Všeobecná diskuse o sluchátkách

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Rins 14. 3. 2024 14:53

HaweckO: Ano, mám přes rca připojený lampový sluchátkový zesilovač.
Zkoušel jsem rca odpojit, ale ani s odpojenými rca kabely občasné lupání v pravém repro nebo sluchátku neustává.
Zkoušel jsem i prohodit xlr kabely, ale výsledek je pořád stejný.
Rins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod haweckO 14. 3. 2024 15:03

pýtal som sa kvôli tomu že či si niekedy nedopatrením nemal zapnuté oba koncové zosíki naraz, lebo v manuáli k TT2 sa píše "Please do not connect both XLR & RCA to amplifiers simultaneously, this will damage TT 2."
haweckO
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 14. 3. 2024 15:47

Pokud to lupe jen v symetrické cestě, hledal bych problém tam. Kabeláž, konektory, zařízení na druhé straně, případně problém v TT2. Prapůvodní účel symetriky je právě v tom, aby to nechytalo rušení.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Rins 14. 3. 2024 18:24

HaweckO +martas 38: Rca a xlr jsem nikdy neměl zapnuté současné, dávám si na to pozor.
Vyzkoušel jsem u téhož integráče přepojit xlr do dalších vstupů, no opět to nepomohlo.
Problém v xlr kabelech není, zkoušel jsem je přepojovat a výsledek vždy stejný. Navíc xlr kabely jsou nové v ceně několika desítek tisíc Kč.
Napadá mě zda kabel k pravému reproduktorů nechystá po cestě nějaké rušení.
Rins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 14. 3. 2024 18:58

U repro kabelů už se moc rušení neprojevuje. Tam je zesílený signál, tato kabeláž ani nebývá stíněná.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod lada5 14. 3. 2024 21:17

Rins píše:HaweckO +martas 38: Rca a xlr jsem nikdy neměl zapnuté současné, dávám si na to pozor.
Vyzkoušel jsem u téhož integráče přepojit xlr do dalších vstupů, no opět to nepomohlo.
Problém v xlr kabelech není, zkoušel jsem je přepojovat a výsledek vždy stejný. Navíc xlr kabely jsou nové v ceně několika desítek tisíc Kč.
Napadá mě zda kabel k pravému reproduktorů nechystá po cestě nějaké rušení.

Opět stačí prohodit kabely ze zesilovače k bednám.

-- 14. 3. 2024 21:19 --

martas38 píše:Vy tam máte hoši stykače? To se používá v silové elektrotechnice.
Každopádně myšlenka s prohozením kanálů dobrá.

Jo já mám třeba pivní chlazení vodárna atd.
lada5
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 15. 3. 2024 13:43

Ok, nevěděl jsem jak to s těmi stykači myslíš.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PetrJč 15. 3. 2024 21:42

martas38 píše:U repro kabelů už se moc rušení neprojevuje..tam je zesílený signál...

Tvrzení o nějakém zesíleném signálu je samozřejmě úplný nesmysl...
PetrJč
Junior

Odeslat příspěvekod introvert 15. 3. 2024 22:39

PetrJČ: Důvod ?
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 15. 3. 2024 23:00

Protože zesilovače signál nezesilují, ale zeslabují. Byl myšlen výkonový signál ne "zesílený signál."
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 15. 3. 2024 23:10

Dle této logiky by se ovšem měly jmenovat nikoli zesilovače, nýbrž zeslabovače .. :shock:
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kamasu 16. 3. 2024 00:56

Žádna logika, jen prostá fakta. Co se týče hlasitosti, tak zesilovače skutečně signál zeslabují, nezesilují. Nicméně ono je to trochu složitější a proto se jim neříká zeslabovače.
Kamasu
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PetrJč 16. 3. 2024 05:16

introvert píše:PetrJČ: Důvod ?

Protože je to dané impedancí a citlivostí zátěže.
Do reprokabelů se také indikuje rušení, ale je proudově velmi měkké a na zátěži 4 ohmů nic nenaměříme. I kdybychom předpokládali úroveň rušení 100µV, tak výkonově to vychází při 4ohmové zátěži na 0,0000000025W, což s žádným reproduktorem při jeho citlivosti ani nehne. Reálně tam ale nebude ani to...
Jiná věc je samozřejmě ta, pokud se rušení naindikuje do zesilovače a ten ho proudově a napěťově zesílí...
PetrJč
Junior

Odeslat příspěvekod introvert 16. 3. 2024 08:23

Kamasu píše:Žádna logika, jen prostá fakta. Co se týče hlasitosti, tak zesilovače skutečně signál zeslabují, nezesilují. Nicméně ono je to trochu složitější a proto se jim neříká zeslabovače.

No já ti nevím - u mých zesilovačů, pokud otáčím regulátorem hlasitosti doprava, tak se zvuk stává hlasitějším a hlasitějším. Tedy dochází k jeho zesílení. Ale je pravda, že když pak začnu točit regulátorem v opačném směru, hlasitost se zeslabuje. Safra, to je nějaké komplikované .. :D

-- 16. 3. 2024 08:50 --

PetrJč píše:
introvert píše:PetrJČ: Důvod ?

Protože je to dané impedancí a citlivostí zátěže.
Do reprokabelů se také indikuje rušení, ale je proudově velmi měkké a na zátěži 4 ohmů nic nenaměříme. I kdybychom předpokládali úroveň rušení 100µV, tak výkonově to vychází při 4ohmové zátěži na 0,0000000025W, což s žádným reproduktorem při jeho citlivosti ani nehne. Reálně tam ale nebude ani to...
Jiná věc je samozřejmě ta, pokud se rušení naindikuje do zesilovače a ten ho proudově a napěťově zesílí...

Tedy popisuješ přesně to samé, co měl na mysli martas38. Amplituda výstupního tvrdého napětí, jdoucího do reprosoustav, je většinou podstatně větší, než malého, a měkkého rušení, které se na kabelech může objevit. Totéž se týká vstupního signálu - proto se zesilovače ve všech jazycích, které znám, nazývají zesilovače. Protože to vstupní napětí zesilují - kdyby ho nezesilovaly, membrány reprosoustav by se skoro nehnuly .. 8-)
Naposledy upravil introvert dne 16. 3. 2024 10:16, celkově upraveno 1
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PetrJč 16. 3. 2024 10:16

Tomu já nerozumím, co zde píšeš. Já nijak nerozporuji, zdali se zesilovač jmenuje zesilovač, či nejmenuje zesilovač a je zcela jedno, jaká je jeho amplituda. Mně se jedná o technickou definici toho, proč se neprojevuje rušení u repro kabelů a proč repro kabely nemusí být stíněné. A to je dané nízkou impedancí zátěže a ne zesíleným signálem. To rušení se na repro kabely indikuje, i kdyby tam na jednom konci žádný zesilovač připojen nebyl.
PetrJč
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka