Všeobecná diskuse o sluchátkách

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod zino333 2. 1. 2022 11:14

@feanoor: Ľudia si často mylne myslia, že symetrika je automaticky lepšia ako SE. To nie je pravda. Je pravda, že na zosilovači so symetrickou architektúrou bude jeho symetrický výstup znieť lepšie ako jeho SE výstup. Ale neznamená to, že symetrický zosilovač bude lepší ako iný so SE architektúrou.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 2. 1. 2022 11:17

Tak jsem teď chvíli zkoušel Samsung Galaxy Buds Plus (vánoční dárek), jako zdroj hudby Tidal. Místo původních nástavců jsem ovšem použil nástavce z předchozího modelu Galaxy Buds (tedy ne Plus). A vážení, málem to se mnou švihlo. Pro mě jde o nejlepší bezdrátová IEM sluchátka vůbec, jak na rock a podobné žánry, tak na klasiku. Ty starší nástavce dost vylepší zvuk, přidají více “masa na kosti” (odstraní jistou “tenkost” v oblasti středů a posílí basy, krom toho jejich usazení v uších není tak náchylné na přesné “vyladění”).
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod feanoor 2. 1. 2022 11:31

zino333
Teď jsi to podle mě dobře vystihl.
Je možné, že dobrá pověst symetriky se tak rozšířila proto, že zní lépe při přepnutí ze single-ended, ale na témže zařízení.
Na jiném zařízení může znít SE lépe než symetrika na zařízení odlišném.
On už to vlastně dříve psal @pavel1756, ale až teď mi to docvaklo.
feanoor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 2. 1. 2022 11:37

Mám doma Galaxy Buds Pro a Airpods Pro. Na prvé počutie, resp. na efekt hrajú Buds Pro lepšie, ale po dlhodobejšom užívaní preferujem Airpods Pro. Majú vyrovnanejší a uhladenejší zvuk. Galaxy Buds Pro majú dva meniče a mne ten basový príde nie úplne najlepšie zladený s tweeterom. Ale celkovo sa nejedná o nejaké zásadné rozdiely a na pomery BT špuntov by som povedal, že hrajú oba modely povedzme obstojne. V čom ale Airpods Pro totálne valcujú Galaxy Buds Pro je komfort používania. Airpods Pro sa veľmi jednoducho nasadzujú do uší, veľmi jednoducho a rýchlo si človek nájde ich správnu polohu a ovládanie s tlakovým snímačom je super. Jednoduché, presné, funkčné. Toto je tŕň v zadku u Galaxy Buds Pro. Ešte by som prekúsol, že nasdenie do uší nie je tak priamočiare a jednoduché ako u Applu. Ale to dotykové ovládanie je na facku tomu, kto to vymyslel. Než si to človek nasadí do ucha, tak si niekoľkokrá stopne a znovu pustí skladbu a proste pri každom šuchnutí o ucho to reaguje na dotyk a slúchadlá tak veľmi často ovládate vtedy, keď nie vždy to chcete. Mne toto liezlo neskutočne na nervy. ANC je tiež lepšie u Airpods Pro.

-- 2. 1. 2022 11:41 --

@feanoor: Ja nemám veľmi v láske symetrické zosilovače. Je to aj kvôli tomu, že všetky káble mám SE a keby som mal investovať do symetriky, tak ma to stojí navyše nemalé peniaze. Navyše ten XLR konektor na mňa pôsobí ohromne zastarane. Veľka škoda, že sa masovo nerozširuje Pentacon 4,4 mm. Je akurátnej veľkosti, skvelo použiteľný ako u prenosných DAP, tak aj u stolných riešení. 6,3mm aj XLR by som nechal pokojne zaniknúť v prospech 4,4 mm.
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod feanoor 2. 1. 2022 11:45

zino333
ano, také se mi to vzhledově moc nelíbí...
třeba u zesíku Soloist 3X to ten jeho krásný design dost zabíjí

https://www.bursonaudio.com/products/so ... rformance/
feanoor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 2. 1. 2022 11:50

No vidíš, stačil by tam jeden Pentacon 4,4 namiesto hentých troch čo tam dali. Pentacon je použiteľný na SE aj balanced výstup.
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 2. 1. 2022 12:05

Pentacon 4,4 mm je dle jednoho názoru, který jsem slyšel, taková jakási “osina v za*ku” pro výrobce - hodně náročný na výrobu.

Jinak já mám taky AirPods Pro, ale na hudbu preferuji od nynějška ty Galaxy Buds Plus. S nasazováním problém nemám, a pokud se to provede správně (aby ploutev byla za přirozeným výčnělkem v uchu), tak v uchu drží podstatně lépe, než AirPody. V podstatě je zcela vyloučeno, aby z ucha vypadly. Ale nepoužívám je na telefonické hovory, to je jejich slabina, zde jsou AirPody podstatně výhodnější (a taky mají AirPody lepší komfort obsluhy, a dosah, ..).
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 2. 1. 2022 12:16

Hmm, o koľko je náročnejší ako klasický 6,3mm alebo 3,5mm? Je to rovnaký typ konštrukcie s jedným kontaktom navyše, len v inej veľkosti.
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tibormi 2. 1. 2022 13:00

feanoor No s tým usb c to ***** si myslím. Vzadu malo ostať usb B a vpredu C, presne ako to je na P1 :)
Burson power (2).jpg
RPi4+Pi2AES (BNC to COAX)+ Topping E70 Velvet + AudioQuest Mackenzie XLR + Audiophonics HA-B6102 + V6 Vivid + Quad Era-1 (ForzaAudioWorks Claire Hybrid cable)

PC + iFi usb iPurifier + SMSL SU-1 + iFi Air Can (+iPower X 5v) + Grado 325X / Fiio FT1
tibormi
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod feanoor 2. 1. 2022 13:05

tibormi
paráda :tleskani :-)
feanoor
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hanysek3099 2. 1. 2022 13:21

[quote="introvert"] No vidíš a já se jedněch nyní zbavuji, k Vánocům jsem dostal Sony WF1000-xm4 a pro mě osobně jsou ještě o fous lepší. Mám výhodu poměrně velkého vstupu do zvukovodů, takže mi jejich velikost vůbec nevadí a naopak mi sedí o něco lépe než Buds Pro. U nich jsem hodně laboroval s nástavci a nedokázal najít tu správnou velikost, nicméně to je prostě individuální záležitost. Zvukově jsou Buds Pro velmi povedená, možná trochu ostřejší než xm4, ta znějí uhlazeněji a "univerzálněji". Každopádně poměr cena/výkon je jasně na straně Samsungu, Sony jsou přeci jen o něco dražší, nicméně mají pár funkcí a vychytávek navíc ...
Naposledy upravil hanysek3099 dne 2. 1. 2022 13:24, celkově upraveno 1
zdroj: Samsung Z Fold 5
Over-ear: Sennheiser Momentum 4 wireless
TWS: Technics AZ80E-K
hanysek3099
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod 111a111 2. 1. 2022 13:21

zino333 píše:Veľka škoda, že sa masovo nerozširuje Pentacon 4,4 mm

Ja teda pozorujem že sa rozširuje rapídne minimálne v chi-fi.

Benchmark má krásne články o balanced audiu.
https://benchmarkmedia.com/blogs/applic ... are-better
https://benchmarkmedia.com/blogs/applic ... interfaces
TL;DR:
  • Balanced interconnects a ich vyšší signal level [V] je prakticky nutnosť pre dosiahnutie určitej úrovne SNR
  • XLR kontektor má nižší odpor, preto ho používajú, ale ide ním unbalanced signal, plus dve nezávislé uzemnenia. To môže zlepšiť crosstalk a to môže mať vplyv na priestorové efekty.
  • Pre sluchátkové meniče je balanced signál absolútne k ničomu
  • Interne ako aj na sluchátkovom výstupe je balanced signal jednoznačne kontraproduktívny
  • Jediná výhoda môže byž jednoducho dosiahnutý dvojnásobný signal level
Susvara | HD 800 << Topping DX9
Etymotic ER4-XR; Samsung Buds2 Pro; AKG N400
B&W 805 D2 << Lyngdorf TDAI-2170
LG OLED65B7
111a111
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod 111a111 2. 1. 2022 14:40

