Ovliňuje kvalita kabelu zvuk?

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod MartasHubenak 1. 4. 2020 10:29

Díky ještě jednou za názory :) trochu se nám to tu zvrhlo.
Myslím, že není třeba se hádat a urážet, protože v zásadě to, co říkáte, se nevylučuje - zjistil jsem následující -
Různý aux může mít vliv na výsledný poslech.
Tento vliv jde změřit.
Vždyť se to nevylučuje :D Stačí asi jen, aby někdo, kdo má dobré uši, měl u sebe i potřebné měřící přístroje a je to, nebo se pletu? :D
MartasHubenak
Junior

Odeslat příspěvekod Houbičkar 1. 4. 2020 10:34

merhaut píše:1. Pro Abre: Bez bližších údajů by to mohlo být ledasčím:-)
2. Pro Houbickar: Splácat, v pochvalné reakci na citovaný nesmysl, dohromady muziku/líbí/nelíbí/jídlo/víno/měření = rozvařit tu citovanou bramboračku na kaši.
3. Pro RME User: Samotné měření je ryze exaktní (a odborná) záležitost.

Já citoval TVŮJ názor, nesmyslem a bramboračkou tedy nazýváš svůj post. Proti měření nic nemám, jen podotýkám, ze at jeho vysledky dopadnou jakkoliv, stejně bude následovat poslech a to je to líbí/nelíbí, které se ne vždy shoduje s tím měřením.
Houbičkar
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ramones 1. 4. 2020 10:38

Tato diskuze se řadí mezi ty nekonečné a je vlastně zbytečná, protože většinou každý prosazuje pouze svůj pohled k tématu a těžko na tom něco změní názory protistrany.
Za sebe mohu pouze dodat, že jsem se, co by fanda domácího hi-fi, svého času také pokoušel o různá "vylepšení" zvuku novými komponenty, případně doplňky, utrácel desetitisíce a následně zjistil, že kromě vnitřního pocitu uspokojení, že jsem si "něco" dopřál, k žádným pro mne pozorovatelným změnám, které by za ty peníze stály, nedošlo. To ale neznamená, že toho teď lituji. Pocit radosti a spokojenosti, byť imaginární, je pro člověka velmi důležitý...viz fandění ve sportu a podobně.
Jediné, co bych si dovolil ze své osobní zkušenosti doporučit do pléna, je pracovat na akustice poslechového prostředí a mít na konci řetězce reprobedny, či sluchátka s "neseroucím" zvukem pro uživatele a všechny ostatní komponenty ve standartu a co nejméně ovlivňující zvuk v danné cenové kategorii.
Datailisté by možná uvedli podmínek daleko více, ale mě už je psát nechce, neb z mého pohledu je to "fuk"
ramones
Junior

Odeslat příspěvekod Houbičkar 1. 4. 2020 10:56

Ramones,
a to je přesně ono, taky nevidím jediný důvod v presvedcovani "protistrany" ať už o čemkoliv. Co je asi tak jednomu do cítění toho druhého. Však jsou i výborný muzikanti, ktorý počúvajú muziku na zařízeních typu flašinet a radosti při poslechu jim to rozhodně neubírá. Hudbu zřejmě slyší výborně a na úrovni, když si jejich výtvory kupují hifisti ve velkém a že jim to doma zřejmě dobře neměří je totálně fuk. Asi nejsem (ani oni) pravověrnej hifista, ale možnost pokecat o hifi nám snad i tak nikdo nevezme.
Houbičkar
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 1. 4. 2020 11:06

A docházíme k tomu, co stále tvrdím a za co jsem tady kárán:
Že totiž každé takové subjektivní hodnocení má sílu právě jen toho jednoho hlasu "hodnotitele" a že je nepřenositelné.
Problém však nastává, když někdo své subjektivní hodnocení zobecní a pokouší se ho vydávat za objektivní pravdu.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod merhaut 1. 4. 2020 11:25

Takže vzhledem k položené úvodní otázce "Ovlivňuje kvalita kabelu zvuk?" jen zopakuju: Vliv – nepoškozeného řádného signálového kabelu – na signál je – na nepoškozeném a konstrukčně zvládnutém audio zařízení zařízení – okrajový.

P.S. Houbičkarovi jsem v tom laufu podsunul pochvalu citace nesmyslu. Omlouvám se. Byl to RME User.
elektrotechnik: specializace měření a regulace/automatizace, více jak půlstoletí též fanda do hi-fi a bigbítu
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod ramones 1. 4. 2020 11:27

Ono, rozpor nastane například tehdy, když sluchař přesvědčuje neslyšicího, že je tam jasný rozdíl a musí to přece slyšet také...objektivně, není to jak prokázat.
Technik může alespoň předložit nějaký výsledek, který se dá porovnat s jiným měřením.
Pokud bych to měl přirovnat k jinému porovnávání:
Představte si test zrychlení dvou aut s výsledkově stejným časem akcelerace na 100 km/h.
1. auto by byla tichá Tesla, 2. brutální Ferrari.
Myslím si, že bez znalosti hodnoty akcelerace, by 90% testujících tvrdilo, že ve Ferrari to bylo "rychlejší"
Využívání smyslového vnímání u člověka je ovlivňováno mnoha vnějšími faktory a od přírody nejsme stavění jako analytici pro zkoumání jednoho podnětu, protože jich musíme najednou vnímat daleko více, jinak bychom vůbec evolučně nepřežili.
Když se vrátím zpět k poslechu hudby, nejlépe si ji vychutnám se zavřenýma očima...prakticky v tzv. hladině Alfa.
ramones
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 1. 4. 2020 11:29

V rychlosti jsem si toto vlákno prolétl a musím poznamenat několik věcí.

1. Nevadí mně bouřlivější diskuze, jen se prosím vyhněte velkým obloukem osobním výpadům, útokům, vulgaritě, a to i v přenesené, či jakkoliv „skryté“ podobě. Děkuji.
2. Trochu jsem se pousmál, protože když si projdu nejenom toto vlákno, pak zjišťuji, že některým se nelíbí osobní názor, ale vlastně ani přímé měření.
3. Zachovejte klid a rozvahu. Evidentně jsou na světě daleko důležitější věci, které nejsme schopni rychle vyřešit a eliminovat. Ani obraz, ani zvuk, ani, ani... nestojí za šarvátky, urážky, vrásky atp.
4. Respektujte druhého diskutujícího a jeho názor. Nesnažte se ho jenom proto, že tvrdí něco jinak, zesměšnit a urážet.
5. Diskuze mají být o střetu názorů, ne střetu uživatelů.

Více k tématu. Nejsem hudebník, ani zvukař, nicméně velmi dobře mám (nejen) na sobě odzkoušené, že výborně při měření vycházející technika, ještě neznamená, že mně sedí. Ono těch okolností, které kupříkladu do zvuku - pro mě jakožto laika - vstupují, je mnoho. Často se zapomíná na opotřebení sluchu, respektive poruchy, o kterých ani příslušný jedinec nemusí vědět - třeba. Pro mě je důležité, že někdo při testu, nebo po odzkoušení zde na fóru napíše názor. A popíše ho rozumně, podrobně, bez nějakého excentrického zabarvení. Následně, když si stejný výrobek zkouším, si mohu porovnat své a jeho závěry.

Často se píše o výbavě a kvalitě součástek. V mnoha případech toto neřeším. Ono totiž dobře softwarově odladěné zařízení (třeba televizor, omlouvám se za příklad mimo rozsah diskuze) dokáže poskytnout lepší výsledek na slabším HW. Naopak - k čemu silný HW, když software kolísá a neposkytuje komfort, respektive zabíjí kvalitu?

Co tím vším chci říct? Že pohledů je mnoho a fórum je od toho, abychom zde své názory umístili. Následně nechť si každý svobodně vybere, zda mu je bližší cesta měřících přístrojů, anebo reálného vnímání. Někdo bude schopen obě propojit v nejlepší možný výsledek. Nebudu kritizovat jednoho pro jeho volbu TV LG, nebo jiného pro volbu Samsungu. Je to jejich cesta. Lidé jim napíší svůj názor, zkušenosti, pohled a oni se rozhodnou. Svobodně.

Děkuji.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod merhaut 1. 4. 2020 11:46

Muziku poslouchám, neměřím. Líbí, nelíbí, tečka. Audio signál občas měřím. I mně ale sem tam zvukově více vyhovuje zkreslenější - a proto mám v signálové cestě k volbě i elektronky a taky si proto čas od času poslechnu a užiju vinyly:-)
Naposledy upravil merhaut dne 1. 4. 2020 13:48, celkově upraveno 1
elektrotechnik: specializace měření a regulace/automatizace, více jak půlstoletí též fanda do hi-fi a bigbítu
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod RME User 1. 4. 2020 12:01

ramones:
Poznámka k těm autům: paradoxně je to přesně obráceně, i když jsem si před vyzkoušením taky myslel to, co popisuješ. V Tesle máš subjektivní dojem, že to zrychlení je větší, právě proto, že je tak tiché... V motorových superkárách se to brutální zrychlení "předpokládá", zvukový doprovod dělá dojem větší rychlosti.

A k tvému popisu zvuku, který "už stačí". To je ideál, pokud se člověk do takového stavu dostane a je pak vcelku jedno, na jak vysoké příčce toho hifi žebříčku skončil. Je to stejné i v jiných koníčcích. Motám se i kolem aut a tam platí to samé. Pro jednoho je top Oktávka RS, jiný se "zastaví" na Nissanu GTR, dalšímu je málo Ferrari...
Podstatné je, že čím výš člověk vystoupá, tím podrobnější detaily řeší. V jakémkoliv koníčku. Protože čím kvalitnější je to vše okolo, tím viditelnější / podstatnější jsou detaily. Vliv kabelů, Ceraballů, filtrace, rozdíl mezi zvukem textilní či diamantové kopulky výškáče je na low-end sestavě za celkem 50 tis. Kč "pohozené" v běžném obýváku docela jiný než na sestavě o několik tříd kvalitnější pečlivě nainstalované v dedikované poslechovce s perfektní akustikou.
RME User
Junior

