Ovliňuje kvalita kabelu zvuk?

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod MartasHubenak 23. 3. 2020 20:44

Ahoj,
Omlouvám se, jestli to tu už někdo řešil, ale nenašel jsem to tu a na jinych forech je to co člověk, to nazor.
Je možné, že kvalita zpracování jack jack kabelu může mít vliv na zvuk?
Používám nově koupená sluchatka Hifiman Edition S s Shanling m0 a hraji naprosto skvěle, jen mi občas přijde, ze s originálním kabelem trochu šumí a když mám poblíž telefon, tak se ozývá to protivné rušení (tutududutududu :D)
Kdyz jsem kabel přehodil a dal tam jiný pozlacený odstineny kabel bez mikrofonu a ovladani hlasitosti (asi za 200 korun z Datartu), tak všechny neduhy zmizely a jakoby to hrálo čistěji.
Je to možné?
Díky za odpověď,
Martin
MartasHubenak
Junior

Odeslat příspěvekod Ciko69 23. 3. 2020 20:49

Ano kvalita kabelu ovlivnuje kvalitu zvuku. Sam jsi to zjistil.
Ciko69
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Denkez 23. 3. 2020 21:00

Řekl bych, že ani ne tak "kvalita", jako "konstrukce" kabelu ovlivňuje jeho funkci.
Kdyz jsem kabel přehodil a dal tam jiný... odstineny kabel..., tak všechny neduhy zmizely a jakoby to hrálo čistěji.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 23. 3. 2020 21:15

U in-earů to mám ověřený že dost silně. Má vliv materiál - měď, postříbřená měď i stříbro, i pletení kabelu. Samozřejmě že má význam se tím zabývat až od určité cenové hladiny, nemá význam k chi-fi za 300Kč kupovat kabel za 3000Kč.
Předpokládám, že to bude slyšet i u velkých sluchátek.
U kabelů pro digitální přenos signálu na to nevěřím (pár USB kabelů jsem zkoušel a nikdy jsem rozdíl nepostřehl), co se týče signálových kabelů, na to jsem nikdy neměl sestavu, abych slyšel rozdíl a pokud jsem srovnával RCA kabel za 50 a 500Kč, taky jsem nic neslyšel.
Repro kabely jsem taky nikdy nezkoušel měnit.
Ale chápu, že když má někdo zesilovač za milion a bedny za tři, použije bez zábran kabel za desetitisíce.
Zvláštní kategorií jsou netopýři, kteří slyší i barvu izolace na napájecím kabelu od síťové pračky.
Jinak v tomto případě to patrně bude především věcí toho stínění.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod akburt 23. 3. 2020 21:38

Bezpochyby,ovlivnuje.
akburt
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod merhaut 23. 3. 2020 22:02

Signálový audio kabel postačí řemeslně kvalitně zpracovaný a samozřejmě se znalostí věcí materiálově i konstrukčně navržený. To s rezervou a za pár kaček splňují například vysokofrekvenční kabely značek jako Belden. Jenže se musí tzv. zkompletovat (osadit koncovkami), takže nic pro laiky.

Z hotových kabelů bych, být laik, přednostně vybíral ze značek, co současně vyrábí i zesilovače, cdp, atd., v žádném případě ne od firemních alchymistů ani samodoma montérů brouků Pytlíků!
elektrotechnik: specializace měření a regulace/automatizace, více jak půlstoletí též fanda do hi-fi a bigbítu
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod MartasHubenak 23. 3. 2020 22:11

To je zajímavé, nedokazali byste mi doporučit nějaký kvalitní, ne úplně drahý, ideálně ozkouseny jack jack (3,5mm) kabel? Rad bych zkusil, zda na tom uslyším nějaký rozdíl.
MartasHubenak
Junior

Odeslat příspěvekod merhaut 23. 3. 2020 22:54

Co jsem se narychlo porozhlédnul, tak by mohly vyhovět například kabely AudioQuest, začínající cenově na pár stokorunách. Vřele ale doporučuju navštívit nějakého prodejce, u kterého by bylo možno káblík vyzkoušet.
elektrotechnik: specializace měření a regulace/automatizace, více jak půlstoletí též fanda do hi-fi a bigbítu
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod zino333 24. 3. 2020 22:26

Neporadím ti konkrétny typ ale myslím, že po pár hodinách krtkovania po fórach by si mal celkom slušný výber. Ja len chcem povedať, že kábel má obrovský vplyv na zvuk a nerozumiem ak niekto tvrdí opak.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod merhaut 24. 3. 2020 22:57

Vliv – nepoškozeného řádného signálového kabelu – na signál je – na nepoškozeném a konstrukčně zvládnutém audio zařízení zařízení – okrajový. Kdo tvrdí opak, nechť své tvrzení dokáže měřením.
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod lo-fi 24. 3. 2020 23:01

toto téma nám velmi rozděluje národ 8-S
první skupina posluchačů tvrdí - "ano, kabely mají na zvuk vliv"
druhá skupina říká - "ne, kabely na zvuk vliv nemají"
otázka tedy vlastně zní - která z těch skupin je hluchá, jestli ta, která slyší, co není, nebo ta, která neslyší, co je...
lo-fi
Junior

Odeslat příspěvekod ramones 24. 3. 2020 23:14

Ač nevěrec, musím uznat, že "víra" je mocná čarodějka jak ve formě různých náboženství, tak i v koníčku zvaném Hi-Fi, lépe ještě Hi-End, respektive Hi-Infinity, jelikož jejich hledání konečného zvuku nikdy nekončí.
Spíše je to o propojení neuronové sítě, než o propojení komponentů kabely.
ramones
Junior

Odeslat příspěvekod kychtax 24. 3. 2020 23:16

akburt píše:Bezpochyby,ovlivnuje.

ano. Je tomu tak. :tleskani
ATC SCM 40, Primare A32, RME ADI 2 Pro AE, kabely kychtax
kychtax
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod merhaut 24. 3. 2020 23:39

Audio kabelem prochází elektrický signál, nic jiného, s tímto faktem se musí pocitáři všech zemí smířit.
Elektrický signál lze měřit s vysokou přesností. Ani s tímto faktem pocitáři nehnou.
Zde deklarovaný "obrovský vliv kabelu" na zvuk může být z logiky věci způsoben pouze a výhradně "obrovským vlivem kabelu" na kabelem vedený elektrický signál. Nějaká námitka proti tomuto faktu? Sem s ní.

Z výše uvedeného jednoznačně vyplývá, že jakoukoliv relevantní – tím tuplem "obrovským vlivem" způsobenou – změnu audio signálu lze změřit. Kdo tedy píše o obrovském vlivu kabelů na přenášený audio signál, nese důkazní břemeno, čili předkládá důkaz "obrovského vlivu" kabelů na audio signál v podobě měření změn vlivem kabelu. Pokud takový důkaz nemá, jedná se jen o "jedna paní povídala", nic víc.

To píšu jako elektrotechnik se specializací měření a automatizace, plus celoživotní "hifista".
merhaut
Poslední varování

Další stránka