Vliv napájení na sluchátkový řetězec

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod martas38 8. 7. 2024 00:26

Protože se mně naskytla výhodná koupě, chtěl jsem vyzkoušet pračku. Chtěl jsem to zkusit, co mám jsem začal studovat až potom co jsem to měl. Tak nějak jsem v tom čekal těžké trafo, sofistikovanou filtraci atd., nekonalo se to. Ano vliv to má. Poměrně příjemný, Ale rozhodně neodpovídá ceně nového kusu. Zejména pokud je veřejně známé zapojení a obsah součástek. No a k tomu kňů kňů iPhone, pokud tam násobíš cenu součástek pěti, máš celkem exkluzivní zařízení se super systémem, ale tady násobíš třiceti. Stačí to takhle?
Mimochodem jeden osvícený člověk prohlásil, že hifista slyší to co vidí. Najdeš se v tom? Já docela ano, musím pokorně přiznat. Takže se omlouvám, pokud jsem se ti otřel o tvoje oblíbení zařízení, ale zrovna tohle je solidní past na nás hifi hlupáky včetně mě.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 8. 7. 2024 01:03

Ale vůbec ne. Tohle je to "nejposlednější" zařízení, které řeším. Jak ostatně řekl zakladatel AudioQuest: "Zapojte Niagara 1200 a zapomeňte na ni.". A přitom vliv tohoto zařízení bych přirovnal k upgradu převodníku.

A to, že jsi Niagaru koupil s nějakými očekáváními bez jakéhokoli exkurzu, no to ti tu snad "nesežere" vůbec nikdo, při tom nepřeberném množství obrázků jejích vnitřností na Googlu, když se tu oháníš nevědomostí toho, co je uvnitř, z pozice erudovaného elektrikáře... :pozor :pozor :pozor
Napájení: AudioQuest Niagara 3000
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC (& AMP): Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager (Max)
Sluchátka: Susvara Unveiled | Utopia 2022 | HD 800
pavel1756
Audio Expert

Odeslat příspěvekod martas38 8. 7. 2024 01:41

Nene, já to vážně kupoval naslepo a nic jsem o tom nevěděl. Vlastně jsem o této problematice netušil prakticky nic, ale dlouho jsem to chtěl. A ten efekt jsi alespoň pro moje ucho celkem vystihl, je to jak upgrade převodníku a docela to předčilo očekávání. Ale sám netuším, kolik dělají uši a kolik oči.... No uvidíme po možném upgrade Niagary...
Každopádně momentálně se nacházím ve velice zvláštní konstalaci sluchátkového vesmíru, kdy nemám potřebu cokoliv řešit a po dlouhé době neposlouchám krabičky, ale hudbu.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 8. 7. 2024 07:30

martas38 píše:Lubore, to nikdo nevymýšlel. RLC filtr je věc známá 100 let minimálně a podle toho jakou chceš filtrovat frekvenci ti opravdu spočte hodnoty jednotlivých součástek žák druhého ročníku elektroprůmyslovky.

Ale vymýšlel. Nejde o žádné zapojení z učebnice pro průmyslovku. Ale o jeho specifickou aplikaci v průmyslově vyráběném zařízení. Krom toho, Niagara 1200 obsahuje ještě přepěťovou ochranu.

A na jednu věc jsem ve výčtu položek nutných pro výrobu a prodej Niagara 1200 zapomněl - na certifikaci. Ta taky není zadarmo.
Naposledy upravil introvert dne 8. 7. 2024 09:48, celkově upraveno 1
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 8. 7. 2024 08:17

lada5 píše:Přečtěte si něco od Pavla Macury o kabelech a filtraci a je to i změřené.V síti je vysokofrekvenční bordel v řádech megahertz který se dá odfiltrovat i vhodně konstruovaným kabelem.

Ani bych to neměl psát, protože se to zde nakonec setká jen s opovržením, ale co už. Samotný AudioQuest doporučuje jako určitý "minimální" standard k Niagara 1200 kabel NRG-Z3. Mimochodem recenzentům v době vydání zapůjčovali danou Niagaru s tímto kabelem, ale ještě pro srovnání přibalovali kabel Monsoon, nebo Thunder.

Od @martas38 očekávám reakci, že by mu ty kabely vyrobil kdejaký žák sedmé třídy na hodině pracovních činností nebo fyziky. Jo a samozřejmě prakticky zadarmo. ;-)
pavel1756
Audio Expert

Odeslat příspěvekod Rins 8. 7. 2024 17:19

Pánové, pánové, to se nám to tu pěkně rozjelo.
Sám jsem si před časem na doporučení Pavla Niagaru 1200 koupil a nelituji. Provozuju ji s nap. kabelem Audioquest Monson (koupen od Pavla). Nevím nic o konstrukci Niagary a ani mě to nezajímá. Důležitá je pro mě funkčnost výrobku, která je u tohoto produktu neoddiskutovatelná. Možná jak psal martas, cena komponentů je směšná, ale jak psal introvert, za cenou stojí z víc než jen samostatné součástky. Samotného mě víc iritují ceny kabelů, kde se např. kvalitní napájecí kabely prodávají v částkách desítek až stovek tisíc.
Chord Hugo TT2/MScaler, Wave Storm Reference, Feliks Euforia AE, Roon, Innuos Zen MK3, Innuos Phoenix USB, Niagara 1200, Focal Utopia-Nordost Heimdall 2, Meze Empyrean-Forza Hybrid HPC, Erzetich Charybdis,
Shanling M6 ultra,Campfire Solaris SE
Rins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 8. 7. 2024 18:04

Jo, trochu se to tu zvrtlo. Ona láhev šampaňského dělá divy... :roll:

Mimochodem, vidím, že sis pořídil Innuos streamer, včetně toho reclockeru. Taky jsem po nich v minulosti pokukoval. Předtím jsi používal Mac Mini?
pavel1756
Audio Expert

Odeslat příspěvekod lada5 8. 7. 2024 21:13

martas38 píše:introvert: tak snad podle fotky vidíš, co je uvnitř. Jak říkám, já to nezpochybňuju, sám ten přínos vnímám, jen platíme podstatně víc, než co v tom je. Ano, to u iPhone taky, ale tady platíme 30x víc.

lada5: Že zdravím pana Macuru, už je s takovým kabelem na poloviční cestě k perpetu mobile, ale pasivní filtrace rušivých frekvencí se dělá pomocí RLC filtrů, tedy odpor, indukčnost, kapacita, nikoliv pomocí kabeláže.

Já jsem jenom napsal příklad že některé kabely umí odfiltrovat určité frekvence jedná se třeba o kabel van den hull.Jinak já samozřejmě znám jak fungují filtry a pásmové propusti dokonce to umím spočítat ale dnes jsou na to programy a postavil jsem dost reprobeden abych o tom něco věděl.Pan Macura je proti tobě kapacita poměrně známá v hifi komunitě a postavil například dobrý předzesilovač a má výbornou měřící aparaturu na rozdíl od tebe.Jinak je mi divný že sis tu filtraci neudělal sám když tomu tak rozumíš.Že je to drahý víme ale nemusíme kupovat.

-- 8. 7. 2024 21:42 --
lada5
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 9. 7. 2024 00:38

introvert píše:
martas38 píše:A na jednu věc jsem ve výčtu položek nutných pro výrobu a prodej Niagara 1200 zapomněl - na certifikaci. Ta taky není zadarmo.

Lubore, nechci být rýpavý, ale když už načínáme téma certifikace, netuším, jaké zásuvky na Niagaře máš. Já německé Schuko, tedy bez kolíku. Předpokládám, že máš totéž?
A předpokládám, že víš, že používat tyto zásuvky dle našich norem v České republice nelze, byť se to zde normálně prodává. Tedy ono to samozřejmě lze, ovšem do prvního problému způsobenému třetí osobě. Jinými slovy, doma si používej co chceš, ale nikoho dalšího tím nezraň, nebo nezabij. Jinak to jde za tebou. A toho se bude držet jakákoliv pojišťovna jak chlup košile. Výslovně je to uvedeno v nějaké ČSN jejíž číslo z hlavy neznám, ale tady je o tom pojednání ve druhém bodě: http://www.odbornecasopisy.cz/elektro/c ... axe--10513
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 9. 7. 2024 07:31

Martine, tu certifikaci jsem přihodil jako další výdaj výrobce. Že v ČR není povoleno používat zásuvky Schuko jsem doposud netušil. Třeba už proto, že jiné filtry (Taga Harmony, Vincent) používají zásuvky stejné. Tedy by to snad měl nějaký úřad řešit, ne ? Jak to, že se nic neděje ? Jak je možné, že se u nás prodávají zástrčky 230 V, které ten otvor pro kolík vůbec nemají (v mém případě většina do Niagara 1200 připojených) ?
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Denkez 9. 7. 2024 08:26

Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 9. 7. 2024 08:35

Denkez: Díky, komise sice Schuko nedoporučuje, ale pro můj účel v jejich použití nevidím žádný problém. Zástrčky, které do Schuko zásuvek zasunuji, mají pouhé dva kolíky. Tak co. Můžou být problémy s fází ? Vincent i Taga Harmony mají detekci nesprávného připojení zástrček z hlediska toho, na kterém kolíku je fáze, Niagara 1200 ne. Zařízení mají propojené země, a do Niagara 1200 jsou připojeny jejich spínané zdroje.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JarinV 9. 7. 2024 09:13

Tou certifikací je míněno co konkrétně? Prohlášení o shodě?
JarinV
Junior

Odeslat příspěvekod Denkez 9. 7. 2024 09:15

Schuko zásuvky z bezpečnostního hlediska nepředstavují žádné riziko. Staré ČSN vidlice do nich zasunout nejdou a nové jsou s tímto systémem kompatibilní.
Může vzniknout jen "funkční" problém u některých přístrojů, které jsou citlivé na polarizaci F/N. To už si ale musí ošetřit uživatel toho kterého přístroje. Ostatně, ani u ČSN zásuvek není 100% jistota, že je správně pólovaná.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Rins 9. 7. 2024 14:12

pavel1756: dříve jsem používal Hugo2/GO a PC.
Chord Hugo TT2/MScaler, Wave Storm Reference, Feliks Euforia AE, Roon, Innuos Zen MK3, Innuos Phoenix USB, Niagara 1200, Focal Utopia-Nordost Heimdall 2, Meze Empyrean-Forza Hybrid HPC, Erzetich Charybdis,
Shanling M6 ultra,Campfire Solaris SE
Rins
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka