Meze Elite

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod pavel1756 8. 1. 2022 12:22

AB-1266 mají mezi sluchátky jedinečné podání prostoru. Často se přirovnává k poslechu přes repro. A toto musím z vlastní zkušenosti potvrdit. Osobně mi ten charakter nesedí, ale uznávám, že jejich hudební scéna je skutečně veliká. Šířkou i hloubkou.

(Poslouchal jsem je s Schiit Ragnarok 2. DAC si už konkrétně nepamatuju. Vím jen, že to byl současně streamer a že měl velmi nehezkou cenu.)

Jestli jsou Susvara víc 3D? Já tvrdím, že nikoli. Ale na druhou stranu se musím přiznat, že bezprostředně vedle sebe jsem je neporovnával.
Napájení: AudioQuest Niagara 3000
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager (Max)
Sluchátka: HiFiMAN Susvara Unveiled | Focal Utopia
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 111a111 8. 1. 2022 13:40

Imo Susvara soundstage neexpanduje, ako napríklad HD800 a zrejme aj 1266. Zato reprodukuje veľmi presne čo je zachytené v nahrávke, charakter priestoru vo frekvenčnej aj časovej doméne.

Imaging prevažne není wow, ale s podarenými nahrávkami dokážu byť (aj vďaka transparentnosti) až desivo realistické. Neraz sa mi stalo že sústredený na orchester pekne v predných 180°, sa zrazu niekto pohol na sedadle niekde za mnou, tak extrémne realisticky vykreslené že som sa strhol . Podobne napríklad keď sa v operách pohybujú po javisku, alebo ako vy kreslia priestory z nanoreflekcií, to dokážu už jedine Stax 009S, HD800 toto nahradia svojim vlastným priestorom.
111a111
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MHOE 8. 1. 2022 14:06

Mně popravdě s původními Harmony náušníky i Dekoni Susvara Elite Hybrid náušníky přišlo, že Susvary prostor tak trochu nafukují obdobně jako je tomu u HD800. (Možná ne až tak intenzivně, ale přesto.) Mezi oběma sluchátky vnímám fyzickou podobnost v tom, že mají velmi otevřenou konstrukci a až neobvykle širokou vnitřní výduť náušníků, což vjem prostorovosti výrazně podporuje. Mně osobně to při poslechu rušilo, nejsem fanoušek takto "stadiónového" zvuku.

Na druhou stranu, dimenzionalita soundstage u sluchátek u mě popravdě nehraje prim, pokud tedy není příliš potlačená. Navíc, v tomto tématu už hodně zahraje roli psychoakustika, kdy se vnímané a preferované bude posluchač od posluchače mnohdy i značně lišit.

Ať už je to jak chce, to poslední, co Susvary mají, je klaustrofobní šířku prostoru. Jejich velmi otevřená konstrukce od měničů směrem k vnějším mřížkám jasně hovoří proti tomuto argumentu. Široká vnitřní výduť původních náušníků ve spojitosti s prvotřídní přesností měničů rovněž hovoří i pro slušný vjem hloubky prostoru, ale to už se dostáváme natolik do subjektivna, že i kdyby mi někdo tvrdil, že mu Susvary zní naprosto 2D, hádat se s ním nebudu. :-)
DESKTOP: Roon | Fiio R7 | Susvara (mod)
PORTABLE: Roon | Fold3 | Deva Pro (mod) + LinkBuds (eq)

MEASUREMENTS: MiniDSP EARS | Fulla 2 | HD650

REVIEWS: Viz "Web" v profilu
MHOE
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hustakF 8. 1. 2022 20:11

Ještě přidávám přímé srovnání HD800 a Susvar.
https://www.youtube.com/watch?v=Uz9teoQgdvE
Je podle Vás věrohodné?

Currawong i Wave Theory hodnotí hudební scénu Susvar jako ovál před hlavou, což má být typické pro sluchátka od Hifiman.
https://youtu.be/qjLuBuywWho?t=691
hustakF
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 9. 1. 2022 09:59

hustakF píše:Ještě přidávám přímé srovnání HD800 a Susvar.
https://www.youtube.com/watch?v=Uz9teoQgdvE
Je podle Vás věrohodné?

Vzhledem k tomu, že @111a111 vlastní Susvara i HD 800, není tu asi nikdo erudovanější, kdo by to mohl zodpovědět...

hustakF píše:Currawong i Wave Theory hodnotí hudební scénu Susvar jako ovál před hlavou, což má být typické pro sluchátka od Hifiman.
https://youtu.be/qjLuBuywWho?t=691

S tím v zásadě souhlasím.
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod BabetakCZE 11. 1. 2022 17:00

https://www.youtube.com/watch?v=LNMXguyZHJg

Jedna z mála kritičtějších recenzí na Elite.
Recenzent preferuje Empyrean, Arya Stealth a Rosson RAD-0.
Zesilovač: HeadAmp GS-X Mini
DAC: Gustard A26
Sluchátka: Abyss Diana DZ
BabetakCZE
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 11. 1. 2022 17:11

Jo. Neřekne toho moc, ale většinou co řekne, to platí. Pro jistotu jsem si potom přehrál recenzi Currawonga, a mnohé motivy byly podobné. Hmm. Co na to pavel1756 ? Tenhle to vidí nějak (částečně) naopak :hm
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 11. 1. 2022 18:52

Souhlasím se vším, co řekl v rovině balení, konstrukce, designu atd...
...ale ten zbytek? V první řadě s náušníky z alcantary je jejich zvuk neutrálnější. Je sice pravda, že alcantara je oproti hybrid náušníkům svým charakterem vřelejší, ale ty hybrid jsou zase temné a dál od pomyslné neutrality než alcantara.

