Kdysi jsem to měřil. Uvádím měření kvalitního potenciometru (modrý Alps, 7-násobná pružina sběrače, velký průměr odporové dráhy, prachotěsný)
https://www.conrad.cz/p/alps-rk-27112-1 ... -ks-442747Kroky měření po 5 dB (16 poloh potenciometru). Aby čísel nebylo moc, uvádím polovic.
Levý kanál vždy reference 0 dB, pravý odchylka:
útlum L P
dB / dB / dB
-70 / 0 / -0,4
-60 / 0 / -0,2
-50 / 0 / -0,4
-40 / 0 / -0,4
-30 / 0 / -0,4
-20 / 0 / -0,3
-10 / 0 / 0
0 / 0 / 0
To znamená, že tento TOP potenciometr má max. rozdíl souběhu 0,4 dB, což je pod rozlišovací schopností kohokoliv. Cvičené ucho při velmi soustředěném poslechuje je schopno rozeznat rozdíly asi od 1dB.
Levné potenciometry jsem neměřil, neměl jsem důvod. Poteciometr za pár korun zcela určitě (díky své bídné konstrukci) bude dosahovat podstatně horších hodnot, které mohou být slyšitelné. A pokud je poteciometr navíc vyběhaný, zaprášený a pod, bude rozdíl mezi kanály značný.
tenzor píše: Project Polaris, ifi ZEN CAN, SMSL SP200
Tebou uváděné sluchátkové zesilovače jsou osazeny prakticky běžnými potenciometry. Potenciometr má díky své velikosti konstrukční a tím pádem technické limity (malý průměr odporové dráhy, asi jeden sběrač). U sluchátek to vynikne o to více.
Pokud je hlasitost řízena klasicky analogově pomocí potenciometru a uživatel chce mít alespoň základní jistotu v kvalitě zařízení, musí vybírat zařízení, které jsou osazeny výše uvedeným modrým Alpsem. Byť uznávám, že to není vše. Alespoň v souběhu kanálu to ale platí. Čest výjimkám