Vliv napájení na sluchátkový řetězec

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod pavel1756 21. 11. 2020 13:12

Už je to nějaký ten čas, co jsem se začal zabývat vlivem napájení na výsledný zvuk sluchátkového řetězce. A tak bych se s vámi chtěl podělit o nabyté zkušenosti v podobě menšího shrunutí.
Rozdíly bych přirovnal k tomu, jako když pořídíte lepší DAC. Uvědomuji si, že takový závěr vyznívá až neuvěřitelně, ale z mé zkušenosti tomu tak skutečně je. O jak velké rozdíly půjde, to bude samozřejmě záležet na konkrétním řetězci. Níže uvedená charakteristika je založena na poslechu přes sluchátka Meze Empyrean a následující převodníky a zesilovače. Chord Hugo TT 2 (jako DAC samostatně i jako kombo DAC+AMP), Chord Hugo 2 jako DAC (napájen přes baterii) v kombinaci s Auris HA-2 SE nebo Schiit Magni 3 (u Magni jsem zkoušel pouze filtr Mudra Akustik).

Jako základní řešení mohu doporučit Audioquest Powerquest 2. Za jeho pořizovací cenu 6.790,- Kč dostanete oproti připojení do nefiltrované zásuvky znatelně čistší pozadí hudební scény a díky tomu detailnější zvuk napříč frekvenčními pásmy, zejména potom ve vyšších středech a výškách. A dále o něco hlubší prostor.

V poměru cena/výkon mám nejlepší zkušenost s filtrem Mudra Akustik (10.530,- Kč)
Ve srovnání s Powerquestem nabídne citelně lepší bas, který je hlubší a dynamičtější. Dále také o trochu větší hudební scénu a lepší separaci nástrojů. Stejně jako Powerquest prohloubí prostorové podání.
Jeho nevýhodou je absence přepěťové ochrany. Konkurence od Audioquestu v tomto nabídne asi maximum (až do 6000 V & 3000 A). Ochrání tak systém i proti blesku.

To nejlepší, co jsem testoval, je potom Audioquest Niagara 1200 s přívodním kabelem Audioquest Monsoon.
Pokud máte highendový či "středně" highendový řetězec a chcete zásadním způsobem zlepšit výslednou reprodukci hudby, vyzkoušejte toto kombo a mohu vám slíbit, že budete kroutit hlavou nad tím, jak je možné, že došlo k tak zásadnímu kvalitativnímu posunu.
Oproti filtru Mudra Akustik trochu naroste prostor do šířky, zlepší se dynamika a separace nástrojů a zejména pak významně naroste detail středového pásma (v menší míře i basy a výšky). Rozdíly bych přirovnal k tomu, jaké jsou mezi převodníky Chord Hugo 2 vs Mojo nebo Hugo 2 vs TT 2. Je to neskutečný posun vpřed, ale taky za to musíte docela pořádně zaplatit. Samotná Niagara 1200 stojí 26.990,- Kč a kabel Monsoon 8.990,- Kč. Můžete samozřejmě pořídit i levnější kabel, ale pánové z Audiobest v Karlíně, kterým plně důvěřuji, doporučují k tomuto filtru právě Monsoon. Jiný jsem tak ani nezkoušel.

Co jsem si nakonec nechal, můžete vidět v mém podpisu, ale předpokládám, že je to všem stejně jasné. :D

(Za foto Powerquestu se omlouvám, zapomněl jsem jej vyfotit, když byl rozbalený a potom jsem ho už nechtěl znova vybalovat. :roll: )
Přílohy
IMG_0189.jpg
IMG_0190.jpg
IMG_0118.jpg
IMG_0119.jpg
IMG_0120.jpg
IMG_0184.jpg
IMG_0185.jpg
IMG_0188.jpg
Napájení: AudioQuest Niagara 1200
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager (Max)
Sluchátka: HiFiMAN Susvara Unveiled | Focal Utopia
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 21. 11. 2020 14:15

Jestli není lepší, když má výrobek pořádný lineární zdroj s baterií filtračních elektrolytů, které naprostou většinu rušení po síti chytnou a není pak třeba investovat do různých praček. Bohužel už se to dnes nenosí, navíc je pro výrobce výhodnější prodat uživateli pračku, ve které toho až tak moc není s brutálním ziskem, než 20kg mědi a železa v trafu, na kterém se moc nenapakuje. Taky by takový zesilovač vážil 30 kilo.
U těch síťových šňůr by mě zajímalo, jestli funguje samotný napájecí kabel a nebo je třeba vytrhat rozvody ve zdi, vyměnit je nejlépe za stříbro, či alespoň bezkyslíkatou měď a takhle pokračovat až k trafu 22kV.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 21. 11. 2020 14:54

Pořiďte si něco z tohoto https://www.psaudio.com/product-categor ... enerators/ , a jste za vodou. Uznávám, že je to orientované spíše na výkonové zesilovače, ale nejenom. Blíže k tomu např. https://youtu.be/YdgR0b5v33A , https://youtu.be/FD_2RKpWkYw . Paul McGowan je nejenom veselá kopa, ale také vlastník firmy PS Audio, a za desítky let v oboru nasbíral obrovské množství zkušeností, o které se nezištně na tomto kanálu dělí s ostatními (a navíc je mu velmi dobře rozumět).

K tomu příhoda, kterou mi vyprávěl kamarád. Jeho otec je náruživý hifista, a spolu s dalšími se občas sejdou a poslouchají různé nové přírůstky v jejich sestavách, nebo jimi vlastněná zařízení navzájem porovnávají. Jednou oznámil jeden z nich, že bude doma pořádat test, který všechny velmi překvapí. Tak se tam sešli, a poslouchali ty nahrávky na kvalitní aparatuře, aby si zapamatovali, jak to zní. Pak se všichni až na hostitele odebrali do vedlejší místnosti, a za chvíli je pořadatel testu pozval zpět s tím, že na aparatuře provedl jednu významnou změnu, a zda ji poznají ve zvuku. A opět poslouchali ty samé nahrávky, a každý musel konstatovat, že v reprodukovaném zvuku slyší jednoznačný rozdíl. Akorát nikdo nevěděl, kde se vzal - vše vypadalo úplně stejně, jako na začátku. Nakonec jim záhadu objasnil jejich známý: “A pánové, jediná změna, kterou jsem provedl, když jste byli vedle, byla, že jsem elektrický přívodní kabel k výkonovému zesilovači odpojil, a následně zapojil do támhleté vzdálenější zásuvky”. O tom, co se děje se zvukem na drátech ve zdi vedených, pak u dobrého vína prý diskutovali do pozdních nočních hodin :D 8-)
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 21. 11. 2020 15:03

Diky za zkusenosti. Sam jsem kdysi uvazoval o porizeni neceho takoveho (koukal jsem na Dynavox X6000 a podobne okolo 5-6 tisic, i ten Powerquest). No, kdyz jsem pak nekde na netu videl, co v tech krabickach je (zejmena vzduch), tak jsem radsi koupil obycejnou prepetovou ochranu za 500, myslim ze mam AEG Protect PDU-FR6. Nikde k tomu nejsou specifikace, na krabici to melo napsane, ze to ma i nejake zakladni filtrovani, i kdyz ani to jsem vlastne nechtel, slo mi nakonec jen o tu ochranu. Kdyz jsem k tomu pripojil aktivni repro co mam u PC, omezilo to celkem sum, ale zvukove rozdil zadny. Kdyz jsem to dal na velke stereo, zvuk mi prisel o neco uklidnenejsi a jemnejsi, mozna o trochu mene dynamiky a vice prostoru, ale nijak zvlast jsem to neporovnaval, takze to mohlo byt jenom v hlave.

To by me zajimalo, jak by dopadlo srovnani te prepetove ochrany ve srovnani s tim zakladnim powerquestem. Verim, ze treba ta Niagara uz ma smysl (pro odpovidajici retezce), ale mam takovy pocit, ze u tech levnych reseni (dynavox, powerquest 2) to moc rozdil nebude a osobne temhle nejlevnejsim filtrum pro audio moc neverim (resp. myslim, ze jde docilit stejneho vysledku mnohem levneji).
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 21. 11. 2020 15:13

@martas38: S HA-2 jsem používal Audioquest NRG-Z3 a jak jsem psal v recenzi, pokud tam nějaké kvalitativní rozdíly ku běžné šňůře byly, nevšiml jsem si jich. Byl jsem tak poměrně dost skeptický i co se týče přínosu dražšího kabelu ve spojení s Niagarou. Nicméně jeden z prodejců to sám testoval a zvukové rozdíly mezi základní řadou Audioquest NRG a tím Monsoonem byly prý zcela jasné. Přínos toho kabelu obecně spočívá v částečném pohlcení rušivých elementů ze sítě.

@Yiakubou: I s tím Powerquestem jsou rozdíly ve zvuku okamžitě slyšitelné. Přesto mi asi dává větší smysl Mudra Akustik, kde je ten posun citelnější. Jen je škoda, že nemá tu přepěťovou ochranu.
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 21. 11. 2020 15:29

pavel1756 píše:Rozdíly bych přirovnal k tomu, jaké jsou mezi převodníky Chord Hugo 2 vs Mojo nebo Hugo 2 vs TT 2.

Mám to tedy chápat tak, že kvalitativní posun od Hugo 2 k TT 2 je zhruba srovnatelný s posunem od Mojo k Hugo 2 ? Díky.

-- 21. 11. 2020 14:45 --

martas38 píše:Jestli není lepší, když má výrobek pořádný lineární zdroj s baterií filtračních elektrolytů, které naprostou většinu rušení po síti chytnou a není pak třeba investovat do různých praček. Bohužel už se to dnes nenosí, navíc je pro výrobce výhodnější prodat uživateli pračku, ve které toho až tak moc není s brutálním ziskem, než 20kg mědi a železa v trafu, na kterém se moc nenapakuje. Taky by takový zesilovač vážil 30 kilo.
U těch síťových šňůr by mě zajímalo, jestli funguje samotný napájecí kabel a nebo je třeba vytrhat rozvody ve zdi, vyměnit je nejlépe za stříbro, či alespoň bezkyslíkatou měď a takhle pokračovat až k trafu 22kV.

Možná nebude nutné trhat ty rozvody ze zdi, PS Audio Stellar Power Plant 3 stojí 75.590,- Kč.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod merhaut 21. 11. 2020 15:55

Technická: přepěťová ochrana v těchto filtrech/zásuvkových polích je stupně 4. Bez předřazených tří stupňů ochrany je k ničemu. Napájecí soustava je celek s mnoha dílčími vlastnostmi. Nic k diskusi s elektrotechnickými analfabety.

Proto k tunajším debatám o "zvuku" síťových kabelů a spol. jen:-))))))))))))))))))))
elektrotechnik: specializace měření a regulace/automatizace, více jak půlstoletí též fanda do hi-fi a bigbítu
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod pavel1756 21. 11. 2020 15:59

@introvert: V podstatě ano, ale jak jsem psal, jedná se o srovnání jejich DAC, ne jako kombo.

-- 21. 11. 2020 15:04 --

merhaut píše:Technická: přepěťová ochrana v těchto filtrech/zásuvkových polích je stupně 4. Bez předřazených tří stupňů ochrany je k ničemu. Napájecí soustava je celek s mnoha dílčími vlastnostmi. Nic k diskusi s elektrotechnickými analfabety.

Proto k tunajším debatám o "zvuku" síťových kabelů a spol. jen:-))))))))))))))))))))

Čekal jsem, zda se ozve i zdejší odborník a ejhle stalo se. :D
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod merhaut 21. 11. 2020 16:18

Smát se můžeš akorát tak vlastní hlouposti, když si myslíš, že přepěťovka v PES "Ochrání tak systém i proti blesku."
elektrotechnik: specializace měření a regulace/automatizace, více jak půlstoletí též fanda do hi-fi a bigbítu
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod pavel1756 21. 11. 2020 16:42

A teď nám ještě pověz tu pohádku o kabelech. Tu mám obzvlášť rád. ;-)
Jinak k tématu. Výrobce uvádí, že jeho výrobek ochrání systém i před bleskem, nemám důvod mu nevěřit. Sice nejsem odborník na elektrotechniku, takže nedokážu posoudit, zda tomu tak skutečně je, ale kdyby náhodou nebylo a blesk neblaze udeřil, no jsem právník...
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod merhaut 21. 11. 2020 16:47

Na pohádky o kabelech jsou tu jiní, popleto.

A kdyby neblaze udeřil blesk, tak bys, právníku, zjistil, že nemáš tucha, co ty nápisy znamenají a co z nich de iure vyplývá:-)
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod pavel1756 21. 11. 2020 16:49

Koukám, že když se to vezme kolem a kolem, tak ty jsi v podstatě odborník na všechno. :hm
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod merhaut 21. 11. 2020 16:58

Koukám, že nejsi moc bystrý ani jako právník.

Pro ostatní – odkaz na článek, kde je vysvětleno celkem polopaticky vo co go: https://www.stavebnictvi3000.cz/clanky/ ... d-prepetim
merhaut
Poslední varování

Odeslat příspěvekod pavel1756 21. 11. 2020 16:59

A co ty nápisy znamenají je de iure úplně jedno, pokud současně výrobce uvede spotřebitele v omyl informací, která se ukáže jako nepravdivá a kvůli níž spotřebiteli vznikne majetková újma. ;-)

-- 21. 11. 2020 16:05 --

A na pohádky o kabelech tu jsi právě ty a nikdo jiný. :love:
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod merhaut 21. 11. 2020 17:06

Pokud spotřebitel nechápe význam slov, a z této své nechápavosti si chybně dovodí, že se jedná o nepravdivou informaci, je to jeho problém, a ne problém výrobce. Ono je to totiž takhle ... ale to už si zjisti sám, právníku, nejlépe dotazem u právníka výrobce:-)

Pro ostatní: fakt si nemyslete, že vás PES/filtr s přepěťovkou ochrání před následky úderu blesku a ten nápis na něm vám zajistí náhradu škody. Fakt ne.
merhaut
Poslední varování

Další stránka