Už je to nějaký ten čas, co jsem se začal zabývat vlivem napájení na výsledný zvuk sluchátkového řetězce. A tak bych se s vámi chtěl podělit o nabyté zkušenosti v podobě menšího shrunutí.
Rozdíly bych přirovnal k tomu, jako když pořídíte lepší DAC. Uvědomuji si, že takový závěr vyznívá až neuvěřitelně, ale z mé zkušenosti tomu tak skutečně je. O jak velké rozdíly půjde, to bude samozřejmě záležet na konkrétním řetězci. Níže uvedená charakteristika je založena na poslechu přes sluchátka Meze Empyrean a následující převodníky a zesilovače. Chord Hugo TT 2 (jako DAC samostatně i jako kombo DAC+AMP), Chord Hugo 2 jako DAC (napájen přes baterii) v kombinaci s Auris HA-2 SE nebo Schiit Magni 3 (u Magni jsem zkoušel pouze filtr Mudra Akustik).
Jako základní řešení mohu doporučit Audioquest Powerquest 2. Za jeho pořizovací cenu 6.790,- Kč dostanete oproti připojení do nefiltrované zásuvky znatelně čistší pozadí hudební scény a díky tomu detailnější zvuk napříč frekvenčními pásmy, zejména potom ve vyšších středech a výškách. A dále o něco hlubší prostor.
V poměru cena/výkon mám nejlepší zkušenost s filtrem Mudra Akustik (10.530,- Kč)
Ve srovnání s Powerquestem nabídne citelně lepší bas, který je hlubší a dynamičtější. Dále také o trochu větší hudební scénu a lepší separaci nástrojů. Stejně jako Powerquest prohloubí prostorové podání.
Jeho nevýhodou je absence přepěťové ochrany. Konkurence od Audioquestu v tomto nabídne asi maximum (až do 6000 V & 3000 A). Ochrání tak systém i proti blesku.
To nejlepší, co jsem testoval, je potom Audioquest Niagara 1200 s přívodním kabelem Audioquest Monsoon.
Pokud máte highendový či "středně" highendový řetězec a chcete zásadním způsobem zlepšit výslednou reprodukci hudby, vyzkoušejte toto kombo a mohu vám slíbit, že budete kroutit hlavou nad tím, jak je možné, že došlo k tak zásadnímu kvalitativnímu posunu.
Oproti filtru Mudra Akustik trochu naroste prostor do šířky, zlepší se dynamika a separace nástrojů a zejména pak významně naroste detail středového pásma (v menší míře i basy a výšky). Rozdíly bych přirovnal k tomu, jaké jsou mezi převodníky Chord Hugo 2 vs Mojo nebo Hugo 2 vs TT 2. Je to neskutečný posun vpřed, ale taky za to musíte docela pořádně zaplatit. Samotná Niagara 1200 stojí 26.990,- Kč a kabel Monsoon 8.990,- Kč. Můžete samozřejmě pořídit i levnější kabel, ale pánové z Audiobest v Karlíně, kterým plně důvěřuji, doporučují k tomuto filtru právě Monsoon. Jiný jsem tak ani nezkoušel.
Co jsem si nakonec nechal, můžete vidět v mém podpisu, ale předpokládám, že je to všem stejně jasné.
(Za foto Powerquestu se omlouvám, zapomněl jsem jej vyfotit, když byl rozbalený a potom jsem ho už nechtěl znova vybalovat. )