PoliceCollector píše:Tak se teda sem přesouvám ohledně mého problému s Toppingem NX1s & HE 400SE. Podle údajů na krabici umí Topping 150mW při 32 ohmech. He400SE mají deklarovanou citlivost 25ohmů. Ovšem když zapnu GAIN tak začnou sluchátka neskutečně rachotit. (Příklad: AC/DC Rock or Bust). Třeba AKG Y50 tohle nedělají, ty jsou na stejné nastavení hlasitá až nebezpečně. (Ovšem jsem si vědom, že to jsou dynamická přenosná sluchátka a ne magnetoplanáry určené pro domácí poslech.) Může to být chyba toho NX1S, když papírově by měl ty hifimany bez problému nakrmit ? Co jsem pochopil, 150mW je docela dostačující. Nemá někdo tuhle kombinaci, aby mi potvrdil, zda je to vada kusu nebo prostě je ten zesík málo výkonný ?

Ak s low gain funguje normálne, tak to velmi pravdepodobne nebude závada, ale prebudený input. Ako sme ti už 5x naznačovali.

HE400SE (25Ohm, 91dB/mW) => 110dB už pri 80mW & 1.4V & 56mA, na to NX1s bezpečne stačí.
NX1s má na High Gain input sensitivity 1Vrms => viac než 1V spôsobí pri plnej hlasitosti clipping (rachot)
... pretože má maximum output 7.8 Vpp čo je 2.75 Vrms
... a High gain 8.7dB => 10^(8.7/20) = 2.72-násobok vstupného signálu

Aký telefón/zdroj používaš? Viac než 1V výstup je dost bežný.
:arrow: Uber hlasitost na zdroji alebo nepoužívaj high gain.

jedine že by to nebola citlivost 91dB/mW ale 91dB/V :hm to by už nestačil výkon
Susvara | HD 800 << Topping DX9
Etymotic ER4-XR; Samsung Buds2 Pro; AKG N400
B&W 805 D2 << Lyngdorf TDAI-2170
LG OLED65B7
111a111
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod haweckO 3. 1. 2022 20:40

MHOE:
Ahoj, v minulom vlákne si písal že aktuálne používaš na Susvarách náušníky Auteur Hybrid (suede/lamb) non-perforated, chcem sa ťa spýtať či si skúšal tieto isté náušníky aj vo verzii perforated ?

Všetkým prajem pekný nový rok o<:)
haweckO
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod _daRK 3. 1. 2022 21:49

introvert píše:Tak jsem teď chvíli zkoušel Samsung Galaxy Buds Plus (vánoční dárek), jako zdroj hudby Tidal. Místo původních nástavců jsem ovšem použil nástavce z předchozího modelu Galaxy Buds (tedy ne Plus). A vážení, málem to se mnou švihlo. Pro mě jde o nejlepší bezdrátová IEM sluchátka vůbec, jak na rock a podobné žánry, tak na klasiku. Ty starší nástavce dost vylepší zvuk, přidají více “masa na kosti” (odstraní jistou “tenkost” v oblasti středů a posílí basy, krom toho jejich usazení v uších není tak náchylné na přesné “vyladění”).

Veľmi doporučujem vyskúšať Spinfit CP360, s nim je komfort ďaleko lepší (dokážem ich mať hodiny a ani o nich skoro neviem) a zvukom tiež lepšie ako originál nádstavce.
Čo sa však týka zvuku, na hudbu Buds+ jednoducho nie sú... už dlho hľadám náhradu, ale nakoniec sa vždy vrátim k Buds Plus, najmä kvôli komfortu a aj pre to, že 95% času s nimi počúvam skôr podcasty. Ešte chcem dať šancu WF-1000XM4, takmer som ich kúpil tento black friday.
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,WF-1000XM5
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka