Po krátkém váhání jsem z místního bazaru zakoupil Shure SE 846CL. Vím, že pro některé z vás jsou to již sluchátka za zenitem a souhlasím, že za jejich plnou cenu bych je rozhodně nekupoval, nicméně za 8500 Kč jsem se rozhodl to zkusit a porovnat proslulý top model od Shure s dlouhodobě naposlouchanými Fiio FH7.
Již po první krátkém testování koupě rozhodně nelituji. Hned od počátku jsem byl nadšený z komfortu, pohodlnější in-ear sluchátka jsem dosud neměl a to jsem v případě FH5 i FH7 byl s komfortem nošení hodně spokojený. Shure to však posunuly ještě dál, do mých uší sedí prostě brilantně.
Balení je bohaté, ale zde je rok uvedení na trh již znát a hlavně originální kabely sice vypadají opravdu odolně, ale taky jsou zatraceně nepohodlné a za mě i značně neestetické. Naštěstí u mě to od počátku řeší použití kabelu Fiio LC 4.4D, konektory pasují perfektně a kabel nádherně ladí s technoidním vzhledem sluchátek (ten se mi mimochodem opravdu hodně líbí).
Trochu mě vyděsily nástavce, z recenzí jsem neodhadl, jak úzký krček Shure mají a že na ně nebudou pasovat mé oblíbené nástavce. Naštěstí i přes mé ne moc manuálně šikovné prsty to snadno vyřešilo obětování za mě zcela zbytečných pěnových nástavců v balení a vytvoření "redukce" pro běžné nástavce. Funguje to parádně a použití mých oblíbených basových L nástavců od Fiia funguje k plné spokojenosti - jak komfortem, tak izolací. Přesto prosím o tipy od zkušenějších, jestli se dají k SE 846 koupit nějaké kvalitní silikonové nástavce s úzkým krčkem (spinfit apod.), ideálně největší velikost a široký průměr nástavce (mám hodně široké vstupy do zvukovodů).
Na komplexní hodnocení zvuku je brzy, ale už nyní vnímám znatelný (ne však propastný) posun proti mým oblíbeným FH7. Podle recenzí jsem se trochu bál případné "přebasovanosti", ta se však nekoná. Basová část je výborná, jednoznačně nejlepší, co jsem měl možnost zatím slyšet. Bas je pevný, jde krásně hluboko, ale drží si strukturu a je nádherně kontrolovaný. Ani u Solarisů mě basová složka tak neoslovila, ale ty jsem měl možnost si poslechnout pouze velmi krátce. Každopádně proti FH7 jednoznačně posun o třídu výš.
Středy a výšky jsou fajn, všechna pásma vzájemně příjemně prolínají, ale přitom jsou od sebe dostatečně definovaná. Špatně se mi to popisuje, ale jako celek to prostě ladí a "funguje". V případě výšek možná není taková "jiskra", ale vyhovuje mi jejich ladění a hlavně sykavky nejsou vůbec problém, na což jsem hodně citlivý.
V čem však Shure 846 předčí FH7 určitě, je perfektní definice prostoru. Na druhou stranu už teď je jasné, že nekvalitní nahrávky jsou na nich v podstatě "neposlouchatelné" ... Naštěstí to jistí TIDAL, který je pro mě v současnosti již hlavní zdroj pro poslech.
Takže v tuto chvíli a za tuto bazarovou cenu jsou Shure SE 846CL pořád hodně zajímavý model, který rozhodně nepatří do starého železa a jsou víc než zdatný konkurent populárním kouskům jako Fiio FH7/FH9 apod. Docela by mě zajímalo přímé srovnání např. s iBasso IT07, ty se mi zatím nepodařilo nikde vyzkoušet ...
Ve finále již nyní jsem rozhodnutý si SE 846 ponechat jako hlavní in-ear sluchátka a přejdu tak kompletně pod prapor Shure, kde jako velká domácí sluchátka používám již nějakou dobu k plné spokojenosti Shure SRH 1540

Po roce a čtvrt tak FH7 půjdou do světa, brzy hodím na bazar inzerát a pokud by měl někdo zájem, stačí dát vědět do SZ.