Sony WH1000XM2 vs ATH-M50x

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod petrajss 29. 6. 2020 09:01

Mam mozna trochu netradicni dotaz.

Jen pro kontext, mam WH1000XM2 uz nejakou dobu, ale nepouzival. Zacal jsem je pouzivat nedavno u PC pripojene kabelem. Kabel se ale nejak dosral, tak jsem je zacal pripojovat k PC bezdratove pres BT transmitter (https://www.audigo.cz/Domaci-audio/Bezd ... Connect-TV) pripojeny do zkukove karty (Asus Xonar DG).

Jenze v posledni dobe mam choutky to vyresit nakupem klasickych sluchatek a nove (kvalitnejsi) zvukove karty. Co se tyce sluchatek, tak mam predvybrana ATH-M50x (zatim jsem vsak nebyl nikde zkouset).

Moje otazka zni, ma to smysl? Nemam totiz vlastne moc predstavu, jaky muze byt kvalitativne rozdil mezi tema sluchatkama. Predpokladam, ze u tech Sony se velka cast ceny plati predevsim za to bezdratove a noise cancelling reseni.
petrajss
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod razerfan 1. 7. 2020 07:40

Been there, seen that. Xonar je top zvukovka, ty vlastně hledáš step-up z gaming řešení, otřel(a) ses o bezdrát, ale brouka do hlavy ti daly idee že normální sluchátka hrají líp. Do pc, laptopu, tabletu se dají píchnout převodníky a do nich zesilovače. Fungují úplně stejně jako zvukovka. Obvykle přes usb nebo přes jiný digi výstup (optical/koax). Převodník převede 1 a 0 na analogovou zvukovou vlnu, zesilovací část jí pošle do sluchátek nebo přes analogový výstup (ideálně s RCA = cinch konektory) do integrovaného stereo zesilovače krmícího pasivní regálové repro. Tj. oproti běžné gaming zvukovce snižuješ počet kanálů na 2 a získáváš na kvalitě zvukového výstupu. Někdo nepotřebuje sluchátka a vede zvuk přímo do zesilovače / receiveru na bedny, nebo volí síťové řešení ať nemusí mít mezi ntb/pc a audio/tv soupravou kabel. Pokud jde o stolní pc, vyber stolní zesilovač napájený ze sítě. Pokud hrozí že přejdeš na ntb, vyber něco co se nemusí nabíjet jako dragonfly, ibasso dc02 apod. Ale to už je čistě o sluchátkovém výstupu. Stolní řešení (audiogd r2r-11: Čína, schiit stack: Usa) obvykle umožní přes rca zapojit i zesík k bednám. Pak ten sluchátkový zesilovač funguje jako předzesilovač pro integrovaný bednový zesilovač příp. pro receiver. Jsou i levnější řešení, stačí udat cenu. Pozor: je to drahé hobby. Není to jen cena sluchátek a dac/ampu, ale i kabely, pak repro.. Takže koule na noze. Nepřežeň to. Jo a nevýhoda malých přenosných převodníčků: nemusí na rozdíl od stolního rozehrát velká sluchátka. Ale i tudy cesta vede. Je to o výběru komba: sluchátek které převodníček (se slabou integrovanou zesilovací částí) utáhne. Hlasitost není vše. Nahlas to třeba bude hrát ok, ale membránu sluchátek to rozkmitá nedostatečně. Takže vybrat vhodná sluchátka. Ve windows uvidíš převodník jako bys viděl zvukovku, ve hrách se ti dá na výběr nebo se to nechá na defaultu windows. O trošku vyšší latency (prodleva) zvuku u převodníků proti zvukovkám podle mně je furt ok i na hraní. Jsou to milisekundy. Alternativně zůstaň u Xonaru a jen pořiď vhodná sluchátka. Xonar má taky slabou zesilovací část, podobně jako dragonflye, ibasso dc02 apod. Možná ještě slabší?
razerfan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod petrajss 1. 7. 2020 09:38

Díky za reakci. Nechci zacházet úplně do extrému. Na lepší poslech mám stereo zesilovač s bednama. Mně jde hlavně o to, jestli má smysl pořizovat k PC klasická sluchátka jako ATH-M50x, nebo na tom budu kvaliou velice podobně, jako se současnými SONY WH1000XM2.
petrajss
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod _daRK 1. 7. 2020 09:52

Tie Sony nema velky zmysel davat na kabel, mam take iste a mne viac vyhovuje zvuk cez mobil (kvoli kodeku LDAC a pouzitim DACu a postprocessingu v sluchatkach), ak predsa pouzijes kabel, aj tak sa doporucuje mat ich zapnute, nie vypnute. Tie ATH-M50x som mal moznost skusit, mne tie niektore pozitivne recenzie - zvuk nevalny a velmi nepohodlne - ale jasne, to je individualne.
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,WF-1000XM5
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod petrajss 17. 7. 2020 21:08

Tak se momentálně rozhoduju mezi dvěma variantama, zatím obecně:

1. USB sluchátka s vlastní zvukovou, jako např Audeze Mobius (HyperX Cloud Orbit S, coz jsou v podstate Audeze Mobius, akorát bez BT)

2. Klasická sluchátka, jako například již zmiňovaná ATH M50x + DAC (DragonFly, Chord Mojo...)

V prvním případe jsem měl možnost vyzkoušet Audeze Mobius. Zaujaly mě (na papíře) údajně výborným prostorovým zvukem, což se využije především ve hrách na PC, nicméně tomu až tolik už nějakou dobu neholduju. Měly by údajně být i velice slušné co se hudebního přednesu týče. Nicméně, měl jsem možnost je vyzkoušet v prodejně jen propojené přes BT s telefonem, a já uvažuju spíš o levnější variantě bez BT v podobě HyperX Cloud Orbit S (USB), nemám však jak vyzkoušet.

Druhá varianta mi přijde univerzálnější, jelikož bych DAC mohl vyžívat jak u PC, tak v práci, s telefonem (iBasso IT01). Prostě univerzálně. Jde mi především o kvalitu hudebního přednesu, přičemž hlavním zdrojem hudby je Spotify. A to mě vede k tomu, jestli má jakýkoliv DAC vlastně smyls, když vezmu v potaz jednak Spotify, a jednak fakt, že ty IT01 a například ty ATH M50x údajne nejsou až tak náročně, tak nevím, jaký by tam vlastně mohl být rozdil oproti klasickému výstupu z PC / telefonu, a pokud ano, tak jaký pořídit, aby to k daným sluchátkám nebyl zbytečný overkill.

A teď se do mě pusťte, že vlastně nevím, co chci....:)
petrajss
Mírně pokročilý