Všeobecná diskuse o sluchátkách

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod tenzor 30. 4. 2022 11:14

introvert píše:@pavel1756: Díky, Pavle, za Tvoji recenzi. Už nebudu muset popisovat, jaký mají HE-6 zvuk, tuto práci jsi skvěle odvedl za mě :-) . Jen upřesním, že náušníky, které jsou na sluchátkách použity, jsou Pali Pads k modelu Hifiman Sundara ( https://www.audigo.cz/Prislusenstvi/Pro ... d-nausniky ). Kabel byl označen 99% pure silver 8 core earphone cable, a na obrázku kabelu bylo uvedeno “lunashops”. A také bych chtěl poděkovat tenzorovi z tohoto fóra, od kterého mám otevřené zadní kryty k HE-6.

Rádo se stalo, a kdyby sis řekl, půjčil bych vám (s Pavlem) i ty velurové náušníky... Mimochodem nakonec mi to nedalo a zahrál jsem si na včelku s těmi mřížkami od Tebe. Neboj, pořád neslyším rozdíl, jen to vypadá zajímavěji=) A také se připojuji k poděkování Pavlovi.
ezgif-5-105919b65c.jpg
tenzor
Junior

Odeslat příspěvekod introvert 30. 4. 2022 13:43

@tenzor: to je zajímavá úprava, která by mě nikdy nenapadla :-). Jak konkrétně jsi to provedl ? Jinak žádný strach, pavel1756 bude mít i velurové náušníky. Co se týká slyšitelnosti toho otevřeného zadního krytu, dle mého bys to poznal i Ty, pokud by ses snažil, a měl možnost porovnávat oba zvuky okamžitě po sobě. Pokud někdo pouze vymění originální zadní kryty za otevřené, je to daleko obtížnější. Ta změna je malá, a lidská sluchová paměť je velmi krátkodobá. Takže než se ty kryty vymění, člověk zapomene, jak to hrálo předtím. Což mimo jiné vyvolává pikantní otázku, k čemu ta výměna vlastně je .. :-D
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tenzor 30. 4. 2022 21:36

@introvert: Napadlo mě to, když jsem zahlédl u kamaráda takovou malou frézku. Nakreslil jsem si v počítači vzor, vytisknul, položil mřížku na něj a vyřezal. Nejdřív jsem teda sundal tu síťku. Takhle to zní hrozně jednoduše, ale zabralo mi to celé odpoledne=D Ještě zvažuju, že bych tam síťku vrátil a mřížku stříknul nějakou světlou barvou...

Je pravda, že když to zkusím jako Ty, tak drobný rozdíl slyším (snad), ale po chvilce už si nejsem jistý. Bude to jak píšeš o té sluchové paměti.

@pavel1756: Jinak Pavle kdybys věděl o podobně znějících sluchátkách, docela by mě zajímala. Hlavně teda uzavřená, ale v tomto ohledu si moc nadějí nedávám. Zvuk HE-6 mi vyhovuje, včetně Tebou zmiňované menší scény a "potlačených" výšek. Přidal bych jen na detailu a měl bych svoji endgame=)
tenzor
Junior

Odeslat příspěvekod zarkow 30. 4. 2022 22:01

sabin píše:@pavel1756: výstižná recenze. Asi jsem koupil dobře, i když o něco dráž, než se dá dnes (HE6SE V2). Právě přiblížení se k pocitu poslechu z reproduktorů značně překopalo moje preference.
@intovert: nakonec to máme hodně podobné. Z 6ti různých náušníků doporučovaných tu i jinde co jsem koupi a testoval, mě momentálně nejlíp sedí Sheepskin s decentní perforací. Kablík stříbro z ali, mřížka viz obr.

