ale znám člověka, co je prodal tentýž den co je koupil právě z tohoto důvodu. Dál bych před mmcx konektory preferoval dvoupin.
Tak jsem si je koupil taky, ty T800. První dojem byl - kde jsou basy? Žádné se totiž nekonaly. Došlo mi však, že to bude asi velikostí nástavců, a jejich usazením v uších. Po delším experimentování se všemožnými nástavci, co jsem měl, byl první výsledek jasný - potřebuju ty největší, a nejlíp mi sednou černé pěnové (lepkavé), dodané se sluchátky. Ty dokázaly moje zvukovody utěsnit nejlíp, o nic jiného tady - ve vztahu k basům - totiž nešlo (interní strukturu nástavců pomíjím - ty různé spirály apod.). Prostě nástavce jsou špunty, které se musí těsně zarazit do zvukovodu, jen tak se lze dobrat k basům. Díky čemuž se samozřejmě projevil problém s tlakem vzduchu v uších, který byl velmi nepříjemný. Naštěstí jsem svoje sluchátka neprodal, a nakonec pochopil, o co asi jde (doufám). Jde přesně o to, že abychom měli basy, musíme ty nástavce nacpat do zvukovodu jako špunty, aby dokonale utěsnily zvukovod. No ale s tím je problém, protože v procesu ucpávání před sebou nástavec se sluchátkem tlačí vzduch směrem k bubínku, a tím v oblasti před bubínkem roste tlak. Prostě a jednoduše - pokud k utěsnění zvukovodu dojde hned na jeho začátku, a my nástavec tlačíme za této situace dál, směrem k bubínku (a utěsnění zůstává zachováno), zmenšujeme objem prostoru, do kterého se tlačený vzduch musí vejít, protože utěsnění mu brání v úniku ze zvukovodu. Takže v prostoru před bubínkem vzniká přetlak, který je příčinou oněch nepříjemných pocitů. No ale to se nemusí stát, pokud nástavec je při zatlačování do zvukovodu mírně zešikma - pak tou škvírou u jedné strany může stlačovaný vzduch uniknout s tím, že až úplně na konci zatlačování zajistíme, aby osa nástavce byla kolmá na bubínek (a bylo tedy dosaženo ideální těsnosti s tím, že tlak v komůrce mezi sluchátky a bubínkem je normální). A i kdyby se nám nepodařilo to takto provést, a měli jsme v uchu ten přetlak (podtlak tam dle mého z principu vzniknout nemůže), stačí chvíli kvedlat sluchátkem sem a tam (za situace, kdy už jsme “nadoraz”

). Nakonec se tam totiž objeví nějaká menší škvíra, kterou přebytečný vzduch unikne, dojde k vyrovnání tlaku, následnému utěsnění, a my si budeme konečně moci vychutnávat božský zvuk tohoto zázraku. Ve spojení s Fiio Q5s a se sluchátky dodaným stříbrným kablíkem super zážitek. Nikdy bych nevěřil, že u obyčejných špuntů zažiju takovouhle frekvenční charakteristiku, toto rozlišení, to, že mi zpěvák zpívá 10 cm před nosem (u sluchátek okolo uší jsem zvyklý, že se hudba děje v mé hlavě a po stranách od ní .. to vystupení z hlavy před obličej je u T800 opravdu skvělé, i když hádám jde o běžnou vlastnost IEM

)