martas38 píše:Ahoj René, to je ten DAP Sony co jsem slyšel v Brně? To bylo dost dobrý, ale.... Koupím si DAP Sony za 30 litrů. Hraje potichu a musím si u něj udělat tunnig za dalších 20 tisíc... Pak je to super stroj. Ale nepatřím k lidem, co si koupí auto za půl milionu a musí do toho vrazit dalších 300 litrů, aby to trochu jezdilo. Zajímalo by mě co na to dealer Sony pan jiri.filip?

Hoši, hoši, s Pohankou byste měli přijít s nějakým novým vtipem. Ten o mém údajném propojení se SONY už dááávno vypadl z hitparád.
@martas38: Příště mohu jen doporučit, aby sis dřív něco přečetl, než tady budeš psát nesmysly a dělat ze sebe obecního blba.

Stačí číst třeba tady na fóru. Nemusíš chodit ani na Head-Fi, pokud angličtina není tvůj "koník".
Už jsem o tom zde psal několikrát. A sice, že jsou jednak HW, jednak SW modifikace SONY DAP s jejich vlastním OS založeným na Linuxu.
To, co jsi slyšel v Brně, je, předpokládám, s 99% jistotou NW-W1A 1st gen (tzn. s OS SONY).
U něj lze snadno během max. 10 minut v klidu u jedné kávy odstranit pomocí PC s Windows 10 omezení hlasitosti, které SONY tak striktně aplikovalo u těchto přehrávačů v modelech zejména pro státy EU.
Provádí se to změnou regionu na některý z regionů, které u 1st gen nemají omezení hlasitosti. Regiony se mezi sebou údajně částečně liší zvukovým podáním. Sám jsem tuto změnu provedl u všech svých SONY DAP naprosto bez problému. Stačí jen umět základy práce s příkazovou řádkou. Postup je jednoduchý a DAP přitom není možné žádným způsobem "bricknout".
Co se týká různých modifikací, nejdříve přišlo několik firmiček po celém světě s nabídkou
HW modifikací těchto DAP. Spočívaly jak ve výměně elektronických součástek, tak i třeba jiných vnitřních kabelů.
Následně postupně několik lidí z komunity na Head-Fi začalo bezplatně nabízet ke stažení své
tuningové modifikace zvukového podání.
Jako poslední přišel člověk vystupující na Head-Fi pod nickem MrWalkman s tím, že se dostal minimálně do části OS a na základě toho vytvořil vlastní
modifikovaný firmware, vycházející ze SONY stock FW.
Podařilo se mu tak obejít omezení, které SONY vytvořilo mezi NW-WM1A a NW-WM1Z, aby je na trhu mohlo segmentovat odlišně co se týká zvukového podání a za podstatně odlišnou cenu.
Takže dokázal např. softwarově změnit typ přehrávače z NW-WM1A na NW-WM1Z a jediným rozdílem mezi nimi ve zvukovém podání pak byly rozdíly pramenící u 1st gen z částečně odlišného HW (jiný počet některých elektronických součástek, odlišná vnitřní kabeláž a jiný materiál těla přehrávače). Nebo dokázal do těchto 2 DAP dostat zvukové podání ze SONY DMP-Z1.
Tento custom FW nabízel a nabízí také zdarma.
Podle majitelů, kteří zkusili jak HW, tak FW modifikace přinesou FW modifikace MrWalkman výraznější změnu zvuku a kdyby byl tento druh modifikací k dispozici před HW modifikacemi, nebyla by většina už následně šla do HW modifikací.
Takže není rozhodně pravda, že je bezpodmínečně nutno zaplatit dalších x tisíc Kč za to, aby DAP hrál lépe než ve své stock podobě.