Všeobecná diskuse o sluchátkách

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod martas38 12. 11. 2023 08:37

Tady ti koumesové většinou počítají jen cenu materiálu. Práce, výroba, vývoj, marketing je pro ně obvykle velká neznámá.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 12. 11. 2023 10:03

Každému, komu se zdá cena Empyreanů příliš vysoká, doporučuji pozorně zhlédnout toto video: https://youtu.be/kZswOz84nR0. Douglasu Stephensovi (“DMS”) a Andrewu Parkovi (“Resolve”), členům týmu headphones.com, poskytnul při příležitosti uvedení nového modelu 109 Pro na mnichovské výstavě v loňském roce rozhovor sám Antonio Meze. Lze se tam dozvědět mnohé o návrhu a výrobě sluchátek Meze, jakož i o jejich nacenění. Poměrně krátký rozhovor, o to poučnější. A samozřejmě, Meze nejsou sami. Nějakou dobu jsem sledoval videa tvůrců sluchátek Abyss, a tam se ozývala ta samá písnička, jakou jsme v Mnichově slyšeli od Antonia Meze. Prostě výroba sluchátek je docela konkurenční prostředí, kdo chce prodávat, ten musí přinést něco nového a zajímavého, cena sluchátek obsahuje spoustu na první pohled skrytých nákladů (cena za vývoj do produkce neuvedených sluchátek, cena dopravy sluchátek k distributorům, marže distributorů atd.). Vzhledem k šílené inflaci posledních let bych se naopak nerozpakoval tvrdit, že cena nových Empyreanů je poměrně příznivá - tedy pokud budou hrát tak, jak bylo uváděno v recenzích.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 12. 11. 2023 11:06

Kamasu píše:Že by vám konečně došlo, že naprosto drtivá většina těch "recenzí," který tak rádi čtete a sledujete, nejsou a nemůžou bejt objektivní? No to to trvalo. :lol:

Rozdaj nám banány, teraz sme len zliezli zo stromov.

Kuba4 píše:Audigo prodává Empy 2 levněji než původní model. V Německu už slevnili první variantu na 1500Euro. Samozřejmě pořád je to zbytečně drahé.

To si úprimne myslím, že je dobrá cena. Empyrean nemusia byť preborník v rozlíšení, ale človek dostane najlepšie spracovanie a ergonómiu na trhu. Plus po zvukovej stránke dostane zábavný zvuk, ktorý sa dá poučúvať dlhé neúnavné hodiny a bez ohľadu na kvalitu nahrávky alebo žáner. Ojedinelý úkaz. Hrajú všetko. A ak hudba baví, niekedy to je viac ako množstvo detailov. Empy pokojne môžu byť pre niekoho najlepšia možná voľba.
my endgame: Mojo2 + 109 Pro <3
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 12. 11. 2023 11:32

zino333 píše:
Kamasu píše:Že by vám konečně došlo, že naprosto drtivá většina těch "recenzí," který tak rádi čtete a sledujete, nejsou a nemůžou bejt objektivní? No to to trvalo. :lol:

Rozdaj nám banány, teraz sme len zliezli zo stromov.

:-D V některých případech to tak skoro vypadá. 8-D Nic ale není zadarmo, ani ty sluchátka, proto ani Já nebudu rozdávat banány. Ale ten kdo právě slezl ze stromu, ten si zpátky na ten strom pro ty banány jistě dokáže vylézt sám. 8-) :lol:
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod 111a111 12. 11. 2023 13:12

zino333 píše:človek dostane najlepšie spracovanie a ergonómiu na trhu.

Držal si DCA Stealth/Expanse?
111a111
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 12. 11. 2023 17:19

111a111 píše:Ja si nemyslím že by niekto písal pozitívne recenzie za peniaze, skôr tá väčšina sa bojí kritizovať, aby im výrobci/distribútori neprestali dávať novinárske vzorky.

Ja teda vidím len dvoch, crinacle a Andrew z headphones.com, ktorí neváhajú kritizovať sluchátka bez ohľadu na cenu.

Asi tomu tak ve většině případů skutečně bude. I když nepochybuju, že se najde mnoho jiných, kdy je recenze opravdu zaplacená. :hm

Za mě je také velmi věrohodným recenzentem Lachlan z Passion for Sound. Ten se mimochodem nebál podrobit tvrdé kritice AB 1266 TC...

111a111 píše:

DCA Stealth/Expanse úrovní zpracování i ergonomií náleží k tomu nejlepšímu, co jsem kdy viděl. Meze k tomu ještě přidává punc luxusu, což sice není pro samotný poslech relevantní, ale například já si na dobrý design a kvalitu zpracování potrpím, a považuji to za umocnění celkového uživatelského zážitku.

================================
Jinak obecně souhlasím s tím, co psal @introvert, s ohledem na všechny zmíněné aspekty výroby či následného prodeje není cena Empyreanů nějak drasticky přehnaná. Ovšem moc nechápu strategii Meze Audio. Dle dostupných recenzí tedy představili model, který je asi na stejné technické úrovni jako Elite, navíc nabídne více referenční ladění a je o 1000 eur levnější. Což je pro zákazníka jedině dobře, ale pak by se měl výrobce zamyslet, zda by za stávající situace nebylo vhodné cenu Elite snížit na stejnou úroveň.
Napájení: AudioQuest Niagara 3000
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager (Max)
Sluchátka: HiFiMAN Susvara Unveiled | Focal Utopia | Sennheiser HD 800
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 13. 11. 2023 11:52

111a111 píše:

Držal, počul. DCA nedosahuje úroveň Meze. Expanse ma sklamali aj po zvukovej stránke. No ale zasa treba povedať, že som ich počul nie viac ako 15 min. a aj to na výstave. Veľmi sa mi páčia po stránke dizajnu, ergonómie ale neurobili na mňa dojem ako hrajú.
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 111a111 13. 11. 2023 12:18

Podľa mňa má DCA mnohogeneračný náskok v ergonómii pred všetkými ostatnými. Hlavne ten most, ktorý sa prispôsobí bez manuálneho nastavovania, pružnosť (z toho vyplývajúca odolnosť a že proste držia tvar, môžem ich schmatnúť a nijak divne sa nevykrúcajú), a tiež skladnosť.

Že Meze investuje nemalú časť výrobných nákladov do CNC času a materiálov, ostáva neužitočným manierizmom, keď návrh/engineering design zaostáva.

Ale aj čisto zvukovo by som asi bral Expanse pred Elite.
111a111
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod haweckO 13. 11. 2023 14:23

pavel1756 píše:Ovšem moc nechápu strategii Meze Audio. Dle dostupných recenzí tedy představili model, který je asi na stejné technické úrovni jako Elite, navíc nabídne více referenční ladění a je o 1000 eur levnější. Což je pro zákazníka jedině dobře, ale pak by se měl výrobce zamyslet, zda by za stávající situace nebylo vhodné cenu Elite snížit na stejnou úroveň.

ja očakávam že do pár mesiacov tu máme Elite 2, resp. to je moje želanie ;-)

111a111 píše:Podľa mňa má DCA mnohogeneračný náskok v ergonómii pred všetkými ostatnými. Hlavne ten most, ktorý sa prispôsobí bez manuálneho nastavovania, pružnosť (z toho vyplývajúca odolnosť a že proste držia tvar, môžem ich schmatnúť a nijak divne sa nevykrúcajú), a tiež skladnosť.

ono je to dosť individuálne, ja mám napr. dosť velkú lebku a po cca hodke počúvania na Stealtoch, ma ten most začne nepríjemne svrbieť/tlačiť.
riešim to tak, že si ten most posuniem po vlasoch smerom dopredu ku čelu.
za pár mesiacov to už bude dva roky čo vlastním Stealthy, no a ten most (resp. tá guma v ňom) sa furt nechce roztiahnuť, a to ich dokonca skladujem v zloženom stave kedy je ten most v kuse napnutý.
na drujej strane je to pozitívny znak z ktorého sa dá usúdiť, že výrobca nešetril a použil kvalitnú “gumu”.

v mojom prípade boli Empy (1. gen) čo sa týka komfortu dokonalé v každom smere, škoda len že ich technické vlastnosti nedosahovali vyššej úrovni (ani so strieborným káblom). dokonca Ether C Flow mali o cca 20-25% viacej detailov a lepšiu separáciu ako Empy, a pritom stoja o polovicu menej. Meze ako firme ale neskutočne fandím a dúfam že raz sa im podarí vyrobiť TOTL slúchadlá na úrovni Susvara, LCD 5, 1266TC, atď., samozrejme s ich špecifickým Meze signature/zvukom.
haweckO
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod lada5 13. 11. 2023 19:59

DCA Stealth vydržím mít na palici klidně 6 hodin v kuse ale jsou i pohodlnější sluchátka ale ty většinou nehrají tak dobře.Na LCD 5 jsem si musel zvyknout a stejně je po delší době musím trochu posunout nebo na chvíli odlehčit
lada5
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 15. 11. 2023 19:48

111a111 píše:Tak Žošua istý čas vytruboval aj že 1266TC sú najlepšie sluchátka, lepšie než HE-1...

Ten Džošua si nedá pokoj, po AB1266 Phi TC, a později Diana TC, nyní vytrubuje, že Abyss uvádí na trh “svá doposud nejlepší sluchátka”, a to Diana MR, což jsou “možná ta nejlepší sluchátka, jaká kdy vůbec byla vyrobena” (doslovné citace). A protože si uvědomuje, že to někomu už může připadat podezřelé, snaží se diváka uklidnit žertovným “ne, toto není déja vu” .. :oboze Poté samozřejmě opakuje známou floskuli, že mu Abyss sluchátka poslali k recenzi, ale že mu za ni nikdo neplatí, ani po něm nevyžaduje, aby o sluchátkách řekl cokoli dobrého či špatného, a že všechny myšlenky a názory jsou jeho vlastní. Wow !! :D Z této recenze mě nejvíce zaujala svítící zářivková trubice, kiklající se zavěšená poblíž Valourem zkoumaných sluchátek, na zemi se válí jakési žluté lano, Džošua v ponožkách (čas 11:53 v recenzi https://youtu.be/wYZak2Oqrxs ). Dost dobrý bizár (pokud pomineme kufry od sluchátek zavěšené pod sebou na zdi) ! 8-D
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Becis 16. 11. 2023 10:01

Určitě ve svém příspěvku nechci rozebírat (ne)kvality jednotlivých sluchátkových top modelů, nemám na to znalosti, zkušenosti a o tom že jsem žádný z top modelů nikdy neslyšel ani nemluvě.

Nicméně už různé recenze sleduji poměrně dlouho a přijde mi to podobné jako ve světě cyklistiky, kde si troufnu říci, že ty zkušenosti mám a těch top modelů kol jsem jezdil již několik, ať koupíš top model kola od jakékoliv značky všechno jsou to super kola, čemuž ale odpovídá i cena. Jasně některé může být o jednotky % lepší či horší, ale na té úrovni o které se tu bavíme je i ta úroveň která je o jednotky % malinko horší pořád naprosto skvostná a vlastně vůbec ničemu nevadí, pořád ti to dá exkluzivní zážitek ať už z jízdy nebo z poslechu.

A to že "Džošua" už o Xtých sluchátek zmiňuje, že jsou perfektní mi přijde v pořádku. Ono taky asi lze těžko hledat nějaké zásadní nedostatky na sluchátkách v ceně kolem 100k, stejně jako u těch top modelů kol.

Kola v tomhle akorát mají tu výhodu, že le narozdíl od sluchátek lze objektivně změřit (váha, valivý odpor, aerodynamický odpor atd.). Jasně teď někteří určitě namítnete, že přece lze změřit i sluchátka, ale viz. třeba poslední recenze od Amira na AudioScience na Abyss Diana V2 kde mu několik lidí tvrdí, že měření probíhá špatně a do dneška vlastně nikdo neví kde je pravda.

PS: Zrovna mě se to žluté lano a zářivka v tom záběru 11:53 fakt líbí, příjemně to oživuje jinak nudný a obyčejně šedý záběr :)
Becis
Junior

Odeslat příspěvekod 111a111 16. 11. 2023 10:20

Kiežby sme sa bavili o jednotkách % medzi perfektnými modelmi.

Abyss 1266TC je tak brutálne mimo, že 10€ (resp. donedávna bezplatné) Samsung sluchátka majú úplne vážne lepšiu tonalitu. Je jedno aký presne kardiogram im Amir nameria. Velmi zjavne nejde o nejaké preferenčné zámerné ladenie (ako napr. Empyrean 2), ale o neschopnost ladit tonalitu. No a keď ich nejaký recenzeny neironicky vyhlási za najlepšie na trhu, mnohým, ktorý ich sami počuli, to podkope jeho dôveryhodnosť. Po vizuálnej stránke to má ale natočené asi najlepšie spomedzi všetkých recenzentov.

DMS sa múdro rozhodol k nim nevyjadrovať pod zámienkou "bývalý zamestnávatel"

Diana napríklad mi proste nepasujú na hlavu takže tie nemôžem zhodnotiť. Ale už unikátne problematická ergonómia není dobrý štart.
111a111
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod lada5 16. 11. 2023 19:38

Obávám se že rozdíly i mezi špičkovými sluchátky jsou pro zkušenější posluchače dost velké a také každému vyhovuje něco jiného.A Amir je kapitola sama pro sebe a sluchátkům moc nerozumí když to řeknu kulantně.
lada5
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 16. 11. 2023 21:33

111a111 píše:Kiežby sme sa bavili o jednotkách % medzi perfektnými modelmi.

Abyss 1266TC je tak brutálne mimo, že 10€ (resp. donedávna bezplatné) Samsung sluchátka majú úplne vážne lepšiu tonalitu. Je jedno aký presne kardiogram im Amir nameria. Velmi zjavne nejde o nejaké preferenčné zámerné ladenie (ako napr. Empyrean 2), ale o neschopnost ladit tonalitu. No a keď ich nejaký recenzeny neironicky vyhlási za najlepšie na trhu, mnohým, ktorý ich sami počuli, to podkope jeho dôveryhodnosť. Po vizuálnej stránke to má ale natočené asi najlepšie spomedzi všetkých recenzentov.

DMS sa múdro rozhodol k nim nevyjadrovať pod zámienkou "bývalý zamestnávatel"

Diana napríklad mi proste nepasujú na hlavu takže tie nemôžem zhodnotiť. Ale už unikátne problematická ergonómia není dobrý štart.

Do bodky súhlas.
zino333
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka