Pro větší přehlednost jsem se rozhodl založit samostatné vlákno Meze Elite, které budu postupně s nabývanými zkušenostmi a znalostmi o těchto sluchátkách doplňovat. Samozřejmě jakékoli dotazy jsou vítány. Budu-li znát odpověď, rád vše zodpovím.
Pro tuto chvíli přeskočím takové ty základy typu, že se jedná o nástupce Meze Empyrean a podobně. To si nechám až na souhrnnou recenzi, kterou bych rád zveřejnil někdy na konci roku. V první řadě bych se tedy chtěl podělit o úplně první dojmy jak z hlediska zvuku, tak i konstrukce a designu.
První, co upoutalo moji pozornost po vybalení sluchátek, je skutečnost, že na živo vypadají podstatně lépe než na dostupných zahraničních fotografiích či videích. Níže jsou k nahlédnutí fotky Meze Elite, které jsem sám pořídil a při jejichž focení se snažil, aby byly co nejblíže realitě. Kromě oříznutí, respektive úpravy velikosti nejsou nijak upravovány a pořízeny byly pomocí mého iPhone 12 Pro.
Dílenské zpracování je stejně jako u modelu Empyrean na špičkové úrovni. Sluchátka si můžete prohlížet jak chcete, nenajdete na nich jediný „kaz“, jedinou věc, u které byste se pozastavili. Hovořím o tom proto, že pravděpodobně žádná další sluchátka takovou kvalitou nedisponují. Z hlediska citu pro tak mimořádný detail nacházím jedinou paralelu, a tou je společnost Apple a její produkty. Můžete mít Apple rádi, nebo jej naopak nenávidět, ale co mu asi nikdo nemůže upřít, je právě tato vlastnost, nekompromisnost v těch nejmenších maličkostech.
Největším překvapením z hlediska zvukové reprodukce je pro mě skutečnost, že Meze Elite jsou pravděpodobně z větší části už rozehrané přímo od výrobce. Nekoná se tedy jako u nových nezahořených Empyrean extrémně silně dominující pomalý bas, klaustrofobní hudební scéna či slabá transparentnost. Kdybych nevěděl, že jde o úplně nový kus, myslel bych si, že ta sluchátka jsou už naplno rozehrána. A jak už jsem před malou chvílí psal, asi tomu tak skutečně bude.
Sluchátka jsou dodávána se dvěma typy náušníků. Jednak se starými známými z alcantary, látky podobné semiši, a jednak s novým hybridním druhem, který je v podstatě z kůže až na vnitřní stranu náušníků, jež je právě z alcantary.
V zahraničí zatím silně dominuje preference zvuku Elite s hybridními náušníky. Já s tímto nemohu souhlasit. Dle mého názoru, tedy na základě zatím velmi omezeného času, který jsem poslechem Meze Elite strávil, jednoznačně a bez nejmenších pochyb preferuji opět čistou alcantaru. A nedovedu si představit, že by se toto mohlo postupem času změnit.
Kdybych to měl nějak shrnout, pokud máte raději alcantara-Empyrean, téměř s jistotou budete upřednostňovat i alcantara-Elite. A naopak dáváte-li přednost leather-Empyrean, budou vám víc vyhovovat hybrid-Elite.
Ladění hybrid náušníků je z obrovské části podobné těm čistě koženým, které se dodávají s Meze Empyrean. Pokud bych se to měl pokusit procentuálně vyjádřit, tak hybridní náušníky mají z 85% stejný charakter jako klasické celokožené. Před několika dny tu BabetakCZE psal, abych vyzkoušel hybridní náušníky s Meze Empyrean. Ve zkratce, zvuk je téměř shodný jako u leather-Empyrean. Rozdíly spočívají zejména v lepší separaci nástrojů, v méně „zlověstném“ basu a transparentnějším projevu. Ale pořád je to ten samý charakter zvuku à la Audeze.
Pro mě je tedy nejdůležitější srovnání alcantara-Elite vs alcantara-Empyrean. Hned na první poslech je zcela zřejmé, že se jedná o příbuzné modely. Nejlepší paralela, která mě napadá co do charakteru zvuku jako celku, je v podobě Sennheiser HD 600 vs 650. Není to úplně přesné, protože Elite jsou technicky na vyšší úrovni, ale lepší přirovnání mě teď nenapadá. Elite jsou tonálně vyváženější, a to tak, že se je nebojím nazvat neutrálními. Zvuk je jednoznačně transparentnější a detailnější; nástroje jsou lépe separované i lokalizovatelné na hudební scéně, která je trochu víc posunuta směrem od posluchače a která je současně trojrozměrnější.
To je v kostce zatím asi vše. Snad jen, že pokud se na charakteru Meze Elite v průběhu následujících dní nic nezmění, jsem už teď definitivně rozhodnout si je nechat a Empyrean poslat do světa. Pokud by měl někdo o ně zájem, může mi napsat SZ. Nebojím se říci, že jsou ve 100% stavu a cenu vidím někde mezi 40 a 50 tisíci.