Co to máš za zesilovač a na jakých lampách?
CA 340C (Casea Lynx), SPaudio SC1, Eufonika H5 Miflex, CW Hypa 1, ADL Furutech iHP-35S, Sennheiser HD 600, kabeláž od Viktora Majdáka
zarkow
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod haweckO 30. 4. 2022 23:35

pavel1756: ako majitela Susvár ma dosť zaújmal aj tvoj názor na HE-6 nakoľko som ich bohužial nikdy nepočul, vďaka za mini-recenziu :-D

btw, napísal si že dle Roba Wattse už od +7dB může docházet ke clippingu , mňa by zaújmalo či to platí len pre ten 6,3mm výstup, alebo aj pre zadné XLR výstupy na TT2 ?
haweckO
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod sabin 1. 5. 2022 01:02

@zarkow: zesilovač je DIY - jednočinné A bez zpětné vazby, usměrnění lampou. Lampy ECC83 + KT88, výstupáky klon Sowter, výkon dostatečný pro HE6.
sabin
Junior

Odeslat příspěvekod pavel1756 1. 5. 2022 08:49

tenzor píše:@pavel1756: Jinak Pavle kdybys věděl o podobně znějících sluchátkách, docela by mě zajímala. Hlavně teda uzavřená, ale v tomto ohledu si moc nadějí nedávám. Zvuk HE-6 mi vyhovuje, včetně Tebou zmiňované menší scény a "potlačených" výšek. Přidal bych jen na detailu a měl bych svoji endgame=)

Z uzavřených možná Audeze LCD-XC.

haweckO píše:pavel1756: ako majitela Susvár ma dosť zaújmal aj tvoj názor na HE-6 nakoľko som ich bohužial nikdy nepočul, vďaka za mini-recenziu :-D

btw, napísal si že dle Roba Wattse už od +7dB může docházet ke clippingu , mňa by zaújmalo či to platí len pre ten 6,3mm výstup, alebo aj pre zadné XLR výstupy na TT2 ?

Pokud bys chtěl skloubit silné vlastnosti Susvar (detail, transparentnost) a HE-6 (tvrdost/údernost/zemitost), pak toto prakticky přesně splňují Audeze LCD-5.

Co se týče toho clippingu, popravdě nemám ověřené, zda se to týká i těch zadních výstupů.

-- 1. 5. 2022 09:03 --

=================================

Včera jsem vyzkoušel velurové náušníky k HE-6 a rozhodně se nejedná o takovou katastrofu, jak je vidět například na crinaclově měření. Ten peak ani náhodou nedosahuje tak hrozného boostu mezi 4-5kHz. (Těžko říci proč tomu tak je, vzhledem k tomu, že údajně existuje více verzí původních HE-6ek. Pokud by existovala pouze jedna verze, přisoudil bych to kombinaci nepřesného měření a odstraněnému vnějšímu krytu měničů...)

Tonálně se sluchátka v pozitivním slova smyslu s těmito náušníky prosvětlila. Rozdíl je to oproti koženkovým náušníkům znatelný/hned na první poslech slyšitelný, přesto však stále ještě v té úrovni, kdy vás nic netahá za uši.

Kromě změny tonality se také trochu rozšířila hudební scéna. Nicméně nebylo to zadarmo a došlo k mírnému rozostření nástrojů, které jsou tak méně přesně lokalizovatelné. A toto je (bohužel) pro mě zrovna jeden z klíčových aspektů, pro který bych raději dal přednost HE-6kám s koženkovými náušníky...
Napájení: AudioQuest Niagara 3000
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager (Max)
Sluchátka: HiFiMAN Susvara Unveiled | Focal Utopia | Sennheiser HD 800
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 1. 5. 2022 09:26

Tipoval bych, že rozdíl mezi měřeními frekvenční charakteristiky Crinacla a Resolva u HE6 je způsoben jednak odchylkami mezi různými kusy, a jednak mezi náušníky samotnými. U sluchátek Hifiman z dávné minulosti nelze asi konzistentnost v parametrech očekávat, pouze ten převládající, základní projev. Koneckonců, konzistenci nelze očekávat ani dnes, u libovolného z výrobců. Proto Resolve varuje před slepým používáním EQ profilů - publikované křivky frekvenční charakteristiky, a k nim vztažené profily, je třeba brát jako základ, na kterém by měl každý posluchač ještě pracovat - upravit si EQ profil “ke sluchu svému” :-) , zejména v horních středech a vysokých frekvencích, kde je přesné nastavení frekvenční charakteristiky nejvíce kritické (= závislé na těch kterých uších :-D ).
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tenzor 1. 5. 2022 15:00

pavel1756 píše:
tenzor píše:@pavel1756: Jinak Pavle kdybys věděl o podobně znějících sluchátkách, docela by mě zajímala. Hlavně teda uzavřená, ale v tomto ohledu si moc nadějí nedávám. Zvuk HE-6 mi vyhovuje, včetně Tebou zmiňované menší scény a "potlačených" výšek. Přidal bych jen na detailu a měl bych svoji endgame=)

Z uzavřených možná Audeze LCD-XC.

Díky za tip, ale u nich se právě obávám výšek, které na mě byly moc výrazné už u LCD-2 Closed Back...
tenzor
Junior

Odeslat příspěvekod introvert 1. 5. 2022 16:03

U LCD-XC bych se nebál těch výšek, jako spíš velké hmotnosti. Ale mají je za velmi dobrou cenu na https://mp3store.pl/sluchawki/hi-end/au ... rbon-black .
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod TigiGold 1. 5. 2022 19:02

pavel1756 píše:Přestože je mám připojené přes redukci k zadním XLR výstupům Hugo TT2 s výkonem až 18W, pohybuji se téměř na samé hranici možného zesílení bez hrozby clippingu...

Jen si dovolím drobnou technickou poznámku: Těch udávaných 18 W je specifikováno do 8 ohmů (viz třeba zde: https://www.the-ear.net/review-hardware ... honepreamp). Vzhledem k tomu, že HE6 mají impedanci 50 ohmů, bude výkon zesilovače v této kombinaci určitě podstatně nižší. Za předpokladu uváděného efektivního (RMS) napětí 18,6 V na symetrickém výstupu TT2 lze odhadovat nejvyšší RMS výkon do této zátěže zhruba 7 W. V každém případě díky za výbornou recenzi.
Naposledy upravil TigiGold dne 1. 5. 2022 19:46, celkově upraveno 2
Ah, padron, siam tutti morti!
TigiGold
Pokročilý

Odeslat příspěvekod haweckO 1. 5. 2022 19:18

pavel1756: vďaka za odpoveď, momentálne som so svojou zostavou úplne spokojný, no nevylučujem že si tie LCD5-ky niekedy nezapožičiam z Audiga 8-)
haweckO
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 1. 5. 2022 20:03

pavel1756 píše:Pokud bys chtěl skloubit silné vlastnosti Susvar (detail, transparentnost) a HE-6 (tvrdost/údernost/zemitost), pak toto prakticky přesně splňují Audeze LCD-5.

Pavle, Pavle... Ty občas dokážeš napísať niečo, čo mi dokáže dobre zamotať hlavu. :D
my endgame: Mojo2 + 109 Pro <3
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tenzor 1. 5. 2022 21:42

introvert píše:U LCD-XC bych se nebál těch výšek, jako spíš velké hmotnosti. Ale mají je za velmi dobrou cenu na https://mp3store.pl/sluchawki/hi-end/au ... rbon-black .

Hmotnost problém není, ale přítlak ano. Ale přehodit na ně starý hlavový most, mohlo by to být lepší. Díky za tip, ale asi bych šel jako obvykle do nějakého kusu z druhé ruky=)
tenzor
Junior

Odeslat příspěvekod pavel1756 2. 5. 2022 11:22

@TigiGold:

Díky za upřesnění. :-) Vím o tom, ale byl jsem liný to rozepisovat, tak jsem alibisticky napsal "až 18W"... :roll:
A když už jsme u těch nepřesností, jak jsem vytýkal HE-6 slabší transienty na basech, měl jsem správně napsat, že se to týká neperkusních zvuků, nikoli nástrojů, neboť i mnou zmiňovaný kontrabas a violoncello mohou zahrát perkusní zvuk technikou pizzicato.

@zino333:

LCD-5 jsou stále k zapůjčení v Audigu... ;-)

-- 2. 5. 2022 11:27 --

@tenzor:

Nevím, zda jsi někdy zkoušel nějaká Audeze s tím starým mostem, ale za mě je to peklo i v případě mnohem lehčích LCD-2. Ten nový most výrazně lépe rozloží váhu, díky čemuž sedí sluchátka na hlavě mnohem pohodlněji včetně pocitu nižší váhy. Popravdě si nedovedu představit, co by to bylo za hrůzu, kombinace starého mostu a LCD-XC (což jsou mimochodem vůbec nejtěžší Audeze LCD). :-\
Napájení: AudioQuest Niagara 3000
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager (Max)
Sluchátka: HiFiMAN Susvara Unveiled | Focal Utopia | Sennheiser HD 800
pavel1756
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka