Všeobecná diskuse o sluchátkách

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod hanysek3099 4. 1. 2022 06:50

xm4 jsou fajn, zvuk je proti Buds Pro o něco uhlazenější, nicméně někomu by mohl znít méně energicky. Celkově je jejich ladění "pohodovější" a je hodně univerzální napříč hudebními žánry. V ničem vyloženě neexceluje, ale zároveň nikde nezklame.
zdroj: Samsung Z Fold 5
Over-ear: Sennheiser Momentum 4 wireless
TWS: Technics AZ80E-K
hanysek3099
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod blackwhit 4. 1. 2022 12:11

ja jsem se sony wf4 na casual poslech vic nez spokojenej. mel jsem air pods pro a na tech jsem jel jenom podcasty a telefony - na to super, ale na hudbu mi to neslo. a hlavne me sralo to strasny vybijeni (ne sluchatek, ale casu), mel jsem dvoje, jestli to neni bug, ale obe se chovaly prakticky totozne. Kdyz jsem pustil sony, tak to to je proste o tridu (minimalne) na hudbu jinde, podcasty v pohode, telefonovani neni tak dobry jako na app. ale ta vydrz... dobijim proste, kdyz si vzpomenu, ze dlouho nebyly na nabijecce, jinak neresim a jeste se mi nestalo, ze bych byl bez stavy. u airpods se mi to stalo 2x behem 10denniho testovani...
Marantz PM7000N -> Bowers & Wilkins 606 Anniversary Edition

iPhone -> Apple Airpods Pro 2022
blackwhit
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod PoliceCollector 4. 1. 2022 12:13

Ahoj, já jsem z toho všeho zmatený, protože i když už jsem si pár sluchátek koupil, tak jsem pořád laik (však sem tu kdysi dávno psal, že rozhodně nechci žádnou Čínu a ejhle ho...

Nicméně mám zásadní dotaz. Když si koupím Topping L30, tak to bude dostatečné ? Líbí se mi Fioo 5 PRO, které ovšem stojí o dva tisíce víc.

Respektive ještě takhle: Můžete mi vysvětlit, co to je ten "přebuzený outup ?"
Nebo ještě více - ten "rachot" může dělat to, že na výstupním zařízení mám nastavenou hlasitost na MAX a na NX1 taky + zapnutý GAIN, protože bez toho se mi zdá, že to hraje potichu ?

Jinak XM4 mám, ale tady zase řeším, že jsem možná nepochopil, jak funguje Aktivní tlumení zvuku. Jak jsem už psal jinde, myslel jsem, že to absolutně vymaže zvuky okolí, ovšem i když mám zapnuto ANC a zvuk na telefonu nastavený na dejme tomu 50% tak to nevymaže zvuky okolí, slyším i to, když mě míjí hovořící osoby, zvuky města atd... Z čistě bezpečnostního hlediska to je samozřejmě lepší (a ano je to nastavení NOISE CANCELING nikoliv Ambient Sound).
PoliceCollector
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MHOE 4. 1. 2022 12:46

haweckO píše:MHOE:
Ahoj, v minulom vlákne si písal že aktuálne používaš na Susvarách náušníky Auteur Hybrid (suede/lamb) non-perforated, chcem sa ťa spýtať či si skúšal tieto isté náušníky aj vo verzii perforated ?

Všetkým prajem pekný nový rok o<:)

I tobě! o<:)

Na tuto otázku už jsem odpovídal, linkuju. Pokud bys u Auteur/Eikon non-perforated hybridů měl pocit, že zvuku sluchátek chybí víc otevřenosti (který by právě ty perforated hybridy dodaly), doporučil bych vyzkoušet:

1) Odpárání/odstřižení protiprachových látek:
Obrázek

2) Vytvoření drobné mezery mezi náušníky a mušlemi:
Obrázek

Pokud si tu 2) fotku nezvětšíš, tak to skoro není vidět. Na zadním okraji mušlí přímo pod náušníky však mám nalepené malé čtverečky, které trošku nadzvedávají plastové prstence náušníků. Díky tomu není prostor uvnitř náušníků subjektivně tak "natlakovaný" a přitom bas zůstává měřitelně nedotčený. Za mě pro Susvary určitě lepší řešení než Auteur perforated hybridy.
DESKTOP: Roon | Fiio R7 | Susvara (mod)
PORTABLE: Roon | Fold3 | Deva Pro (mod) + LinkBuds (eq)

MEASUREMENTS: MiniDSP EARS | Fulla 2 | HD650

REVIEWS: Viz "Web" v profilu
MHOE
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Michall35 4. 1. 2022 13:15

PoliceCollector píše:Ahoj, já jsem z toho všeho zmatený, protože i když už jsem si pár sluchátek koupil, tak jsem pořád laik (však sem tu kdysi dávno psal, že rozhodně nechci žádnou Čínu a ejhle ho...

Nicméně mám zásadní dotaz. Když si koupím Topping L30, tak to bude dostatečné ? Líbí se mi Fioo 5 PRO, které ovšem stojí o dva tisíce víc.

Respektive ještě takhle: Můžete mi vysvětlit, co to je ten "přebuzený outup ?"
Nebo ještě více - ten "rachot" může dělat to, že na výstupním zařízení mám nastavenou hlasitost na MAX a na NX1 taky + zapnutý GAIN, protože bez toho se mi zdá, že to hraje potichu ?

Jinak XM4 mám, ale tady zase řeším, že jsem možná nepochopil, jak funguje Aktivní tlumení zvuku. Jak jsem už psal jinde, myslel jsem, že to absolutně vymaže zvuky okolí, ovšem i když mám zapnuto ANC a zvuk na telefonu nastavený na dejme tomu 50% tak to nevymaže zvuky okolí, slyším i to, když mě míjí hovořící osoby, zvuky města atd... Z čistě bezpečnostního hlediska to je samozřejmě lepší (a ano je to nastavení NOISE CANCELING nikoliv Ambient Sound).

Topping určitě stačit bude, sám ho mám, ale je to jenom zesilovač, ne DAC, takže pozor...
Michall35
Junior

Odeslat příspěvekod TigiGold 4. 1. 2022 13:23

PoliceCollector: Topping L30 má vstupní citlivost na "high gain" 3 V RMS (https://www.headfonia.com/topping-l30-review/), problém s přebuzením kvůli vysokému napětí na vstupu by tedy zde neměl nastat (oproti NX1s, který má vstupní citlivost třetinovou). Pro srovnání: standard u CD přehrávačů je výstup 2 V RMS.
Ah, padron, siam tutti morti!
TigiGold
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MHOE 4. 1. 2022 13:24

MHOE píše:Někdo se zřejmě nepoučil z historie. Nebylo rozumnější počkat na LCD-5 2022 rev3.1? :nenapadne

Pokud snad někdo o těchto mých slovech pochyboval, Audeze prý u LCD-5ek trvale přechází na širší verzi hlavového mostu s nižším bočním přítlakem. Všechny kusy doposud naskladněné Audigem mají téměř určitě původní verzi mostu, tak bacha.

MHOE
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod 111a111 4. 1. 2022 14:59

PoliceCollector píše:co to je ten "přebuzený outup ?"

Zosilovač má tvrdý limit koľko V dokáže aplikovať na výstup, na sluchátka. V prípade NX1s to je 2.8Vrms. Gain udáva faktor znásobenia vstupu. V prípade NX1s to je 1x pre Low a 2.72x pre High.
Takže velmi jednoduchý počet - ak mu dodáš na vstup 1V a zapneš High gain, bude hrat najhlasnejšie ako dokáže. Ak ešte pridáš na vstupe, vyšší output už nedokáže a nastane clipping.

PoliceCollector píše:ten "rachot" může dělat to, že na výstupním zařízení mám nastavenou hlasitost na MAX a na NX1 taky + zapnutý GAIN, protože bez toho se mi zdá, že to hraje potichu ?

Ano, velmi pravdepodobne to je príčina.

PoliceCollector píše:Když si koupím Topping L30, tak to bude dostatečné ? Líbí se mi Fioo 5 PRO, které ovšem stojí o dva tisíce víc.

Ano, L30 už bude skoro nemožné prebudit aj na High Gain a je násobne výkonnejší. Fioo 5 PRO je už DAC-AMP combo
Susvara | HD 800 << Topping DX9
Etymotic ER4-XR; Samsung Buds2 Pro; AKG N400
B&W 805 D2 << Lyngdorf TDAI-2170
LG OLED65B7
111a111
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 4. 1. 2022 15:22

@PoliceCollector: Prečo si nezaložíš vlákno? Toto by mala byť všeobecná diskusia. Na konkrétne riešenie problémov alebo odporúčania na nákup výber komponentov si zakladaj zvlášť vlákna. Už len kvôli tomu, že ak podobný problém bude niekto riešiť v budúcnosti, tak možno riešenie nájde v ňom. Takto len beháš po rôznych vláknach naprieč fórom a zahlcuješ to príspevkami, ktoré do nich nepatria a bude z toho bordel.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod PoliceCollector 4. 1. 2022 16:37

Protože to je diskuze o sluchátkách a já nechci zahlcovat server x-vlákny?
Naposledy upravil PoliceCollector dne 4. 1. 2022 16:48, celkově upraveno 1
PoliceCollector
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod haweckO 4. 1. 2022 16:46

MHOE: vďaka za info...

s Eikon hybrid non-perforated mi bass+subbass úplne vyhovuje, no prijal by som viacej otvorenosti vo zvuku…
dnes skúsim ešte Auteur Hybrid non-perforated a uvidím, predpokladám ale že budú mať viac otvorenosti nakoľko oproti Eikon majú väčší vnútorný priestor...

btw, neviete kde v EU predávajú ZMF náušníky? okrem audeos.pl
haweckO
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MHOE 4. 1. 2022 19:37

Eikon náušníky mají bez ohledu na sluchátka nejvíc "hardhitting" bas a obecně zní velmi živoucně/fyzicky. Auteur náušníky jsou v porovnání o něco uvolněnější a prostorovější, přesto v basu stále výrazně lepší než Harmony náušníky. Rozdíly mezi Auteur a Eikon variantou jsou samozřejmě relativně malé, ale jsou tam.

Na SBAF jsem to popsal anglicky takto:
- Eikon: more dense/tight/focused/dry presentation
- Auteur: more loose/relaxing/spacious/wet presentation

Pokud ti zvuk Eikon náušníků obecně vyhovuje, asi bych začal tím tipem 2). Je to stejná koncepce jako Audeze kdysi zvolilo u LCD-4, kdy začalo pod náušníky dávat své "felt spacery", aby náušníky přehnaně netěsnily.

Pro ZMF náušníky doporučuju krom audeos.pl i arkaudio.se - od nich jsem ostatně kupoval právě Auteur hybridy. Skvěle se s nimi komunikuje, seženou i to co nemají normálně v nabídce, mají rychlý shipping a po dohodě lze platit i Paypalem.

MHOE
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod haweckO 4. 1. 2022 19:57

vďaka za tvoje postrehy/rady ;-)

zabudol som ešte napísať že "Odpárání/odstřižení protiprachových látek" radšej skúšať nechcem, aby sa náhodou nedostal nejaký malý vlas pri menič…

skôr ma zaujala tá druhá metóda, kde sa medzi náušnikom a mušlou vytvorí malý priestor. dnes už ale nestíham vymeniť náušníky :(

mohol by si postnúť link na to vlákno na SBAF, poprípade aj presne stranu na ktorej sa vyjadruješ k third-party náušníkom?
haweckO
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 4. 1. 2022 20:04

Keď ste tu spomenuli to odstraňovanie protiprachových tkanín. Máte niekto aj zlé skúsenosti? Čo sa stane ak sa k planárnemu meniču dostane prach? Empyreany skladujem v kufríku, ale LCD mám stále povesené "na vzduchu".
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MHOE 4. 1. 2022 20:58

Těch tipů a zkušeností s náušníky by popravdě bylo tolik, že by to dalo na dedikované vlákno. No v základu se můžete odrazit od mé recenze Susvara na SBAF, kterou průběžně aktualizuju s tím pro Susvary nejpodstatnějším.

Základem je určitě najít set náušníků, který uchometricky zarezonuje s osobním vkusem... a pak už si dle potřeby pohrát s detaily, aby bylo vše co nejblíž pomyslné dokonalosti.

Ve zkratce se pod těmi "detaily" u ZMF Auteur/Eikon náušníků pro Susvary schovává:
1) Vhodně spárovat náušníky s R a L kanálem sluchátek. Když budete průběžně zkoušet prohazovat náušníky mezi kanály, postupem času subjektivně dojdete k tomu, který z náušníků akusticky a/nebo komfortem líp sedí na který kanál.
2) Vhodně zarotovat náušníky na sluchátkách. Pootáčením nasazených náušníků měníte polohu jejich vnitřní výdutě vůči svým uším, čímž můžete výsledný zvuk a/nebo komfort optimalizovat k obrazu svému.
3) Zvážit oddělání protiprachové ochrany. Jedná se o akustickou překážku, která neprospívá pocitu prostorovosti a otevřenosti zvuku. ZMF náušníky používají slušně kvalitní látku, přesto není až tak transparentní jako třeba ta u origo Hifiman náušníků. Sluchátka s tendencí k přesvětlenosti ve středních až vyšších výškách z protiprachové látky benefitují, v ostatních případech bych ale spíš doporučil oddělat. Běžný domácí prach není pro magnetostaty problém, vlasy a jiné větší předměty zachytí kovové pletivo kryjící měniče Susvar z obou stran.
4) Zvážit vytvoření mezery mezi náušníky a mušlemi. Drobná mezera zlepší pocit otevřenosti a čistoty zvuku bez významných postranních efektů. Větší mezera zesílí subbass až nižší bas tak trochu alá Harman (čím větší mezera, tím větší zesílení) a může zároveň trošku změnit tonální balanc v pásmu vyšších středů až výšek. Mezeru stačí vytvořit jen na jednom místě (tak aby komfort nošení zůstal co nejlepší) viz foto v jednom z mých předchozích příspěvků, není nutné po celém obvodu náušníků.

Závěrem bych chtěl zdůraznit, že pokud by existovala sluchátka perfektně sedící mému vkusu přímo od výrobce, koupil bych je a výše zmíněné neřešil. Na žádný takový model jsem však dosud nenarazil (nejblíž byly zatím Auteur s původními Eikon náušníky) a z mé zkušenosti je to často právě kompromisním řešením náušníků (a samozřejmě i mými nároky na zvuk, které se mohou do jisté míry od vize výrobce lišit).

MHOE
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka