Sluchátka na klasickou hudbu, cenově v řádu pár tisíc

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod iggi 19. 8. 2020 13:47

je pravda, že basy nemajú také zvýraznené ako senny, ale na vážnu hudbu sú vhodné. Presný a čistý zvuk, žiadny vyumelkovaný.
iggi
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 19. 8. 2020 14:05

Já jsem je měl asi tři roky. Měl jsem k nim DAC/Amp AudioGD NFB12, který má hodně výkonný zesilovač a bylo jim to málo. Teď nemyslím hlasitost, ale schopnost uřídit je. Vyloženě dobře hrály pouze s Casea Lyra Digital, ale odmítal jsem tehdy pořizovat ke sluchátkům za šest tisíc zesilovač za dvacet tisíc. Jsou opravdu velice náročná a vybíravá na zdroj. Dál jsem měl problém s pohodlím, protože mušle jsou opravdu obrovské, navíc zakončené kovovou obrubou, která mě tlačila do kosti spodní čelisti.
Zvukově jsou opravdu velice detailní a mají nádherné podání prostoru a výborné výšky (oboje ovšem dnešní modely, především magnetoplanární s přehledem překonávají). Ale mají akutní nedostatek basů (např K712 jsou na tom o kousek líp, ale taky žádný zázrak). Ten zvuk je vysoce analytický, vhodný ke zkoumání nahrávky, ale hodně mu chybí zábavnost. Popravdě jsem s nimi měl problém vypnout a nechat se unášet hudbou.
V dnešní době bych je ale rozhodně nikomu nedoporučoval a už vůbec ne člověku bez zkušeností. Já jsem je tehdy vyměnil za mnohem civilnější BD DT880, které jsem si užil daleko víc, i když dnes vím, že se mi líbí úplně jiný zvuk než u těch dvou výše jmenovaných a daleko víc bych doporučil ty Sennheiser.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Houbičkar 19. 8. 2020 17:33

Take jsem zmiňoval jiz nekolikrate stejnou evoluci při vyberu sluchatek, tedy z AKG 701 na beyer 880. S AKG jsem jeste poslouchal klasiku mnohem častěji a na tento styl opravdu padnou jak ulitá. Nicmene jsem je mel píchlá sedm let ve dvou cd prehravacich (marantz - mají velmi slusny sluchatkač) a zvuk tedy i bez dedikovaného zesilovače výborný. Nekdy neni nutnost kvalitu dac/amp preceňovat, ta sluchatka byla natolik specifická a dominantní, ze by tazateli bez primeho srovnavani zes. tak jako tak asi nic nechybělo. Samozrejme z mobilu, popř. spatne zvukovky by to určitě dobré nebylo. Beyery uz byly na klasiku bída, souhru symfoňáku nezvládají. Az ted se STAX je to zas éňo ňůňo.
Houbičkar
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod razerfan 20. 8. 2020 14:19

Nejlepší náhlavní sluchátka na cokoliv kromě taneční a metalové hudby (takže na jazz, rock i klasiku) v ceně do 10 ale asi i 20 tisíc jsou HD540 z 90.let se světlejším zvukem, k sehnání na eBay za 3-5 tisíc. Ale potřebuješ k nim výkonný stolní zesilovač, raději s tmavším zvukem (R2R11 za cca 10 tisíc), který vyváží světlejší projev sluchátek. Zvuk mají otevřený a přehledný. Hrajou dostatečně nahlas i z drobné externí zvukovky píchlé do USB portu počítače typu iBasso DC02, ale zážitek bude poloviční. Můj názor je že hrajou lépe než HD600, mají přirozenější zvuk. HD650 má zvýrazněnou basovou složku - nebrat.

Stejně kvalitně jako HD540 hrají ale i mnohá sluchátka do uší tzv. špunty v ceně okolo 10 tisíc. Výhoda je, že nepotřebuješ stolní zesilovač a zahrají dobře i z mobilu. Nevýhoda je, že z počítače ti utrhnou uši, pokud si nedáš pozor jakou do nich posíláš hlasitost, ale kdybys chtěl k PC mermomocí špunty, rozehraje je už zmíněné iBassoDC02. K notebooku bych klidně vzal špunty. Každé špunty hrají jinak. Ale obecně platí, že špunty s Dynamic drivery zobrazí lépe "textury" nástrojů, takže se hodí ke smyčcům. Pokud ti vyloženě nejde o smyčcové nástroje ale o piáno, orchestrální nahrávky apod. tak můžeš šáhnout i po špuntech s BA drivery. Jaké špunty vybrat? To je na delší povídání, a ne ode mně, ale od jiných.

Obecně radím vybrat sluchátka které nemají zvýrazněný bas (tj. nemají tzv. zvuk do "V" - ta obvykle nabízí více bas a více výšek, což se líbí lidem poslouchajícím tvrdou nebo taneční hudbu). Na vážnou či akustickou hudbu potřebuješ sluchátka, která podávají zvuk přirozeně (ne do "V"), přehledně, kvalitně.

Suma sumárum - vhodné špunty okolo 10 tisíc plus USB převodníček za 2 tisíce. Nebo HD540 za 3-5tis a stolní převodník s zesilovačem v té samé ceně, nebo dočasně nějakou USB náhražku za 2 tisíce.
razerfan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 20. 8. 2020 19:58

razerfan píše:
Stejně kvalitně jako HD540 hrají ale i mnohá sluchátka do uší tzv. špunty v ceně okolo 10 tisíc. Výhoda je, že nepotřebuješ stolní zesilovač a zahrají dobře i z mobilu. Nevýhoda je, že z počítače ti utrhnou uši, pokud si nedáš pozor jakou do nich posíláš hlasitost, ale kdybys chtěl k PC mermomocí špunty, rozehraje je už zmíněné iBassoDC02. K notebooku bych klidně vzal špunty. Každé špunty hrají jinak. Ale obecně platí, že špunty s Dynamic drivery zobrazí lépe "textury" nástrojů, takže se hodí ke smyčcům. Pokud ti vyloženě nejde o smyčcové nástroje ale o piáno, orchestrální nahrávky apod. tak můžeš šáhnout i po špuntech s BA drivery. Jaké špunty vybrat? To je na delší povídání, a ne ode mně, ale od jiných.

Až si budeš kupovat ty špunty za 10 tisíc, tak nebuď překvapený, že budou možná hrát blbě - to je normálka, je to teď takovej hype, a každý měsíc se objevují další a další modely, u kterejch nikdo neví, jak vlastně hrají. Snahou mnoha výrobců je se napakovat dřív, než tato mánie opadne. Čímž nechci říct, že neexistují kvalitní špunty i v ceně pár tisíc, které hrají podobně, jako jiné za tisíců desítky. Akorát Ty si je nebudeš schopen vybrat, protože z Tvého dotazu je vidět, že jsi úplný začátečník. Navíc nezapomeň, že u špuntů se kvalitního zvuku dosahuje tak, že je máš zaražené do zvukovodu. A vzhledem k tomu, že na nástavce špuntů se často dostávají různé bakterie, které se tak do zvukovodu přenesou, výsledkem jsou bakteriální záněty ucha, různé ekzémy apod. Takže Ti doporučuju se alespoň zezačátku na špunty vykašlat.

Osobně bych začal klasikou Sennheiser HD 600 od někoho z druhé ruky, a k nim zesilovač. Teď zrovna je tu v bazaru jeden pěkný na prodej, Audio-gd C2, akorát už ho mělo několik lidí, je ze Slovenska, a pokud by se pokazil, budeš mít problém. Samozřejmě, lze si koupit nějaký levný v českém e-shopu (záruka).
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 20. 8. 2020 21:29

introvert: to je ale hodně odvážná odpověď, že špunty za deset tisíc budou hrát blbě a že je to móda a hype. Stejně tak, že sluchátka za pár tisíc budou hrát jako sluchátka za desítky tisíc. Nebudou.
Pokud bude kupovat zavedenou značku (klidně i čínskou, jako je třeba iBasso, nebo FiiO), tak budou hrát dobře. Jde jen o to vybrat sluchátka, která budou sedět usazením a vyhovovat tonalitou. A tlakových měničů bych se v dnešní době rozhodně vůbec nebál, spíš naopak. V této ceně bych se určitě nebál na vážnou hudbu Campfire Audio IO, který můžeš vyzkoušet a koupit v Audigu. Ale poslech na špunty je oproti velkým sluchátkům o dost jiný, každému to nemusí vyhovovat a určitě to chce vyzkoušet. Ale to každá sluchátka.
Jinak já bych taky šel na jistotu cestou HD600 a zesilovače.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 20. 8. 2020 22:40

martas38: ano, já vím, že jsi přítel IEM. Nicméně, tato oblast splňuje (dle mého) všechny parametry módní vlny. Chrlí se velké, nepřehledné množství modelů. Design modelů hraje velkou roli, často větší, než kvalita zvuku a ergonomie. Některé modely jsou za naprosto přemrštěné ceny (mnoho desítek tisíc). Recenze IEM se objevují stále častěji a častěji. V minulosti tento trh neexistoval (v té podobě, jako dnes). Klasická sluchátka přes uši se náhle mnohým uživatelům (zejména mladým) zdají být nemoderní. Oni prostě chtějí být in, kdo by se tahal se starými a velkými krámy, že? Ale jde o můj názor, a každý si může myslet co chce, já to nikomu nevnucuju.

Jen jsem se domníval, že pro začátečníka, který se chce věnovat poslechu klasické hudby se sluchátky za pár tisíc, jsou špunty nevhodné. Měl by vsadit na jistotu, a časem třeba (mimo jiné) může přejít na ty špunty, pokud ho tohle hobby vezme u srdce.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 20. 8. 2020 23:14

Ona má často ta vysoká cena u IEM opodstatnění. Tyto firmy vesměs mají vyvinuty svoje vlastní měniče, tvary akustických komor, i kabely a je to maloseriová ruční práce, která je sama o sobě velice drahá. Samozřejmě se i platí za značku, ale na rozdíl od chi-fi máš nějaké záruky kvality. U CIEM dělaných na míru ucha to platí dvojnásob. Jestli seš někde od Brna, můžem klidně dát sraz a já ti svoje kousky předvedu.
IEM mají poněkud jiné podání prostoru, ale ve všem ostatním v dané cenové hladině velká sluchátka často předčí. Můj důvod přechodu z velkých sluchátek na IEM byl ten, že nic moc špunty Trinity Delta, nové za cca tři tisíce naprosto přehrály BD DT880, které jsem kupoval za osm tisíc a byli připojené k DAC/Ampu AudioGD za tehdy deset tisíc. Lepší rozlišení, detail, dynamika, prostě všechno. Čili se hravě můžeš dostat k tomu, že si koupíš špunty za pět tisíc, pichneš je do mobilu s lepším sluchátkovým výstupem (případně s nějakou tkaničkou - externím převodníčkem) a zjistíš, že to hraje srovnatelně jako velká sluchátka za dvacet tisíc se zesilovačem za dalších deset tisíc.
A design je u lepších in-earů čistě podřízen funkčnosti - tvary akustických komor a trysek a prostoru pro měniče.
Ovšem jak už jsem napsal, pro začátečníka na vážnou hudbu, velká sluchátka, v cenové hladině do 15 tisíc určitě HD600, případně 650, záleží na vkusu.

A ještě bych dodal, co se týče ceny velkých modelů, pár lidí tady na fóru teď kupovalo Meze Empyrean a k nim Chord Hugo TT. To seš prakticky na ceně nového auta nízké třídy.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 21. 8. 2020 07:48

martas38 píše:Jestli seš někde od Brna, můžem klidně dát sraz a já ti svoje kousky předvedu.

Díky za nabídku, ale nejsem od Brna, ani se do Brna či jeho okolí v blízké budoucnosti asi nepodívám ..

martas38 píše: A ještě bych dodal, co se týče ceny velkých modelů, pár lidí tady na fóru teď kupovalo Meze Empyrean a k nim Chord Hugo TT. To seš prakticky na ceně nového auta nízké třídy.

Ale o špuntech za 76 tisíc, jakožto zesilovači s převodníkem k nim za více než sto tisíc jsem přece nepsal .. Měl jsem na mysli třeba Campfire Andromeda. Viděl jsem na ně na YouTube dost zdrcující recenzi, zcela odlišnou od toho, co omílá většina fanboys. A spoustu jiných recenzí, kde to hlavní, co recenzent řeší, je jaké nástavce vybrat aby to hrálo dobře, a čím to krmit, aby to nesyčelo apod. Děkují, nechci. Krom toho mám odpor k tomu si strkat do uší něco, co tam už měly zastrčeny desítky jiných přede mnou (Audigo). To je jako bych si zkoušel zubní kartáček nebo něco podobného.

Mimochodem, jaký je Tvůj žebříček IEM do těch deseti tisíc? Mám na mysli jen to, co jsi reálně slyšel.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 21. 8. 2020 08:18

Není na světě moc sluchátek s technicky dokonalejším zvukem, než CA Andromeda (neberu různé exotické CIEM). Vzhledem k tomu, že jsem je měl v uších, tak dám na svoje uši a ne na recenzi na youtube. Na mě byl ten zvuk trošku moc analytický, málo hutný.
A stejně jako u špuntů řešíš nástavce, u velkých řešíš náušníky (solidní značky přibalují víc náušníků z různých materiálů, uživatelé používají náušníky z jiných sluchátek atd. Totéž sluchátkové zesilovače k velkým sluchátků. Vybíráš párování aby to dobře hrálo.
Jinak můj žebříček do deseti tisíc:
5. FiiO FH5
4. iBasso IT01S
3. Fearless Audio S8Pro
2. FiiO FH7
1. Audiosense T800
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 21. 8. 2020 08:34

Díky za Tvůj čas. Mimochodem, když už jsme u toho, máš ještě nějaký druhý žebříček, tentokrát nad 10 tisíc? Taky by bylo zajímavé, zda ta cena dobře zdůvodní rozdíl ve zvuku. Předpokládám, že čím dražší špunty, tím jsou ty rozdíly menší.

Jinak jestli to chápu správně, nejlepší dle Tebe jsou Audiosense T800? Díval jsem se na ceny, vychází zhruba takto:
5. FiiO FH5 = 260 USD
4. iBasso IT01S = 158 USD, 3990 Kč Audigo ve slevě
3. Fearless Audio S8Pro = 490 USD
2. FiiO FH7 = 450 USD
1. Audiosense T800 = cca 295 USD

Čili podle ceny se to nedá poznat .. Používáš standardní nástavce, nebo sis koupil jiné?

Jinak doufám, že tato problematika již není moc off-topic.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 21. 8. 2020 15:41

Podle ceny se to určitě srovnat nedá. Zohlednil jsem tam celkový dojem se sluchátek. Třeba ty Fearless mají ze všech jmenovaných technicky nejdokonalejší zvuk, ale nelíbí se mně ladění, jejich vyšší středy, je tam pro mě až taková uřvanost. Někdo jiný by žebříček těchto pěti sluchátek samozřejmě poskládal úplně jinak. Já mám rád teplejší podání a zohledňuji to.
Nástavce používám buď SpinFit (CP100, nebo CP145) a nebo JVC Spiral Dots, na cestě mám Sedna Xelastec. Vyhýbám se pěnovým nástavcům.
Můj žebříček nad deset tisíc je chudý, tam jsem toho moc neslyšel:

3. iBasso IT04 (to by se při současné slevě v Audigu nebo nákupu z Číny prakticky vešlo i do prvního žebříčku, kde by skončilo na druhém místě)
2. CA Andromeda
1. CA Solaris
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 23. 8. 2020 10:25

razerfan píše: Můj názor je že hrajou lépe než HD600, mají přirozenější zvuk. HD650 má zvýrazněnou basovou složku - nebrat.

Co se HD 650 týče, nemohu souhlasit. Protože spousta nahrávek klasické hudby má basovou složku podhodnocenu, takže právě 650ky mohou tento nedostatek kompenzovat. U některých nahrávek je to dáno i skutečností, že právě tato sluchátka velmi často používají ve studiích při masteringu klasické hudby...
Napájení: AudioQuest Niagara 3000
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager (Max)
Sluchátka: HiFiMAN Susvara Unveiled | Focal Utopia
pavel1756
Pokročilý

Předchozí stránka