Odeslat příspěvekod merhaut 1. 4. 2020 13:22

Václav Syrový - Hudební akustika - 5.4 teorie zvukové kvality:
"Kvalitativní standard rozděluje hypotetický průběh funkce kvantifikované kvality zvuku na oblast fyzikální kvality a oblast estetické kvality. Někdy se oblast fyzikální kvality označuje jako oblast nízké či objektivní kvality, kde vjem kvality primárně určují fyzikální vlastnosti tónu. Oblast estetické kvality je nazývána též oblastí vysoké, či subjektivní kvality, kde v hodnocení již převažuje subjektivně estetická interpretace vlastností tónu."
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod dargy 1. 4. 2020 14:09

Ja uz len doplnim svoj nazor. Bez ludi co maju elektrotechnicke vzdelanie by hifi neexistovalo a je to narocny odbor ktory si vyzaduje vzdelanie v danom obore a skusenosti. Tak isto nebyt ludi co si tie hifi vyrobky kupuju a zaplatia by ich praca bola k nicomu. Takze je to spojena nadoba. Ak si niekto zaplati za sadu kablov napr od zensatti 20000€ to je ako si kupit ferrari. Tiez cena vyroby nezodpoveda vynalozenej koncovej cene. A vnimanie zvuku mozgom bude vzdy subjektivne bez ohladu na objektivne merania. Takze vzdy sa to nakoniec dostane do subjektivnej polohy jednotlivca lebo tie aparaty si kupuje jeden clovek pre svoje potesenie a nie pre potesenie vyrobcu (co sa nevylucuje lebo vyrobcovi ide o zisk) a vzdy pojde o obchod. Takze je pravda ze drahe kable su cenovo disproporcne oproti tomu co ponukaju. A to je prave to ze niekto si to zaplati a niekto nie. Ak by to tak nebolo tak tie kable ( a iny high_end) neexistuju lebo by ich nikto nekupil. Ale castovat tych ludi hlupakmi je myslim si blbost lebo aj tito ludia ked to zaplatia vlastne platia dalsi vyvoj, a kde by sme boli v hifi bez vyvoju, ze? Takze nakoniec mame pravdu vsetci. Aj meraci aj hifi basnickari ako ich nazyva merhaut. Lebo kazdy clovek je unikat a unikatny bude aj vysledok.
Prajem vsetkym vela zdravia v tomto pandemickom svete a vychutnavajte si hlavne hudbu a nech je pre vas zazitkom ci na zostave za 300€ alebo za 3 miliony. Vo vysledku ide vzdy iba o uspokojenie a dobry pocit z niecoho. Akou cestou sa k tomu jednotlivec dopracuje je vo vysledku jedno. Je to kazdeho osobna vec.
dargy
Junior

Odeslat příspěvekod merhaut 1. 4. 2020 16:06

Hifi a bigbít byly hlavním důvodem, proč jsem se v roce 1970 přihlásil na pardubickou elektrotechnickou průmyslovku. A hifi, rock i elektrotechnika jsou mými koníčky/profesí dodnes.
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod dropadred 13. 4. 2020 17:50

dargy píše:Ak si niekto zaplati za sadu kablov napr od zensatti 20000€ to je ako si kupit ferrari. Tiez cena vyroby nezodpoveda vynalozenej koncovej cene.vec.

Toto nie je analógia použiteľná pre to, čo chceš povedať, platilo by to len keby neexistovali tachometre a technika na priradenie nejakých číselných jednotiek tomu, čo ponúkajú, čo existuje a čo reálne definuje parametre, ktoré opodstatnia hrubú cenu.

To, že kto má aké marže je už iná téma a to sa do automobilovej analógie môže zakomponovať ale ak konkrétne ku Ferrari, tak sa musí špecifikovať niečo konkrétne - ideálne nejaké najdrahšie z najdrahších, ktoré taký a taký výrobca vyrába, kde je cena nie preto, lebo výroba bola tak galakticky drahá ale je cena taká, lebo môžu, stále tam bude chujko, ktorý bude myslieť, že to za to stojí. Samozrejme narozdiel od káblov by tam reálne ešte stále boli merateľné rozdiely.
MrSpeakers Alpha Dog
dropadred
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kychtax 14. 4. 2020 13:03

Jde poznat, kdo se vyjadřuje jako demagog a "kafemlejnek".. A kdo o tom něco ví.
Když jsem tu před lety začínal, smál jsem se pomyšlení, že kabel cokoliv změní v sestavě. Jenže když člověk není arogantní a snese jiný názor, po čase pochopí, že názoru je sic víc, ale kde asi přibližně leží pravda. Ta je v mým případě jasná. Pokud bude mít kdokoliv zájem o informace, zajímá ho cokoliv s kabely, jsem mu k dipozici. V rámci zkušeností se podělím. :-)
Pro zpestření .. jeden z mých posledních výtvorů - Stříbrné XLR propojovací kabely vč. konektorů z UPOCC mědi.
Přílohy
fotka XLR.jpg
ATC SCM 40, Primare A32, RME ADI 2 Pro AE, kabely kychtax
kychtax
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka