Všeobecná diskuse o sluchátkách

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod introvert 9. 7. 2022 23:19

111a111 píše:Ja tiež nesklamem, s HD800 som nespozoroval absolutne žiadny rozdiel spôsobený M-scalerom, ani len náznak. Ani medzi 900€ chi-fi a 9000€ Chord combom.

A nesklamal ani introvert v pridelovaní ne/dôležitosti číslam o ktorých význame nemá potuchy. Honba chi-fi za číslami je tfuj, ale Uuu božinku magická svietiaca krabička s miliónom t...čohoto? No to je jedno, milión je fakt hodne, tak to musí fakt hodne zlepšovat asi všetko.
V češtine to je řád filtru, a ani keby zpracovával komplené nahrávky, žiadne stratené informácie to neobnoví.

To, že to Ty neslyšíš, ještě neznamená, že ten jev neexistuje. Jiní by to třeba slyšeli. Položím Ti kontrolní otázku: pokud u DAPu Fiio M11 Plus použiji pro reprodukci nesymetrický výstup 3,5 mm, bude ve zvuku slyšet nějaký rozdíl oproti situaci, kdy použiji symetrický výstup 2,5 mm ? Moje IEM Unique Melody Mest mají symetrický kabel zakončený konektorem 2,5 mm, takže pro 3,5 mm musím použít redukci. V obou případech stejná skladba, hlasitost jsem se snažil vždy mít shodnou.
Naposledy upravil introvert dne 9. 7. 2022 23:36, celkově upraveno 2
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod weefaa 9. 7. 2022 23:27

martas38 píše: weefaa: nevím jak to myslíš s tou chybou. Já u RME využívám jen převodník a zesilovač právě lampáč. A mám obavy, že srovnatelný převodník seženeš za podstatně víc peněz a bez toho skvělého DSP a spousty možností nastavení, které já docela využiju. Pravda u Empyrean podstatně míň, než u LCD-X. Ale ty možnosti tady jsou. Samozřejmě zázrak to není, ale co dnes v té ceně zázrak je?

Přesně, lampáč a jsem spokojen. DAC BB (Burr Brown) mě rozhodně nebrzdí a jsem spokojen.
Mac Mini M1 > iFi ZEN DAC Signature V2 (iFi iPower2 )> SP Audio SC1 > FELIKS Audio Echo MK2 > Forza Audio Noir Hybrid HPC > ZMF VC.
weefaa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 9. 7. 2022 23:33

On má ten zesilovač na výsledný zvuk o dost větší vliv, než vlastní převodník. I když málo kdo umí udělat DAC líp než Chord.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pavel1756 10. 7. 2022 07:34

Jak správně napsal introvert, hlavní přínos M Scaleru nespočívá v upscalingu, nýbrž v samotném filtru. Proto také 111a111 pravděpodobně neslyšel rozdíl, když na M Scaleru přepínal mezi jednotlivými frekvencemi. Ono i tam nějaký malý rozdíl je, ale není to tak dramatické, jako když posloucháte TT 2 odděleně a pak k němu připojíte M Scaler.

Jen mi teda není jasné, jak nemohl slyšet rozdíl mezi kombem Chord vs Topping. Už jen tonalita je zřetelně odlišná. Chord je temnější, Topping světlejší. Nemluvě o dalších patrných rozdílech v jiných aspektech zvuku. :hm
Napájení: AudioQuest Niagara 3000
Data: Roon Nucleus & Chord Hugo M Scaler
DAC+AMP: Chord Hugo TT 2
AMP: Burson Soloist Voyager (Max)
Sluchátka: HiFiMAN Susvara Unveiled | Focal Utopia
pavel1756
Pokročilý

Odeslat příspěvekod hustakF 10. 7. 2022 18:00

Kratší video z návštěvy firmy HEDD v Berlíně v době konání audio výstavy v Mnichově:
https://www.youtube.com/watch?v=hy9ksPd ... DPHONEShow
hustakF
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 10. 7. 2022 18:40

pavel1756: Bez převzorkování by to nefungovalo, bez toho nejde digitální filtr aplikovat. A je jedno, jestli se převzorkuje na stejnou, či jinou frekvenci, prostě se signál musí převzorkovat. A samozřejmě hodně záleží na algoritmu, který to převzorkování provede. A ten bude mít Chord dobrý.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 10. 7. 2022 19:19

Výňatek ze včerejšího streamu Resolva: https://youtu.be/_ABQX1Ph9tE?t=1h30m08s. Předpokládám, že pavel1756 pociťuje hluboký pocit zadostiučinění :-)

-- 10. 7. 2022 20:47 --

hustakF píše:Kratší video z návštěvy firmy HEDD v Berlíně v době konání audio výstavy v Mnichově:
https://www.youtube.com/watch?v=hy9ksPd ... DPHONEShow

Tak jsi konečně viděl, jak vzniknul měnič ve Tvých sluchátkách ! Té paní to šlo docela dobře od ruky .. :-) Zajímavé video. Firmu tvoří pouze čtyři lidé ? :shock: Jinak, šéf vývoje Dmitry mě, mírně řečeno, šokoval ! :D
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 111a111 11. 7. 2022 09:46

pavel1756 píše:hlavní přínos M Scaleru nespočívá v upscalingu, nýbrž v samotném filtru. Proto také 111a111 pravděpodobně neslyšel rozdíl, když na M Scaleru přepínal mezi jednotlivými frekvencemi. Ono i tam nějaký malý rozdíl je, ale není to tak dramatické, jako když posloucháte TT 2 odděleně a pak k němu připojíte M Scaler.

Takže nepriznaný DSP na nejaké priestorové efekty?

Rozdiel upsamplingu môže byť jedine v biedne navrhnutom DACu ktorý sa správa rozdielne pri rozdielnom vstupnom signále. Ale žiadny upsampling žiadnu novú informáciu nevyčaruje.

martas38 píše:Bez převzorkování by to nefungovalo, bez toho nejde digitální filtr aplikovat.

No to rozhodne jde, filter je v zásade nezávislý na vzorkovacej frekvencii
martas38 píše:A je jedno, jestli se převzorkuje na stejnou, či jinou frekvenci, prostě se signál musí převzorkovat.

Eh prevzorkovanim na stejnou frekvenci dostaneš identický signál
Susvara | HD 800 << Topping DX9
Etymotic ER4-XR; Samsung Buds2 Pro; AKG N400
B&W 805 D2 << Lyngdorf TDAI-2170
LG OLED65B7
111a111
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Yiakubou 11. 7. 2022 11:12

K M Scaleru se nebudu vyjadrovat, neznam, neslysel jsem, ale budu predpokladat, ze to funguje podobne jako HQPlayer, ktery sam pouzivam. A rozdily rozhodne slyset jsou. Jak bylo receno, neni to az tolik o tom, ze se zvedne samplovaci frekvence a bitova hloubka, ale ze HQPlayer pri tom upsamplingu pouzije kvalitnejsi a na vypocet o dost narocnejsi filtry (u HQP zejmena pri prevodu do DSD, i kdyz ja mam max 24/192 PCM a i tam to slysim dostatecne na to, abych to pouzival a byl ochoten za to platit). Vetsina DACu si stejne nejaky upsampling dela interne, nicmene pouziva k tomu jednodussi filtry, ktere nevyzaduji tolik vykonu. Tim, ze treba pres HQPlayer (pripadne M Scaler) poslu do DACu signal v maximalnim rozliseni, tak tim vice ci mene muzu obejit interni upsampling toho DACu, ktery by si to za normalnich okolnosti stejne udelal sam, zato v horsi kvalite - samozrejme ale zalezi na typu a implementaci kazdeho DACu.

Pokud tomu nekdo chce rikat DSP, prosim jak je libo. Pak je ale dobre pocitat s tim, ze skoro kazdy DAC takove 'DSP' v sobe uz ma a HQPlayer / M Scaler dela pouze to, ze to 'DSP' provede mimo ten DAC a kvalitneji - coz je dle meho ta hlavni pointa techto udelatek.
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zino333 11. 7. 2022 14:39

Skeptický píše:https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/chord-m-scaler-review-upsampler.35498/

Budem sa opakovať. Amir nameral, že nič nenameral. :tleskani
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 11. 7. 2022 14:51

111a111: technicky tomu zas až tak nerozumím, ale nevím jak aplikovat digitální filtr na digitální signál bez převzorkování. Jinak i převzorkování na stejnou frekvenci je samozřejmě poznat. Pokud použiju jiný filtr, nebo jiné nastavení pro filtr stávající. Toto se děje přímo v čipu převodníku jak píše Yiakubou. Vyzkoušet se to dá i v té Audirvaně například, slyšet to je.
Například u RME je jeden z filtrů zvaný NOS. No oversapmpling, má ho myslím i DAP iBasso DX160, jestli si dobře pamatuju. Při aplikaci tohoto filtru žádné převzorkování uvnitř čipu neprobíhá.
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 11. 7. 2022 15:23

Myslím si, že tyto technické detaily jsou zcela nepodstatné. Hlavní je, že Amir naměřil, že M Scaler je zcela k ničemu, zatímco pavel1756 tvrdí, že použití M Scaleru s TT2 (pozor: Amir použil pouze Hugo 2) zvuk výrazně vylepší, zejména co se týká podání prostoru. Komu z těch dvou věřit ? V tom mám už dávno zcela jasno ! A není to jen tím, že Amir není schopen podání prostoru žádným způsobem změřit. Je to zejména proto, že dle rad, které mi poskytnul pavel1756, jsem se již mnohokrát zařídil, a vždy to fungovalo přesně tak, jak on říkal - přestože jsem tomu zpočátku nedůvěřoval i já sám .. :-)
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Rins 11. 7. 2022 16:09

Nechci Pavlovi lézt do zadele,ale naprostý souhlas introverte.
Chord Hugo TT2/MScaler, Wave Storm Reference, Feliks Euforia AE, Roon, Innuos Zen MK3, Innuos Phoenix USB, Niagara 1200, Focal Utopia-Nordost Heimdall 2, Meze Empyrean-Forza Hybrid HPC, Erzetich Charybdis,
Shanling M6 ultra,Campfire Solaris SE
Rins
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 11. 7. 2022 16:11

Rins: i já jsem si musel položit otázku, zda to tak nevypadá .. :-)
introvert
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka