Pár dotazů k (parametrické) ekvalizaci sluchátek

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod tenzor 23. 1. 2022 16:49

Na začátek řeknu, že mám funkční APO na PC, umím nastavit ekvalizér v ADI-2 DAC (dále jen ADI-2) a chápu (na základní úrovni) jednotlivé parametry paramametrického ekvalizéru (dále jen PEQ).

Chápu to dobře, že výhoda APO oproti ADI-2 je v počtu pásem, čili čistě teoreticky můžu v APO nastavit ekvalizaci přesněji podle mých požadavků?

Na internetu se dá najít spousta už vytvořených EQ profilů, např. na https://github.com/jaakkopasanen/AutoEq . Když chci takový profil použít s APO, prostě do něj načtu příslušný txt s daným 10pásmovým PEQ. U každého PEQ z AutoEQ je napsáno, že prvních 5 filtrů lze použít samostatně. Tedy když chci takový PEQ jednoduše použít v ADI-2, použiji těchto prvních 5 filtrů?

Také je u každého PEQ z AutoEQ napsána hodnota předzesílení (preamp), např. -5dB. Jaký je její význam (co způsobí chápu, ale proč je to záhodno)? Použiji ji nějak v ADI-2?

Chápu dobře, že pokud mám sluchátka (Tago Studio T3-01), ke kterým žádný PEQ profil není, musel bych nechat změřit jejich frekvenční charakteristiku a pak z ní spočítat PEQ podle příslušného cíle (např. Harman)? Nebo to udělat ručně od ucha pochopitelně.
tenzor
Junior

Odeslat příspěvekod _daRK 23. 1. 2022 17:24

Aký má zmysel použiť akýkoľvek lepší EQ, keď pri prehrávaní to musí používať smetie z Windows? Aký máš player? Skús Foobar2000 a v ňom Asio alebo Wasapi prístup k DAC, má to v sebe aj EQ. Rozdiel vo zvuku bude poznať.
HP: Hifiman Edition XS
IEM: FiiO FH7,iBasso IT04
DAC/Amp: Lotoo Paw S1,Chord Mojo,HibyR3,iBasso CF01
Iné: Sony WH-1000XM5,WF-1000XM5
TV/Audio: SONY KD-55XF9005;Yamaha RX-V683 ► DALI Zensor 3+Yamaha NS-SW200; Triangle Elara

Predaj: iBasso IT01s, IT04, FH7
_daRK
Pokročilý

Odeslat příspěvekod 111a111 23. 1. 2022 17:50

5-pásmový limit v ADI2 je samozrejme limitujúci, je možné že niektoré komplexnejšie profily sú zostavené tak, že je možné jednoducho vypustiť niektoré užšie/miernejšie korekcie.

Negatívny preamp tam je aby sa predišlo clippingu v oblastiach ktoré EQ filter zvýrazňuje, aby maximum digitálneho signálu zostalo -0dBfs.

A áno, buď to založíš na cudzom meraní, vlastnom meraní, alebo to odhadneš vlastným uchom
111a111
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tenzor 23. 1. 2022 18:13

_daRK> Bohužel/naštěstí rozdíl mezi smetím z Windows a WASAPI přes foobar2000 neslyším.

111a111> Jak tedy v ADI-2 předejdu clippingu?

Dají se někde nechat změřit sluchátka?
tenzor
Junior

Odeslat příspěvekod bessinka 23. 1. 2022 18:19

_daRK píše:Aký má zmysel použiť akýkoľvek lepší EQ, keď pri prehrávaní to musí používať smetie z Windows? Aký máš player? Skús Foobar2000 a v ňom Asio alebo Wasapi prístup k DAC, má to v sebe aj EQ. Rozdiel vo zvuku bude poznať.

Foobar hraje na OS Windows, tak že smetí habaděj. Pokud PC, tak jedině Linux. Potom je opravdu rozdíl zvuku poznat.

-- 23. 1. 2022 18:22 --

111a111 píše:5-pásmový limit v ADI2 je samozrejme limitujúci, je možné že niektoré komplexnejšie profily sú zostavené tak, že je možné jednoducho vypustiť niektoré užšie/miernejšie korekcie.

Negatívny preamp tam je aby sa predišlo clippingu v oblastiach ktoré EQ filter zvýrazňuje, aby maximum digitálneho signálu zostalo -0dBfs.

A áno, buď to založíš na cudzom meraní, vlastnom meraní, alebo to odhadneš vlastným uchom

Po poslední aktualizaci ADI2 umožňuje 7 pásem.
Aurender N100H>Qobuz>HoloAudio Cyan2>Neotech NEMOI-1220 UP-OCC Silver XLR cable>Cayin HA-6A>Hifiman HE1000v2>Forza Noir Hybrid HPC>>USB Audioqest Carbon>
Ifi silencer LAN
bessinka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 23. 1. 2022 18:31

Clippingu předejdeš tak, že na ADI v menu I/O nastavíš položku Auto Ref. Level na On a ADI si to bude samo hlídat. A vřele doporučuju používat PEQ na ADI, je podstatně lepší a přesnější než SW udělátka na počítače. ADI má po poslední aktualizaci sedmipásmový PEQ, což je myslím plně dostačující (výšky a basy jsou obě krajní pásma, jen je to třeba zapnout, projevuje se to i na zobrazované křivce). Dál jak je řečeno výše se dají příbuzná pásma vynechávat. Jinak se dá sehnat spousty nastavení PEQ pro jednotlivé modely sluchátek přímo na ADI. Pokud to nenajdeš v jjaakopasanen, pátrej po Harman target a Oratory1990. Sám používám k LCD-X pětipásmový PEQ a plně to dostačuje. Pokud nenajdeš přednastavení, budeš se muset odpíchnout od křivky frekvenční odezvy. Pokud nenajdeš křivku, budeš se muset řídit ušima, sám to asi nezměříš.
Ještě bych dodal, že všechno nač se ptáš najdeš dopodrobna vysvětleno zde:
https://forum.rme-audio.de/viewforum.php?id=21
a dál je něco i v tutoriálech na stránkách RME a spousta je toho na youtube.
Mimochodem mně přijde, že pro tvoje sluchátka je ADI trošku overkill, i když je to samozřejmě dobrá investice do budoucna.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tenzor 23. 1. 2022 18:44

bessinka> Díky za informaci, nainstaluju=)

martas38> Děkuju za vysvětlení i za informaci o aktualizaci. Nevíš, co to udělá, když už mám nějaký PEQ v ADI-2 nastavený? Přibydou prostě 2 vynulovaná pásma? Sám to měřit nechci no, myslel jsem jestli to někdo v ČR dělá...
tenzor
Junior

Odeslat příspěvekod ondrasheq 23. 1. 2022 18:52

bessinka píše:Foobar hraje na OS Windows, tak že smetí habaděj. Pokud PC, tak jedině Linux. Potom je opravdu rozdíl zvuku poznat.

:D
tady se člověk dozví lepší špeky jak na audio science review. Předpokládám, že Linux má utaženější bas a lepší lokalizaci nástrojů v hudební scéně. Jenže, tady se teď utrácí za USB kabely z kryptonitu, jsi pozadu.
ondrasheq
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tenzor 23. 1. 2022 19:02

martas38> Jojo, už to vidím. Bass a Treble, který se ovládaly tlačítkama na ovladači přibydou jako další dvě pásma. ADI-2 je overkill hlavně pro moje uši, ale mně se na něm líbí ta funkcionalita - třeba nastavení zvlášť pro sluchátkový výstup a line out včetně EQ a jejich přepnutí jedním tlačítkem.
smazat.png
smazat.png (85.17 ) Zobrazeno 2048 krát
tenzor
Junior

Odeslat příspěvekod martas38 23. 1. 2022 19:07

ondrasheq: Linux nemá utaženější basy, ale na rozdíl od win umí (stejně jako MacOS) přímo přistupovat k HW zvukových zařízení bez obstrukcí typu ASIO, Wasapi a podobně a nemá tendence vše převzokovávat na 48kHz. Nehledě na to, že existují speciální linuxové distribuce šité přímo na přehrávání hudby s real-time kernelem, jako třeba AudioPhile linux a podobně. Stejně tak je možno u běžných distribucí vyměnit Pulse Audio, nebo ALSA zvukový server např. za Jack. Prostě oproti windows tisíce možností úprav a na PC určené čistě pro přehrávání hudby podstatně lepší řešení jak ty widle.

-- 23. 1. 2022 19:13 --

tenzor: ano nastavení to má opravdu milion a po pochopení ovládání to ani není až tak složité. Pravda dodnes nevím, co některé funkce dělají. Ale EQ je fakt super a nejen on, dají se tam nastavovat věci jako loudness (kdy má být aktivní a které frekvence zdůrazňovat), čtyři stupně crossfeedu atd. No a k tomu všemu špičkový zvuk, ucházející sluchátkový zesilovač a totální přizpůsobivost uživateli, včetně možnosti uložení celých profilů.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bessinka 23. 1. 2022 19:17

ondrasheq píše:
bessinka píše:Foobar hraje na OS Windows, tak že smetí habaděj. Pokud PC, tak jedině Linux. Potom je opravdu rozdíl zvuku poznat.

:D
tady se člověk dozví lepší špeky jak na audio science review. Předpokládám, že Linux má utaženější bas a lepší lokalizaci nástrojů v hudební scéně. Jenže, tady se teď utrácí za USB kabely z kryptonitu, jsi pozadu.

Pozadu budu vždy, já se s tím dokážu smířit. Jsem přeci junior. Jinak s tím kryptonitem zkušenosti nemám, tak nemůžu posoudit, ale takovým USB izolátorem (například INTONA) zkušenosti velmi pozitivní mám.
Usmívám se, když se někdo řídí heslem: "Když to neznám, tak to neexistuje".
Aurender N100H>Qobuz>HoloAudio Cyan2>Neotech NEMOI-1220 UP-OCC Silver XLR cable>Cayin HA-6A>Hifiman HE1000v2>Forza Noir Hybrid HPC>>USB Audioqest Carbon>
Ifi silencer LAN
bessinka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tenzor 23. 1. 2022 19:48

martas38 píše:tenzor: ano nastavení to má opravdu milion a po pochopení ovládání to ani není až tak složité. Pravda dodnes nevím, co některé funkce dělají. Ale EQ je fakt super a nejen on, dají se tam nastavovat věci jako loudness (kdy má být aktivní a které frekvence zdůrazňovat), čtyři stupně crossfeedu atd. No a k tomu všemu špičkový zvuk, ucházející sluchátkový zesilovač a totální přizpůsobivost uživateli, včetně možnosti uložení celých profilů.

Jo jasně, je tam toho mraky. Jen jsem říkal, která funkce je pro mě osobně top=D

ondrasheq, bessinka> Jen bych rád podotknul, že tenhle flame jsem nevyvolal=D
Naposledy upravil tenzor dne 23. 1. 2022 19:49, celkově upraveno 2
tenzor
Junior

Odeslat příspěvekod Yiakubou 23. 1. 2022 19:48

Linuxove distribuce urcene pro audio jsou asi dostupnejsi a "uz udelane" pro bezne uzivatele. Neznamena to ale, ze Windows je pro audio nevhodny. Potrebuje upravy, ovsem ty Linuxove distribuce jsou preci take upravene. Kdyby Windows byl takovy ekl pro audio, proc treba takove spickove reseni jako server od Taiko Audio pouziva upraveny Win 10 Enterprise a ne Linux?
Velky hifi: 2xNUC (Euphony Stylus/Endpoint) > Singxer SU6 > Trinnov Nova > RIHA LINE-4-DAC > 2x B200 bi-amp > Mega V2 Plus Custom
Maly hifi / produkce: RME Fireface UCX II > Neumann KH120 II + 750 DSP + NDH30
Yiakubou
Pokročilý

Odeslat příspěvekod SSakul 23. 1. 2022 19:57

Na Windows doporučuji zkusit místo foobaru Audirvana Studio. Mají 30 dní trial zadarmo, takže jediné co hrozí je, že si ho pak člověk začne měsíčně platit :)
SSakul
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 23. 1. 2022 20:06

Bohužel si ho člověk platit začne. Mám předchozí klasickou Audirvanu 3.5, ale Studio má lepší zvuk, lepší funkce, hezčí a lepší UI, takže mě dostali... Mám to na mac, ale pokud vím, tak ve winckách obsahuje Wasapi driver, takže netřeba to instalovat a nastavovat zvlášť.
martas38
Pokročilý

Další stránka