Následující srovnání je založeno na poslechu Empyrean a Elite s alcantarou...
Elite jsou tonálně neutrálnější, transparentnější a detailnější.

Bas Elite je méně extenzivní, ale za to přesnější, rychlejší, údernější a trošku detailnější.

Středy Elite jsou výrazně detailnější. Rozhodně bych neřekl, že oproti Empyrean postrádají váhu.

Elite, že mají nepřirozené výšky? Naopak jsou realističtější a vyváženější než u Empyrean (mimochodem to samé zmiňuje i Resolve).

Hudební scéna je u obou modelů zhruba stejně veliká. Elite mají ale navrch v hloubce prostoru, přesnější lokalizaci nástrojů na hudební scéně i v jejich trojrozměrnějším "zobrazení".

Já mám Empyrean opravdu moc rád a vždy je budu bránit do roztrhání těla, ale tady není o čem diskutovat, neboť Elite představují prakticky ve všech ohledech jednoznačný upgrade...
Přílohy
IMG_0796.jpeg
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 12. 1. 2022 19:22

BabetakCZE píše:https://www.youtube.com/watch?v=LNMXguyZHJg

Jedna z mála kritičtějších recenzí na Elite.
Recenzent preferuje Empyrean, Arya Stealth a Rosson RAD-0.

Uff, som si pozrel toho chlapa recenziu na Empyrean. Teda, ja mám Empy tiež rád, ale on mi prišiel, že im zloží básničku a na konci som mal chuť si vytrhať vlasy a čakal som kedy sa rozplače. Až moc to prežíva na môj vkus. :D
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod BabetakCZE 12. 1. 2022 19:32

Ted už z nich zpětně tak "odvařený" není, v jeho ranking listu hodnotí líp Rosson RAD-0 a STAX 009. Už tvrdí to, co prakticky všichni, Empyrean zní skvěle, ale technicky úplně nemá na současnou špičku - např. Susvara, Diana TC, Utopia, LCD-5...

Ale na druhou stranu je Empyrean stále technicky na slušné úrovni, sice nemá na současné TOTL v cenách 100 000+, ale slabý teda není. V kombinaci Empyrean + Alcantara + Silver Plated XLR kabel má celkem solidní rozlišení a detaily. Třeba HD 800 byly po technické stránce lepší, ale nemají tak široký záběr jako Empyrean, na kterém se dá poslouchat všechno a všechno zní dobře.
Zesilovač: HeadAmp GS-X Mini
DAC: Gustard A26
Sluchátka: Abyss Diana DZ
BabetakCZE
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 12. 1. 2022 19:43

Podľa mňa boli Empy od začiatku ladené ako čo najviac neúnavné. Elite sú pravdepodobne ladené na vyššiu technickú precíznosť, rozlíšenie a detail, kde sa už nejaká tá únava z počúvania niekde môže dostaviť.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zarkow 12. 1. 2022 21:19

Na to každý musí přijít sám, že honba za technicky nejdokonalejším zvukem má své zásadni úskalí. Osobně raději tolerantnější techniku, na které nebudu nucen vyřadit méně povedené oblíbené nahrávky. V tomto ohledu jsou mi Empyrean i Elite potenciálně velmi sympatické jako výborné TOTL univerzály napříč žánry. Zrovna poslouchám The Cinematic Orchestra, které jsou toho zdařilým přikladem.
zarkow
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 13. 1. 2022 09:32

Opravdu mě baví ty hejty na Empyrean, jak nedosahují božské úrovně jiných top sluchátek. A přitom když uvážím jeden z nejzákladnějších aspektů reprodukce symfonického tělesa, a sice jeho váhu/plnost, všechny Susvary, AB-1266, Staxy atd. na Empyrean ztrácí rozdílem třídy... 8-)
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Rada25 13. 1. 2022 11:01

já si myslím že je to spíše o preferencích.někomu vyhovuje spíše analytičnost projevu.já třeba nedám dopustit na anandy-výborná křivka,neutrální.samozřejmě že Arye jsou technicky dále,s lepší dynamikou,prostorem,separací a o chlup lepším detailem,ale prostě rád si poslechnu oboje.jen chci říct že je to individuální.mě třeba hd600 i 650 zas tolik nenadchly.jako hrály příjemně,ale tak nějak pro mne nudně.postrádal jsem tam detail,např. oproti cenovkově podobným sundarám,devám...takže kdoví jak by to bylo s empyrean...ty jsem ovšem neslyšel,možná bych změnil názor....pokud ale mají podobný projev,jak je tu přirovnáváno k hd600,650,třeba by nebyly můj šálek kávy...
na ven:ibasso dx180, hifiman re600
doma:hifiman ef600,aune s17 pro,hifiman he1000 stealth,Deva pro,sundara closed
Rada25
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 13. 1. 2022 11:53

Ty Empyreany .. ukazují nám, že představa Audiga o půjčovně sluchátek zcela nefunguje. Každý o nich mluví, jedni tak, druzí onak, ale ti, co je ještě neslyšeli, si je v Audigu za 55 tisíc stejně nepůjčí .. asi proto, že je to moc velký opruz ? Prodávají se Empyreany ještě vůbec (teda ve smyslu, že by si je někdo nové koupil) ?
introvert
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka