V pátek jsem také navštívil AV Show Praha 2025. Letos to bylo, co se sluchátek týče, mnohem komornější než v minulých letech. Zejména kvůli značně omezenému výběru, jenž zvolilo Audigo. Konkrétně pak následující:
Abyss Diana DZ
Abyss Joal
Audio-Technica ATH-ADX3000
Dan Clark Noire X
Dan Clark E3
Dan Clark Expanse
Dan Clark Stealth
Final Audio D8000DC Pro
Final Audio D8000DC
Grado HP100 SE
Grado RS2X
Noble Audio FoKus Apollo
Verum 2
Warwick Acoustics Bravura
V místnosti, kde vystavovaly společnosti Altei a AVcenter byly k poslechu troje Staxy včetně nejvyššího modelu X9000 a dvoje T+A Solitaire. U společnosti Panter jste potom našli snad kompletní nabídku značky Sennheiser (přinejmenším s výjimkou HE-1).
Co se týče dostupných modelů v Audigu, nejlépe bych hodnotil Final Audio D8000 DC Pro a, byť s určitým odstupem, potom Abyss Diana DZ. Z druhé strany sluchátka aspirující na zařazení do mého žebříčku
Headphones From Hell, nový vrcholný model amerického výrobce Grado, HP100 SE.
Když začnu od konce, Grado HP100 SE mají představovat limitovanou edici navazující na úplně první model dané značky, HP1, vydanou v roce, kdy by zakladatel oslavil 100. narozeniny. Asi bláhově jsem si myslel, že už jsou ty tam doby, kdy téměř všechny (vrcholné) modely Grado měly společné jedno, a sice velmi ostrý nebasový zvuk. To jsem se vskutku mýlil. Nejnovější model HP100 SE je přesně takový. Uřvaný agresivní nedynamický zvuk. Ruku v ruce s tímto jde i jejich komfort. Tohle je prostě ze strany výrobce výsměch všemu a všem...
Naproti tomu Abyss Diana DZ náleží k jedněm z mála sluchátek daného výrobce, která hodnotím veskrze kladně. Vyvážená chladná tonalita, příkladný témbr, velmi vysoké rozlišení, trojrozměrná vzdušná hudební scéna. V zásadě mám jen jednu větší výtku, konkrétně k slabší dynamice jejich basu. Symfonický orchestr v makrodymických špičkách reprodukují poněkud anemicky, a to i například ve srovnání s mými "třetími" sluchátky, Sennheiser HD 800. Basu Diana DZ chybí jak objem, tak údernost. Ale jinak to jsou opravdu velmi dobrá sluchátka.
Final Audio D8000 DC Pro byly pro mě nejlepšími sluchátky výstavy, a to i když budu uvažovat vrcholné Stax. Model D8000 DC Pro má vše, co byste si od vrcholných "stotisícových" sluchátek mohli přát. Vyváženou tonalitu, byť lehce laděnou na "zábavnější" stranu, dále skvělé rozlišení, obrovskou vzdušnou trojrozměrnou hudební scénu (mnohem větší než Diana DZ) a příkladnou dynamiku, a to napříč frekvenčními pásmy.
Sluchátka jsem srovnával na Topping DX9 a Burson Conductor GT 4. Kdybych měl jmenovat dva nejzásadnější rozdíly mezi těmito all-in-one zařízeními, druhé jmenované disponuje citelně trojrozměrnější hudební scénou a lepší dynamikou.