Výběr hi-end in-ear sluchátek

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod pseudomagick 27. 5. 2024 03:56

Zde je malé doporučení referenčních IEM pro ty, kteří by chtěli hi-end IEM a mají hluboko do kapsy, tedy pod 2.000,- CZK. :-)
Tyto IEM jsou spíše pro začínající hifisty, kteří do tohoto vlákna pouze zavítali, než pro zdejší "větrem a ohněm ošlehané" audiofily. :D

Zde: https://headphones.com/blogs/reviews/tr ... g-the-hype

Zřejmě se dalo čekat, že se Mr. Crinacle angažuje ve výrobě IEM... :-)
Astell&Kern A&ultima SP3000, EE Odin, 64 Audio U12t, Astell&Kern AK300, Heco Ascada 2.0, Sennheiser IE8i, Harman Kardon Go+Play, Sony XDR-V1BTDB,Yamaha NX-5
pseudomagick
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 27. 5. 2024 06:16

Mr. Crinacle se angažuje ve výrobě IEM již delší dobu, sám vlastním jeho Moondrop Blessing 2 Dusk.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jiri.filip 27. 5. 2024 08:51

martas38 píše:Ahoj René, to je ten DAP Sony co jsem slyšel v Brně? To bylo dost dobrý, ale.... Koupím si DAP Sony za 30 litrů. Hraje potichu a musím si u něj udělat tunnig za dalších 20 tisíc... Pak je to super stroj. Ale nepatřím k lidem, co si koupí auto za půl milionu a musí do toho vrazit dalších 300 litrů, aby to trochu jezdilo. Zajímalo by mě co na to dealer Sony pan jiri.filip? ;-)

Hoši, hoši, s Pohankou byste měli přijít s nějakým novým vtipem. Ten o mém údajném propojení se SONY už dááávno vypadl z hitparád. :pozor

@martas38: Příště mohu jen doporučit, aby sis dřív něco přečetl, než tady budeš psát nesmysly a dělat ze sebe obecního blba. :-D Stačí číst třeba tady na fóru. Nemusíš chodit ani na Head-Fi, pokud angličtina není tvůj "koník". ;-]

Už jsem o tom zde psal několikrát. A sice, že jsou jednak HW, jednak SW modifikace SONY DAP s jejich vlastním OS založeným na Linuxu.

To, co jsi slyšel v Brně, je, předpokládám, s 99% jistotou NW-W1A 1st gen (tzn. s OS SONY).
U něj lze snadno během max. 10 minut v klidu u jedné kávy odstranit pomocí PC s Windows 10 omezení hlasitosti, které SONY tak striktně aplikovalo u těchto přehrávačů v modelech zejména pro státy EU.
Provádí se to změnou regionu na některý z regionů, které u 1st gen nemají omezení hlasitosti. Regiony se mezi sebou údajně částečně liší zvukovým podáním. Sám jsem tuto změnu provedl u všech svých SONY DAP naprosto bez problému. Stačí jen umět základy práce s příkazovou řádkou. Postup je jednoduchý a DAP přitom není možné žádným způsobem "bricknout".

Co se týká různých modifikací, nejdříve přišlo několik firmiček po celém světě s nabídkou HW modifikací těchto DAP. Spočívaly jak ve výměně elektronických součástek, tak i třeba jiných vnitřních kabelů.

Následně postupně několik lidí z komunity na Head-Fi začalo bezplatně nabízet ke stažení své tuningové modifikace zvukového podání.

Jako poslední přišel člověk vystupující na Head-Fi pod nickem MrWalkman s tím, že se dostal minimálně do části OS a na základě toho vytvořil vlastní modifikovaný firmware, vycházející ze SONY stock FW.
Podařilo se mu tak obejít omezení, které SONY vytvořilo mezi NW-WM1A a NW-WM1Z, aby je na trhu mohlo segmentovat odlišně co se týká zvukového podání a za podstatně odlišnou cenu.
Takže dokázal např. softwarově změnit typ přehrávače z NW-WM1A na NW-WM1Z a jediným rozdílem mezi nimi ve zvukovém podání pak byly rozdíly pramenící u 1st gen z částečně odlišného HW (jiný počet některých elektronických součástek, odlišná vnitřní kabeláž a jiný materiál těla přehrávače). Nebo dokázal do těchto 2 DAP dostat zvukové podání ze SONY DMP-Z1.
Tento custom FW nabízel a nabízí také zdarma.

Podle majitelů, kteří zkusili jak HW, tak FW modifikace přinesou FW modifikace MrWalkman výraznější změnu zvuku a kdyby byl tento druh modifikací k dispozici před HW modifikacemi, nebyla by většina už následně šla do HW modifikací.
Takže není rozhodně pravda, že je bezpodmínečně nutno zaplatit dalších x tisíc Kč za to, aby DAP hrál lépe než ve své stock podobě.
DAP: SONY NW-WM1Z | NW-WM1A | NW-ZX300 | NW-A55
Headphones: Beyerdynamic Avento Wired | T51i | KOSS Porta Pro
IEM: SONY IER-Z1R

Mobile: SONY XPERIA PRO-I | SONY XPERIA 1 V
jiri.filip
Junior

Odeslat příspěvekod ulverr 27. 5. 2024 10:30

Chtěl bych jen doplnit, že Sony dapy s limitem hlasitosti nebo low gainem potichu nehrají, utáhnou bez problému většinu inearů. Zvuk s low gainem je ale není žádná sláva, high gain je naopak lahoda. Samozřejmě to tedy nic to nemění na faktu, že EU limit je průšvih.
Vlastním jeden WM1A s firmware modem a druhý s firmware + hardware modifikací. Mohu potvrdit, že HW mod je zvukově odlišný a lepší. Investice tedy (pro někoho) smysl má. Součástí HW modu je i přidané stínění dapu, uzemnění 4.4 výstupu a silnější baterie, která už tak velmi dobrou výdrž baterie ještě výrazně prodlouží. Za mne jedno z největších plus toho modu :-)
ulverr
Junior

Odeslat příspěvekod Cagix 27. 5. 2024 19:12

Já bych teď odbočil od těch sony, které jsou podle mého dost předražené a kontroverzní. Tady k tomuhle zazraku. Ibasso se rozhodlo přinést pro každého poznatky ze svého modelu dx 320 max ti do donglu dc elite. Recenze je zde. https://twister6.com/2023/12/21/ibasso-dc-elite/2/

Já dost pokukuji a mám chuť jít do toho. Jediná nevýhoda je ve výkonu.
Cagix
Junior

Odeslat příspěvekod introvert 27. 5. 2024 19:30

No tak hlavně je to pro úplně jiné použití. Tohle je dongle, DX320 Max je DAP.
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Cagix 27. 5. 2024 19:38

Jasný, ale za ty prachy. Pro mě na doma to pripnu ke svému fiiu. Nemusím přemýšlet nad jiným systémem nebudu mít problém s plackou velikosti dx 320. Mraky výhod. Do budoucna to řešit buď mobilem, nebo nějakým menším přehrávačem.
Cagix
Junior

Odeslat příspěvekod ulverr 27. 5. 2024 21:48

U iBasso 320 Max, Elite nebo PB5 bys byl možná pěkně rozčarován z ovládání hlasitosti. Rozhodně vyzkoušej, než koupíš. Pokud dongle, preferoval bych raději třeba Cayin RU7.

Mám pocit, že kontroverzní jsou Sony dapy pouze na tomto fóru a předražený je jen WM1ZM2. Rozhodně tady značku Sony nechci vehementně bránit ani propagovat, mé nejoblíbenější dapy jsou zrovna od jiných značek. Ale kde je nějaká objektivita? Pročpak tu nikdo nepíše, že např. Astell&Kern je předražený?
ulverr
Junior

Odeslat příspěvekod Cagix 27. 5. 2024 22:52

Kontroverzní, protože v nějakém ohledu už původní wm1a nestačí ani na mé fiio. Dost uživatelů těch co vyzkouselo m11 plus ess a možná i bez ess tvrdí, že wm1a nestačí technicky na fiio. Já můžu říct, že původní hiby r6 pro určitě na fiio technicky nemá a o wm1a se říká, že je na urovni toho r6 pro. Nove wm1am2 je barvou blíž k novému fioo m23 a cenově to je jasně pro m 23.O zesiku ibasso vim. Problém může nastat u ea 1000.Ta je problém vyvážit zesikem ostatní iem co mám jsou dost lineární. Musím se zastat timsoku kdybych na něj přešel z etymotic er 2se tak bych byl nadšený. Problém je, že ara je hodně podobná a ea 1000 je v podání vzrušující vyvazenost timsoku je pro delší poslech jasný plus.
Cagix
Junior

Odeslat příspěvekod pseudomagick 27. 5. 2024 23:36

ulverr píše:U iBasso 320 Max, Elite nebo PB5 bys byl možná pěkně rozčarován z ovládání hlasitosti. Rozhodně vyzkoušej, než koupíš. Pokud dongle, preferoval bych raději třeba Cayin RU7.

Mám pocit, že kontroverzní jsou Sony dapy pouze na tomto fóru a předražený je jen WM1ZM2. Rozhodně tady značku Sony nechci vehementně bránit ani propagovat, mé nejoblíbenější dapy jsou zrovna od jiných značek. Ale kde je nějaká objektivita? Pročpak tu nikdo nepíše, že např. Astell&Kern je předražený?

Ano, Astell&Kern je předražený. :-)
Na druhou stranu jako vlastník této značky vím kde je servis, ale u čínských značek je to zřejmě horší. :-)
Už když jsem před lety začínal s hi-res a DAPem FiiO X3, tak si se sekajícím DAPem nevěděli rady ani
v Alze.cz (byl stále rok a půl v záruce).
Možná dnes je tomu již s FiiO či IBasso jinak. Nevím. :roll:
Pokud jde o Astell&Kern, tak v ČR (Empetria) již servis není, ale přesunul se po covidu do Německa. :-\

-- 28. 5. 2024 00:42 --

Pokud jde o IEM, tak Noble Viking Ragnar jsem již dnes prodal a právě poslouchám UM Mest Indigo, které jsou velmi podceňované, ale oproti UM Mest MKII jsou zvukovým posunem.
V pondělí by mi měl prodejce odeslat Empire Ears Odin a to je pro mě konečná investice. :-)
Astell&Kern A&ultima SP3000, EE Odin, 64 Audio U12t, Astell&Kern AK300, Heco Ascada 2.0, Sennheiser IE8i, Harman Kardon Go+Play, Sony XDR-V1BTDB,Yamaha NX-5
pseudomagick
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pseudomagick 28. 5. 2024 01:17

Pokud by někoho zajímalo proč jsem prodal Ragnary a kupuji Odin, které jsem zde dříve kritizoval, tak se o tom mohu rozepsat.
Původně jsem si myslel, že SP3000 s Ragnary je nevhodné combo, ale dnes jsem poslouchal HiBy RS8 s Ragnary a zvuk nebyl nijak lepší. :-)
Každopádně jsem stále toho názoru, že Ragnary je vhodné kombinovat s teple znějícím DAPem typu Shanling M8.
Myslím, že ten zvuk by neměl chybu. 8-)
pseudomagick
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Cagix 28. 5. 2024 06:03

Já sleduji hbb, který byl dřív také kontroverzní a on docela souhlasí dnes ho beru jako osobní benchmark, který proti crinacle neprosazuje jen svou osobní mantru a své produkty. On říká vše jak to je. Řekl, že původní ragnary jsou úplný průser, viking verze je pokus o napraveni, ale on už značce nevěří. Teď nevim přesně jak to má, ale uznává storm, fatfreq, annihilator a značku canpur. O unique melody říká, že dneska jdou už hlavně po prachach. V té levné ceně uznává timsok a softears twilight a největší pokroky dělá simgot. Jednoznačně by potrdil, že je indigo lepší než viking ragnar on miluje všechny mesty. Kdyby si někdo myslel, že já osobně nejsem spokojený se svou m11 ess plus tak se plete. Jsem velmi nedivil bych se kdyby to stále bylo nejlepší fiio do m 17.Hraje to jako chord qutest pro nenáročná sluchátka a někteří říkají, že m 23 je odklon spíš k warm projevu. Problém je, že jsem zatíženy na prostor levo, pravo a to by mohlo být o něco víc. Jinak já bych u něj zůstal napořád ten přehrávač miluju.
Cagix
Junior

Odeslat příspěvekod introvert 28. 5. 2024 06:28

pseudomagick píše:Každopádně jsem stále toho názoru, že Ragnary je vhodné kombinovat s teple znějícím DAPem typu Shanling M8.
Myslím, že ten zvuk by neměl chybu. 8-)

Ragnary je nepochybně vhodné kombinovat s EQ. Povinnost vybavit DAP několikaprofilovým, alespoň šestipásmovým parametrickým ekvalizérem, by měla být výrobcům nařízena zákonem ! :D
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Cagix 28. 5. 2024 13:06

Já jsem se rozmyslel. Chtěl jsem to napsat až večer, ale já to teď kupovat nebudu. Obávám se, že bych si mohl zrakvit jak fiio tak i ibasso. No a, protože jsem na mobilu šetřil tak bych musel pořídit i ten.
Cagix
Junior

Odeslat příspěvekod cb490763 28. 5. 2024 17:44

Cagix píše:Kontroverzní, protože v nějakém ohledu už původní wm1a nestačí ani na mé fiio. Dost uživatelů těch co vyzkouselo m11 plus ess a možná i bez ess tvrdí, že wm1a nestačí technicky na fiio. Já můžu říct, že původní hiby r6 pro určitě na fiio technicky nemá a o wm1a se říká, že je na urovni toho r6 pro. Nove wm1am2 je barvou blíž k novému fioo m23 a cenově to je jasně pro m 23.O zesiku ibasso vim. Problém může nastat u ea 1000.Ta je problém vyvážit zesikem ostatní iem co mám jsou dost lineární. Musím se zastat timsoku kdybych na něj přešel z etymotic er 2se tak bych byl nadšený. Problém je, že ara je hodně podobná a ea 1000 je v podání vzrušující vyvazenost timsoku je pro delší poslech jasný plus.

No. Nevím co vše jsi měl za Dapy, ale já měl m11 i m11 plus ess. M11 se absolutně nedala poslouchat, tak únavný projev jsem dlouho neslyšel, musel jsem jí prodat. Na druhou stranu systém měla skvělý. A co se týče m11 ess plus tak tu jsem měl taky a na plné čáře jí v rychlosti tranzientů a dynamice rozstřilel obyčejný shanling m6 pro, který je dnes už taky za zenitem. Od sony jsem kdysi zkoušel jenom wm1a první verzi a tu jsem zavrhl, kvůli nízké hlasitosti, používal jsem tehdy audeze sine. Ale divil bych se, kdyby byl zvukově horší než fiio. Za mě fiio co má dobré je jedině tak systém. Zkombinovat jejich systém se shanlingem a se stabilitou astellu, byl by to skoro dokonalý přehrávač střední třídy. Imho hiby r6 pro jsem chvíli měl ve verzi stainless steel a to v době kdy jsem měl i zároveň AK SE100 Futura a musím říct, že Hiby bylo velice dobré, mělo možná lepší dynamiku než futura, ale zase o maličko horší detail. Takže bych se hodně divil, kdyby hiby bylo horší. Nevím, kde ty informaece bereš, já je mám z vlastní zkušenosti. Asi bych se až tak nespoléhal na to co napíšou recenzenti na netu. Nejsou nezaujatý.
Elite,TT2,TrafoPrimavera,SP3000+EEOdin,KEF207,ClasséCA2300+CP800,GradoGH4
Ex:GradoRS1x,DunuSA6,SolarisSE,AudezeLCD2CB+X+Sine,AK SR25+SE100,ShuoerTape,AuneS6,AKGK701,ATHM50,GR07,ShnlngM5s,M3s,M3X,M6pro,M7,FiiOM11+11plus,BenchmrkDAC1,Stx307+507+407,HUGO1,2
cb490763
Mírně pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka