od zino333 9. 7. 2022 17:23
Amir je hluchý. Ja si to naozaj myslím.
Ja som inak v posledných mesiacoch v rámci môjho experimentovania overoval aj diminishing returns mojej zostavy. Po Mníchove som mal v pláne najmä postaviť proti sebe TT2 s Empyrean oproti podstatne finančne menej náročnejšiemu riešeniu v podobe EF400 s Arya Stealth (prípadne HE6se V2). Dopadlo to tak, že predám všetko čo mám a doma zostáva TT2 s Empyrean. Ako Empyrean, tak aj TT2 si po tomto hraní sa a aj po Mníchove vážim ešte viac ako predtým. No najmä Empyrean si staviam v rebríčku slúchadiel stále vyššie s pribúdajúcim časom čo ich mám. Možno to nie sú najdetailnejšie slúchadlá na svete. Ale on tam ten detail je, len na seba toľko neupozorňuje. Soundstage nie je napríklad vždy tak expanzívny ako u Arya Stealth, ale on je u Empyrean povedal by som korektnejší. Dokážu v jednej skladbe zároveň podať intímny performance speváčky a zároveň otvoriť expanzívny soundstage na pozadí. Jedna nahrávka môže znieť intímnejšie a iná zasa fantasticky otvorená do priestoru (a je jedno či do šírky, výšky alebo a do hĺbky). Empyreanom sedí akýkoľvek žáner a s TT2 je to úžasné kombo. Je jedno aký žáner, je jedno či potichu, či nahlas. Nič nereže, nič nevadí, neunavuje. Je jedno či krátko, či dlho. Materiály, spracovanie a stokrát spomínaná ergonómia v kombinácii s ich zvukovými kvalitami z nich v mojich očiach robí niché produkt. A čím dlhšie ich mám, tým viac ich kvality oceňujem.
A Pavle, spomenul si podanie hudobnej scény u TT2. Ja si myslím, že toto je jedna z najväčších predností TT2, kde práve toto je ten aspekt, ktorý by mnohých posadil na zadok ak by TT2 porovnali s lacnými DAC.
Hral som sa poslednú dobu so spomínanými HE6se V2, Arya Stealth a stále aj LCD-2C a prechodne som to točil na EF400, Lyr3 a TT2. A občas to bolo skvelé. No takmer vždy som skončil aj tak pri Empyrean na TT2. Vždy s takým mojim vnútorným zhodnotením - je to tam. A to som Aryam veľmi fandil. Len raz to bolo famózne, inokedy menej a niekedy aj ukričané a niekedy aj nič moc. Väčšinou ale naozaj super. No a tu bol ten rozdieľ. Empyrean nemali slabú chvíľu. Prakticky neexistoval moment kedy som si povedal, že toto ma nebaví. A to je ich najväčšia prednosť.
Asi si dám teraz chvíľu pauzu s hraním sa. Chcem všetko predať a nechám si len Empy, TT2 a Lyr3. Moje budúce hranie sa asi pôjde smerom HEDDphone, Final D8000 Pro a LCD5. Prestali ma lákať Susvary kvôli ich náročnosti na zdroj. Zisťujem, že toto obmedzenie mi nevyhovuje, lebo občas si chcem zahrať aj z niečoho menej high-end typu Lyr3, ktorý ma veľmi baví.
A pre káblových veriacich aj neveriacich mám jedno odporúčanie na USB kábel. Ak človek nie je ochotný kupovať veľmi drahé káble typu Audioquest Coffee alebo Diamond, odporúčam dať šancu káblu Supra Excalibur. Požičajte si ho a otestujte doma na svojom.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2