od martas38 29. 12. 2024 22:18
introvert:
a) Filtry fungují. Jen to musí být sofistikovanější řešení, než je v těch levných (a nebo i dražších jako je AQ). Primitivní LC obvod (cívka kondenzátor na jednu zásuvku) toho opravdu moc nezmůže, vesměs je to laděno na jednu pevnou frekvenci, případně to funguje jako dolní propust, jenže rušení je vesměs širokospektrální). Krom možnosti prodeje Niagary mám ještě od jednoho člověka nabídku, že mně Niagaru dovybaví, i když "tuní" standardně filtry IsoTek. Ale dost možná se dají koupit komerční řešení od méně profláklých firem, otázka za kolik.
b) co se týče aktivních filtrů, tak na trhu pár výrobců je. Lidi s tím živí reproduktorové zesilovače a další prvky s výkony v řádech stovek až tisíců wattů. Takže nějaké nízké dynamiky, zejména na sluchátkovém řetězci se opravdu netřeba obávat. Musí to být zařízení, které napřed napětí galvanicky oddělí od sítě, po té ho usměrní a následně opět rozstřídá. Laicky řečeno takhle funguje online UPS pro počítače v režimu, kdy proud jde (není výpadek elektřiny). Tam samozřejmě není kladen takový zřetel na čistotu výstupního napětí, ale princip je stejný. Samozřejmě ta pračka nemusí být pro zátěž 3kW v případě sluchátkového řetězce.
Je tady jeden drobný oříšek, tato zařízení jsou opravdu extrémně drahá. Asi bych to nedokázal spočítat, nebo spíš je hloupost to takto počítat, ale za řekněme 5% zlepšení výsledného zvuku zaplatíš minimálně 200k Kčs. Takže ano u velkého repro řetězce v ceně čtyři mega si to zákazníka najde. Já směle přiznám, že na to nemám.
Do baterek nepůjdu. Toho jsem si kdysi užil s Mojo a je to důvod, proč jsem nešel z Mojo do Hugo2. To jsem jen prezentoval návrh pana Wattse, jak to používá on. Má nějaký americký zdroj určený pro audio, tuším založený na LiFePO4 akumulátorech, zkusím značku dohledat, finančně to nebylo sice zadarmo, ale ani žádná šílenost. Vyšlo to levněji než jeden dražší kabel a tím rozhodně nemyslím šílenosti typu AQ Diamond a výš. Ale do optiky mezi streamer a Mscaler jsem na jeho radu šel a razantní zlepšení slyším. Optika versus USB vnímám asi tak jako Mscaler zapnutý na maximum a nebo vypnutý. Pravda termín "razantní" je asi jak v případě Mscale On/Off a nebo optika/USB trošku expresivní výraz. Alespoň pro moje uši. Než jsem se naučil Mscaler slyšet, chvíli mně to trvalo a z počátku jsem si říkal, co jsem to zase koupil za blbost. Po pár dnech to přišlo, ale takhle to mám skoro se vším.
Takže co nám z toho plyne, abych ti odpověděl? Asi nejjednodužší je pasivní filtr. Jenže ten si musíš nechat od někoho dovybavit a nebo ještě lépe si to celý nechat od někoho postavit, pravda asi to nebude tak hezká krabice jak Niagara, u které podle mého názoru dělá 85% reálné ceny právě ta krabice a zásuvky. Ale to opravdu není až taková věda a za pár tisíc by ti někdo mohl spíchnout podstatně účinnější zařízení, než je Niagara 1200/3000.
Druhé řešení je aktivní pračka, pokud na to máš. A fakt se neboj toho, že když to s přehledem utáhne například lampové monobloky McIntosh s výkonem 1,25kW na kanál, že by to mělo problémy s dynamikou u sluchátkového řetězce. Samozřejmě si tu pračku koupíš pro pětinovou zátěž, abys byl i tak totálně v klidu.
Třetí a dost možná nejúčinnější možnost jsou ty baterky pana Wattse. Znám pár lidí, co hrají se zmíněnými akumulátory i na repro sestavách.
Naindukovat se ti může kde co, kamkoliv. Zejména pokud je tvůj příbytek na rozvodně VVN, pět metrů od vysílače pro rozhlasový, nebo TV signál, nebo na kompresorovně nějakého dolu. Pak máš dvě možnosti. Najít si jiné bydlení a nebo se smířit s tím, že kvalitní audio poslech nikdy nebudeš mít. Ale v běžných obytných prostorech se to opět řeší se zmíněným ČTÚ, který má páky donutit provozovatele zdroje rušení to řešit. Pokud bydlíš v normální lokalitě, tak to prostě neřešit, to je vůbec nejlevnější cesta, pravda nic pro lidi našeho ražení.
K poslednímu tvému odstavci, o panu Merhautovi jen v dobrém, ať byl jaký byl, pro naše komunity toho svého času udělal dost, už tady bohužel není.
Pokud tu Niagaru bereš jako ochranu proti přepětí, není v ní nic lepšího, než v ostatních podobných lištách za dvacetinovou cenu. Sám před ní mám ještě jednu takovou lištu. Někdy to pomůže, jindy ne. Výrobce často garantuje úhradu škody, pokud to nepomůže. Pak je ovšem malinkým písmem napsáno, že musí být instalovány všechny předešlé ochrany proti přepětí, to znamená první stupeň venku na sloupu, začátku přípojky apod, druhý stupeň u tebe v hlavním domovním rozvaděči. Třetí stupeň v příslušném zásuvkovém obvodě a až čtvrtý je ta lišta. Bez předchozích tří stupňů sice může pomoct, ale jak před čím. To ti řekne každý revizní technik. Ale kdo z nás to má? Úder blesku je schopen ti upálit prst, pokud to šlahne dvacet metrů od tebe a ty máš na ruce prstýnek, do kterého se jako do závitu transformátoru naindukuje napětí blesku. Ale to už se tady probíralo mnohokrát. Takže ještě jednou vzpomeňme na pana Merhauta, byť jsem se s ním kdysi hádal jako čert.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12