Znovu zmíním, co jsem tu už několikrát psal. Mám osobní poslechovou zkušenost s nesčetněkrát vychvalovaným Auralic Aries G2.1, v ceně 150 tisíc korun. Jedná se pouze o streamer bez převodníku. V minulosti byl mnohokrát srovnáván s "vrcholnou" konkurencí od značek, jako jsou Lumin či Aurender, a v nejednom případě jej hodnotili jako nejlepší, co se zvuku týče.
Asi před půl rokem jsme byli s
@lada5 u našeho společného známého, houslisty, který v aparatuře taky utopil opravdu velkou spoustu peněz. Mimo jiné za výše zmíněný streamer. Tak jsme se k němu vydali na testování. Proti tomuto streameru s údajně nezměrně kvalitnějším zvukem, než který mohou nabídnout zarušené počítače, jsme postavili Mac Mini M1 s Roonem. Poslouchalo se přes Chord Dave. Jako sluchátka byla použita HiFiMAN HE1000se a Sennheiser HD 800 S. Mac Mini byl do Dejva připojen přes AudioQuest Diamon USB. Auralic potom přes AES/EBU (prý lepší než USB), a to ani nechtějte vědět, jakým kabelem. Řekněme, že ten můj AudioQuest Diamond za 20 tisíc korun je jen chudý příbuzný. Díky použití různých vstupů do Dejva jsme tak nemuseli nic přepojovat, jen je přes ovladač přepínat. Takže jsme mohli srovnávat prakticky bez jakýchkoli velkých prodlev, respektive během cca dvou, tří vteřin. A výsledek? Žádný rozdíl se nekonal. Jak Mac Mini s Roonem, tak ten Auralic hrály prakticky stejně. Možná tam byly zanedbatelné rozdíly v tonalitě, ale technicky se jednalo o stejně kvalitní zvuk. Tolik ke streamerům.
-- 17. 11. 2024 11:55 --Tady je jeden poslechový test streamerů Eversolo, Auralic a HiFi Rose. Já,
@lada5 ani
@introvert jsme nezaznamenali rozdíl.
@lada5 to přeposlechl přes celou sestavu, já alepsoň přes MacBook s Utopiemi a
@introvert se neobtěžoval použít žádnou hifi komponentu, pouze iPad s AirPods Pro 2.
Test je samozřejmě potřeba brát s rezervou, když je to jen zprostředkovaně přes YouTube, ale i tak si člověk může udělat obrázek o tom, jak nepodstatnou roli dedikované streamery hrají. (Například u podobných testů se sluchátky jsou ty rozdíly naprosto zřetelné.)
https://youtu.be/bZyv58NhUIk?si=I-7qBpXww_s4MI7l