Vliv napájení na sluchátkový řetězec

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Rins 22. 7. 2024 14:35

Rob se staví negativně k výměně lineárního zdroje, ale co početné stádo audiofilů, kteří slyší při použití různých lin. zdrojů rozdíl k lepšímu ? Placebo ?

Trochu mimo, ale někteří luxusní výrobci zesilovačů za statisíce například nedoporučují výměnu originálního napájecího kabelu. Ruku na srdce, kdo u takových zesilovačů nevymění origo kabel za jiný?
Chord Hugo TT2/MScaler, Wave Storm Reference, Feliks Euforia AE, Roon, Innuos Zen MK3, Innuos Phoenix USB, Niagara 1200, Focal Utopia-Nordost Heimdall 2, Meze Empyrean-Forza Hybrid HPC, Erzetich Charybdis,
Shanling M6 ultra,Campfire Solaris SE
Rins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 22. 7. 2024 14:43

Do výměny kabelů, abych docílil pocitového zlepšení zvuku, jsem už nacpal docela dost peněz. A ty náhrady vskutku vedly ke zlepšení zvuku - tak jsem to slyšel. Dělám něco špatně ? Jak to tedy vlastně dělá Rob Watts ? Před poslechem si aparaturu změří, a pak si libuje, že dle měření je zvuk výborný ?
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 22. 7. 2024 14:56

Rins píše:Rob se staví negativně k výměně lineárního zdroje, ale co početné stádo audiofilů, kteří slyší při použití různých lin. zdrojů rozdíl k lepšímu ? Placebo ?

Přijde na to. Placebo to právě být nemusí, když výměna za lineární zdroj přinese kýžené "prosvětlení" zvuku, byť je to paradoxně, dle jeho slov, způsobeno zanesením vyššího rušení do systému.
Napájení: AudioQuest Niagara 1200
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager (Max)
Sluchátka: HiFiMAN Susvara Unveiled | Focal Utopia
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 22. 7. 2024 19:26

pavel1756: můžu mít na tebe jeden prostý dotaz? Dokázal bys nám tady ve třech větách popsat rozdíl mezi lineárním a spínaným zdrojem? Popřípadě napsat, z čeho se tyto dva zdroje skládají? Bude to jednodušší, než popisování subjektivních dojmů, jako je prosvětlení hudby atd. Pak na tom můžeme dál stavět a říct si v čem je výhoda toho a toho zdroje pro výrobce a v čem pro zákazníka.
Předem moc díky!
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 22. 7. 2024 20:25

Takže ses na tu přednášku nepodíval. Ale pokud máme něco dál stavět, jak píšeš, bez toho se neobejdeme.
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 22. 7. 2024 20:52

Neptám se na přednášky, ale na základní rozdíly ve dvou nejrozšířenějších napájecích zdrojích. Je dotaz dostatečně prostý? Poprosím o prosté vysvětlení pro nás nevzdělané blbečky ve stylu spínaný zdroj obsahuje usměrňovač bla bla bla bla, lineární zdroj obsahuje transformátor bla bla bla. Spínaný funguje tak a a tak a má tyto ty tyto přednosti a nevýhody, lineární funguje tak a tak a má tyto přednosti a nevýhody. Myslím, že vyhody a nevýhody obou systémů pak pochopí i žák základní školy bez ohledu na to, jestli měl či neměl kdy jakýkoliv zdroj či sluchátka. Možná nám pak i ty řekneš proč tvůj oblíbený Chord používá spínané zdroje a proč tvůj oblíbený Burson zdroje lineární. Moc se Pavle těším na odpověď.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 22. 7. 2024 22:17

Jestli je tohle https://www.bursonaudio.com/products/super-charger-3a/ lineární zdroj, tak já jsem Červená Karkulka. 8-)
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 22. 7. 2024 22:23

@martas38: Opravdu moc se omlouvám, ale má odpověď se ti nebude líbit. V první řadě pokud by sis tu přednášku pustil a pochopil, co je jejím obsahem, současně bys musel uzavřít, že jsou ty tvé rádoby dehonestující narážky na moji údajnou neznalost základních či "pokročilých" rozdílů mezi oběma typy zdrojů obsolentní, neboť by mi stačilo pouze to, co v té přednášce Rob Watts zmiňuje, abych tě, tak říkajíc, setřel.

V druhé řadě, poslední highendový produkt, který společnost Burson Audio vyrobila, a který využívá lineární zdroj, je sluchátkový zesilovač Conductor V2 (či V2+ s převodníkem) z roku 2017. Všechny pokročilejší kreace jsou založeny na tom zpropadeném spínaném zdroji, ať už jde o model Soloist 3X GT 2021, jeho revidovanou verzi 2023 či aktuální vrcholný model Soloist Voyager. Tyto tři modely technickou kvalitou zvuku výrazně převyšují Conductor V2 s lineárním zdrojem. A poslední Voyager bych se nebál postavit proti tomu nejlepšímu nebo nejdražšímu sluchátkovému zesilovači současnosti, ať už lineárním zdrojem disponuje, či nikoli.

No a za třetí, byl to právě Rob Watts, který uzavřel, že nelineární zdroj "je ten pravý" pro jeho produkty. Sám v minulosti používal lineární zdroje, avšak jaké bylo jeho překvapení, když je srovnal s nelineárními... podívej se na celou produktovou řadu společnosti Chord Electronics a jejich ceny. Jim je téměř jedno, zda si budou za TT 2 se spínaným zdrojem účtovat 125k, nebo třeba 200k, když tam bude zdroj lineární. Jediná podstatná je pro ně kvalita zvuku, která očividně není na lineárním zdroji nikterak závislá, viz zmíněná přednáška... ;-)
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 22. 7. 2024 22:56

introvert: pravda pravda Lubore, sypu si popel na hlavu, dnes už to je to jinak. Asi před třemi, čtyřmi lety???, kdy jsem se o koupi Bursona zajímal používali lineární zdroje. Byl to externí zdroj s klasickým toroidním trafem Talema, viděl jsem ho na vlastní oči rozdělaný. Byl to zdroj k samostatnému zesilovači bez DAC, tuším nazývanému Soloist 3X, ale s jistotou to tvrdit nemůžu. Dnes už dali přednost lepším a sofistikovanějším řešením. Takže ještě jednou omluva oblboval jsem vás na základě mých nepravdivých tvrzení a moc mě to mrzí. Beru vše, co jsem napsal zpět, spínané zdroje jsou lepší a sofistikovanější řešení pro audio aplikace. Ještě jednou pardon.

No a Pavle, stále čekáme na vysvětlení funkčnosti základních dvou druhů zdrojů a proč jsou jedny výhodnější pro výrobce a druhé pro uživatele. Zatím jsem se erudované odpovědi prosté odkazů na přednášky Roba Wattse a dalších velikánů nedočkal. A taky co si představit pod pojmem nelineární zdroj? Na jakém principu to funguje? Moc mě to zajímá po technické stránce věci, rád se nové věci přiučím.. Ještě jednou díky za odpověd!
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 22. 7. 2024 23:00

Hoši vy ani nevíte jak se my, kdo jsme vystudovali elektrotechniku, vždycky bavíme, když se "hifisti" pustí do "zasvěcenejch" diskusí právě o elektrotechnice. :lol:
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PetrJč 22. 7. 2024 23:01

martas38 píše:....spínaný zdroj obsahuje usměrňovač bla bla bla bla, lineární zdroj obsahuje transformátor bla bla bla...

Nějak tomu nerozumím. I spínaný zdroj obsahuje usměrňovač, transformátor stejně, jako „lineární“ zdroj obsahuje také usměrňovač a transformátor. Plus samozřejmě mnoho dalšího. Někdy více, někdy méně, je to ekonomická otázka a erudice konstruktéra.
Existují dobré a špatné spínané zdroje, stejně tak existují špatné a dobré lineární zdroje.
Spínaný zdroj jasně vede v účinnosti, úspoře mědi, cenně a může pracovat v širokém rozsahu síťového napětí (110 – 230 AC). Má sice své nectnosti dané spínaným charakterem, ale ty se dají do jisté míry (při dobrém návrhu) eliminovat.
Zjednodušovat celou problematiku napájení a vliv zdroje na signál pouze na soupeření spínaný nebo lineární zdroj nelze. Projevuje se tam spousta jiných věcí, jako je chování zdroje při větším odběru, způsob vedení zemí atd... Z čistě ekonomického a praktického hlediska spínané zdroje mají jasně navrch, a při dobrém návrhu nemusí být ani negativem pro zvuk. Není důvod. Jiná věc je životnost spínaných zdrojů :-)
PS: I „lineární“ zdroj je zdroj spínací ;-) Nemusí si ale tuto pracovní frekvenci vytvářet vlastním generátorem (jako zdroj „spínací“ kde se ale jedná o desítky kHz), ale pracuje s frekvencí sítě, 50 Hz.
PetrJč
Junior

Odeslat příspěvekod introvert 23. 7. 2024 07:29

Živnou půdou pro výše uvedenou diskusi je zažitá představa, že kvalitní lineární zdroj je pro napájení zesilovače lepší, než jakýkoli spínaný zdroj. Ale nalijme si čistého vína, tato představa je nesmysl. I tak je prakticky do jisté míry oprávněná, pokud se budeme domnívat, že v honbě za úsporami výrobci dělají spínané zdroje ošizené. K tomu mi stačilo podívat se na takový zdroj v zesilovači Topping A90, zamyslet se nad zvukem tohoto zesilovače, a představit si, jaký by ten zvuk mohl být, pokud by použili nějaký vymazlený externí lineární zdroj. Ale i tak, možná by i s takovým lineárním zdrojem A90 hrál stejně, kdo ví ?

Souhlasím s PetrJč, že zde nelze generalizovat. Jsou konkrétní lineární zdroje, a konkrétní spínané zdroje, a v námi uvažovaném nasazení může hrát lépe tu jeden konkrétní lineární zdroj, tu třeba jiný spínaný .. Řeči Roba Wattse jsou nesmysl, nejsou “lineární zdroje”, které mají všechny stejné vlastnosti. A také ne všechny spínané zdroje jsou stejné - naopak, každý je jiný. Tedy porovnávat teoreticky “lineární versus spínané zdroje” nemá smysl, pouze prakticky konkrétní zdroje mezi sebou. A v tomto porovnání nám znalost jejich funkce a vnitřního zapojení nebude nic platná, pouze naše uši.
Naposledy upravil introvert dne 23. 7. 2024 11:04, celkově upraveno 2
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 23. 7. 2024 09:13

martas38 píše:introvert: pravda pravda Lubore, sypu si popel na hlavu, dnes už to je to jinak. Asi před třemi, čtyřmi lety???, kdy jsem se o koupi Bursona zajímal používali lineární zdroje. Byl to externí zdroj s klasickým toroidním trafem Talema, viděl jsem ho na vlastní oči rozdělaný. Byl to zdroj k samostatnému zesilovači bez DAC, tuším nazývanému Soloist 3X, ale s jistotou to tvrdit nemůžu. Dnes už dali přednost lepším a sofistikovanějším řešením. Takže ještě jednou omluva oblboval jsem vás na základě mých nepravdivých tvrzení a moc mě to mrzí. Beru vše, co jsem napsal zpět, spínané zdroje jsou lepší a sofistikovanější řešení pro audio aplikace. Ještě jednou pardon.

Poslední generace produktové řady Burson Audio, která využívala „klasické lineární zdroje“ byla druhá řada, zakončená modely Conductor V2 (samotný AMP) a Conductor V2+ (DAC+AMP). Vedle těchto dvou byl k dostání levnější model sluchátkového zesilovače s označením Soloist Sl (MKII), taktéž s lineárním zdrojem, který ovšem nebyl externí. Když pominu řadu Playmate, následovala třetí generace s různými modely „Conductor 3“ (vše DAC+AMP) a sluchátkovým zesilovačem Soloist 3X Performance. Poté přišly vrcholné kreace, jež jsem dříve zmiňoval, Soloist 3X GT (2021, 2023) a Voyager. Celá třetí generace od samého počátku využívala externí spínané zdroje. Takže to, cos viděl, byl buď spínaný zdroj, nebo se nejednalo o originální zdroj od Burson Audio.

Tady je video od Burson Audio, kde jejich inženýr vysvětluje, proč přešli na spínané zdroje:
https://www.bursonaudio.com/about-us/ma ... er-supply/

martas38 píše:No a Pavle, stále čekáme na vysvětlení funkčnosti základních dvou druhů zdrojů a proč jsou jedny výhodnější pro výrobce a druhé pro uživatele. Zatím jsem se erudované odpovědi prosté odkazů na přednášky Roba Wattse a dalších velikánů nedočkal. A taky co si představit pod pojmem nelineární zdroj? Na jakém principu to funguje? Moc mě to zajímá po technické stránce věci, rád se nové věci přiučím.. Ještě jednou díky za odpověd!

"stále čekáme" ... Vás je víc? Nevšiml jsem si... Já zase čekám, až shlédneš tu přednášku, a nově i video od Bursonu. Poté mohou ty naše "stavební práce" pokročit... ;-)
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Rins 23. 7. 2024 09:54

A má zde někdo poslechovou zkušenost s lineárním napájecím zdrojem připojenému k TT2 či MScaleru ?
Chord Hugo TT2/MScaler, Wave Storm Reference, Feliks Euforia AE, Roon, Innuos Zen MK3, Innuos Phoenix USB, Niagara 1200, Focal Utopia-Nordost Heimdall 2, Meze Empyrean-Forza Hybrid HPC, Erzetich Charybdis,
Shanling M6 ultra,Campfire Solaris SE
Rins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 23. 7. 2024 11:56

Osobní ne. Ale minulý rok jsme to řešili v pražském AVcenter, kteří nějakou dobu k TT 2 a M Scaleru nabízeli lineární zdroj Sbooster (cca 10k za kus), ale kvůli negativním zkušenostem jej nakonec z nabídky vyřadili.

-- 23. 7. 2024 12:17 --

Tady si dovolím sdílet vyjádření Roba Wattse k údajnému zázračnému zlepšení kvality zvuku TT 2 s lineárním zdrojem Sbooster:

"Take that sketchy PSU out an listen for 10 seconds - no difference in sound quality.

Take that sketchy PSU out and add an isolated battery - no difference in sound quality.

Add an "audiophile" linear PSU and the sound changes due to increased RF noise increasing noise floor modulation, making it sound flat and wider, with an illusion of transparency due to a brighter sound quality from the increase in noise floor modulation.

Take that sketchy PSU out and replace with an isolated battery and measure with a wide bandwidth to cover the PSU switching frequency - no significant difference in measurements.

Add a linear PSU and hum and noise increase markedly on measurements..."
pavel1756
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka