Minirecenze TWS

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod vencaxxx 26. 8. 2020 09:22

Protože tady moc informací o TWS sluchátkách není a zároveň jsem měl potřebu pořídit nějaká sluchátka na cesty/sport, tak jsem se rozhodnul jít cestou výběru na vlastní uši a mám tedy možnost porovnání celkem 5 různých TWS. Pokusím se stručně sepsat hlavní rozdíly a dojmy z těchto sluchátek:
1More Stylish TWS - 7mm TITANIUM COMPOSITE DYNAMIC DRIVER - 990Kč
Soundpeats Truengine SE - dual dynamic driver - 1250Kč
Creative Outlier AIR SE - 5,6mm grafenová membrána - 1590Kč
Edifier TWS6 - BA Knowles - 2690Kč
Haylou GT1 plus - 7.2mm Wool Biological Membrane - 700Kč

Co mají společného? Všechna sluchátka podporují AptX kodek a dají se pořídit v ČR. Cenové rozpětí je od cca 700Kč (Haylou) až po 2700 (Edifier).

Haylou mám už celkem dlouho, používám je v práci a beru je jako referenci - za málo peněz hodně muziky viz zde:
viewtopic.php?f=1712&t=1305501

Další sluchátka jsem pořizoval za účelem poslechu při sportu (běh, fitness).

Edifier TWS6 - celkem zklamání, co se zvuku týče. Sluchátka jsou perfektně zpracovaná, párování fungovalo na první pokus, nezaznamenal jsem žádný problém během používání. Co mě ale vadilo byl vlastně asi typický zvuk BA měniče, ořezané basy a výšky, velice vyrovnaný zvuk, až analytický, ale celkem dynamický - až nepříjemně. Někomu by ale tento charakter mohl vyhovovat. Na sport se ale dle mě nehodí, můj požadavek byl zábavný charakter, s trochu zvýrazněným basem a slušným prostorem. To TWS6 neumí. Navíc celkem nízká hlasitost, což je obecně problém všech TWS. Jediná podporují bezdrátové nabíjení (pouzdro).

1More Stylish TWS - nejbasovější zvuk ze všech testovaných, na mě už moc, celkem zabarvuje už střední pásmo, nicméně detail je slušný, bassheada by mohly uspokojit. Mě osobně vadí zvláštní konstrukce, na uchu jakoby visí a čouhají ven, v uchu je pomáhá držet gumová "obruč". Jsou ale velice pohodlná, běhat jsem s nima ale nezkoušel. Navíc byly trochu problémy s párováním, na Google Play je k nim aplikace která umí asi jen update FW, nicméně na poprvé se nepovedlo a jedno sluchátko nechtělo hrát. Po chvíli laborování jsem zjistil že update proběhl jen na jednom sluchátku a tak spolu neumí komunikovat, update je tedy potřeba dělat postupně, nejdřív na jednom a pak na druhém. Nicméně i tak mi přišlo párování ne úplně ideální, občas jsem zaznamenal výpadek. Sluchátka mají tlačítka na ovládání, celkem titěrná ale funguje to dobře.

Soundpeats Truengine SE - mají "ergonomický" tvar, ale v mých uších moc nedrží, resp. nevypadávají, ale ani po vyzkoušení většiny nástavců co mám doma jsem nenašel takové, které by ideálně izolovaly. Zvuk je "světlejší", přesto se zdůrazněným basem, nicméně jen lehce. Měl jsem od nich velká očekávání, ale byl jsem zklamaný, na dvojici měničů zvuk není nic moc, je takový zvláštně umělý, nepřirozený. Zpracování sluchátek taky není na vysoké úrovní, hlavně ta transparentní část u krčku, při nasazování a sundavání nástavců jsem neměl pocit nějaké velké trvanlivosti, plast působí celkem levně. Hlasitost sluchátek je také celkem nízká, pro mě na hranici použitelnosti.

