Momentálně je ale jiný problém. Naprostou většinu i těch slovutných značek vyrábí společnost New Sensor Russia. A díky embargu nedodává a elektronky jsou nedostatkové zboží. Dnes se v té fabrice dělají téměř všechny slavné lampy v licenci, jako je třeba Tung-Sol, Mullard, plus veškerý původně sovětský sortiment - Genalex, Sovtek, Svetlana, Electro-Harmonix. Lampy si tam nechává dělat i německý TAD a řekl bych, že svoje speciálky i firmy jako Marshall, McIntosh apod. Takže jinde než v Rusku se vyrábí několik málo značek jako slovenské JJ a nebo čínské PSVane.
Co se týče původních lamp. U těch Poláků a Srbů se dají čekat kvalitní lampy. Já jsem měl s Cayin taky celkem štěstí byly tam ne až tak špatné JJ a na výkonu kvalitní Electro-Harmonix, dřív tam ale cpali nekvalitní čínskou no-name produkci, která asi hrozí i u různých xDuoo, Dark Voice, Little Dot a dalších čínských výrobců. Lampa se musí tak 50-70 hodin zahořet. První desítky minut se to skoro nedá poslouchat (zejména pokud víš jak to hrálo na těch předchozích zahořených). Za mě asi lepší koupit nějakou sázku na jistotu jako zmíněné E-H, JJ, Genalex Gold Lion, PSVane (drahé, ale podstatně lepší, než ještě dražší Genalex). atd a otrkat se až na nich, pokud je tam teda čínský no-name. Všechno je to neutrální a ne nijak pomalý sirupovitý zvuk (ten "pravý lampový", který sice zní pro většinu lidí dost atraktivně, ale rychle se omrzí, protože už je tam dost velké zkreslení), prostě normálka vhodná ke všemu a pro většinu lidí konečné řešení. Až pokud chce člověk se zvukem šoupat na tu, či druhou stranu, řešit jiné lampy - teplé Mullard atd. Případně se pustit na pole drahých NOS lamp. S tím hodně poradí na Tubex-Store, i když pán je dost fanatik do PSVane a shazuje JJ, ale má obrovský přehled a je to až nadšenec-fanatik.
Celkem může pomoct i tento článek, aspoň základní orientace, jak to od které firmy zní, byť to není zrovna váš typ lamp: https://www.hifiroom.cz/recenze/nejpouz ... 21193.html
Nákupy na zmíněném Tubex-Store, nebo německý TAD: https://www.tubeampdoctor.com/en/, kde je brutální sortiment včetně obrovských NOS rarit za obrovské ceny, často převyšující vlastní zesilovač. S tím asi opatrně, je to "žárovka" jednou se spálí vlákno. A rozhodně kupovat párované lampy, nechceš aby ti hrál jinak levý a pravý kanál. Někteří znalci tvrdí, že špatně vybrané páry prodává většina českých e-shopů a že jediná jistota je TAD. Já jsem si nechal poradit na Tubex a nelituji.
-- 27. 5. 2022 15:52 --
Ještě jsem úplně zapomněl zmínit extrémně ceněné (nejen znalci, ale i cenově prodejci) Amperex Bugle Boy