Protože se nám tu poslední dobou rozmohl takový nešvar, totiž poslech z mobilů, kterému se podbízí výrobci nízkou impedancí i u špičkových modelů, zakládám tohle vlákno, kde si majitelé především lampových aparátů mohou sdílet tipy na klasická 300Ω+ sluchátka.
Sennheiser HD650
Měl jsem je řadu let, ještě s tranzistorovým Marantz PM17. Výborná, neutrální, na otevřenou konstrukci i s dostatečným basem. Skvělý poměr cena/výkon, rozhodně doporučuji.
Sennheiser HD820
S příchodem lampového Woo Audio WA8 Eclipse, nastal čas taky na upgrade sluchadel. Díky skvělým HD650 byl Sennheiser logicky první volbou a v té době nově uvedený, uzavřený model HD820 jsem měl první na seznamu. Dostal jsem se v Audigu k jednomu asi z prvních kusů v ČR, tak nevím jestli to byla nějaká předprodukční série, ale za mě obrovské zklamání. Bass naprosté bahno, takové prostorově zcela neurčité dunění všude kolem, jak ze subwooferu. Chápu že je v tradici Sennheiseru všechno vyladit až s příchodem ještě dražší 820S verze, ale chtít za tohle 60k, mi přišlo úplně mimo.
Beyerdynamic T1 mk2
Rozhodně nejsou tak neutrální jako HD650, ovšem mnohem zábavnější na poslech. Špičkový, přesný, skvěle artikulovaný bass. Trošku přehnané výšky, takže třeba sykavky, když je nahrávka obsahuje, můžou vadit. Poslouchám hlavně klasický rock a metal 70-80 let z vinylu, no a v kombinaci s WA8 tvoří skvělý pár. Stará škola, 600Ω. Poměr cena/výkon výborný.
Ještě jsem letos zkoušel na AV Show v Praze nějaká italská uzavřená 600Ω sluchátka. Vypadaly jako Grada, jen si nemůžu vzpomenout na jméno a v katalogu jsem je nenašel. Kdyby někdo věděl, budu rád. Rozhodně lepší než HD820, ale na T1 to zase nestačilo.