Creative Outlier AIR SE - od Creative jsem nečekal moc, ale příjemně překvapily. Zvuk je slušně prostorový, trochu "kelímkově" zabarvený, ale solidně detailní, nejvíce připomíná zvuk Haylou. Proti nim je posílený bas, ale ne přehnaně. Zvuk je do V a nejvíc vyhovuje mému požadavku na sportovní sluchátka. Zpracování je perfektní, sluchátka jsou plastová, dobíjecí krabička je kovová, vysouvací. Výhodou je USB-C konektor. Mají ale pár nevýhod. V první řadě jsou to nástavce. Používají vlastní řešení s krátkými širokými silikony které sice celkem funguje, ale není pro mě ideální. Musel jsem nakonec upravit jeden pár klasických silikonů - zkrátil jsem trochu krček tak, aby na nestandardně tvarovaném krčku sluchátek nástavce držely a zároveň nebyly moc dlouhé. Pasují tak i do nabíjecího pouzdra, které nemá dostatečnou vůli na klasické nástavce, sluchátka s nimi "nedosáhnou" na nabíjecí konektory a nenabíjí se. S úpravou už to funguje perfektně a i usazení v uchu je pro mě perfektní. Zároveň jsem dosáhl i nejlepšího utěsnění ucha ze všech testovaných sluchátek, sluchátka nevypadávají ani nekloužou a to ani při běhu ani při cvičení. Z testovaných mají nejvyšší max. hlasitost, jedu tak na 80% a mám tedy ještě rezervu. Trochu otravné by mohlo být blikání sluchátek při nečinnosti, LED podsvícení je po celém obvodu sluchátek a je tak celkem nápadné.
Dá se pořídit dražší verze Gold s delší výdrží, ale zvuk by měl být stejný, pro mě zbytečné.
Creative je tedy pro mě zatím vítěz a mám v plánu si je nechat, časem pravděpodobně ale vyzkouším další sluchátka, nemůžu zatím říct že bych byl na 100% spokojen se zvukem, což se dá ale vzhledem k ceně sluchátek čekat. Zároveň nechci moc investovat protože při běhu nebo sportu obecně hrozí ztráta/poškození sluchátek a požadavky na kvalitu reprodukce nejsou zase tak vysoké.

Doufám že tohle krátké srovnání někomu pomůže při rozhodování, časem možná doplním další zástupce kategorie TWS, mám v plánu zkusit ještě pár modelů z číny. Případně se ptejte.
RIHA NANO S PLUS, BVAudio PA300 SSE, Singxer SDA-2
vencaxxx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod vencaxxx 14. 9. 2020 13:00

Tak koukám že se to téma tady moc nechytlo ale nevadí :D
Doplním ještě pár informací.
Všechny výše uvedený sluchátka jsem nakonec vrátil, protože mi na nich něco vadilo, většinou mizerná kvalita zvuku, ale i další věci viz výše a hlavně jsem zakoupil zde na bazaru HELM Audio TWS 5 a z číny přišly Sabbat E12 ultra (marble edition).
HELM jsou jedny z nejdražších testovaných (129USD) a na zvuku je to znát. Ze všech jsou technicky asi nejdál, jen mají na můj vkus "moc basu". Jsou to kvalitní sluchátka, ale pro bassheady. Nicméně bas je kvalitní, do středů zasahuje jen lehce, na běhání mi to nevadilo, právě naopak, ale na "soustředěný poslech" to už pro mě osobně je moc. Při běhu to snadno přehluší moje funění, ale jinak už mě to nebere.
Co musím vyzdvihnout je konstrukce, ty "ouška" na vrchu sluchátek krásně zapadnou do ucha, netlačí, ale fest drží sluchátka na místě. Na sport ideál. Nevýhodou je to, že po vrácení do krabičky se neodpojí od BT a je potřeba je odpojit ručně. přirovnal bych je charakterem k 1More, ale technicky je zvuk o velkej kus dál + mnohem lepší usazení v uchu.
Sabbat E12 ultra jsou levnější (60USD), za to nabídnou USB-C a podporují bezdrátové nabíjení a jako všechny ostatní testované i AptX. Zvukově jsou pro mě asi nejzajímavější, protože přesto že jsou taky celkem "bass oriented" tak ne tolik jako HELM. V recenzích se píše o zvýrazněných sykavkách a obecně problémech s výškama, ale je to záležitost jen horších nahrávek jak jsem vypozoroval, většina muziky co jsem měl zatím šanci na nich slyšet žádným problémem netrpí. Technicky jsou na tom podobně jako HELM, možná trochu horší, ale pro moje uši mají mnohem přijatelnější charakteristiku, byť s horším podáním prostoru. V uchu drží dobře (vyzkoušeno při běhu), ale tak jistý usazením jako mají HELM si nejsem, nicméně ani jednou jsem je nemusel v uchu štelovat během asi 40 minut. Trochu problém (možná výhoda) je najít vhodné nástavce, je v nich docela podstatný rozdíl - výrazně se liší množství basu podle typu nástavců, v balení je asi 6 párů, já používám na běh noname pěny, nejlíp drží v uchu a i za cenu zvýraznění basu je to na běh OK. Jinak fungovaly dobře i přibalené, spinfit apod. jen se mění charakter zvuku a jistota usazení - na místě drží se všema, ale pěny jsou nejjistější. Jinak mají i nejlepší ovládání, celkem velký klasický tlačítko s tak akorát tuhým chodem, krabička je pěkně malá, lesklá - vypadá dobře. Design za mě taky asi nejlepší, ten marble design se mi líbí, byť je to jen obyčejnej plast.
Za mě teda jasný vítěz, Sabbaty si nechám, nicméně HELM i dříve testovaný Creative určitě můžu doporučit.

HELM Audio TWS 5 rád přenechám nějakému bassheadovi za rozumnou cenu.
RIHA NANO S PLUS, BVAudio PA300 SSE, Singxer SDA-2
vencaxxx
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod _daRK 14. 9. 2020 18:39

Ja som tiež zopár kúskov vyskúšal, bojoval som s komfortom (napr. Sony WF-1000XM3) alebo zvukom (napr. Jabra 75t). Nakoniec som všetko buď vrátil alebo predal a napokon kúpil znova Samsung Galaxy Buds Plus, ktoré som už mal na samom začiatku. Po zakúpení nadstavcov Spinfit CP360 im niet čo vytknúť, mám ich hlavne na podcasty (hudba len občas), dokážem ich mať v ušiach aj zopár hodín. Možno ešte skúsim tie nové Beans... vraj sú na tom s komfortom tiež dobré a zvukom sa blížia AKG N400... a možno to nechám plávať, tieto Buds+ sú ako TWS pre mňa dostatočné.
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,WF-1000XM5
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod varta 27. 10. 2020 18:22

Vyzera to, ze Haylou vydava novy model GT5 s USB-C a bezdrotovym nabijanim (oboma smermi!). Pouzivaju ale Realtek chipset a nie Qualcomm ako GT1 Plus, tak tazko povedat aky bude zvuk... Ak este trochu klesne cena okolo 11/11 tak to asi risknem.

Podla recenzii ma najviac zaujali Nuarl N6 Pro a AKG N400, ale ani jedny sa nedaju v SK/CZ zohnat.
varta
Junior

Odeslat příspěvekod wings123 1. 11. 2020 23:43

Re 1More Stylish: pozor na aktualizaciu firmwaru. Ak vam na nich trochu zalezi, neskusajte to, alebo pockajte, az opravia FW alebo appku.

Update sa robi cez 1more appku z Play storu, ale po aktualizacii (cca pred mesiacom) uz jedno sluchatko nebolo mozne pripojit - nielen na prehravanie zvuku, ale ani k tej appke, takze druhy pokus uz nebol mozny.
Nie som jediny pripad, uz som o tom probleme a moznom riziku cital, mne osobne to ale bolo jedno, nemal som ich rad. Mozno existuje nejake riesenie, ale ja som sa tymto zahuhlanym predrazenym suntom uz nemal chut zapodievat, leteli do odpadu aj s puzdrom.
wings123
Junior

Odeslat příspěvekod krupepe55 8. 11. 2020 08:01

Ahoj, super postřehy :). Jsem zklamán všemi tws co jsem doposud vyzkoušel, tak to píšu ještě sem. Pokud máš ty HELM Audio TWS 5, tak bych je moc chtěl, díky :).
krupepe55
Kolemjdoucí