Protože tady moc informací o TWS sluchátkách není a zároveň jsem měl potřebu pořídit nějaká sluchátka na cesty/sport, tak jsem se rozhodnul jít cestou výběru na vlastní uši a mám tedy možnost porovnání celkem 5 různých TWS. Pokusím se stručně sepsat hlavní rozdíly a dojmy z těchto sluchátek:
1More Stylish TWS - 7mm TITANIUM COMPOSITE DYNAMIC DRIVER - 990Kč
Soundpeats Truengine SE - dual dynamic driver - 1250Kč
Creative Outlier AIR SE - 5,6mm grafenová membrána - 1590Kč
Edifier TWS6 - BA Knowles - 2690Kč
Haylou GT1 plus - 7.2mm Wool Biological Membrane - 700Kč
Co mají společného? Všechna sluchátka podporují AptX kodek a dají se pořídit v ČR. Cenové rozpětí je od cca 700Kč (Haylou) až po 2700 (Edifier).
Haylou mám už celkem dlouho, používám je v práci a beru je jako referenci - za málo peněz hodně muziky viz zde:
viewtopic.php?f=1712&t=1305501
Další sluchátka jsem pořizoval za účelem poslechu při sportu (běh, fitness).
Edifier TWS6 - celkem zklamání, co se zvuku týče. Sluchátka jsou perfektně zpracovaná, párování fungovalo na první pokus, nezaznamenal jsem žádný problém během používání. Co mě ale vadilo byl vlastně asi typický zvuk BA měniče, ořezané basy a výšky, velice vyrovnaný zvuk, až analytický, ale celkem dynamický - až nepříjemně. Někomu by ale tento charakter mohl vyhovovat. Na sport se ale dle mě nehodí, můj požadavek byl zábavný charakter, s trochu zvýrazněným basem a slušným prostorem. To TWS6 neumí. Navíc celkem nízká hlasitost, což je obecně problém všech TWS. Jediná podporují bezdrátové nabíjení (pouzdro).
1More Stylish TWS - nejbasovější zvuk ze všech testovaných, na mě už moc, celkem zabarvuje už střední pásmo, nicméně detail je slušný, bassheada by mohly uspokojit. Mě osobně vadí zvláštní konstrukce, na uchu jakoby visí a čouhají ven, v uchu je pomáhá držet gumová "obruč". Jsou ale velice pohodlná, běhat jsem s nima ale nezkoušel. Navíc byly trochu problémy s párováním, na Google Play je k nim aplikace která umí asi jen update FW, nicméně na poprvé se nepovedlo a jedno sluchátko nechtělo hrát. Po chvíli laborování jsem zjistil že update proběhl jen na jednom sluchátku a tak spolu neumí komunikovat, update je tedy potřeba dělat postupně, nejdřív na jednom a pak na druhém. Nicméně i tak mi přišlo párování ne úplně ideální, občas jsem zaznamenal výpadek. Sluchátka mají tlačítka na ovládání, celkem titěrná ale funguje to dobře.
Soundpeats Truengine SE - mají "ergonomický" tvar, ale v mých uších moc nedrží, resp. nevypadávají, ale ani po vyzkoušení většiny nástavců co mám doma jsem nenašel takové, které by ideálně izolovaly. Zvuk je "světlejší", přesto se zdůrazněným basem, nicméně jen lehce. Měl jsem od nich velká očekávání, ale byl jsem zklamaný, na dvojici měničů zvuk není nic moc, je takový zvláštně umělý, nepřirozený. Zpracování sluchátek taky není na vysoké úrovní, hlavně ta transparentní část u krčku, při nasazování a sundavání nástavců jsem neměl pocit nějaké velké trvanlivosti, plast působí celkem levně. Hlasitost sluchátek je také celkem nízká, pro mě na hranici použitelnosti.
Creative Outlier AIR SE - od Creative jsem nečekal moc, ale příjemně překvapily. Zvuk je slušně prostorový, trochu "kelímkově" zabarvený, ale solidně detailní, nejvíce připomíná zvuk Haylou. Proti nim je posílený bas, ale ne přehnaně. Zvuk je do V a nejvíc vyhovuje mému požadavku na sportovní sluchátka. Zpracování je perfektní, sluchátka jsou plastová, dobíjecí krabička je kovová, vysouvací. Výhodou je USB-C konektor. Mají ale pár nevýhod. V první řadě jsou to nástavce. Používají vlastní řešení s krátkými širokými silikony které sice celkem funguje, ale není pro mě ideální. Musel jsem nakonec upravit jeden pár klasických silikonů - zkrátil jsem trochu krček tak, aby na nestandardně tvarovaném krčku sluchátek nástavce držely a zároveň nebyly moc dlouhé. Pasují tak i do nabíjecího pouzdra, které nemá dostatečnou vůli na klasické nástavce, sluchátka s nimi "nedosáhnou" na nabíjecí konektory a nenabíjí se. S úpravou už to funguje perfektně a i usazení v uchu je pro mě perfektní. Zároveň jsem dosáhl i nejlepšího utěsnění ucha ze všech testovaných sluchátek, sluchátka nevypadávají ani nekloužou a to ani při běhu ani při cvičení. Z testovaných mají nejvyšší max. hlasitost, jedu tak na 80% a mám tedy ještě rezervu. Trochu otravné by mohlo být blikání sluchátek při nečinnosti, LED podsvícení je po celém obvodu sluchátek a je tak celkem nápadné.
Dá se pořídit dražší verze Gold s delší výdrží, ale zvuk by měl být stejný, pro mě zbytečné.
Creative je tedy pro mě zatím vítěz a mám v plánu si je nechat, časem pravděpodobně ale vyzkouším další sluchátka, nemůžu zatím říct že bych byl na 100% spokojen se zvukem, což se dá ale vzhledem k ceně sluchátek čekat. Zároveň nechci moc investovat protože při běhu nebo sportu obecně hrozí ztráta/poškození sluchátek a požadavky na kvalitu reprodukce nejsou zase tak vysoké.
Doufám že tohle krátké srovnání někomu pomůže při rozhodování, časem možná doplním další zástupce kategorie TWS, mám v plánu zkusit ještě pár modelů z číny. Případně se ptejte.