Sluchátka k mobilu, kabel, do 5k (FLAC + podcasty)

Stereo a vícekanálová sluchátka

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Horymirek 30. 1. 2022 19:39

Ahoj Borci,
nejsem zběhlý a výběr sluchátek je obrovský. Nevím co zvolit.
Sháním sluchátka na procházky k poslechu z mobilu Samsung Galaxy Note 10 plus (S22 Ultra). Zdroj FLAC hudba (easy listening, light rock) nebo HD internet rádio a podcasty. Propojení bych rád přes kabel, sice me limituje USB-C, ale využiju redukce jack na USB-C.
Musí být pohodlná a se slušným poslechem. Preferuji náhlavní, protože každé špunty co mám či jsem měl mi padají z uší, ikdyž měním gumičky :-( co 3 minuty je popostrkuji do ucha.
Strop jsem dal 5k, ale budu i rád i za nějaké tipy za méně (poměr cena / výkon k mému využití), protože tomu tolik nerozumím, tak mi třeba doporučíte něco za 1500 co mi bude stačit :-)

Děkuji moc za pomoc a tipy
Horymirek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod 111a111 30. 1. 2022 22:26

AKG K371 za 5-tisícovy closed-back default, je aj BT verzia, prípadne N700NC M2 s noise cancelling
111a111
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Horymirek 2. 2. 2022 19:01

Děkuji za tip. Můžu se zeptat proč právě uzavřené a ne otevřené? Také se chci optat na ty AKG, někde tady jsem viděl, že mají nudný zvuk (méně basů atd.).
Bluetooth zvládne FLAC stejně dobře jako Kabel?

Díky za pomoc
Horymirek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hanysek3099 2. 2. 2022 19:52

AKG K371 rozhodně nudná nejsou, jen velmi přesná a ve svém cenové hladině s výborným reálným podáním zvuku. Takže nic pro někoho, kdo preferuje přibarvený, rádoby líbivý zvuk se zvýrazněným basem apod.

Rozhodně bych však k nim doporučil dokoupit nějaký byť levnější externí DAC - např. od iBasso, Fiio apod. (např. DC05, KA3)
zdroj: Samsung Z Fold 5
Over-ear: Sennheiser Momentum 4 wireless
TWS: Technics AZ80E-K
hanysek3099
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod 111a111 3. 2. 2022 07:47

Horymirek píše:proč právě uzavřené a ne otevřené? Také se chci optat na ty AKG, někde tady jsem viděl, že mají nudný zvuk (méně basů atd.).

Horymirek píše:Sháním sluchátka na procházky

S otvorenými by vonku dokonale prenikalo okolie. Staršie AKG ano, ale tieto majú dosť mainstremové Harman ladenie, teda aj mierny bass boost.

Horymirek píše:Bluetooth zvládne FLAC stejně dobře jako Kabel?

To zdaleka nie, zkreslenie BT kodekov není moc náročné detekovat. Ale na spomínané podcasty to je OK. K371-BT majú stále možnosť byť pripojené káblom. Rozdiel je 700CZK.

A ako píše hanysek, zvyšok rozpočtu daj do dongle DAC-AMPu s vyšším výkonom než samsung dongle
Susvara | HD 800 << Topping DX9
Etymotic ER4-XR; Samsung Buds2 Pro; AKG N400
B&W 805 D2 << Lyngdorf TDAI-2170
LG OLED65B7
111a111
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod TigiGold 5. 2. 2022 00:45

Horymirek: Ta AKG K371 bych na tvém místě ještě zvážil. Zvukový potenciál mají vysoký, jenže:
- jsou docela velká a uzavřená, tudíž se na procházky moc nehodí. Raději bych volil něco menšího, skladného a otevřeného (ve stylu Koss Porta Pro nebo Sennheiser PX100), už kvůli tomu, aby člověk při pohybu ve venkovním prostředí nebyl tolik zvukově izolován a měl trochu přehled, co se kolem něj děje.
- jeví se občas jako zvukově nestabilní. Jsou citlivé na správné umístění náušníků na uších/hlavě (tento efekt zřejmě ještě umocňuje uzavřená konstrukce) a při otáčení hlavy nebo posunech sluchátek na hlavě dochází k určitým, někdy i výraznějším změnám zvuku, které se typicky projevují jako variabilní bas. To je tedy vlastnost, která mi dost vadí. Někdo si na tento problém vůbec nestěžuje, zjevně jej ovlivňují individuální parametry hlavy, existence vlasů, používání brýlí, stav náušníků a další faktory. Řeším to způsobem, že se snažím si sluchátka posadit co nejlépe na hlavu a pokud možno se málo hýbat - což je dost nepraktické a ne moc pohodlné. Už jsem kvůli tomu uvažoval, že se K371 zbavím, ale mají svoje kvality, které by mi asi chyběly. Pro chůzi mi ale přijdou z tohoto hlediska nevhodné.
- jako další problém někteří uvádějí poměrně silný "mikrofónní" efekt, kdy se doteky kabelem přenášejí do měničů. Při domácím poslechu nejde o významný problém, ale venku by to mohlo vadit.
Ah, padron, siam tutti morti!
TigiGold
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Horymirek 10. 2. 2022 19:38

Díky moc za názory. Prozkoumám to.
Co třeba tyhle:
- Sennheiser HD599
- Beyerdynamic DT 990 PRO
Horymirek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod hanysek3099 10. 2. 2022 19:59

No nic proti, ale doporučovat místo K371 takový ***** jako Porta Pro nebo PX100 to chce opravdu odvahu. Jinak K371 jsou v over-ear kategorii velikostně spíš menší a jen otázkou zda je dotyčný bude chtít používat primárně venku. Zvukové změny při pohybu hlavy osobně v žádném případě nepozoruji, K371 navíc patří mezi komfortnější modely v kategorii cestovní over-ear sluchátek. Každopádně na venkovní provoz jsou určitě lepší volbou TWS, nebo klasické in-ear modely.
zdroj: Samsung Z Fold 5
Over-ear: Sennheiser Momentum 4 wireless
TWS: Technics AZ80E-K
hanysek3099
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod TigiGold 10. 2. 2022 20:50

@hanysek3099:
- Zadání znělo "sháním sluchátka na procházky", z čehož přirozeně vyplývá primární použití venku a výše uvedená specifika.
- Kdybys četl pozorněji, viděl bys, že nedoporučuju KPP nebo PX100 namísto K371. Vyjadřuju se obecně k typu, resp. stylu sluchátek, který je podle mě na ven vhodnější. A mimochodem PX100 v první generaci jsou ve své kategorii zvukově velmi přesvědčivá. Zvážit je třeba také kvalitu a výkon výstupu tazatelova mobilního telefonu. K371 hrají na slabém výstupu (např. Xiaomi Redmi Note) příšerně.
- Špatné přitisknutí (seal) náušníků K371 je celkem často diskutovaný problém. Ale jak jsem psal výše, nemusí jej zaznamenat každý, záleží na tvaru těla a dalších faktorech.
- K371 sice jsou zvukově zajímavá sluchátka, ale zase bych z nich nedělal svatý grál. I pro domácí použití mají svoje nedostatky a na ven jsou podle mě téměř úplně nevhodná.

@Horymirek: HD599 i DT990 jsou dobrá sluchátka, ale koupil bych si je na doma ke stolnímu zdroji, ne na ven k telefonu.
TigiGold
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Horymirek 10. 2. 2022 21:17

Zatím tedy jedno doporučení AKG 371. Ty co jsem poslal tedy spíš na doma a to prosím z jakých důvodů?
Ještě jsem se díval na Audio-Technica ATH-M50X.

Osobně si nejsem jistý jestli uzavřené, to neuslyším, když něco pojede. A u otevřených zas nevím jestli mě projíždějící auta nebudou rušit... Kurňa asi by to chtěl shop, kde se to všechno dá zkusit, ale to v mém okolí asi nebude...
Horymirek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod TigiGold 10. 2. 2022 21:44

Z praktických a estetických důvodů, popř. kvůli potřebě lepšího zdroje, než je mobil. Jsou to už docela velká sluchátka určena na domácí poslech. Tak proč je tahat po venku?

A pokud jde o dilema otevřenosti: Radši budu projíždějícím autem vyrušen než zrušen.
TigiGold
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Horymirek 10. 2. 2022 21:57

Jasný rozumím. Jsem se díval, že ty Senheisery mají 100 gramů a ty ostatní kolem 270 až 300 gramů. Vypadají větší, ale ta váha mi přijde v pohodě.
Horymirek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tajnik 10. 2. 2022 22:13

Horymirek píše:Zatím tedy jedno doporučení AKG 371. Ty co jsem poslal tedy spíš na doma a to prosím z jakých důvodů?
Ještě jsem se díval na Audio-Technica ATH-M50X.

Osobně si nejsem jistý jestli uzavřené, to neuslyším, když něco pojede. A u otevřených zas nevím jestli mě projíždějící auta nebudou rušit... Kurňa asi by to chtěl shop, kde se to všechno dá zkusit, ale to v mém okolí asi nebude...

Záleží na tom, kde se budeš procházet. Moje zkušenost je taková, že ani při chůzi po rušné Praze nikdy nemám problém s tím, že bych měl kolizi s autem nebo tak. Máme taky oči, že. Naopak mi dříve velmi vadilo, když jsem třeba s těma Portama šel po ulici a co chvíli jsem pro hluk okolí neslyšel část mluveného slova. U hudby to taky otravuje, ale tohle je mnohem protivnější. Nakonec jsem to stejně musel mít hodně nahlas, což není dobrý, hluk + hluk= poškození sluchu. Takže teď chodím buď s Bose QuietComfort 25 ANC, nebo IEM Audiosense T800, hluk pořád vzdáleně vnímám, ale nepřehlušuje to zvuk přehrávaného obsahu a nemusím to hulit nahlas...
tajnik
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Horymirek 10. 2. 2022 22:30

Našel jsem jen 35 a 45 a to už je nad rozpočet... zkusím si to porovnat s ostatními, díky za tipy
Horymirek
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod boldricus 11. 2. 2022 13:08

Upřímně, poslech otevřených sluchátek ve městě vřele nedoporučuju, samozřejmě jako spousta dalších sem začínal s Koss Porta Pro a tohle opravdu nedělej. Sluch máš je jeden a je třeba o něj pečovat, takže na ven do města JEDINĚ UZAVŘENÝ poslech. Argument "neuslyším auto" je blbost. Dá rozum, že když poslouchám hudbu, musím se pozorněji DÍVAT KOLEM SEBE, aby mě něco nepřežvejklo. To je prostě specifický pro poslech hudby při chůzi po městě. Z mých toulek městem sem si všim, že pod kola obvykle skáčou spíš nekoukající uživatelé smartfounů, než neslyšící posluchači ;-)
Jsem BASShead a zvuk prasím ekvalizérem :D

Venku: Cowon Plenue D + Sennheiser IE80, FatFreq Maestro Mini
Doma: Sony Walkman ZX300 + Audiosense T800
PC -> FiiO E10 + Beyerdynamic DT 990 Pro, Sennheiser HD 598, Superlux HD681 EVO, Fostex TH-X00
boldricus
Mírně pokročilý

Další stránka